[In gura lumii] Roxana Stirbu, artizan ciocolatier: Sunt cateva mituri ce trebuie „invinse”

[In gura lumii] Roxana Stirbu, artizan ciocolatier: Sunt cateva mituri ce trebuie „invinse”

Salvati Pamantul, e singura planeta pe care exista ciocolata! Daca ar fi dupa noi, am face un banner gigantic cu mesajul acesta si l-am pune la intrearea in galaxie. Durereaa e ca s-ar putea sa nu mai fie adevarat in viitor. Roxana Stirbu, Artizan Ciocolatier Guilty Pleasure, spune sa ne grabim in aceasta privinta:

 Noi o sa iubim ciocolata pana la ultima ei suflare, dar toti potentialii nostri vizitatori au sanse din ce in ce mai mici odata cu curgerea timpului 

Sa nu ne intristam prematur, totusi, cu gandul la un viitor fara ciocolata, ci sa ne bucuram de ce avem (inca): piata de ciocolata artizanala incepe sa se faca prezenta in Romania. Roxana a invatat la Academia de Ciocolata din Londra si apoi a pus in practica in Romania un atelier care se numeste, in mod foarte potrivit, Guilty Pleasure.

Placeri vinovate adunam si la Cupa Agentiilor la Gatit by Selgros, pe 17-19 octombrie, cand se vor confrunta in 4 probe de concurs membrii industriei publicitare. Pana la placeri, insa, trebuie sa ne cunoastem mai intai - formularul de inscriere e chiar aici.

Intre timp, continuam seria cu bucurii culinare din Romania. Si va avertizam ca in materialul ce urmeaza, apar imagini tulburatoare. Continuati pe propria raspundere:

 

Inceputul

Drumul de inceput a fost cu multe planuri si sperante, recunosc ca am intocmit Business Plan-uri in mai multe etape, de fiecare data nu am fost multumita de rezultat. Dar am reusit sa inserez pasiunea ce m-a calauzit permanent. Asadar mai intai am considerat sa incep prin a ma specializa urmand cursuri consacrate domeniului ciocolatei timp de un an.

Dupa ce ma finalizat cursurile de la Chocolate Academy – Londra, am refacut Busines Plan-ul si am realizat ca proiectia in timp pentru a ajunge la break even, este de aproape patru ani. In Noiembrie 2015 am demarat infiintarea firmei si am inceput achizitiile dotarilor de tehnica si instrumente de lucru. Apoi am inceput o sustinuta campanie de recrutare a echipei. Astazi lucrez impreuna cu trei colege, real pasionate de ceea ce fac. Sunt bucuroasa sa vad cum in fiecare zi cercul clientilor, la randu-le pasionati de gusturile ciocolatei noastre, se largeste si devine chiar un club de prieteni.

 

Etape

Personal nu pot trece peste o etapa din planurile mele de dezvoltare a unui business, fara sa am convingerea ca etapa din urma a fost realizata si rezolvata pe deplin. Intodeauna am fost inspirata de oamenii de calitate din jur, dar simt o bucurie interioara reala atunci cand vad realizate, aproape in fiecare saptamana, planurile ce le-am conceput si in care cred. Aproape intodeauna ma motiveaza acea stralucire a ochilor pe care o remarc la un client fericit.

Poate fi intr-adevar o placere vinovata atunci cand gusti o ciocolata oarecare. Dar pralinele noastre, care nu au adaos de zahar sau indulcitori, transforma placerea vinovata, trecand prin status-ul de love made chocolate, asa cum este scris in logo-ul Guilty Pleasure, intr-o placere ne-vinovata a descoperirii universului gusturilor si a starilor de reala fericire din Clubul Atelierului.

Au fost aproape cinci ani de cautari in urma carora, am gasit in mine acest „filon” al pasiunii doar asezata adanc, acela in care am descoperit la inceput empiric, apoi, dupa ce am adancit toate acestea cursuri in Londra, intr-o mie de moduri de creatie. Astazi simt aproape in fiecare zi ca sunt pregatita pentru a crea un nou gust, un nou infinit regasit in ochii celui sau celei ce degusta pentru prima oara.

