A doua zi la Cupa Agentiilor la Gatit by Selgros, usoara ca o plimbare prin padure. Sau o vara indiana

A doua zi la Cupa Agentiilor la Gatit by Selgros, usoara ca o plimbare prin padure. Sau o vara indiana

Daca ieri toata lumea mirosea a usturoi si supele alungau strigoii din Bucuresti, concurentii din a doua zi a Cupei Agentiilor la Gatit by Selgros au avut niste alegeri surprinzatoare. Sfecla, porumb, alimentatie usoara, grija la sanatate. Si niste nume de preparate pe masura: plimbari prin paduri, veri indiene, puicute matinale.

In ciuda preparatelor mult diferite, agitatia a ramas la fel. S-a tocat, s-a invartit, s-a framantat, s-a ras mult si, sa nu uitam ca suntem in anul centenarului, s-a prajit multa ceapa si s-au blenduit pufuleti. S-au facut si paste, bineinteles, cu aluat facut de la zero. Pentru colegi mofturosi sau snobi, traditionali sau derutati, in functie de brief. 

Robotii au huruit, cuptoarele au duduit, plitele Electrolux au sfarait, iar Alex Cirtu a fost ca de obicei peste tot. Am reusit sa il oprim tornada de invartit-vorbit-amestecat in tigai-supravegheat si condus concurentii spre deadline si l-am intrebat despre tabieturile lui in bucatarie.

De exemplu, are incredere in roboti? Le da de lucru? O, da, zice Alex. In ultimii ani le-a delegat cu incredere framantatul, tocatul, amestecatul, blendatul. Si-a dat seama ca in timpul asta ar putea face multe alte lucruri. Sa respire, de exemplu. Sau sa manance.

Ce nu stie lumea cand cumpara roboti de bucatarie sau alte eletcrocasnice e ca trebuie sa citeasca mai intai manualul de instructiuni, spune el.

Dar nu ii e frica de micutii astia necuvantatori, care se vor alia la un moment dat si vor cuceri lumea? Nu, pentru ca au nevoie de acumulatori pentru a functiona si oricum trebuie sa ii seteze cineva ca sa functioneze. 

Din contra, Andrei Madan, reprezentantul Flanco in juriu, spune ca prefera sa faca totul cu mana. Dar sunt situatii cand ustensilele electrice sunt necesare. Nu poti sa faci o supa crema fara ele. Sunt obligatorii pentru piureuri sau paste. Daca ar fi sa identifice o ustensila preferata, Andrei Madan ar alege insa lingura de lemn. "O folosesc la orice - paste, friptura, supa". 

Si daca tot suntem la juriu, sa-l reamintim: Andreea Lazaridis (Marketing & TMO Manager, Electrolux), Mugur Marinescu (Product Trainer & Trade Marketing Operations Specialist, Electrolux), Zana Dragnea (Production Supervisor, Strauss Group), Andrei Madan (Shop Manager, Flanco), Cristina Carp (Senior Consultant, Premium PR) si Andreea Andronache (Sales Coordinator, De'Longhi Romania).

Si, acum, echipele.

Trei Crampei (Uzor) au fost doar doi. Dar nu s-au lasat. Au facut vedeta din porumb, punandu-l intr-o supa irlandeza. Supa saracilor, dupa cum i se mai spune. Chestia e ca, in bucatarie, bogatia sau saracia nu se pot pune in calea unui rezultat bun.

Nici macar lipsa unui coleg ramas blocat in traficul din Bucuresti. Oricum, el facea doar curatenia. Ceea ce e bine, pentru ca celorlalti doi le place sa lucreze cu orice in bucatarie, mai putin sa curete dupa. 

Cei doi au primit felicitari din partea juriului. Un plus a constituit si papionul cu care s-a prezentat la gatit un membru al echipei. 

"E fabuloasa supa voastra", a zis chiar si Mugur Marinescu, de la Electrolux, cel mai necrutator membru al juriului, care a primit titlul neoficial de Mihai Petre al Cupei Agentiilor la Gatit. 

O alegere ciudata la GfK Cooking Monsters 2.0: sfecla rosie. Adica, din toate lucrurile de pe aceasta planeta, de ce?, am intrebat noi. A fost un consens, o energie comuna ni s-a raspuns. Dintre toate variantele care s-au propus in sanul echipei - ciuperci, cartofi dulci - sfecla a castigat. Cum te imprietenesti cu sfecla? Combinand-o cu ingrediente care o pune in valoare. Cei de la GFK ii aduc companie risotto frantusesc si un lup de mare.

Cel mai dificil ingredient din ziua de azi, spune Alex Cirtu. Si cel mai surprinzator, dupa aprecierile juriului.

"Bravo, felicitari, chiar m-ati convins ca sfecla poata sa imi placa", a spus Andrei Mandan, de la Flanco.

Avem si al doilea vegetarian din concurs. Radu, de la IMPRO, s-a lasat de carne acum 7 ani pentru ca se ridica greu de la masa si voia sa manance mai sanatos. La drepturile animalelor a inceput sa se gandeasca mai tarziu, dar oricum s-ar aduna motivele, Radu si echipa lui gatesc fara carne la Cupa Agentiilor la Gatit.

Fac o tocanita de galbiori. Zice Radu ca in bucatarie isi asuma orice sacrificiu daca duce la ceva delicios. Chiar si lacrimile din tocatul cepei. Cand vine vorba de ustensile, ii plac storcatoarele si blenderele - in multe dimineti il ajuta sa inceapa ziua.

Buna consistenta si prezentarea, a spus juriului, derutat totusi de ceva amarui ascuns in preparat. 

