[Human, Art & Tech] Bogdan Cioplea: In ultimul timp am privit tehnologia din viata mea ca un prieten pe care, pe cat de folositor si inteligent, nu pot conta mereu

[Human, Art & Tech] Bogdan Cioplea: In ultimul timp am privit tehnologia din viata mea ca un prieten pe care, pe cat de folositor si inteligent, nu pot conta mereu

Bogdan Cioplea a avut un telefon inca de la gradinita. Un Nokia cu butoane de pe care o suna pe mama lui. A trait toata viata in continua relatia cu tehnologia, dar a inteles, intre timp, ca e un prieten pe care nu te poti baza mereu. E nevoie de limite care sa echilibreze simbioza, astfel incat sa nu duca la dependenta. S-a inscris la Human Technology Street Art Challenge by George cu lucrarea We're in Safe Hands, unde a vrut sa arate ca tehnologia este extensia imaginatiei noastre. 

"We're In Safe Hands" ilustreaza precis cum omul si tehnologia pot lucra impreuna pentru a ne imbunatati traiul si planeta pe care traim, explica Bogdan

Bogdan e elev la Tonitza si vrea sa dea la arhitectura, ii place graphic designul si crede ca arta si tehnologia se pot intalni in locuri suprinzatoare.

Concursul de street art a intrat în etapa jurizării şi a votului. Juriul evaluează și notează, voi puteți vota lucrările care v-au impresionat. Iată-le aici.

 

Bio pe scurt

Numele meu este Bogdan, am 18 ani si sunt elev in clasa a-XI a in Liceul Tonitza! Imi plac foarte mult Graphic Design-ul si Tehnologia dar m-am decis ca vreau sa am o cariera in arhitectura.

Eu sunt, in general, o persoana foarte curioasa si volatila asa ca imi este foarte dificil sa gasesc anumite lucruri le care sa ma focusez, avand mereu atat de multe oportunitati. Totusi, combinatia dintre arta si tehnologie m-a ajutat imens, astfel am gasit Graphic Design-ul cu care ma distrez de minune pe iPad si Arhitectura care mi-a devenit cel mai mare inamic dar si cel mai bun prieten.

 

Înscrierea la Human Technology Street Art Challenge by George

O competitie de genul acesta a fost mereu in bucket list-ul meu, dar sa fiu sincer, niciodata nu m-am simtit suficient de pregatit pentru a participa la un astfel de eveniment. Intotdeauna vedeam restul artistilor ca pe niste boss-i de nivel prea mare iar eu, un simplu pusti care mazgaleste ceva pe o tableta. Din fericire, cu timpul, aceste frici si anxietati s-au diminuat iar cand am aflat de competitie pe Instagram, prin intermediul unui alt artist, am zis ca asta e momentul :)).

 

Inspiratia

Inspiratia mi-a venit dupa mai multe schite si incercari facute digital, dar si in sketchbook. Chiar daca ideile au fost destul de multe si de diferite, am stiut de la bun inceput ca vreau sa folosesc cele mai reprezentative elemente ale ambelor domenii, tehnologia si umanitatea. Astfel am ales mainile, cu ajutorul carora am surprins cel mai bine “intelegerea” care are loc intre ele, deoarece in final, chiar daca oamenii au conceput tehnologia, respectul trebuie sa fie reciproc ;).

Pe parcursul procesului de creatie nu am intampinat nicio problema care sa-mi puna cu adevarat bete in roate, deoarece de fiecare data eram nesigur pe mine, aveam toata puterea Internetului la dispozitie, dar mai ales, aveam imaginatia fara de care nu cred ca mai terminam niciodata.

Lucrarea este foarte complexa, am folosit o multime de tehnici si stiluri, software-uri si instrumente pentru ca personal, vreau ca tot ce intra intr-o lucrare sa fie legat intr-o oare care masura cu tema, diversitatea fiind sinonima cu umanitatea dar si tehnologia.

 

Brieful

Brieful competitiei a fost scurt si la obiect, suficient astfel incat orice persoana interesata sa inteleaga ce are de facut, bineinteles ca eu, spre deosebire, a trebuit sa stresez echipa de la iQads cu mailuri pline de intrebari si incercari esuate de a trimite lucrarea finala…

Din fericire tema mi s-a parut foarte interesanta asa ca nu am suferit niciun blocaj care sa ma faca sa consider o sectiune a briefului mai “complicata” decat alta.

 

Tehnologie, arta & realitatea urbana

Tehnologia si arta sunt elemente ale vietii noastre care, in combinatie cu realitatea urbana, devin din ce in ce mai relevante pentru noi toti. Prin urmare, ele trebuie sa functioneze cat mai bine concomintent pentru a ne oferi prilejul sa ne dezvoltam armonios, in moduri cat mai naturale care sa nu afecteze mediul in care traim. Deoarece, in opinia mea, noi nu ne-am oprit niciodata din evolutie, dar ar cam fi timpul sa o facem astfel incat sa nu fim singura vietuitoare ramasa pe pamant peste 100 ani. Oameni sceptici si guverne incapatanate vor exista mereu, dar eu sunt sigur ca suntem toti capabili sa jucam un rol pentru a crea un viitor stralucit, iar arta si tehnologia sunt cele mai bune mijloace pe care le avem!

 

Relatia cu tehnologia

Pe scurt, sunt aproape dependent. De la gradinita am primit un telefon Nokia cu butoane cu ajutorul caruia stiam doar sa o sun pe mama, ca mai apoi in clasa a II-a sa primesc primul meu smartphone. Viata mi-o traiesc ajutat exclusiv de tehnologie, avand posibilitati infinite care asteapta sa fie click-uite in buzunarul meu, cea mai tare muzica fix in urechi si cele mai complicate si enervante jocuri pe monitorul de pe birou. Totusi tehnologia m-a ajutat sa-mi gasesc si afininatiti, precum graphic design-ul si gaming-ul, dar si posibilitatea de a-mi promova arta si a face dintr-un hobby, o sursa de venit (e destul de important, mai ales pe la 18 ani!!).

 

Limite

In ultimul timp am privit tehnologia din viata mea ca un prieten pe care, pe cat de folositor si inteligent, nu pot conta mereu. Asadar, limite sunt, si mi le impun constant, mai ales cand incep sa “drift into the other side” pentru ca orice s-ar intampla, sunt convins ca viata de peste monitor ma asteapta si este exponential mai interesanta si palpitanta, dar precum probabil stiti si voi, scaunul de la birou si pernele din pat sunt mai comode :)).

 

Fara tehnologie & fara arta

Da, este posibil sa am de-alungul vietii perioade in care sa-mi doresc sa fiu departe de tot si toate, inclusiv tehnologie si culmea, inclusiv de arta. In acelasi nu-mi vad viata fara sa dau mana cu tehnologia, arta sau cu simbioza dintre ele.

[Voteaza aici lucrarile inscrise la Human Technology Street Art Challenge by George]

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Sectiune



Branded


Related