Sînziana Cadar: Este important să creăm un ghid care să ne amintească că suntem oameni, before anything else. Aici apare arta

Sînziana Cadar: Este important să creăm un ghid care să ne amintească că suntem oameni, before anything else. Aici apare arta

Știți clișeul ‘’desenez de cand mă știu’’? Ei bine, se aplică și în cazul Sînzianei Cadar. Salvarea din clișeu vine însă, de fiecare dată, din istoria personală. Arta i-a servit terapie Sînzianei, pictura și desenul au devenit căi de autocunoaștere. Cu un job full time și alte proiecte pe lângă, nu îi mai rămâne mult timp pentru pictură, dar Sînziana găsește buzunare ascunse de timp pentru artă. Pentru lucrarea înscrisă la Eco Graffers Wanted by glo™, a lucrat 12 ore adunate în vreo 3 zile. 

 Tot artwork-ul a fost schițat, inițial, pe hartie, apoi scanat și mutat în mediul digital, unde s-a și conturat. Am testat diferite culori, modul în care ele colaborează în vizual pentru a reda exact feeling-ul pe care eu îl aveam în minte și suflet. Desenul este reprezentația a doi oameni îmbrățișandu-se, priviți de sus, explică Sînziana.

”Îmbrățisare metafizică” a fost inspirată chiar de relația cu prietenul ei: doi artiști, ambițioși și curioși, cu un scop la fel de mare. În lucrare nu este vorba doar despre iubire, ci despre valorile, scopul și viziunea lor asupra creației.

Brieful concursului e aici, iar deadline-ul foarte aproape. Imboldul de a crea poate veni și din povestea Sînzianei, de mai jos, despre felul în care arta a transformat-o și a ajutat-o să descopere perspective noi. 

 

Bio pe scurt

Mă numesc Sînziana Cadar, sunt o artistă de 26 de ani cu un background academic in Arhitectură + Interior Design și unul profesional în tot felul de domenii artistice: graphic design, ilustrație, pictură, scenografie, arhitectură, interior design, sculptură și writing (poezie și beletrisică - cărțile sunt in the process of making).

 

Etape de formare 

După cum se poate observa din cele spuse mai sus, destinul meu era conturat, la bază, de o carieră în arhitectură, însă my long-time passion, arta vizuală, a schimbat puțin direcția spre care mă îndreptam, acum 3 ani, cand am decis ca voi fi una din acele persoane care trăiesc făcand ceea ce le place, fiindca viața-i scurtă.

Cand mă uit în trecut, la istoria copilăriei mele și modul în care ea a evoluat în persoana care sunt acum, realizez că arta a fost mereu alături de mine. Știți clișeul ‘’desenez de cand mă știu’’? Ei bine, se aplică și în cazul meu, însă nu numai faptul ca desenez de cand mă știu, m-a adus aici, ci acela că fie el desenul, pictura etc. mi-au servit drept terapie și au devenit o modalitate de autocunoaștere. Știu ca sună cumva obscur și straniu ca un copil în varstă de 14-15 ani să reflecteze asupra problemelor prin artă și să înțeleagă măcar o parte din proces, însă este adevarat. Arta era my coping mechanism.

Nu îmi amintesc exact cum a apărut arta în viața mea, simt că m-am născut cu ea. Încă din școala primară am tratat cu seriozitate orele de educație plastică. Chiar și în liceu, cand lumea aștepta cu nerăbdare orele de desen pentru a sta degeaba, eu mă pregăteam cu sufletul la gură să creez. Nefiind într-un liceu de arte simțeam că nu aparțin locului, iar asta m-a făcut să mă adancesc și mai mult în universul creativ. La momentul repectiv eram un outsider, dar nu mă deranja deloc, fiindcă știam că la un moment dat pasiunea mea pentru artă și ambiția din spatele ei o să conteze, and here I am. The most important thing is to ALWAYS trust the process.

Ca orice artist vizual, cred eu, am început prin a reproduce realitatea imediată. Îmi placea foarte tare sa lucrez în creion, dar mă frustra faptul că toate schițele mele aratau haotic. Atunci eram de părere ca fiecare linie trebuie să fie perfectă, desenul să fie curat și imaginea cat mai aproape de realitate...