 

Invataturi

Invataturile vin o data cu trecerea obstacolelor. Cred ca primul obstacol a fost chiar convingerea mea ca drumul este bine ales. Odata drumul ales, celelalte obstacole ce au urmat, maldarul de documente necesare, birocratia si cateodata obtuzitatea autoritatilor, le-am depasit cu o determinare pornita din visul meu de invinge.

Cred ca  ai ce invata aproape de la oricine in viata. Este important sa ai langa tine un partener, prieten sau un apropiat cu care sa te consulti in mod real. Cineva cu experienta in business, in viata, in cunoasterea aplicata a fenomenelor de business, care-ti este loial, poate de multe ori sa aduca o raza de lumina sau o confirmare de care chiar ai nevoie intr-o anume etapa de dezvoltare a unei afaceri ce porneste din pasiune.

 

Placeri vinovate

La inceput a fost doar ciocolata care, dupa ce o finalizam, toti remarcam bucuria, de cele mai multe ori launtrica, a celor ce o savurau. M-am gandit ca aceasta bucurie are (la unii din noi), o latura de placere vinovata, si poate ca este zugravita bine in denumirea brand-ului: Guilty Pleasure – Love Made Chocolate. Asadar in anul 2015 am oficializat aceasta pasiune, cu o investitie de cateva zeci de mii de euro in echipamente si dotari specifice.

Cum este acum? O sa scriu despre cel mai experiential dar profesional dar primit in ultimul an: a fost vizita lui Angelo de Palo, unul din cei mai reputati ciocolatieri tehnologi din Europa. In acea zi am asistat impreuna cu o parte din iubitorii Guilty Pleasure si echipa mea, la cateva demonstratii, as putea scrie de „virtuozitate” in domeniul mousse-urilor artizanale din ciocolata.

 

Clienti

O sa raspund aici cu o invitatie in Atelierul nostru pentru a modela ciocolata. Chiar daca in ziua in care ne vizitati nu simtiti ca aveti o energie buna, vorbiti pur si simplu cu ciocolata. Da, da. Nu este o figura de stil. Ciocolata devine sublima odata cu cresterea pe o scara imaginara a energiei vizitatorului. Se va transforma in acel gust care nu-ti mai doresti sa plece.

Desigur ca sunt si aspecte mai pamantene: luati cate o inghititura mica la fiecare miscare platou-gura. Gustul nu difuzeaza decat daca facem „pasi mici” in degustare. Acasa, frigiderul in care pastram ciocolata noastra ar trebui setat intre 12 si 16 grade Celsius, daca nu se poate seta, exista sansa sa-si piarda din culoarea cu care tocmai ne-am obisnuit. Va recomand sa le impartiti cu familia (sau prietenii) si sa reveniti la noi.

Sunt clienti care ne viziteaza si care, dupa ce inteleg cum se tempereaza si cum ia nastere o pralina artizanala, de exemplu, nu contenesc cu intrebarile dulci despre relatia noastra cu posibilitatile asimptotice la infinit de creatie in ciocolata. Noi le raspundem la toti, ma gandeam chiar sa deschid un jurnal cu cele mai inovative impresii si intrebari primite de la vizitatori.

Desigur ca ciocolata noastra artizanala poate fi la dispozitia tuturor „pe viu” in Atelier dar si on-line . Un iubitor de ciocolata vine aproape intodeauna in Atelierul nostru insotit, de una sau mai multe persoane. Cred ca acest iubitor va experimenta modul in care va privi ochii celuilalt sau celorlalti. Ochii, dupa ce va crea si gusta, vor avea alta lumina, o anume fericire speciala, ce nu o regasim in cazul altor daruri.

