[Mesaj pentru boboci] Sorin Psatta: Nicio institutie de invatamant nu ofera solutii ori retete pentru succes, in profesie sau in viata

[Mesaj pentru boboci] Sorin Psatta: Nicio institutie de invatamant nu ofera solutii ori retete pentru succes, in profesie sau in viata

La inceput de octombrie ne gandim la studentii care au rasuflat usurati in fata listei cu admisi la cursurile de publicitate si PR, ignorand ca de-abia acum incepe greul. Am rugat cativa dintre profesorii care lucreaza in domeniu sa le transmita un mesaj de imbarbatare care sa ii ghideze pe parcursul intregului an universitar. Vedeti mai jos raspunsul lui Sorin Psatta, Integrated Communication Director la BBDO Romania si Lector la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii Bucuresti.

Am primit o solicitare de la Sonia (a.k.a. Super Sonia, redactorul sef de la IQads) pentru a scrie ceva pentru studentii din anul intai, aflati in pragul unui important "rite de passage" si, pentru ca de fiecare data cand primesc un mail de la Sonia ma binedispun privindu-i poza in care rade cu gura pana la urechi, iata, va ofer, inspirat de ea, si prima recomandare: radeti mult si des, bucurati-va mereu... Daca nu aveti motiv, va dau eu unul, mereu valabil: maine va fi mai greu.

Ce trebuie sa stie un student la comunicare inca din primele zile de scoala. Cu ce asteptari poate incepe si care ar fi nerealiste. Ce sa nu piarda niciodata din vedere. Cum sa se raporteze la cursuri si la profesori
Ce trebuie sa stie (si nu stie, dar va afla, pe pielea lui, in cativa ani) este ca nicio institutie de invatamant nu ofera solutii ori retete pentru succes, in profesie sau in viata. Solutiile originale, creatiile nemuritoare, retetele perfecte sunt in noi, iar cei mai multi le poarta ascunse in ei toata viata si le ingroapa, odata cu ei. Asa ca e nerealist sa astepti ca iti dea cineva ori ceva ceea ce nu exista, macar in germene, in tine. La fel cum e foarte realist sa folosesti experienta universitara drept catalizator pentru aptitudinile tale, identificate lucid si pragmatic. Orice curs poate fi un inceput de drum si orice profesor o calauza perfecta. Decat atat :))

Ce anume din ce face un student acum va conta cand va vrea sa se angajeze in domeniu
Ca intotdeauna, tot ce va face (si mai ales ce NU va face) va conta, atat pentru profesie, cat si pentru tot restul vietii sale.

Cum poate studentul sa completeze informatiile de la cursuri. Cat de mult va conta asta la angajare
Toata lumea stie si repeta ca informatia (ori cunoasterea, in varianta clasica) este putere. Din pacate, cei mai multi dintre noi nu prea stiu ce sa faca cu "puterea" asta, presupunand ca ajung la ea, si sfarsesc ca razboinicii care n-au luptat niciodata dar sunt siguri ca victoria le apartine. Asa ca sfatul meu pentru "boboci" este urmatorul: exersati-va neintrerupt cunostintele, introduceti-le in conversatiile de la club ori din camin, aplicati-le in tramvai ori pe strada, declinati-le cu orice ocazie si fara odihna, doar asa vor ramane vii si se vor intari. Altfel veti ajunge o biblioteca pustie, plina de "comori", dar vesnic nedescoperita.

Ce nu au reusit alti studenti inaintea lui, dar ar fi bine ca lui sa ii iasa
O mare parte dintre studenti nu au reusit sa puna in practica sfaturile de mai sus, oferite de mine aici si de multi altii inaintea mea. Din considerente de-a dreptul biologice, as putea spune. Daca cititorul acestor randuri va reusi sa le aplice ar capata (pentru mine, cel putin) aproape statut de super-erou, pentru ca imi va demonstra ca si-a putut depasi limitele varstei si ca nimic si nimeni nu-l mai poate opri din evolutie, profesionala si spirituala.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Oameni

Subiecte

Sectiune

Dictionar


Comentarii

Cass Udo
acum 10 ani
Cel mai obiectiv articol de pana acum (la capitolul "New players in town"). Cei vizati ar trebui sa reciteasca cu mare atentie.


Branded


Related