[Pasionat de bunătățuri] Bucatele aromate își fac propriile trenduri: dorul de copilărie, mirosul de pâine caldă

[Pasionat de bunătățuri] Bucatele aromate își fac propriile trenduri: dorul de copilărie, mirosul de pâine caldă

Pe când era blogger începător, Iuliana Sbîrnea a păcătuit și ea, suind trendurile sus, la rang de "trebuie". Semințele de chia, turmericul și quinoa au pus la pământ mămăliga, boiaua de ardei și nucile românești. Era și curiozitatea de a le încerca, era și un fel de presiune de a le pune în Bucate Aromate. Tot răul spre bine, găsește ea morala fabulei. Experimentele acestea au fost ca un vaccin care a imunizat-o la modele culinare trecătoare. De exemplu, a scăpat nevătămată de trendurile tonka și matcha care, nu demult, au fost în vogă prin blogosfera culinară.

În mirajul trendurilor de tot felul, românii ar trebui să știe că a găti acasă este cheia multor probleme pe care le au și a căror rezolvare este căutată adesea în direcții greșite, crede Iuliana. Un crez bun de pus în ramă. Noi îl așezăm printre sfaturile pe care le strângem, alături de Selgros, în seria Pasionat de bunătățuri, unde facem bilanțul învățăturilor pe 2018 ale pasionaților de arome și bunătățuri.

 

Trenduri în 2018

Trendurile în domeniul culinar mă influențează atât de mult, încât uite, spre rușinea mea, nici nu știu să îți spun care sunt :)

Din punctul meu de vedere, lucrurile stau diferit pentru un pasionat care gătește la el acasă doar pentru familia și prietenii lui și pentru un pasionat care lucrează sau are o afacere în domeniul ăsta. La mine acasă trendurile anului au fost dictate de dorul de copilăria la bunici și de dependența de mirosul de pâine caldă.

Un pasionat profesionist poate că a depășit etapele astea sau poate că nici nu își permite să se lase influențat de dorurile proprii, atâta timp cât piața îi cere altceva.

 

Efecte

Sinceră să fiu, nu am fost dintotdeauna atât de indiferentă la trenduri. Pe când eram blogger începător și mai curios decât sunt sunt acum, m-au influențat și pe mine. La vremea când îmi porneam eu blogul, am nimerit în plin miraj al super-alimentelor cu cât mai neauzite, cu atât mai sănătoase, că doar tot nu poate verifica nimeni ce-i cu ele.

Semințele de chia, turmericul și quinoa au pus la pământ mămăliga, boiaua de ardei și nucile românești. Cred că pe lângă curiozitatea firească de a le încerca, m-am simțit cumva datoare să fiu în rând cu lumea și să le pun și eu pe blog.

Faptul că am urmat atunci tendințele a fost o abordare stângace, de începător, dar "tot răul, spre bine", cum se spune. Până la urmă a fost ca un vaccin. Acum sunt de-a dreptul imună la presiuni ale modei de genul acesta.

De exemplu am scăpat nevătămată de trendurile tonka și matcha care, nu demult, au fost în vogă prin blogosfera culinară.

Poate cândva le va veni și lor timpul să le încerc și e foarte posibil să îmi placă, dar faptul că nu m-au tentat deloc atunci când a fost la mare modă să le treci în lista de ingrediente, e un semn că pasiunea mea s-a mai maturizat. Acum mi-ar plăcea mai mult ca Bucatele Aromate să aibă un trend propriu căruia să îi fie consecvente, decât să reflecte tendințe ale modei.

 

Ce influențează pasiunea pentru gătit

Sper din suflet că oamenii au învățat să discearnă și în domeniul ăsta și că blogurile culinare profesioniste și serioase, cele care publică permanent rețete variate și corecte, reușesc să fie principalul factor care influențează și, mai ales, care educă pasiunea pentru gătit a românilor.

 

Inspirație

Pasiunea mea pentru gătit a rămas de mult timp la aceeași intensitate, chiar dacă a căpătat noi nuanțe. Încă reușesc să gătesc aproape în fiecare zi cu aceeași plăcere, fără să fie nevoie să fac vreun efort deosebit pentru a mă motiva. Când iau câte o pauză de voie sau de nevoie, mănânc cu foarte multă încântare ceea ce gătesc alții.

Îmi place foarte mult să călătoresc, iar în locurile unde ajung, mănânc cu aceeași plăcere și la restaurant, dar și la orice street food. Aleg mâncăruri locale, cu cât mai diferite de ale noastre, cu atât mai bine! Când mă întorc acasă după o astfel de experiență sunt plină de idei noi și de inspirație.

Cred că nu poți evolua, fie doar în bucătăria ta de acasă, dacă din când în când nu mergi să mănânci ceea ce gătesc alții, dacă nu interacționezi cu alți bucătari și cu alte culturi.

 

Blocaje în bucătărie

Cred că există, nu se poate să nu existe și blocaje, depinde doar de ce natură. Lipsa inspirației în bucătărie este problema cel mai ușor de rezolvat acum, când există atâta abundență a surselor de informare. De la cărți de bucate noi sau reeditate până la show-uri culinare și de la bloguri până la Pinterest și Instagram, inspirația e foarte ușor de obținut.

Eu nu am niciodată blocaje de genul "nu mai știu ce să gătesc". Am o listă atât de lungă de dorințe culinare, încât cu siguranță nu pot avea această problemă nici în următorii 10 ani. În schimb, anul acesta am experimentat perioade în care nu am putut, fizic, să gătesc. Genul acesta de blocaje sunt cel mai greu de depășit pentru un pasionat și nu poți trece peste ele decât cu multă răbdare.

