[Street Art Challenge] Mimi Pleșoianu: Monstrul reprezintă atât evenimentele prin care am trecut la nivel mondial, cât și gândurile și emoțiile cu care a trebuit să ne luptăm

[Street Art Challenge] Mimi Pleșoianu: Monstrul reprezintă atât evenimentele prin care am trecut la nivel mondial, cât și gândurile și emoțiile cu care a trebuit să ne luptăm

Chiar dacă un monstru umblă nestingherit în 2020 prin lumea, casele și gândurile noastre, mesajul lucrării Mirunei Pleșoianu pentru "A New Now" Street Art Challenge by George este unul optimist. Monstrul devine din ce în ce mai mic, iar oamenii sunt din ce în ce mai curajoși în înfruntarea lui. 

Îmi doresc ca propunerea gândită de mine să dea curaj tuturor că putem trece peste încercări dificile chiar dacă par la început mult prea mari pentru noi. Uneori avem de-a face cu factori externi, alte ori ne luptăm cu propriile limite. Cert este că fiecare avem o poveste din care am ieșit învingători, iar aceasta merită spusă.

Azi e ultima zi de vot a competiției. Priviți atent galeria de artă urbană propusă de creatori și alegeți lucrările care și-au lăsat amprenta. Arta în spațiul public presupune interacțiunea directă a conceptului gândit de artist cu locuitorii orașului, spune Mimi. Mai multe despre monstrul grijilor lui 2020, povestește ea mai jos. 

 

Povestea ta

Sunt artist vizual, absolvent al Universității Naționale de Arte din București, secția Pictură. Lucrez de obicei cu ilustrația, pictura și instalația, dar sunt mereu în căutarea a noi modalități de expresie. Proiectele creative la care am participat, expozițiile și oamenii faini pe care i-am cunoscut de-a lungul timpului și-au pus amprenta asupra mea și m-au ajutat să cresc profesional și personal.

 

Relația cu arta stradală

Mă bucură întotdeauna să văd intervențiile artiștilor în spațiul public. Îmi place foarte mult că pot interacționa cu arta direct, fără intermediari sau filtre. Acest lucru face  arta stradală incitantă. Mi se pare un mediu mai provocator în multe aspecte față de pictura de șevalet, de exemplu.

 

"A New Now" Street Art Challenge by George 

Pentru mine această competiție înseamnă ieșirea din zona de confort. A fost o provocare și o plăcere să gândesc un proiect pentru spațiul public, dar a trebuit să trec mai întâi peste o serie de îndoieli.

 

De unde a venit inspirația

Locația din Brașov m-a inspirat imediat ce am văzut imaginile din brief. Mi s-a părut că seamănă foarte mult cu o cășuță. Imediat m-am gândit cât de mult timp am petrecut noi toți anul ăsta fiecare în propria vizuină, între patru pereți. M-am gândit cum a fost asta pentru mine. Deși mă aflam în siguranța spațiului confortabil, uneori simțeam cum emoțiile și gândurile mele o iau razna. Ele erau influențate, bineînțeles, de ceea ce se întâmpla în afara casei.

Am decis că asta este ceea ce doresc să exprim. M-am jucat cu perspectiva interior-exterior desenând ferestre. Unele personaje sunt în casă și privesc afară, altele sunt afară și privesc în casă pe geam. Am gândit o poveste. În imaginea pe care am prezentat-o nu se văd decât doi pereți din cei patru care alcătuiesc povestea: peretele 1, începutul și peretele 4, finalul. Fiecare perete are un design diferit.

Monstrul desenat cu linii negre reprezintă atât evenimentele prin care am trecut la nivel mondial, cât și gândurile și emoțiile fiecăruia dintre noi cu care a trebuit să ne luptăm. Mesajul este unul optimist, monstrul devine din ce în ce mai mic pe măsură ce personajele capătă curaj să îl înfrunte.

Mi se pare foarte fain că locația este un sens giratoriu. Astfel, oamenii din mașinile care trec ar putea viziona desfășurarea poveștii pe măsută ce parcurg rondul.

Am vrut să transmit un mesaj optimist și în același timp personal. Am ales culori vesele, saturate și am desenat personaje din forme simple. Mi-am dorit să fie o lucrare ușor de descifrat, sinceră și de impact.

 

Brieful

Mi-a plăcut conceptul de “A New Now” și am căutat să aflu ce înseamnă asta pentru mine. În același timp, cred ca brief-ul oferă suficientă libertate tematică și îți permite să îți pui întrebări și să te exprimi aproape fără constrângeri.

 

Pentru juriu și public

Îmi doresc ca propunerea gândită de mine să dea curaj tuturor că putem trece peste încercări dificile chiar dacă par la început mult prea mari pentru noi. Uneori avem de-a face cu factori externi, alte ori ne luptăm cu propriile limite. Cert este că fiecare avem o poveste din care am ieșit învingători, iar aceasta merită spusă.

 

Rolul artei stradale în viața orașului

Arta în spațiul public presupune interacțiunea directă a conceptului gândit de artist cu locuitorii orașului. Acest lucru nu se întâmplă în cazul altor forme de artă. Ea trebuie să transmită un mesaj, să ridice întrebări și să vorbească despre specificul sau nevoile comunității.

Eu locuiesc în București de 6 ani și pot spune că am văzut progrese mari în ceea ce privește arta în spațiul public. Mă bucur să văd artiști din ce în ce mai activi și un public din ce în ce mai interesat și mai curios.

Arta stradală își pune amprenta asupra oricărui oraș și îi influențează atmosfera. Eu cred că este foarte important ca ea să existe. Cred că este nevoie de implicarea activă a artiștilor în comunitățile din care fac parte.

 [Voteaza aici cele mai bune propuneri "A New Now" Street Art Challenge by George]

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Sectiune



Branded


Related