[Youniverse] Cornel Amariei: La început, îmi plăcea să visez să construiesc lucruri. Acum visez să construiesc lucruri ce ajută

[Youniverse] Cornel Amariei: La început, îmi plăcea să visez să construiesc lucruri. Acum visez să construiesc lucruri ce ajută

La 3 ani, proiecta și desena lucruri, își dorea să ajungă inginer mecanic. În clasa a 10-a încerca antreprenoriatul prin concursul “Company of the Year”, unde a ajuns în finala mondială. Apoi, tot în liceu, a fondat Clock Records, o companie unde crea ceasuri din discuri de vinil. Și tot așa, drumul lui Cornel Amariei de inventator-antreprenor a însemnat preocupări și pasiuni mereu diferite, încercări și explorări continue. Este fondatorul .lumen, un sistem inovator de asistență pentru nevăzători, finalist Cisco Global Challenge și primul român care a ajuns în Global Business Hall of Fame. Proiectul .lumen reunește peste 30 de experți din domenii diferite precum inginerie, științe, psihologie, design industrial sau business development, și are ca misiune dezvoltarea unor ochelarii care permit persoanelor nevăzătoare o mobilitate mai bună.

Când împingi lucrurile și vrei să aduci schimbare, totul este un risc uriaș. Când nu va mai fi un risc, înseamnă că nu facem lucruri suficient de mărețe.

Cornel nu rămâne prea mult într-o zonă de confort. Din contră. Îl intrigă contradicțiile, vrea să știe puțin din toate și își ține aproape și hobby-urile și jobul. Pentrul el nu există viață personală și viață profesională, există doar viață.

Cum își dozează resursele de energie și entuziasm, în ce fel s-a schimbat perspectiva lui asupra inovației și care simte că este rolul lui acum, despre toate acestea și multe altele povestim cu Cornel Amariei în cadrul seriei [Youniverse], dezvoltată în parteneriat cu DELL XPSO serie în care urmărim inspirația și formele ei, ajungem în universul intim al creatorilor și descoperim felul în care își creează propriul univers, devenind la rândul lor surse de inspirație pentru ceilalți. 

 

Planuri și așteptări în 2021

Să creștem! Atât cu .lumen, cât și X by Ascendis, cele 2 companii pe care le reprezint.

Cu .lumen, ne apropiem de producție, testăm continuu, discutăm cu parteneri de pe tot globul, creștem (suntem 40 aproape!)

Cu X, ne continuăm misiunea de a transforma România dintr-o țară cunoscută pentru eficiența financiară, într-o țară cunoscută pentru inovație. 

 

Un moment recent de încântare în legătură cu munca ta

Când, într-un moment de oboseală și îngrijorare, un coleg din .lumen a venit și m-a întrebat cu ce mă poate ajuta.

Restul sunt doar rezultatele unei echipe în care ne susținem unul pe altul și avem încredere unul în altul, rezultate precum Global Business Hall of Fame, primul român în istoria acestui top; Finaliști în Cisco Global Challenge; etc. 

 

Inspirație & misiune

Mă preocupă misunea noastră de “empowering the blind” și cum să cresc .lumen în această direcție. Sunt niște provocări unice în a crește un startup atât de mare, neauzit aproape în România.

Mă simt inspirat când aud un nevăzător că ne spune “Wow” sau că “se aștepta ca așa ceva să existe, dar nu în viața noastră”.

 

Desen mecanic la 3 ani

Când eram mic proiectam foarte multe lucruri, făceam desen mecanic la 3 ani. Probabil doream să ajung inginer mecanic.

Antreprenoriatul a început în clasa a 10, datorită Junior Achivement, când am intrat în concursul “company of the year” și am ajuns în finala mondială. Mi-am dat seama că îmi place să fac lucruri ce combină enorm de multe domenii. 

La început, îmi plăcea să visez să construiesc lucruri. Acum îmi place să visez să construiesc lucruri ce ajută.

Mă enervează lipsa de ambiție și dedicare, atât acum, cât și atunci. Doar că acum știu cum să o văd și să o creez.

 

Primele încercări

Depinde în ce au fost primele încercări. Întotdeauna încerc lucruri noi.

Prima încercare în antreprenoriat a venit în clasa a 10-a, cu Clock Records, o companie pe care am fondat-o cu câțiva colegi și cream ceasuri din discuri de vinil. Practic am inventat acest concept și l-am făcut popular. Am vândut 1000 de ceasuri și ne-am certat. Lipsa de skill-uri de leadership a fost ceea ce m-a ținut mult în loc. Acum, după 13 ani în poziții de leadership, parcă am un gram mai multe. 

