Transglobal Underground și Lil Obeah fac dub paneuropean cu țambal și Theremin

Transglobal Underground și Lil Obeah fac dub paneuropean cu țambal și Theremin
Colaj de Cristiana Bucureci

Colectivul de global electronic fusion fusion din Londra, Transglobal Underground, s-a alăturat transilvăneanului Lil Obeah de la casa de discuri Sound of Art to Come. Trans-Global Underground sau pur și simplu ca TGU sunt un colectiv muzical specializat în fuziunea stilurilor muzicale occidentale, asiatice și africane. Din 1991 au lansat muzică ce intră în categoria worldbeat, dub, dancehall, acid house, drum ‘n’ bass, fuziune orientală, bhangra, funk și hip-hop.

Primele patru albume au avut-o pe Natacha Atlas ca solist principal, iar single-ul de debut „Temple Head”, susținut de John Peel, este încă un imn al anilor '90. În 2008 au câștigat premiul BBC Radio 3 pentru world music, după lansarea celui de-al șaptelea album, Moonshout. Formată de Hamid Mantu, Count Dubulah și Tim Whelan în 1990, formația s-a extins într-un colectiv de colaboratori muzicali, creând călătorii eclectice cu fiecare album lansat: Dream of 100 Nations, International Times, Psychic Karaoke, Impossible Broadcasting și chiar colaborări cu grupul folcloric albanez Fanfara Tirana - Kabatronics. Cel mai nou album, „A Gathering of Strangers 2021” este un proiect paneuropean înregistrat la Londra, Praga, Budapesta și Sofia.

Ambii proveniți din vestul Londrei, Tim Whelan și Hamid Mantu au fost membri ai formației britanice Furniture și cântaseră împreună în grupul experimental de art-punk psihedelic Transmitters. Legătura lor cu România și Transilvania a început în epoca lui Ceaușescu, întrucât Furniture au avut turneu în țara comunistă în 1988 și au concertat în marile orașe precum Cluj, Brașov, Sibiu, București și Constanța.

Inspirați de ultimul lor album, lansat anul trecut la casa de discuri Mule Satellite, LP-ul Walls Have Ears, la care muzicianul transilvănean a contribuit pentru campania de crowdfunding, muzicienii au format o alianță pentru a produce viitorul album Lil Obeah din Transylvania, programat în această iarnă.

După zece ani de muzică eclectică, muzicianul fantomă dub din România s-a acordat la o altă frecvență creând Lil Obeah din Transilvania. Când vine vorba de sunetul său, el îl definește ca dub duppy dintr-un univers paralel - dimensiunea The Shape of Dub to Come.

Colaborează cu profesioniști din domeniul muzicii, de la producătorul bucureștean Marius Costache de la Studio148 la vedete internaționale precum Nick Dubulah din Dub Colossus, Transglobal Underground și Dreadsquad. Remixurile sale includ artiști locali precum Tony Baboon, Oigăn și Ana Ularu, clashers internaționale de sunet precum Dubmatix, Dub Pistols, Prince Fatty și Ghetto Priest, dar și fictive precum Reefah Madniss din Berlin.

Colaj de Cristiana Bucureci

Rădăcinile lui Lil Obeah sunt un lot foarte eclectic de trupe și artiști, inclusiv proiectele sale anterioare Crowd Control, The Shape of Moombhaton și Tunesinnaourheads. El este inspirat de cele mai ciudate și mai speciale sunete românești, variind de la ciudatul dub autentic local experimental la reggae-dubul tradițional cu influențe ska și rock, din 1986 până în prezent.

Artistul consideră muzica dub artă sonoră și își propune să creeze o coloană sonoră de film horror românesc imaginar autentic.

Pentru că avem nevoie de mai multe femei în artă și muzică, albumul Interior este privilegiat cu vocile superbe ale Cristianei Bucureci și Raphaëllei Von Glitz, colaboratoare frecventă TGU. Aceste doamne creative și curajoase iau conceptul senzual înfiorător și îl duc într-un alt Univers, în lirism pur inspirat de Les Fleurs du mal.

Albumul se poate cumpăra și asculta numai pe Bandcamp.

 

Lil Obeah - voce, concepte
Transglobal Underground - producție, mixare și masterizare
Horseman - tobe
Tim Whelan – claviaturi, sunete
Hamid Mantu – percuție, sunete
Invitat special Marian Șerban Feraru - țambal
Invitat special Raphaëlle Von Glitz – recitat Le Serpent Qui Danse, poemul Charles Baudelaire (franceză)
Invitat special Leon Lotoțchi - Theremin
Cristiana Bucureci - Colaj și art direction
Invitat special Octavian Soviany - Poezia Charles Baudelaire (Les Fleurs du mal)
Toate vocile Cristianei Bucureci înregistrate de Marius Costache la Studio148
Mulțumiri speciale lui Stanciu „Punct” Daniel (voce Obeah)
Mulțumiri speciale lui Nick Page Dubulah aka Dub Colossus
Versuri și melodie Lil Obeah de Implant Pentru Refuz

Toate cele bune din Transilvania.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related