Cea mai importantă lecție lipsește din școlile din România

Cea mai importantă lecție lipsește din școlile din România

Cu educația începe totul. Și acolo se încheie orice argument. E baza care lipsește, în România, pentru prea multe lucruri. Iar efectele se văd în fiecare zi. Unul dintre ele, cel mai copleșitor poate, este indiferența față de ceea ce ne înconjoară, gunoiul care se strânge în jur, infectează aerul și apa, sufocă viitorul. Gunoi care, în cantități importante, ar dispărea într-un mod foarte simplu: învățând să reciclăm. Și unde învață copiii cel mai bine? În școală. 

Reciclarea ar trebui să pornească din școală. Iar ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) lansează o petiție prin care se cere dotarea școlilor din România cu infrastructura de colectare separată a deșeurilor reciclabile. Acum, în pandemie?!, ar putea întreba unii, când toate școlile au trecut în online? Acum e cel mai bun moment chiar. Vedeți în rândurile următoate de ce. Și apoi semnați petiția ASAP pentru un viitor cu mai puțin plastic. 

 

Producem gunoi și în pandemie

Da, pandemia ne-a acaparat aproape total. Dar nu trebuie să îi amanetăm și viitorul. Din contră, acum este momentul în care putem opera schimbările de paradigmă atât de necesare și să regândim obiceiurile nocive. Să nu uităm că și în pandemie gunoiul continuă să se strângă și să sufoce planeta. Acesta este adevărul: chiar și în izolare producem extrem de multe deșeuri. 

Unii dintre noi am început să reciclăm selectiv și acesta este un pas mic, dar esențial. Urmează cel mai important: să facem noile generații sensibile la efectele devastatoare ale gunoiului asupra planetei.

În iunie 2o2o, The Institute, cu sprijinul Lidl România, a lansat ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului), un program de responsabilitate socială care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare la colectarea selectivă și reciclare. 

Arma cea mai bună când lupți pentru schimbare sunt propriile acțiuni, iar prin conținutul și activitățile propuse de platforma ASAP, tinerii sunt determinați să conștientizeze că este în puterea lor să cumpere mai puțin plastic, să îl refolosească pe cel deja achiziționat și să îl colecteze corect pe cel care nu mai poate fi folosit.

Acum, ASAP lansează o petiție pe platforma Declic prin care cere respectarea legii în vigoare și dotarea școlilor din România cu infrastructura de colectare separată a deșeurilor reciclabile.

Noi, ASAP, dorim să fie implementat un sistem de colectare selectivă în vederea reciclării în toate școlile din România. În baza Legii nr 132/2010 (cu modificări ulterioare) privind colectarea selectivă a deșeurilor în instituțiile publice și a Legii nr. 211/2011 (cu modificări ulterioare) privind regimul deșeurilor, cerem:

- Crearea unei infrastructuri reale de colectare selectivă a deșeurilor aplicabilă în toate instituțiile de învățământ din România;

- Perfecționarea legislației în vigoare astfel încât să garanteze colectarea selectivă în vederea reciclării, în toate instituțiile de învățământ din România;

- Promovarea educației pentru mediu și crearea unor comunități în școli care acționează în spiritul sustenabilității și încurajează colectarea selectivă.

Un astfel de sistem de reciclare ar oferi șansa elevilor de a învăța cea mai importantă lecție: respectul pentru planeta pe care o locuiesc. Iar Gen Z, elevii care fac parte din miezul acestei generații, care are drept curent la nivel global sustenabilitatea, ar avea infrastructura necesară pentru a se alinia la trend și pentru a-și crea, de pe acum, o planetă mai curată pentru viitor.

 

Concret, în cifre

Și dacă viitorul sună departe, iar respectul este un termen prea abstract, să ne oprim la cifre. Acestea nu mint și nici nu exagerează. 

Memele din social media arată o natură învigorată de lipsa oamenilor, datele arată însă că pandemia a dus la creșterea volumului de deșeuri din cauza măștilor de protecție care sunt disposable products.

România produce 5.8 milioane de tone deșeuri de plastic pe an (media fiind 272 kg pe cap de locuitor) si este pe locul 26 din 27 în UE la rata colectării și reciclării deșeurilor municipale, conform Eurostat. Media deșeurilor per tipuri este de: 56% materie organică, 9,9% hârtie și carton, 9,9% plastic, 4,1% sticlă, 2,3% metal și 17,8% alte deșeuri.

Cele mai reciclate materiale la noi sunt: plasticul (9.9%) și hârtia & cartonul (9.9%), care sunt generate în cantități mari în școli. Autoritățile locale sunt obligate să finanțeze dotarea școlilor cu pubele colorate și inscripționate corespunzător. 

Dotarea instituțiilor de învățământ cu pubele destinate colectării selective ar costa bugetele locale aproximativ 6 milioane de euro.

România și-a asumat că va atinge până la finalul anului 2020 un nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minimum 50% din masa totală generată. Dacă nu implementează acest sistem, România riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene pentru depozitele neconforme de deșeuri și pentru absența colectării selective, iar aceste sancțiuni vor fi plătite de generațiile care vor veni.

Reciclarea se învață și ea ar trebui să se învețe în școli, la modul cel mai practic: reciclând selectiv în sisteme special destinate. Așa că semnează petiția ASAP pentru a da șansa noilor generații de a avea mai bine grijă de planetă decât au avut generațiile de până acum. 

 

Despre ASAP

The Institute, cu sprijinul Lidl România, a lansat în iunie 2020 platforma ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului).
Platforma
 oferă conținut nou și interactiv care prezintă într-un mod accesibil și distractiv problematica plasticului: animații, numere de stand-up, muzică adaptată tematicii interpretată de artiști autohtoni din sfera preferințelor publicului țintă, dar și interpretări ale problematicii plasticului expuse de creatorii de conținut pe care adolescenții îi urmăresc pe FacebookInstagramYouTube sau Tik Tok

Scopul final al proiectului este crearea unei comunități care acționează în privința utilizării responsabile și a colectării selective a plasticului și devine, prin propriile acțiuni, un model de urmat care influențează comportamentul întregii societăți. Totodată, proiectul demonstrează ușurința cu care pot fi luate zilnic decizii responsabile legate de plastic, cu un impact major și de durată asupra prezervării mediului înconjurător.

De la lansarea programului până în prezent, peste 5000 de adolescenți au devenit membri activi ai comunității și vor să se implice activ în acțiunile promovate pe platformă.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Sectiune



Branded


Related