 

Etape esențiale în formarea ta

Au fost foarte multe, de o bună parte nu pot să discut din motivele confidențialității posturilor pe care le-am avut. Dar că să spun câteva despre care pot vorbi:

Când am câștigat concursul internațional Informatrix 2008, medalie de bronz. Deși nici nu eram eligibil (eram clasa a 8-a, concursul era pentru liceeni), am reușit să obțin medalia ce mi-a adus bursa la ICHB (international Computer High school of Bucharest). Locul acela mi-a schimbat viața.

Un an mai târziu când am construit un robot menit să îl trimiti în dărâmăturile unui cutremur. Funcționa și l-am testat într-un mod interesant. Locuiam în căminul liceului, unde la etajul 3 stăteau băieții la etajul 1 stăteau fetele. Nu aveau voie să meargă băieții la fete sau invers așa că am trimis robotul într-o seară să spioneze fetele. A doua zi, tot liceul știa și directorul mă cheamă la el în birou. Îmi spune că daca cel mai vorbit subiect din tot liceul este un robot, cum ar fi să facem un club de robotică? Așa s-a născut primul club liceal de robotică din Romania, ce a adus zeci de medalii internaționale, chiar în competiții de studenți. Sunt 87 cluburi acum. Revoluția educației STEM în Romania a început de la un robot mic galben trimis să spioneze fetele.

Acum 1,5 ani când am decis să renunț la Corporate pentru a mă focusa full pe .lumen. Și acum, după un an de la înființare, .lumen a ajuns probabil startupul cu cea mai rapida creștere din istoria României, schimbând mii de ani de status quo.

 

Dezamăgiri și momente de grație

Cele mai mari dezamăgiri provin din aceași direcție din care vin și cele mai frumose momente: oameni.

Trebuie să te înconjori de oamenii care te ajută și trebuie să știi să identifici rapid pe cei care te țin în urmă.

Sper să învăț mai bine asta.

 

A ști un pic din toate

Vreau să știu un pic din toate și să fiu bun la nimic. Astfel, o să rămân bun la ceea ce fac.

În contradicție, nu? :) 

 

Linia care delimitează meseria de viața personală

Pentru mine nu există viață personală, viață profesională, există viață.

Sunt aceleași. Toate hobby-urile le am cu mine. Lângă biroul meu, în 1 metru, găsești și chitara, și bass-ul, și amplificatorul, și telescopul, și câteva artefacte de prin călătoriile mele din jurul lumii, și laptop-ul, și slipii de înot, și carnetul medical de pilot (că încă nu am licență). Doar pianul nu e la birou, încă. Îl țin acasă, ajung pe la 4-5 noaptea acasă și cânt 5 minute, după care mă culc. Dacă mediul în care petreci 8 – 16 ore pe zi nu este înconjurat de lucrurile pe care le iubești, oare te afli în mediul bun?

Și dacă iubești prea mult mediul în care te afli, oare nu te afli prea mult în zona de comfort? 

 

Timpul liber

Nu sunt adeptul unei rutine, mă trezesc, merg la birou, rezolv lucruri, nu mai am energie, mă duc și mă culc.

Dacă îmi vine ideea să fac ceva nou, mă uit dacă am o urgență, dacă nu, îl fac.

Dacă vreau să plec undeva, mă uit dacă pot condensa munca pe care ar trebui să o fac în acea perioadă, și dacă da, plec.

Valabil de 15 ani ecuația aceasta.

 

Ce faci pentru a-ți încărca bateriile

Dorm. Sau cânt. Sau încerc ceva nou.

 

Cele mai folosite aplicații

LinkedIn. Music. Messenger. WhatsApp. Teams. Photos. Camera. Facebook. Netflix. 

Desktop/online mai sunt câteva importante precum Calendly și Teams.

Ceea ce facem nu este posibil fără aceste aplicații. 

 

Ce aplicație ai vrea să se inventeze

Mai multe automatizări încât să pot să mă concentrez pe lucrurile în care pot să îmi folosesc creativitatea.

Calendly e un exemplu bun ce mi-a schimbat viața: Pierdeam enorm de mult timp să programez un call și acum nu mai am nevoie de suport pe asta.

Le dau oamenilor un link și ei aleg când să ne auzim, se creează automat ședința, o văd în calendar, etc.

 

De ce ți-e teamă în 2021. Ce te încântă

Nu cred că am o teamă specifică, ci un cumul de factori. Când împingi lucrurile și vrei să aduci schimbare, totul este un risc uriaș. Când nu va mai fi un risc, înseamnă că nu facem lucruri suficient de mărețe.

Ce mă încântă? Necunoscutul din față. Habar nu am unde o să fiu în 3 luni, și asta e fain.

Necunoscutul înseamnă curiozitate. Iar curiozitatea înseamnă progres. 

Acestea sunt resorturile performanței. „XPS - Best in Show” Dell Technologies susține provocarea status quo-ului și depășirea limitelor, încurajează  performanța.  #XPS #BestInShowRomania #Youniverse

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Sectiune



Branded


Related