Tot galbiori au ales si Minio-Chilli-o (Minio Studio), pentru ca au o aroma versatila, spune Mihai, liderul si robotul de bucatarie al echipei. O va pune in evidenta mamaliga si pieptul de porc. E important ca fiecare sa isi gaseasca lucrul la care e bun, mai spune Mihai, in timp ce arata spre colegii lui care curata niste masline. Nimic nu e complicat daca stii de la inceput ce sa faci, adauga si Marius. 

"In anul centenarului, cand ne gandim la cat de romani suntem, am pregatit polenta cu poerc si ciulama", s-a prezentat echipa Minio in fata juriului. "Cam amar pentru gustul meu", a spus un membru al juriului. "Ca in viata", au adaugat concurentii. 

Chiar daca toamna asta e nemaipomenita, #CuDeToate (Geometry) vor vara. Si, daca trebuie, o fac chiar ei. Indian Summer trebuia sa se numeasca preparatul lor, care pleaca de la capsune. Nu fac desert cu ele, asa cum ne-am fi asteptat, ci vita.

De ce? "Ne plac gusturile ciudate", spun membrii echipei. Tot din cauza vitei, preparatul a fost redenumit StrawBabylon. Mergem pe complementaritate, mai spun ei, adaugand ca in farfurie culorile sunt la fel de importante ca textura si gustul. "Farfuria trebuie sa reprezinte si personalitatile noastre". 

"Combinatia dintre vita, capsuna si piure e un amestec grozav si puternic. E prima data cand gust capsuna langa vita. Si ramane vedeta farfuriei voastre", a spus un membru al juriului. Altii sperau la desert, dar s-au bucurat ca au primit altceva. 

Un nume putin asteptat are si preparatul celor de la Monchee Beans (Beans United): Puicuta matinala. Echipa a ales un ingredient oarecum comun, puiul, pentru ca le place sa faca din lucruri simple, chestii super. Cum s-a intalnit puiul cu cafeaua, totusi: pe net, unde se intalneste, toata lumea.

Juriul a decis: Ati facut cafeaua vedeta in farfurie. Curajoasa alegerea. Excelenta si crusta si puiul si sosul de cafea. S-au acordat felicitari. 

Go'lins pe buze (Golin) au facut "Somolicious". Adica somon cu peanut butter (facut de la zero) si pastai. Ce e important la somon e sa nu fie under sau overcooked, au spus concurentii: "Mergem pe simplitatea gustului. Pe ingrediente simple si bune".

"Pare simplu, dar e fantastic", a spus si juriul. 

In timpul acesta, PickTwo blenduiau niste pufuleti spre surprinderea celor care isi faceau de lucru pe langa statia lor. A walk in the forrest (din Carpati), dupa cum se numeste preparatul lor, este reinterpretarea ciupercilor cu mamaliga. Au ales galbiorii ca ingredient principal. Iar din pufuleti fac un fel de muschi de padure - idee care i-a venit lui Sebastian intr-o dimineata, la ora 6.  

Concluzia juriului: Platingul arata demential, povestea incredibila. Si, pentru prima data in istoria preparatelor cu galbiori de la Cupa, nu exista niciun gust amar, a spus Mugur "Mihai Petre" Marinescu, carcatosaul juriului. Ceilalti membri au simtit amarul, totusi. Dar si toate celelalte gusturi intr-o singura imbucatura. Ceea ce a fost bine.

Cam asa a fost in a doua zi a Cupei Agentiilor la Gatit by Selgros. S-a tras si alarma de fum la un moment dat, din cauza unei vite capricioase, a mirosit si aspru a otet, trezind unora amintiri de la scoala, de cand se stergea tabla cu otetul, s-a baut mult vin si cafea (balanta fiind bine echilibrata intre cele doua), s-a mancat, in mod evident, s-a dansat printre tigai, a fost frumos.  

 

Partenerii Cupei

Despre Selgros Romania 
Se ocupa de varietatea si prospetimea ingredientelor pe care le veti transforma molecular la fata locului, totul in spiritul constructiv al improvizatiei, fara emotii, nici cu presiuni (sunt deja destule la birou).

Despre Kenwood 
Aduce intariri sub forma de instrumentar, de regula absent in meseria de publicitar. Dar pastram familiaritatea - o sa fie multitasking ca la tine in agentie, doar ca in bucatarie.

Despre Electrolux 
Asigura tehnologiile de gatire fara de care n-am putea gusta nici jumatate dintre aromele care o sa ne inconjoare. 

Despre Flanco
Si inainte, si dupa finish-ul Cupei Agentiilor la Gatit, Flanco se angajeaza sa aduca bucatariile romanesti la zi din punct de vedere electrocasnic.

Despre Doncafe Fresh 
Arma secreta a evenimentului nostru, care pana la urma implica niste eforturi in conditii de concurs. Si nu puteam omite un element precum cafeaua, nelipsita oricarui "publicitar starter pack".
 

Despre Cupa Agentiilor la Gatit
Creativii ingredientelor, ai prezentarilor si ai uralelor isi gasesc locul la Cupa Agentiilor la Gatit, un eveniment IQads care face parte dintr-un concept mai amplu de intreceri creative dedicate industriei publicitare din Romania - "Cupa Agentiilor". Scriem retetarul Cupei la Gatit din 2013 si starnim creativii sa se infrunte in preparate si farfurii. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Minio Studio

Minio Studio este o agentie decisa sa dezvolte campanii de comunicare curajoase si autentice. Iubim inovatia si tehnologia, pe care le vedem ca fiind doua componente ale vietii noastre de zi cu zi. Minio Studio... vezi detalii »

Beans United

Agentia Beans United a luat nastere din nevoia de a crea un alt fel de marketing, unul care nu este intruziv, nu intrerupe oamenii din activitatea lor ci le ofera o experienta remarcabila in fiecare moment din... vezi detalii »

Sectiune



Related