Evenimente speciale dedicate cenzurii: Arta si cenzura in comunism

Evenimente speciale dedicate cenzurii: Arta si cenzura in comunism

In perioada 3-5 noiembrie, Centrul de Studii in Istorie Contemporana in parteneriat cu Fundatia Konrad Adenauer Romania organizeaza proiectul Arta si cenzura in comunism, care va cuprinde o serie de evenimente, desfasurate in trei zile separate, dedicate cenzurii in muzica, film si teatru din Romania comunista.

Proiectul este deschis de o dezbatere despre cenzura in muzica, programata marti 3 noiembrie, ora 19.00, in Club A. Evenimentul va fi moderat de Sorin Danescu (ex-Vita de Vie, ex-Diesel) si ii va avea ca invitati pe Artanu (Adrian Plesca), Mircea Baniciu si Mihai Godoroja.

Dezbaterea despre cenzura in film este organizata miercuri 4 noiembrie, ora 19.00 la Cinemateca Eforie. Discutia va fi moderata de Mihai Fulger, care ii va avea ca invitati pe Cristian Tudor Popescu, Florin Mihailescu si Nae Caranfil. In program sunt incluse si proiectii cu fragmente din filmele cenzurate in acea perioada, in antiteza cu cele care faceau propaganda regimului.

Dezbaterea despre cenzura in teatru este programata joi 5 noiembrie, de la ora 19.00 la Teatrul Bulandra, Sala Studio Space (Str. Jean Louis Calderon nr. 76A). Discutia se va concentra pe doua spectacole interzise in timpul regimului comunist: „Furtuna” de W. Shakespeare, regia David Esrig (Teatrul National Bucuresti) si „Revizorul” de N.V. Gogol, regia Lucian Pintilie (Teatrul Bulandra). Moderatorul Eugenia Voda ii va avea ca invitati pe David Esrig, Marin Moraru si Virgil Ogasanu.

De la ora 18.30, in foaierul salii Studio Space va fi vernisata „CenzurART” - expozitie de fotografie a lui Andrei Gindac, care contine imaginile realizate pentru campania de teasing a proiectului. Vor fi prezenti doi dintre protagonistii campaniei, Florin Piersic Jr. si Oana Pellea.

 

Scopul principal al proiectului este acela de a readuce in constiinta publica actuala faptul ca, in timpul regimului comunist din Romania, cenzura s-a manifestat masiv in toate domeniile culturii, ajungand sa modifice radical tipul de perceptie al spectactorului, precum si atitudinea si receptarea in fata obiectului artistic.

Intrarea la toate evenimentele este libera.

Parteneri: Teatrul Bulandra, Club A, F 64.
Parteneri media: Cinemagia, Cinefan, Cinemarx, Aarc, Historia, Gratuitor, Caligraf, Observator cultural, Yorick, IQads, Asociatia pentru promovarea filmului romanesc, Radio Romania Cultural
Parteneri logistici: Libraria Humanitas de la Cismigiu, Teatrul de Comedie

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related