Prima zi la Cupa Agentiilor la Gatit by Selgros. Orice ingredient ti-ar da viata, fa-l vedeta

Prima zi la Cupa Agentiilor la Gatit by Selgros. Orice ingredient ti-ar da viata, fa-l vedeta

Miercuri dimineata, ora 9.00, Soseaua Pipera nr. 48. La CulinaryOn, in hangarul 5, s-a strans un grup de oameni din marcom. Creativi, directori de marketing, specialisti in PR sau brand manageri, toti si-au pus sorturile si asteapta nerabdatori la statiile de lucru. Pentru trei zile, au lasat in urma birourile, mailurile si briefurile si s-au aplecat cu toata seriozitatea asupra tigailor, hribilor, usturoiului, framantatului. E prima zi a Cupei Agentiilor la Gatit by Selgros, iar noi supervizam procedeele de gatire la prima proba, cea "pregatita de-acasa": Ingredientul-vedeta

Fiecare echipa si-a ales cate un ingredient in jurul caruia sa prepare o reteta si sa dea juriul pe spate. Unii au avut alegeri extravagante, altii comune, unii s-au indreptat spre variante traditionale, altii spre aventuri neasteptate. De la usturoi la somon, de la vita maturata la galbiori, orice ingredient are dreptul la cele 15 minute de faima; important e cum il pui in evidenta, cu ce il inconjori si metamorfozele prin care trece. 

Pe parcursul primei probe, am imprumutat motto-ul Electrolux: Make Life Delicious. Si am adaugat noi: cu ce ai prin frigider. Un fel de reinterpretare a celebrei Daca viata iti da lamai, fa limonada. Daca viata iti da usturoi, fa o supa cu bacon si crutoane. 

Ca tot vorbim de juriu, au privit, au gustat, s-au incantat si au criticat elegant: Andreea Lazaridis (Marketing & TMO Manager, Electrolux), Mugur Marinescu (Product Trainer & Trade Marketing Operations Specialist, Electrolux), Zana Dragnea (Production Supervisor, Strauss Group), Andrei Madan (Shop Manager, Flanco), Cristina Carp (Senior Consultant, Premium PR) si Andreea Andronache (Sales Coordinator, De'Longhi Romania).

Sa nu uitam de Alex Cirtu, acest 3-in-1 cu de toate al evenimentului: profesor, moderator si bucatar, care a calauzit echipele, le-a dat sfaturi in fuga (viteza mai mica la aluat, mamaliga mai moale), le-a atras atentia asupra lucrurilor esentiale - curatenia pe mese - si a tinut in frau deadline-ul.

Si, acum, trecem la aventurile echipelor prin bucataria Cupei Agentiilor - unde misunatul prin bucatarie si gatitul impreuna au fost la fel de importante ca dish-urile rasfatate cu echipamentele Electrolux care au aterizat in timp optim in farfuriile juriului. In ordinea culorilor de pe sorturi:

Echipa Carturesti s-a concentrat pe galbiori si a facut cu ei risotto. "Este o aroma volatila", spune Daniel Voinea, liderul echipei, "si daca nu este gatita la punctul optim, aroma poate sa dispara sau sa fie suprimata de restul ingredientelor". La preparatul acesta e important echilibru cantitatilor. Cel mai important la gatitul impreuna e organizarea, sa stie fiecare ce face.

Juriul a hotarat: Un preparat complicat si indraznet, dar s-a infiltrat ceva amar. Ca in viata, am adauga noi. (De altfel, chiar va supunem atentiei urmatorul exercitiu. Adaugati dupa anumite propozitii, aleatoriu, sintagma ca in viata si vedeti ce iese)

Cei de la Five's sunt in jurul unui supe de usturoi. In timp ce toaca, amesteca, fierbe si invarte de zor lucruri, echipa face da pe scurt reteta succesului:

1. Sa nu pui prea mult sau prea putin usturoi.

2. Sa nu il fierbi prea mult sau prea putin. Asta schimba gustul total.

3. Ce e important la gatitul impreuna: cat de mult te incurca celalalt.

"Usturoiul ne-a ales pe noi. E un ingredient neaos", a explicat in fata juriului Radu, liderul echipei. 

Juriul a fost incantat, dar ar fi vrut mai mult usturoi. Au existat si membri ai juriului care nu sunt fani ai usturoiului, dar chiar si ei au fost castigati. Un preparat foarte creativ, a spus Andreea Lazaridis, de la Electrolux. 

Plecand de la vita, Mediacom face un fusion care se numeste Mancarea studentului bogat. Trucuri: Sa nu arzi mamaliga, ceapa sa nu fie prea aurie, sa pui toate tipurile de ardei posibile. Si foarte mult usturoi, bineinteles. Este reteta lui Marian, pe care a inventat-o cand era student sarac. Si care a evoluat de-a lungul timpului cu ingrediente de calitate: de la porc congelat, la vita maturata. 

Concluzia lui Marian in fata juriului: "Am repetat o singura data, ne-a iesit cu totul altceva". 

Membrii juriului au apreciat vita, dar mai mult le-a placut zacusca, pe care unii au numit-o tocanita si viceversa, si care, in ciuda identitatii incerte, a fost vedeta din farfurie. Asa e in viata, pleci de la ceva si ajungi la altceva, important e sa fie bun. 