Verbalizarea starii de atunci este de obicei „uauu”, dar ochii, ochii sunt cei care descriu adevarata inaltare a celorlalte simturi – gustul, exuberanta, apropierea, cuvintele ce vin aproape singure. Nu cred ca ar veni cineva in Atelier, doar sa aiba posibilitatea de a incerca aproape un infinit de gusturi (cu toate ca este aproape posibil), cei ce primesc aceste daruri, vor primi, chiar daca nu stiu ce-i asteapta, un mare strop de fericire!

 

Retete si produse

Sunt bucuroasa sa afirm ca Atelierul nostru este un atelier de creatie versatil: lansarea fiecarei linii diferite de praline si tablete de ciocolata, comenzile de ciocolata personalizata (forme, continut, culori, ornare), demonstratiile cu public ce descriu modelarea si temperarea ciocolatei, si mai nou, seminariile specializate solicitate de anumite companii.

In afara produselor ce se regasesc permanent in Atelier, suntem prezenti in mediile de comert specializate – magazinele de delicatese, restaurante ce au „gourmet corner”, hotelurile de clasa si desigur in magazinul online deschis permanent. Nu ne-am propus sa intram deocamdata in marile retele de retail.

 

Descoperiri

Ciocolata artizanala creata de noi are sortimente de baza (al caror numar cresc in fiecare luna) si sortimente ce rezulta ca urmare a comenzilor personalizate.

Am ajuns acum la un numar de 42 sortimente de praline cu tot atatea modele de ganache – inovatie proprie, 24 sortimente de tablete, 4 modele de medians si alte zeci de modele de figurine si mousse-uri. Sortimentele de ciocolata personalizata pot fi de la infatisarea unui ou, pana la reprezentarea stilizata a unui zimbru; am putea spune ca acestea sunt asimptotice catre infinit :)

 

Relatia romanilor cu mancarea

Eu cred ca sunt cateva mituri ce trebuie „invinse”. Am admirat intotdeauna insa, afinitatea romanilor pentru finetea gusturilor si eleganta ambalajelor. Eu cred ca pretul este un element important, dar intotdeauna cand reusim sa descriem clientilor imaginatia si eforturile noastre (ciocolata artizanala se executa manual), nivelul pretului trece pe un plan secund de interes.

De cele mai multe ori, companiile doresc ciocolata personalizata. De multe ori regasim sigla, denumirea unei companii si chiar urari pe cutiile de prezentare, dar mai ales direct pe praline sau tablete. La fel de des intalnim comenzile unde personalizarea este data de continutul special conceput al ganache-ului (i.e. crema), atunci cand clientii nostri doresc sa surprinda cu gusturi unice. Uneori regasim dorinte combinate – demonstratii de modelare si temperare a ciocolatei impreuna cu diferite modele de praline in cutii si tablete de ciocolata.

 

Piata de ciocolata artizanala

Toate informatiile la care am avut acces, mentioneaza ca piata de ciocolata artizanala este in perioada de dezvoltare in Romania. Preferintele romanilor in acest domeniu sunt variate, iar aceasta varietate creste odata cu gama specifica de prezentare si gust la ciocolata artizanala intalnita in tari precum Elvetia, Franta, Belgia.

 

Trenduri

Mesajul nostru poate fi unul neconventional: din ce in ce mai multe surse (unele chiar credibile), comenteaza aspectul peren al bogatei piete de cacao astazi. Asadar, chiar daca o faceti incet, grabiti-va. Noi o sa iubim ciocolata pana la ultima ei suflare, dar toti potentialii nostri vizitatori au sanse din ce in ce mai mici odata cu curgerea timpului :)

Trecand peste aceste aspecte globale, vazand bucuria de pe fetele tuturor, atunci cand experienta gustului dupa cumparare sau cea din Atelier este finalizata, va invit pe toti sa va bucurati, ca mai apoi sa tineti pentru voi o inedita farama de fericire.

 

Mancarea ta preferata. Ce nu ai manca niciodata

Mancarea mea preferata este avocado peste care pun cateva picaturi de otet balsamic. Cred ca nu as manca niciodata compot din orice fructe :)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Oameni

Sectiune



Related