[Human, Art & Tech] Andrei Enache: Mereu am fost un adept al ideii de simbioza intre tehnologie si om

[Human, Art & Tech] Andrei Enache: Mereu am fost un adept al ideii de simbioza intre tehnologie si om

Ceea ce poate pareau scenarii SF acum cativa ani, astazi sunt realitate. Iar in anii urmatori, limitele tehnologiei vor fi date de imaginatia oamenilor, spune Andrei Enache, participant la Human Technology Street Art Challenge by GeorgeLucrarea lui inscrisa in competitie, “Path Through Voxels”, ilustreaza drumul omului prin mediului tehnologic si virtual. Pasionat de Science Fiction, Andrei a creat o imagine de lume extraterestra noua, vie, intr-o continua dezvoltare.

 Simbioza dintre tehnologie si oameni este deja existenta, intrebarea este cum o putem imbunatati, iar limita este data fix de creativitatea oamenilor. Precum Ai-ul invata de la noi cum sa functioneze optim, si noi trebuie sa invatam de la acesta cum sa il utilizam mai eficient si cum sa ne faca viata mai usoara.

Indiferent ca inspiratia vine din prezent sau viitor, aduceti-o in competitie, pentru a face parte din galeria urbana. Azi e ultima zi in care va mai puteti inscrie la de inscrieri la Human Technology Street Art Challenge by George.

 

Bio pe scurt

Buna ziua, numele meu este Andrei Enache si sunt student la facultatea de arhitectura Ion Mincu. Mereu am fost interesat de tehnologie si modurile de a o folosii in scopuri creative. Chiar daca momentan sunt prins in predarea diplomei la facultate si terminarea acesteia, mereu imi gasesc timp pentru mici proiecte creative. Ultimele mele proiecte creative constau in a crea modele 3d, de a le printa 3d si de a le vopsi manual. 

Ma inspira mediul science fiction, de la carti, filme, articole si jocuri video. Cel mai mult ma atrage posibilitatea infinita si descoperirea de necunoscut. Aceste doua subiecte mereu m-au fascinat si sunt cele pe care le utilizez in procesul meu creativ.

 

Inscrierea la Human Technology Street Art Challenge by George

Mereu am fost un adept al idei de simbioza intre tehnologie si om si de importanta acesteia in viata noastra. Concursul mi s-a parut un exercitiu foarte bun in incercarea de a exprima acesta importanta tehnologiei si accentuarea relatiei puternice intre mediului tehnologic si mediul artistic.

 

Procesul de creatie

Am pornit de acesta lume digitala in care ne aflam, mai mult in perioada aceasta fata de inainte si de imensitatea acesteia. Precum imensitatea universului, aceasta lume ilustrata in lucrarea mea este infinita, iar prin ajutorul tehnologiei o putem traversa, de a ne conectata cu alte persoane si de a crea in acest mediu in propriul stil. Ca si inspiratie am ales o imagine de lume extraterestra noua, vie, si intr-o continua dezvoltare, ceva ce este asemanator cu mediul tehnologic.

Am creat mai intai mediu intr-un format 3d, unde am putut sa ma joc cu acesta, sa gasesc un unghi potrivit, sa creez un cub de informatie grafica, ce apoi l-am prelucrat in imaginea pe care am inscris-o in concurs.

Brieful a abordat o tema foarte ambitioasa dar in acelasi timp complexa si cu numeroase moduri de abordare. O adevarata provocare pentru toti ce au luat parte la acest concurs. Din punctul meu de vedere cea mai provocatoare parte a acestui concurs a fost incercarea de a comprima toate ideile si sentimentele ce au legatura cu aceasta parte esentiala a vietii noastre cu cat si de a o transpune intr-o singura imagine.

 

Tehnologie, arta & realitatea urbana

Perioada pe care o traversam arata cel mai bine puterea acestor trei dimensiuni si modul in care tehnologia ne-a unit pe toti in acesta perioada si prin ajutorul artei cum am putut sa ne putem destinde chiar si in situatii grele. Este evident ca exista o sinergie intre oameni si tehnologie, problema ar interveni atunci cand aceasta intrajutorare  preia locul intre relatiile interumane. Simbioza intre acestea este deja existenta, intrebarea este cum o putem imbunatati iar limita este data fix de creativitatea oamenilor. Precum Ai-ul invata de la noi cum sa functioneze mai optim si noi trebuie sa invatam de la acesta cum sa il utilizam mai eficient si cum sa ne faca viata mai usoara.

 

Relatia cu tehnologia

De la o varsta relativ mica am avut calculator si inca de atunci am fost pasionat de ideea aceasta de aparat ce este capabil de orice. La inceput calculatorul era mai mult pentru joaca, dar odata cu internetul si posibilitatile acestuia a devenit mai mult decat o cutie pentru divertisment. De-a lungul anilor acesta m-a ajutat la cercetare, la proiecte personale cat si la dezvoltarea creativitatii.

Odata ce am inceput in a invata exact cum functioneaza procesul si de cand mi-am montat primul calculator, mi-am dat seama ca tehnologia poate sa se muleze pe fiecare utilizator, de a personaliza in functie de dorintele fiecaruia. Relatia intre om si tehnologie poate sa fie la fel de unica ca si personalitatea acelui individ.

 

Limite

Este clar ca folosesc tehnologia in fiecare zi, fie pentru a lucra, invata sau pentru divertisment. Odata cu toate aceste lucruri, un factor important este si socializarea, care cu ajutorul tehnologiei este mult mai usoara, mai rapida si mai extinsa. In ceea ce priveste limitele pe care mi le impun, acestea nu sunt asa de mari sau numeroase, dar sunt esentiale in orice domeniu, fie tehnologie, munca, divertisment etc. In perioada acesta a vitezei, cateodata este greu sa reusim sa ne compartimenta timpul si atentia pe ceva anume, iar aceasta am gasit sa fie pentru mine limitele potrivite. Cel mai bine este de a-ti dedica atentia si timpul pe ceva anume, iar cu ajutorul tehnologiei putem sa gasim alternative pentru a realiza ce ne-am propus dar e si posibil de a ne pierde concentratia pe altceva.

Tehnologia m-a schimbat intr-o versiune mai buna a mea. Am invatat sa-mi caut singur raspunsurile la intrebarile pe care le am, cat si sa devin cat mai autodidact. In momentul de fata oricine poate sa invete orice program, sa comunice cu alte persoane din culturi diferite cat si sa aiba mereu acces la o intreaga arhiva de informatii si unelte la indemana.

 

Fara tehnologie & fara arta

Chiar daca suna ca un cliseu, tehnologia si arta sunt pretutindeni in vietile noastre. Am ajuns in pragul in care o viata fara aceste doua componente importate este aproape inimaginabila. Ne-am obisnuit cu usurinta si viteza de a accesa informatii si de a le utiliza, de a avea un intreg univers la un click distanta si de al modela dupa placul nostru. Iar in ceea ce priveste arta, aceasta este evident ca a fost intotdeauna cu noi iar oamenii au tins catre acest mode de exprimare. In timpurile noastre, cerintele sunt asa de mari si dorintele oamenilor devin din ce in ce mai complexe incat lipsa acestor doua elemente cheie in vietile noastra nu ar fi posibila, iar declinul provocat de lipsa acestora ar fi un sacrificiu prea mare. 

[Ultima zi de inscrieri la Human Technology Street Art Challenge by George. Citeste brieful si inscrie-te aici]

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Companii

Oameni

Sectiune



Branded


Related