De la studenti saraci, la poezie cu somon si portocale. Pastel a luat somonul, i-a pus papiota, l-a tavalit in sos de portocale si l-a rasfatat cu piure de broccoli. Reteta a fost aleasa de Ana Maria, care a gatit-o pentru prima data, dar altfel e antrenata in prepararea pestelui. Am obtinut si cateva sfaturi pentru gatitul pestelui: sa nu il incarci prea mult, sa il rasfeti cat trebuie. "Somonul e destul de comun, asa ca am ales sa il rasfatam azi", spune Ana Maria.

Prezentarea in fata juriului a sunat cam asa: Somonul si broccoli erau in relatie de mult timp, dar intrasera intr-o rutina, asa ca au venit la noi sa reaprindem pasiunea si sa isi redescopere texturile si aromele. 

Terapia de cuplu le-a cam reusit, dupa spusele juriului. 

Echipa de umplutura a inceput proba cu o problema: ingredientul lor vedeta, perele confiate, nu a fost de gasit in Bucuresti. Nu s-au lasat descurajati niciun moment: o sa facem vedete din perele normale. Ca sa fie siguri de reusita le-au adaugat si burgeri de rata. Desi nu au mai facut niciodata reteta, membrii echipei sunt destul de increzatori. Au dat si cateva indicatii de consum juriului: sa nu taie burgerul inutil, sa il tina bine si sa muste sanatos. 

Si au existat chiar membri ai juriului care au simtit para ascunsa in burger. Nu multi, e adevarat, dar felicitari au primit de la toata lumea. 

Craft Movement a ales sa promoveze usturoiul. De ce? Pentru ca Liviu este din Ardeal si ii place enchelada. Asa ca incearca un fusion transilvanean-mexican. Il ajuta Razvan, care e vegetarian si care insista ca tot ce se intampla la Cupa in legatura cu carnuri si altele il lasa rece. In schimb, ii place mult sa gateasca alaturi de colegii lui. E prima data cand gateste impreuna cu cineva si e incantat: descoperi glume noi si lucruri pe care nu le stiai despre cei din jur.

Si cei de la Craft Movement au indemnat juriul sa uite de furculite si sa indrazneasca cu mana, ca in Mexic. Juriul a descoperit usturoiul cu usurinta printre straturile de tortilas, pui si legume. In toate formele si pozitiile chiar. Concluzia: ”E misto sa mananci asta inainte de o intalnire”. 

The Cookies are tot usturoi in centrul atentiei. Si fac cu el supa de usturoi. Ceea ce s-a mai intamplat deja azi, dar supa lor are un schepsis: e supa de usturoi de alungat strigoii. Si vampirii. Si ce lucruri malefice s-or mai gasi prin Pipera. Inclusiv raceala. Ce mai, supa asta iti da o stare de bine, daca esti atent la cateva lucruri cand o prepari: 1. cartofii trebuie pasați separat si 2. smantana sa nu faca cocoloase. 

"Clar a fost o supa de alungat strigoii", a hotarat juriul. Usturoiul s-a simtit un pic cam mult.

Nici oamenii de la BakePoint nu mai facusera niciodata tort de ciocolata. Dar sunt experti in gust si asta e tot ce trebuie ca sa pleci optimist la drum. Iar Tatiana, cea care a ales reteta si se pricepe la prajituri, se ocupa de rest. La ce trebuie sa fii atent cand pui la cale un tort de ciocolata? (In afara de ostilitatea cantarului) De gramaje.

Discutam in pauza cu un membru al juriului si concluzia era ca celor care fac deserturi le place sa detina controlul. 

Dupa cum se vede, cei de la Bakepoint au tinut gramajele in frau si toti cei care au apucat sa guste din singurul desert de pana acum din concurs au fost satisfacuti.

Cam asta a fost proba Ingredientului vedeta din prima zi a Cupei Agentiilor la Gatit by Selgros: o proba care a mirosit strasnic a usturoi, fara teama de arome puternice si cat se poate de colorata. Revenim si maine cu relatari noi din concurs.

 

Partenerii Cupei

Despre Selgros Romania 
Se ocupa de varietatea si prospetimea ingredientelor pe care le veti transforma molecular la fata locului, totul in spiritul constructiv al improvizatiei, fara emotii, nici cu presiuni (sunt deja destule la birou).

Despre Kenwood 
Aduce intariri sub forma de instrumentar, de regula absent in meseria de publicitar. Dar pastram familiaritatea - o sa fie multitasking ca la tine in agentie, doar ca in bucatarie.

Despre Electrolux 
Asigura tehnologiile de gatire fara de care n-am putea gusta nici jumatate dintre aromele care o sa ne inconjoare. 

Despre Flanco
Si inainte, si dupa finish-ul Cupei Agentiilor la Gatit, Flanco se angajeaza sa aduca bucatariile romanesti la zi din punct de vedere electrocasnic.

Despre Doncafe Fresh 
Arma secreta a evenimentului nostru, care pana la urma implica niste eforturi in conditii de concurs. Si nu puteam omite un element precum cafeaua, nelipsita oricarui "publicitar starter pack".
 

Despre Cupa Agentiilor la Gatit
Creativii ingredientelor, ai prezentarilor si ai uralelor isi gasesc locul la Cupa Agentiilor la Gatit, un eveniment IQads care face parte dintr-un concept mai amplu de intreceri creative dedicate industriei publicitare din Romania - "Cupa Agentiilor". Scriem retetarul Cupei la Gatit din 2013 si starnim creativii sa se infrunte in preparate si farfurii. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Pastel

pastel este o agentie de comunicare romaneasca cu o abordare strategica si creativa, cu o activitate de 18 ani pe piata din Romania, peste 5.000 de campanii si proiecte dezvoltate, si un portofoliu de clienti... vezi detalii »

Sectiune



Branded


Related