[Pasionat de bunătățuri] Dana Burlacu Visternicu îndeamnă românii să nu uite de gust

[Pasionat de bunătățuri] Dana Burlacu Visternicu îndeamnă românii să nu uite de gust

Înainte de a pune flori peste fasolea cu ciolan (sau alte platinguri spectaculoase), Dana Burlacu Visternicu crede că mai important este gustul. Și acesta e de negăsit, uneori, printre ambițiile la modă. La fel de vitală pentru o mâncare bună este bucuria gătitului. Dacă ești încrâncenat, nu va ieși nimic bun. Sfatul Danei e simplu: Cei care cred că nu știu să gătească să înceapă fără frică, să îndrăznească cu bucurie, că bucurie vor primi înapoi. Asta face și pe Prajiturici și altele. Experimentează, combină, învață, se bucură. Există și blocaje, ca peste tot în viață. Trece peste ele cu relaxare și provocare. De exemplu, un mers în grădină sau legumele și fructele proaspete reușesc să o inspire și să treacă peste perioada de blocaj. La fel și o emisiune culinară.

Bucătăria este o alchimie plină de arome și gusturi ce nu te lasă să lenevești prea mult.

Căutăm secretele acestei alchimii și le dăm mai departe, pentru a-i inspira și pe ceilalți, cunoscători sau începători în ale gătitului, în seria editorială Pasionat de bunătățuri, alături de Selgros

 

Trendurile din 2018

La fel că în modă sau în orice alt domeniu există trenduri. Unii le anticipează și reușesc să fie pe val, alții le observă pe parcurs și încearcă să țină pasul cu ele. Aici mă refer în special la restaurante și la zonele profesionale de food.

Cred că în 2018 trendul major a fost cel al consumului local și de sezon. Asta mă bucură mult pentru că eu voi fi în trendul asta mereu :) Din acest punct de vedere, 2018 a fost un an în care producătorii locali au fost priviți cu atenție, rețetele vechi au fost scoase de la naftalină și scuturate de praf, iar produsele de sezon au câștigat teren, deci influența a fost bună.

Aici aș da ca exemplu folosirea florilor comestibile. E un trend ce durează de vreo doi ani și cred că se uzează prea mult de el. Am văzut restaurante în care și peștele prăjit era servit cu flori sau fasolea cu ciolan avea musai și câteva petale.

 

Ce influențează pasiunea pentru gătit 

Sincer, mă bucur mult că pasiunea pentru gătit s-a extins mult în România. Nu mai este jenant să spui că îți place să gătești și nu mai este această pasiune atribuită doar gospodinelor. Din ce în ce mai mulți bărbați gătesc în casele lor, oameni cu funcții importante se regăsesc în gătit, iar copiii se simt atrași.

Cred că cel mai mare rol l-au avut emisiunile culinare, blogurile culinare, și multitudinea de evenimente pe acest segment.

 

Inspirație

Pasiunea pentru gătit este aceeași, doar că pe zi ce trece, zic eu, mă pricep mai bine, dar asta nu e suficient. Faptul că afli mereu despre rețete, ingrediente, combinații te face să le dorești, să le experimentezi și să te bucuri de ele. Bucătăria este o alchimie plină de arome și gusturi ce nu te lasă să lenevești prea mult.

Mă inspiră piața, cărțile de bucate, emisiunile culinare, întâlnirile cu prietenii.

 

Blocaje în bucătărie

Perioadele de blocaj cred că există, la mine mai ales când sunt ocupată cu alte activități. Asta înseamnă că sunt concentrată pe altceva și atunci, în bucătărie intervine rutina și de aici cred că și blocajul.

Pentru a ieși din blocaj este nevoie de puțină relaxare și provocare. Cred că o emisiune culinară bună te poate scoate din inerție la fel de mult ca și mersul la grădină. Mie fructele și legumele proaspete îmi dau o energie bună care mă trimite la treabă.

 

Cerințe de la cititori

Marea parte a cititorilor de bloguri culinare caută rețete simple, tradiționale, dar există și un segment al pasionaților cunoscători, oameni care călătoresc și intră destul de des în restaurant. Aceștia din urmă mai au curiozități și uneori chiar împărtășesc experiențele lor.

Cred că cele mai multe întrebări sunt legate de condimente: tonka, cardamom, zatar, turmeric etc., dar și de metode de gătire a cărnii de rață, prepeliță, gâscă deoarece acestea nu sunt foarte comune pe mesele românilor.

 

Trenduri supraestimate

De exemplu, eu nu mă dau în vânt după bucătăria moleculară. Recunosc, nici nu m-am străduit să o studiez, nici nu am avut șansă să testez prea mult acest gen de bucătărie. Simt că nu mă identific cu ea, prefer lucrurile mai simple și cu gust autentic.

Cred că viitorul ar fi bun dacă maniera asta de abordare a produselor locale și de sezon s-ar menține.

 

Descoperiri

Descoperirile ne țin treji și cu papilele gustative pregătite. Mi se întâmplă să mă atașez o perioadă de o legumă/fruct/condiment… și să mă joc cu el. Primăvara asta m-am bucurat de sparanghel și cu fiecare înghițitură mă îndrăgosteam mai mult de el.

La fel am pățit cu dovleacul. Până acum câțiva ani nu mâncam dovleac și de ceva vreme îl tot gătesc și îl descopăr.

Locuri? Cu toate că descoperirea nu este de anul asta, aș vrea să o menționez aici. Este vorba de Castelul Sturdza de la Miclăușeni. Se mănâncă atât de adevărat aici, atât de gustos și cu multă poveste.

 

Lucrul cel mai important pe care l-ai învățat anul acesta

Anul acesta am descoperit într-adevăr satele săsești, sașii așa cum au fost ei, dar și bucătăria locului. Tare impresionată am rămas de modul lor de organizare, educație și întrajutorare la nivel de comunitate.

Trăiască hencleșul, de care o fi el!

 

Ce ar trebui să știe românii despre gătit și nu știu încă

Asta e o întrebare grea. Pentru cei care nu știu, le-aș spune să nu uite de gust. Uneori platingul acaparează farfuriile și gustul este de negăsit. 

De asemenea, să nu prelungească inutil timpul de gătire al preparatelor. Să-și caute surse de informare sigure și credibile și, bineînțeles, ingrediente proaspete .

 

Sfaturi pentru cei care cred că nu știu să gătească

Celor care nu știu să gătească le spun să stea relaxați. Dacă ești încrâncenat, nu va ieși nimic bun.

Le spun să înceapă să gătească în special ce le face plăcere să mănânce, rețete simple, cu ingredientele preferate. Apoi să îndrăznească, să nu aibă frică, bucătăria este așa ofertantă și plină de surprize. Să îndrăznească cu bucurie, că bucurie vor primi înapoi.

 

Descoperim că în orice bucătărie se ascunde ceva nebănuit. Laboratorul unui alchimist, spațiul de aventură al unui explorator, loc de testare și experimente, mașină a timpului. În orice ipostază ne-am afla, e locul cel mai bun în care să dăm fricile și încruntarea la o parte și, fără încruntare, să ne lăsăm seduși de călătorie.

Într-o serie editorială realizată alături de Selgros Romania, îi cunoaștem îndeaproape pe (o parte din) membrii clubului pentru profesioniști și pasionați. De bunătățuri.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Branduri

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related