În care Seinfeld se certa cu Ștefan Bănică

În care Seinfeld se certa cu Ștefan Bănică

Se întâmpla că mergând ca omul pe Facebook, mai dând un like, mai privind și bodogănind că unde se îndreaptă lumea asta și aoleo ce ciudați mai sunt oamenii în 2019, să îți iasă în față o postare cu Nuțu Cămătaru care înfruntă apocalipsa. Sau cu Moromete care devine un supererou pe jumătate om și pe jumătate salcâm. Sau cu un dialog cu Alexandru Machidon care se află în fruntea unor invincibile turme de oi. Așa postează Dan Panaet pe Facebook: ca și cum ar transcrie dintr-un manual de istorie paralelă. 

 

Dan Panaet e scenarist de seriale TV și am mai vorbit cu el la IQads. Spunea atunci că primul scenariu pe care l-a scris a fost un episod din Seinfeld. Doi ani mai târziu, tot de Seinfeld discutăm. După tot felul de scenarii din realitati paralele, de la Baiazid și Harap Alb la Sisif și Petre Țuțea, Dan a început să scrie și scenete cu Seinfeld pe Facebook. Așa a apărut pagina Seinfeld in Romania, unde Kramer vrea să organizeze un revelion la Romexpo, Elain se ceartă cu Radu Duda și George cu colindătorii, Frank Constanza se ia la bătaie cu Theodor Paleologu, Seinfeld are dileme în legătură cu punga cu pungi și încap toți în platou la Dan Diaconescu. 

 

De ce a venit Seinfeld în România și ce caută Baiazid pe Facebook, explică Dan Panet după cum urmează.  

 

Când, de ce, cum

Am vrut doar să-l aduc pe Seinfeld în zilele noastre, dar mi-am dat seama că ar fi păcat să nu vină și-n România, dacă tot a ajuns în prezent. 

 

Declicul

Prima postare e de prin aprilie 2019, atunci când actorul de comedie Zelenski a câștigat alegerile prezidențiale din Ucraina. Ăsta a fost elementul declanșator, pentru că m-am gândit, nu știu de ce, la reacția lui Kramer față de succesul unui comediant în politică. Episodul, care lega mai multe evenimente ale săptămânii, era mai scurt decât ce aveam să scriu după aceea și arăta cam așa:

Kramer află de la știri că un comediant a ajuns președinte în Ucraina și-l îndeamnă pe Jerry să candideze și el. Pentru că i-a dat ideea asta, Kramer cere să fie pus vicepreședinte.

Elaine a fost invitată în oraș de actorul care-l joacă pe piticul din Game of Thrones și vrea să iasă cu el doar ca să afle cum se termină serialul.

George se întreabă dacă nu cumva o să pară zgârcit pentru că e singurul din birou care n-a donat bani pentru refacerea catedralei Notre Dame.

 

Pagina n-a fost ideea mea, ci a unul coleg și prieten care mi s-a alăturat în acest demers de a scrie fan fiction fără viitor.

 

Cât stai pe Facebook

Nu stau atât de mult pe cât ar părea, doar că postez mereu când îmi vine vreo idee, indiferent unde sunt și ce fac.
La comentarii nu prea răspund. Rar postez comentarii pe Facebook. 

Scriu postările atunci când îmi vine o idee, cu ce am la îndemână. Vreo două scenete istorice le-am scris în avion, pe telefon.

 

 

Ce îți place pe Facebook. Ce te enervează

Îmi place că pot să obțin feedback pentru niște texte și-mă dă o idee despre ce prinde și ce nu. Mă enervează că e foarte prezent în viețile noastre și încerc să păstrez interacțiunea de acolo la nivel de umor/scriitură/articole interesante de citit. Nu prea postez chestii personale sau poze din vacanțe.

Nu-mi amintesc nici o ceartă de pe Facebook, deși sigur au fost. Cred că am dat și block de vreo câteva ori.

 

Istoria paralelă 

Prima postare istorică a fost despre daci. Nu erau personaje care să fi intrat în istorie, ci oameni oarecare de pe vremea aia care se comportau ca noi, doar că în contextul societății dace.

 

Primul gând, atunci când am început să scriu scenetele, a fost să fac din ele o parodie în stilul filmelor lui Mel Brooks. Aveam în mine History of the World, pe care l-am văzut de mai multe ori de-a lungul timpului. Încă n-am renunțat la ideea de a transforma scenetele într-un film sau într-un serial, dar probabil că într-o zi o să renunț.

 

Cel mai imprevizibil comentariu 

Nu-mi amintesc nici un comentariu imprevizibil, nu cred că mai e nimic imprevizibil pe Facebook, dar sunt ușor enervante comentariile de la oameni care n-au înțeles despre ce e vorba.

 

Când ai văzut prima dată Seinfeld

Cred că aveam 13-14 ani când am văzut prima oară Seinfeld. Era atunci când a început să fie difuzat de Pro TV, în loc de Familia Bundy, care se terminase. Nu prea mi s-a părut amuzant la primele episoade, dar pe urmă m-a prins și de atunci am văzut serialul de mai multe ori, abia așteptând să treacă timpul ca să uit episoadele și să mă pot bucura iar de ele.

 

 

De câte ori ai văzut Seinfeld până acum

De cel puțin patru ori l-am văzut în întregime. Cu timpul, am descoperit că lumea se îmbrăca foarte ciudat în anii 90. 

 

Replica preferată

”Are you telling me that wine is better than Pepsi? No way wine is better than Pepsi!”

 

Ce ar urma după Seinfeld, într-un top de comedie TV all time

The Office (varianta americană) și It’s Always Sunnny in Philadelphia. Îmi place It’s Always Sunny… pentru că este un fel de Seinfeld adus la zi, doar că de vreo zece ori mai sociopat.

 

Ce ar spune Seinfeld după o vizită în România

Nu mai calc pe-aici până data viitoare.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Sectiune



Branded


Related