[Design Freelancers] Vian Peanu: Conteaza multumirea terminarii unui proiect bun in care clientul este deschis si iese totul bine, asa cum consideri tu

[Design Freelancers] Vian Peanu: Conteaza multumirea terminarii unui proiect bun in care clientul este deschis si iese totul bine, asa cum consideri tu

Fie ca e vorba de mai multa libertate creativa sau de independenta financiara, din ce in ce mai multi creativi se orienteaza catre freelancing. Printr-o serie de materiale adresate ilustratorilor si graphic designerilor, incercam sa vedem care sunt provocarile si avantajele acestui tip de job. Vian Peanu (Octavian Campeanu) e Art Director in agentia Bonnie&Clyde si isi imparte timpul intre job, freelancing, pasiunea pentru typography, prietena si pisica. Astazi ne povesteste ce a invatat din experienta de freelancing, care sunt sursele proiectelor lui si ce asteptari are de la sectorul de freelancing creativ pentru urmatorii ani.

Short Bio: Sunt Vian Peanu, Art Director. Typophile.

Cand ai decis sa te apuci de freelancing si de ce
Inca nu m-am apucat 100%. De proiectele freelance ma ocup in timp liber. Si m-am apucat de asta din placere, pentru ca mi-au placut proiectele care mi-au fost propuse.

Cum si unde gasesti proiectele pentru care lucrezi
In general, ele ma gasesc pe mine si vin prin prieteni sau pe calea web-ului.
O data mi s-a intamplat sa fiu intr-un autocar prin Spania si pana sa ajung la destinatie m-am facut cu o colaborare cu tipul care statea langa mine. El e DJ acolo, avea nevoie de un logo si-o coperta de album si am zis sa-i fac niste propuneri. A fost amuzant ca eu vorbeam in engleza si el in spaniola, dar ne-am inteles. Pe parcurs m-a mai ajutat prietena mea care stie spaniola.

Cat se castiga acum in Romania din freelance design
Depinde. Depinde de cine esti si de ce clienti ai. Daca ai deja un nume si lucrezi pentru companii din afara, e ok. Daca esti la inceput de drum, poate nu-i o idee buna sa te avanti sa-ti iei o tableta cu banii castigati din primul proiect. Conteaza si cat lucrezi, dar cred ca intre job si alte proiecte trebuie sa iti mai ramana loc si pentru tine, prietena sau pisica.

Cine apeleaza la serviciile tale si in ce situatii
In general, oamenii care-si deschid start-up-uri si au nevoie de identitati vizuale.
Dar pentru ca fac si fonturi, apeleaza la mine si alti freelanceri din strainatate.

Ce fel de categorii de proiecte ai creat ca freelancer
In mare parte, identitate vizuala, cum e si cu cel mai recent proiect: Academia.

Type - e un domeniu care nu e abordat de multa lume la noi si care ma provoaca. E un proces misto, nu e ca orice lucrare. Poti sa zici literalmente ca ai lucrat pentru un proiect de la A la Z.

Incubator 107 - isi cautau o noua "fata" si am fost acolo cand trebuia... asa ca am inceput sa lucrez cu ei.

Freelancer vs. Art Director
Cand esti in agentie, te ocupi de grafica / de partea vizula. Pe cand ca freelancer trebuie sa tii toate fraiele. La partea asta, dupa parerea mea, ai plusuri si minusuri. Plusul este ca e posibil sa intelegi clientul mai bine, neavand intermediari.

Ce te-ar determina sa renuntati la job-ul de zi pentru a te concentra numai pe freelancing
Inca nu m-am gandit la acest lucru pentru ca-mi place unde sunt acum si deocamdata nu ma tenteaza freelancing-ul 100%.

Ce ai facut pentru a te promova ca freelancer
Munca :). Da, ca sa fii vizbil trebuie sa faci multa munca, pe care sa o arati acolo unde trebuie. Behance ar fi unul dintre locuri, blogul personal sau proiecte realizate impreuna cu alti oameni din bransa - The Type Collective, in cazul meu.

Cele mai importante proiecte din cariera de freelancer
Nu stiu daca importanta conteaza cat conteaza multumirea terminarii unui proiect bun in care clientul este deschis si iese totul bine, asa cum consideri tu ca este bine.

Proiectul care a necesitat cea mai multa munca/skills/creativitate + bani la sfarsit
La fiecare proiect incerc sa acord la fel de multa seriozitate si sa fiu cat mai creativ si rational.

Asteptari de la sectorul de freelancing creativ din Romania in urmatorii ani
Din ce vad, lucrurile par sa mearga inspre bine. Apar tot mai multi artisti care lucreaza bine si companiile sunt din ce in ce mai dispuse sa dea pe mana freelancerilor parte din proiecte. Firmele mici incep sa isi dea seama ca imaginea conteaza, dar nu au nevoie de agentii mari care sa se ocupe de asta (plus ca le-ar manca foarte mult din buzunar) si incep sa apeleze la freelanceri pentru proiecte de identitate vizuala si asa mai departe.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Pozitii

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related