În schimb, hartia mea era acoperită de milioane de linii trase în toate direcțiile, smudges negre de la creion, amprente și umbre foarte negre. Odată cu facultatea, și experiențele de viață am înțeles că arta nu e despre asta. A fost un shift revelator către un mindset ce m-a propulsat pe un piedestal imaginar, ce mi-a dat puterea și ambiția necesară să creez fără limite. De atunci a început totul, cu adevărat. Mi-am lăsat mintea să creeze ORICE a vrut ea cu fiecare secundă în care creionul, pensula, marker-ul atingea hartia și acesta a marcat the beginning of my self-discovery journey.

Reflectand asupra lucrărilor mele, în timpul procesului de creație, m-a ajutat să realizez the roots of some of my issues și așa am reușit să devin din ce în ce mai aware în legătură cu cine sunt eu, în raport cu mine, cu lumea, cu fiecare obiect care mă înconjoară și cu Universul. Așa a devenit arta pentru mine un tool pe care îl folosesc pentru a accesa the underlayers of my human essence. În ultimii doi ani am descoperit spiritualul prin artă și din acel moment, mi-am redefinit scopul în viață. Still, nu pot să-l articulez în totalitate, însă se conturează din ce în ce mai bine.

 

Ce te inspiră

În legătură cu temele care mă inspiră în prezent, sunt în stransă legătura cu ce am menționat mai sus, și anume esența umană de la spiritualitate la hedonism; da, I know, pretty deep, right? Mai presus de acestea, filozofia are și ea un rol important în viața mea.

Focusul meu principal este pe arta abstractă. Este un mod interesant de a încerca să vizualizezi ceea ce este in between the spaces, the people, the emotions etc. Ea doboară limitele pe care le-am clădit în mii de ani pentru a înțelege mai bine viața. Momentul în care înțelegi că timpul este o iluzie și pereții pe care i-am ridicat în jurul nostru sunt din carton, atunci începi cu adevărat să trăiești. Deși pe plan profesional, proiectele mele nu ating astfel de culmi, modul în care eu mă raportez la ele este același cu modul în care mă raportez la proiectele mele personale. Încerc să creez un produs de calitate, cu mult sens și profunzime.

Colaborez, nowadays, cu lumea teatrului. Am lucrat la cateva afișe, pentru diferite spectacole, dar și pe partea de scenografie. Printre acestea, am mai avut și proiecte cu artiși muzicali, pentru album covers. Am avut onoarea de a lucra cu o echipă foarte faină din Cluj, cei de la POM, pentru doua design-uri de tricou, cu o poveste foarte frumoasă în spate ce promovează niște valori profunde pe care ar trebui să ni le însușim cu toții.

Procesul meu de creație este unul spontan de cele mai multe ori, însă în afara lui, mă găsesc într-un constant research. Citesc, ascult, caut să gather information în legătura cu lumea artei, zilnic. Momentan citesc ''Spiritualul în artă'' a lui Wassilly Kandinsky, dar urmăresc tot felul de documentare despre evoluția oamenilor, ca spectatori ai artei, dar și creatori. Cred că pentru a-ți crea o imagine asupra realității cat mai aproape de ce este ea, trebuie să acumulezi destulă informație încat să o poți privi din toate unghiurile și să elimini viziunea unilaterală. Pe scurt, creațiile mele au în spate multă muncă, dar și un car de sentimente, de la cele mai triste, la cele mai fericite.

Lucrez oricand am timp liber. Cu un job full time și cateva proiecte freelance, I struggle a bit, însă ambiția de a deveni artistul la care visez mă impinge să distrug barierele impuse de timp și spațiu. De exemplu, duminică seara m-am ridicat din fața laptopului la ora 22:00, mi-am întins pe jos trei blocuri mari de desen, am dat play la sonata in G minor pentru violoncel, a lui Rachmaninov și m-am apucat de desenat. Din momentul acela am uitat că timpul și spatiu există și m-am focusat numai pe creație. A fost un moment minunat...Chiar dacă a doua zi m-am confruntat cu o oboseală groaznică, în fața calculatorului, la serviciu.

 

Tabieturi de lucru

În ceea ce privește tabieturile, nu pot să spun că am, eu pot sa creez cam oriunde, oricand ma lovește inspirația, pentru că în momentul acela mă sustrag din timp și spațiu și exist numai pentru hartia, panza sau tableta din fața mea. Concluzia acestui paragraf este că trebuie să evadăm din timp și spațiu pentru a înțelege ce se întamplă acolo.