 

Cerințe de la cititori

Din fericire, legea atracției funcționează :)) În timp s-a format în jurul blogului o comunitate cu care sunt pe aceeași lungime de undă. Cred că cei care mă urmăresc constant pe blog, precum și abonații canalelor de social media unde sunt activă știu deja ce fel de rețete pot găsi pe Bucate Aromate. Nu mi se cer mâncăruri sau ingrediente fanteziste, oamenii așteaptă de la mine în continuare rețete simple, dar creative.

Mi se cer în schimb, din ce în ce mai mult și de la cititori foarte tineri, rețete vegane sau vegetariene. Nu știu dacă e bine sau rău, dar aceste două tendințe sunt din ce în ce mai puternice și le constat atât pe blog cât și în viața de zi cu zi, în familie sau printre prieteni.

 

Trenduri supraestimate și subestimate

Mi se pare o capcană această preocupare obsesivă a mâncatului sănătos. Felul în care alegem să subapreciem mâncărurile care au trecut proba generațiilor, cu care ne-au făcut mari și sănătoși bunicile noastre, în favoarea oricăror semințe și condimente exotice, mi se pare chiar periculos.

Cred că ne-am rătăcit identitatea gastronomică în abundența de alimente de import care beneficiază de bugete mari de marketing. E nu doar necesar, dar aproape că e și urgent să o regăsim și să ne întoarcem la ea. Să renunțăm la snobismul alimentar și să redescoperim mâncărurile gustoase din ingrediente oneste.

 

Descoperiri

Anul acesta, grație prietenilor mei de la Selgros și a colaborării pe care o am cu ei de aproape doi ani, am ajuns în satele săsești din Transilvania, în cadrul unei campanii de promovare a săptămânii Haferland. Am avut, așadar, privilegiul să pot lua contact cu gastronomia săsească chiar la ea acasă. Am gustat multe preparate specifice săsești, dar mai ales am învățat să fac lichiu chiar de la localnici, adică de la cei care știu cel mai bine povestea și secretele acestei prăjituri.

La Criț, la atelierul de făcut lichiu săsesc

Moldoveancă fiind, până să ajung în satele săsești, gastronomia lor îmi era aproape necunoscută. Despre lichiu știam câte ceva doar din auzite, nu mâncasem niciodată. Nici n-am ajuns bine acasă și am și refăcut rețeta de lichiu învățată la Criț, atât de mult mi-a plăcut!

 

Lucrul cel mai important pe care l-ai învățat anul acesta

Când Selgros ne-a lansat pentru 2018 provocarea de a scoate la suprafață rețetele vechi, tradiționale și locale ale românilor, inițial nu am fost prea convinsă de succesul demersului. M-am apucat totuși conștiincioasă de treabă, citind cărți vechi de bucate, întrebându-mi părinții și rudele de câte o mâncare pe care mi-o aminteam din copilărie și tot așa.

Mi-am dat seama încet, încet că, de fapt, îmi place extraordinar de mult să gătesc și să aduc pe Bucate Aromate gusturi românești uitate. Rețetele au fost foarte bine primite și de către cititorii blogului, așa că acum, că se apropie deja finalul anului, aș spune că acest proiect a fost cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat în 2018.

Împreună cu colegii de proiect, am reușit să adunăm pe platforma Selgros Caută Pasiunea o întreagă și foarte valoroasă colecție de rețete autentice românești și sunt tare bucuroasă că am contribuit și eu la ea.

 

Ce ar trebui să știe românii despre gătit și nu știu încă

Cred că românii ar trebui să știe că a găti acasă este cheia multor probleme pe care le au și a căror rezolvare este căutată adesea în direcții greșite.

Gătitul acasă, cu ingrediente locale și sezoniere este singurul mod de a obține mult-căutata mâncare sănătoasă. De cele mai multe ori nu la farmacie trebuie să mergi, ci la piață!

Gătitul acasă este cea mai simplă și cea mai sigură formă de reducere a cheltuielilor unei familii și de economisire.

Dacă îi descoperi frumusețea, gătitul acasă este și o excelentă formă de terapie anti-stres prin culori, texturi și arome, extrem de utilă pentru un popor eminamente trist și nemulțumit.

Starea de bine și de bucurie care inundă toată casa, atunci când scoți din cuptor o pâine caldă sau o prăjitură simplă, dar în jurul căreia se adună cu mic, cu mare, toți ai casei, nu se compară cu nimic! Și nu o găsești nicăieri în altă parte: nici în fast food-ul de la mall, nici la cofetăria din centru și nici într-o cutie de pizza livrată la ușă.

 

Sfaturi pentru cei care cred că nu știu să gătească

Eu nu cred că există cu adevărat oameni care nu știu să gătească. Cred că există oameni care nu vor să gătească pur și simplu, deși ar putea să o facă chiar foarte bine și mai există oameni care știu și vor, dar cărora le este teamă de eșec.

Dacă ai făcut în viața ta măcar un ceai, un sandviș sau un ou fiert, eu aș zice că deja cel mai important pas a fost făcut. Trebuie doar să perseverezi și vei evolua de la o zi la alta.

Și așa ne-am adus aminte, în caz că am uitat, că descoperirile nu au neapărat nume noi și complicate, nici nu vin de departe. Uneori, ele sunt foarte, foarte aproape. În amintiri, în familie, în aromele trecutului sau obiceiurile bunicilor. În mirosul de pâine caldă, în poveștile celor de lângă noi. Și când rătăcim prin formele seducătoare ale trendurilor, există un loc în care să ne întoarcem și să redescoperim pasiunea: acasă. 

Într-o serie editorială realizată alături de Selgros România, îi cunoaștem îndeaproape pe (o parte din) membrii clubului pentru profesioniști și pasionați. De bunătățuri. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Branduri

Sectiune



Branded


Related