[Street Art Challenge] Andreea Toma: Faptul că e vorba de street art, implică o responsabilitate față de spațiul public, față de privitor

[Street Art Challenge] Andreea Toma: Faptul că e vorba de street art, implică o responsabilitate față de spațiul public, față de privitor

Hai sa pornim intr-un tur ghidat. Stai fara griji, nu e ca in scoala generala, acum poti chiar sa stai cu ochii pe pereti. Esti incurajat sa o faci. Argumentele le gasesti in galeria de lucrari de la "A New Now" Street Art Challenge by George. Patru dintre ele apartin Andreei Toma. Daca o lasi sa-ti fie ghid, asteapta-te sa fii provocat. Dar adopta principiul ei si vei fi bine - be like a bike. 

”Brief-ul este destul de generos in concepte si iti ofera o libertate de exprimare pe mai multe planuri. Eu am fost atrasa de conceptul de schimbare, abordandu-l dintr-o perspectiva pozitiva.”

Turul e gratuit. Dar, daca vrei, poti plati cu votul tau, pe care il cer toti participantii. Competitia de arta stradala a intrat in a doua etapa: pana pe 27 octombrie poti vota desenele care ti se par cele mai potrivite sa insufleteasca orasele din Romania.

  

Povestea ta

Sunt artist vizual, absolventa a Universitatii Nationale de Arte Bucuresti, sectia pictura, inițiator și participant activ la mai multor proiecte de artă vizuală, expoziții personale și de grup. Din 2019 am inceput sa particip activ la proiecte si festivaluri de street art din Romania.

Cercetarea artistică pe care o fac se concentrează pe spațiul contemporan, fiind orientată pe manipularea la nivel de masă prin intermediul mass-media și a rețelelor de socializare, demonstrând astfel că sunt varii resurse a unei politici și strategii culturale negative.

 

Relatia ta cu arta stradala

Prima pictura murala a fost realizata in cadrul festivalului de street art din Sibiu – Sibiu International Street Art Festival 2019, iar de atunci panza a fost inlocuita cu pereti de mari dimensiuni in mai multe orase din Romania. Imi place procesul, e mult mai intens, cu multe provocari si cu un feedback direct.

 

"A New Now" Street Art Challenge by George

Pentru mine, orice perete este o noua provocare ce imi starneste creativitatea. Orice perete poate fi transformat, poate sa spuna o poveste. Ma bucur ca proiectul de Street Art Challenge by George a evoluat in mai multe orase din tara, Romania are nevoie de un suflu artistic.

 

Inspiratia

Anul acesta a fost un an in care majoritatea proiectelor s-au legat de situatia prin care trecem, asa ca toate lucrarile si schitele mele au fost in directia asta.

Mi se pare important ca prin ce fac sa transmit un sentiment, sa incurajez privitorul sa iasa din zona de confort, sa ii stârnesc o idee, o intrebare, sa il provoc.

 

Specificul street art-ului

Faptul ca e vorba de street art este un aspect foarte important, implica o responsabilitate fata de spatiul public, fata de privitor. Mesajul pe care vreau sa il trasmit trebuie sa fie mai clar in exprimare, sa trag un semnal de alarma asupra unei situatii sau perspective.

 

Brieful

Brief-ul este destul de generos in concepte si iti ofera o libertate de exprimare pe mai multe planuri. Eu am fost atrasa de conceptul de schimbare, abordandu-l dintr-o perspectiva pozitiva.

 

Pentru public & juriu

Fiecare oras din Romania are nevoie de o lucrare de street art, nu ma refer la propunerile mele cand zic asta. Atat juriul, cat si publicul, trebuie sa invete cum sa se raporteze la aceasta forma de arta, sa incerce sa o accepte si sa o sustina, pe plan cultural asta ne va ajuta sa ne dezvoltam si ne va familiariza cu perspectiva pozitiva a ei.

 

Rolul artei stradale

Arta murală în spaţiul public se defineşte ca o necesitate a spaţiului ce poate fi considerat dependent de aceasta. Omul are nevoie de îmbinarea acestor două elemente pentru dezvoltarea esteticului. Transformarea fațadelor goale ale unei clădiri în imagini dinamice sau statice, le oferă acestora valoare în atenţia privitorului.

Majoritatea publicului este receptiv în cea ce priveste noile tendințe în materie de reprezentare a artei, tranziția de la un suport tradițional la un perete este ceva impresionant pentru publicul consumator de frumos.

 

Vibe-ul din orasul tau

Eu locuiesc in Bucuresti si vad cum in ultimii ani s-a format un public iubitor de street art. Se organizeaza tururi saptamanale ghidate si cum artisti au inceput sa devina din ce in ce mai interesati de aceasta forma de manifestare.

 

Spiritul unui oras

Din perspectiva unui artist este clar ca spiritul unui oras poate fi imbunatatit cu arta, ca cetatean ar fi o lista mult prea lunga adresata institutilor. Mi se pare important sa sutinem prin propriile resurse, initiativele noi ce vin in sprijinul orasului si a comunitatii.

 [Voteaza aici cele mai bune propuneri "A New Now" Street Art Challenge by George]

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Oameni

Sectiune



Branded


Related