[Human, Art & Tech] Maria Balan: Mi s-a parut ca brieful se potriveste cu ceea ce explorez acum si anume viziunea unui viitor in care tehnologia este atotputenica

[Human, Art & Tech] Maria Balan: Mi s-a parut ca brieful se potriveste cu ceea ce explorez acum si anume viziunea unui viitor in care tehnologia este atotputenica

Maria Balan prefera mediile traditionale de lucru, dar intelege ca tehnologia le poate schimba forma initala si face accesibile pentru un numar mult mai mare de oameni. Asa ca lucreaza si digital si traditional, iar in ultima perioada este interesata sa exploreze zonele de la granita realului. Brieful de la Human Technology Street Art Challenge by George a venit chiar la momentul potrivit: a creat lucrarea Hello New Friend cu gandul la toate universurile pe care le putem cunoaste cu ajutorul tehnologiei.

Tehnologia a evoluat extraordinar de mult în ultimii ani si nu pot decât să îmi imaginez că într-o zi ne va permite să călătorim prin Univers și să descoperim alte civilizații și ființe pe care mintea umana nu și le poate înca închipui. "Hello New Friend" este despre evoluție, tehnologie dar și pietenie, întelegere și pace, spune Maria

 E ultima zi de înscrieri la Human Technology Street Art Challenge by George. Așa că așteptăm lucrările voastre în care să vă exprimați perspectiva asupra relației dintre om și tehnologie. In continuare, noi vorbim cu Maria despre arta, cunoastere si prieteni tehnologici. 

 

Bio pe scurt

Sunt grafician, gravor si street artist. Unul dintre cele mai recente proiecte a fost realizarea unei murale pentru Animest, o intrepretare a primei animatii romanesti, “Pacala in luna”. Din motive tehnice a devenit o pictura pe o panza de mari dimensiuni, dar a fost un proiect frumos care merita pomenit.

In momentul de fata ma concentrez mai mult pe proiecte personale si explorez zona de la granita realului imbinand realitatea cu elemente fantastice in dorinta de a crea un mecanism de evadare din realitatea de zi cu zi. Totodata ma intereseaza si partea critica a actului creativ, de multe ori inserez in ceea ce fac si mesaje cu rol de semnal de alarma la adresa mediului sau a comportamentului soial.

 

Înscrierea la Human Technology Street Art Challenge by George 

Nu am mai facut de doi ani o murala pentru ca perioada pandemiei nu prea mi-a oferit ocazia si mi-e dor de lucru pe suprafata mare.

Inspiratia a venit din alte lucrari recente si mi s-a parut ca brieful se potriveste cumva cu ceea ce explorez acum si anume viziunea unui viitor in care tehnologia este atotputenica si rezultatele care vin odata cu treaba asta (pozitive dar si negative). Asa ca m-am lasat inspirata de forma logo-ului si de acolo am contextualizat imaginea pe zona in care lucrez eu in moemntul de fata.

Brieful mi s-a parut foarte accesibil si interesant pentru ca ai foarte multe variabile cand vine vorba de posibile variante ale relatiei omului cu tehnologia.

 

Tehnologie, arta & realitatea urbana

Deja cele trei conlucreaza. O putem vedea in evenimentele de arta destul de frecvente si puternice in ultimii ani in care in contextul urban descoperim tot felul de instalatii si lucrari de arta care au la baza tehnologia. Este inevitabil in era evolutiei tehnologiei ca arta sa ramana in spate si sa nu se foloseasca de aceasta ca de un instrument de lucru.

 

Relatia ta cu tehnologia

Si eu folosesc tehnologia in ceea ce fac, in felul in care ma promovez, etc. Deci ar fi ipocrit sa spun ca nu am nevoie de ea. Sunt un artist care prefera mediile traditionale de lucru, dar tehnologia le poate schimba forma initala si face accesibile pentru un numar mult mai mare de oameni. Eram in generala cand au aparut pe la noi primele calculatoare cu internet dial-up. Dura o vesnicie sa te conectezi la internet si inca o vesnicie sa se incarce o pagina de net. Dar aveam mult mai multa rabdare atunci. :)

La un moment dat am lucrat animatie 2D si mi-a placut foarte mult. Imi place sa lucrez digital, dar folosindu-ma la maxim de abilitatile mele de desenare. Prefer sa predomine mana mea pe tableta cand folosesc tehnologia in desen. In rest simt ca sunt putin dependenta de ea si da, incerc sa fac pauze, sa mai citesc o carte sau sa ma uit la natura. Tendinta de a sta prea mult cu nasul in telefon pare ca un virus.

 

Cum simti ca te-a schimbat tehnologia

Informatie, comunicare, posibilitatea de a face vizibila munca mea unor pesoane care locuiesc pe alte continente si care admira ceea ce fac. Fara tehnologie asta nu s-ar fi intamplat.

Sincer cred ca mi-ar fi foarte greu sa mai traiesc fara tehnologie, dar probabil as reusi. Fara arta insa cu siguranta m-as ofili.

[Ultima zi de inscrieri la Human Technology Street Art Challenge by George. Citeste brieful si inscrie-te aici]

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Branduri

Oameni

Sectiune



Branded


Related