Mihai Tataru si Vasile Alboiu despre work-ul Senior Interactive in 2011

Branduri din protofoliul Senior Interactive active in 2011 

Anul in curs a fot unul  plin si destul de interesant privit prin prisma portofoliului agentiei. Am castigat pitch-uri, am inceput sa lucram pentru clienti noi si, in acelasi timp unele proiecte fie s-au dat deoparte, fie au disparut cu desavarsire. Inceputul anului a fost de-a dreptul halucinant, pentru ca pe la mijloc sa se echilibreze putin iar acum, la final sa avem parte din nou de o miscare putin exagerata. Orbit, 5 Gum, Airwaves, Axe, Milli, Orange, Oriflame, Abbott, Hewlett Packard (EMEA) si A&D Pharma sunt numai cateva din brand-urile cu care am inceput anul 2011. Pe parcurs s-au adaugat Cif, Domestos, Napolact, Heidi Gormette, Schwarzkopf, Fornetti si alte proiecte dezvoltate in colaborare cu Fundatia Soros si Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului si Memoriei Exilului Romanesc. Cu siguranta nu putem spune despre anul 2011 ca a fost unul linistit...

Tipuri de proiecte implementate si proportia in care au fost realizate

 Poate cel mai bun lucru legat de proiectele din 2011 a fost gradul lor mare de diversitate. Am avut sansa sa facem o multitudine de site-uri, microsite-uri, jocuri, aplicatii pentru Facebook si mobile, bannere simple si cu augmented reality, campanii online, etc. Ne-am jucat cu dusul AXE si premii, am invitat fetele sa fie muze pentru pictori pe site-ul Oriflame si le-am oferit tuturor posibilitatea sa trimita mesaje intr-un fel inedit prin corul de mesaje. Am dezvoltat un tool online special pentru 5 Gum prin care oricine isi poate exersa talentele de VJ.  Pentru Orbit am aruncat cat mai departe resturile de mancare si am oferit nenumarate motive de a zambi prin "Pusculita cu zambete". Am coborat impreuna cu iubitorii sporturilor de iarna pe site-ul Airwaves si am lansat un nou documentar "Reset & move on" impreuna cu protagonistii la terasa Baraka in Herastrau. De Vallentine’s Day am pus inimioare, mesaje si cuvinte dulci pe cer impreuna cu Orange pentru ca acum, de sarbatori sa continuam povestea. In a doua partea a anului am "luptat" alaturi de Domestos si Cif ca sa alungam microbii din case si sa oferim intotdeauna un final stralucitor si frumos. Am reusit sa aducem laolalta 5 dintre cei mai cunoscuti artisti electro din Romania intr-un proiect  - 5 Sessions - ce a curpins atat offline-ul (prin activari si o lansare la The Ark) cat si online-ul prin lansarea unui nou site (5gum.ro) insotit de aplicatii pe Facebook, bannere si un content nou luna de luna.

Impartirea bugetului pe proiecte

Veniturile agentiei s-au creat din media (10%), productie digitala (40%) si din zona de concept (50%). O alta clasificare, 20% din servicii prestate pentru cativa clienti din strainatate si 80% pentru clienti din Romania.

Modificari de bugete

Business-ul Senior Interactive a crescut in 2011 in linie cu cresterea pietei de digital estimata de noi - peste 25% fata de 2010. Au crescut atat bugetele clientilor existenti, dar am si obtinut clienti noi prin pitch-uri castigate si recomandari bune, pentru care multumim inca o data.

Cerintele clientilor

A trecut de mult vremea cand un client se gandea si isi dorea ca prezenta lui online sa fie doar un site sau microsite de promotie / campanie. Acum cerintele sunt mult schimbate si acopera mai mult decat "www"-ul "clasic". Imaginea despre online a capatat un nou inteles si se duce mai de graba spre "interactiv" decat spre mai vechile pagini de site. Clientii nu vor neaparat sa venim cu un site frumos, ci sa le oferim solutii interactive la brief-urile prezentate. Daca aceste solutii sunt online... e o alegere... insa nu trebuie sa fie singura. Inovatia ocupa un loc important in propunerile noastre si incercam de fiecare data sa aducem ceva nou, sa schimbam putin perspectiva oferind o experienta noua. Povestile, fie ca sunt percepute in sens traditional sau modern raman principalul mijloc de comunicare. Ne place sa spunem povesti frumoase, ne place sa transmitem optimism, voie buna, compasiune si intelegere.

Premii ale agentiei

N-am pus si nici nu intentionam sa punem premiile pe un piedestal prea inalt. Cred ca, daca tot ceea ce facem este cel putin bun, atunci premiile vin ca o consecinta a normalitatii. Sigur ca ne-am bucurat sa primim premii la Webstock cu 5 Gum, Oriflame si Heidi Gormette, la Internetics cu Orange – "Scrie pe cer" si, poate cel mai important, o nominalizare la Golden Drum tot pentru "Scrie pe cer". In anul care urmeaza nu vrem sa facem din premii un tel, insa cele mai bune proiecte cu siguranta vor fi inscrise la festivalurile importante.

O concluzie despre publicitatea online in 2011 

2011 a fost un an bun pentru publicitatea romaneasca... si aici nu ma refer la bugete. McCann a castigat la Cannes si a facut cel mai important pas spre normalitate. Am vazut proiecte online de anvergura in Romania si asta e inca un pas spre normalitate. Cred ca ni s-a confirmat o data in plus ca o campanie de succes nu poate fi pastrata in online asa cum nu poate fi tinuta doar offline. Reteta de succes tine de capacitatea de a integra mai multe medii si de a livra un mesaj coerent peste tot.

Tendinta majora in urmatorii ani la nivel de comunicare ce s-a vazut si anul acesta este ca brandurile cu afinitate mare cu online-ul au ales ca si leading agency, o agentie de digital. Mai mult, conceperea si dezvoltarea de proiecte cu grad ridicat de inovatie si / sau complexitate tehnica a fost incredintata 100% agentiei de digital.

Am remarcat de asemenea ca in general companiile multinationale reticente in trecut la o comunicare complexa in acest mediu au devenit destul de interesate si mai indraznete intr-o abordare mai strategica si inovativa a brandurilor pe acest canal. Comunicarea trece astfel cu pasi marunti, dar siguri de la conceptul 360˚ spre cel de liquid communication iar o agentie puternica de digital are toate premisele sa stapaneasca aceasta lume.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related