 

Eco Graffers Wanted by glo™

Funny story... Într-o pauză de țigară, un coleg de serviciu, pasionat de artă, afland de scopul meu măreț de a deveni un artist veritabil, mi-a cerut portofoliul și a rămas impresionat de ce a văzut acolo. A doua zi mi-a trimis link-ul competiției și mi-a sugerat să mă înscriu. Sincer, m-am gandit pentru cateva minute dacă să dau curs acestei sugestii, însă mi-am reamintit că orice ușă deschisă mai deschide încă două, așa ca here I am.

 

Procesul de creație

Lucrarea aceasta este foarte meaningful pentru mine. Conceptul din spate, vorbește despre conexiunea, la un nivel that exceeds the physical realm, dintre mine și prietenul meu. Aici nu este vorba numai despre iubire, ci despre valorile, scopul și viziunea noastră asupra creației. Acestea sunt cele care ne-au unit, mai presus de orice. Suntem amandoi artiști, la fel de ambițioși, curioși, cu un scop la fel de mare, in the back of our minds și cred că asta spune tot.

 

Procesul de creație a fost unul îndelungat. A durat cam 12h (adunate în vreo 3 zile). Tot artwork-ul a fost schițat, inițial, pe hartie, apoi scanat și mutat în mediul digital, unde s-a și conturat. Am testat diferite culori, modul în care ele colaborează în vizual pentru a reda exact feeling-ul pe care eu îl aveam în minte și suflet. Desenul este reprezentația a doi oameni îmbrățișandu-se, priviți de sus. Cele doua cercuri din mijloc sunt capetele celor doi care se sprijină unul pe umărul celuilalt. Sunt o persoană destul de rece, însă recent am realizat cat de importantă este simpla îmbrațișare, un gest atat de mic cu un efect atat de puternic...

Nu cred că am întampinat dificultăți în proces, însă dacă ar fi să mă gandesc la o parte în care m-am oprit putin, pentru a reflecta, a fost momentul în care a trebuit să ma gandesc cum creez o compoziție coerentă. Așezarea volumelor, formelor și culorilor, într-o compoziție, este una din cele mai importante faze din procesul de creație. Chiar și acest vizual, la prima vedere haotic, are în spate ore de construcție.

Arta abstractă este ușor de privit, dar mai greu de digerat, cred eu. Iar pentru ochiul neformat, primul lucru care atrage atenția este forma. Ochiul caută frumosul, iar in arta abstractă, frumosul este shaped by construction, first of all. Dacă o linie taie pe diagonală imaginea, să fiți siguri că are un rol important acolo, și din punct de vedere compozițional,dar și al mesajului. Imaginea nu ar fi la fel de completă fără.

 

Provocări

 Cand am aplicat la acest concurs, am facut-o cu o frică în spate, deoarece nu am mai lucrat la scară atat de mare, însă iubesc să mă provoc și să învăț, așa că m-am urcat de piedestalul pe care mă plasasem acum ceva timp și am trimis lucrarea. Singurul lucru la care m-am gandit în mometul în care am realizat cu adevărat că această lucrare ar putea fi un mural mare în București a fost faptul că nu știu exact cum o să materializez acest haos calculat, însă, din nou, am realizat că nimic nu este imposibil și sunt pregătită pentru orice. 

 

Cu ce ai vrea să rămână oamenii care văd lucrarea ta

Cu ce aș vrea să rămana oamenii? Hehe, cu o deschidere față de artă. Cu un subiect asupra căruia să reflecteze și cu o căutare de răspunsuri pentru întrebările pe care le este frică să și le pună. Mai presus de orice, cu speranță în suflet și o stare de bine.

 

Arta stradală

După cum spuneam mai sus, nu am creat niciodată ceva la scară atat de mare, însă mi-am dorit să fac asta dintotdeauna. Nu cred ca este vorba despre ceva ce m-a oprit să fac asta, ci despre momentul în care aș face asta. Toate vin la momentul potrivit, exact ca acest concurs.

Cred ca street art-ul este special pentru spațialitatea pe care o oferă și pentru modul în care transformă realitatea care ne inconjoară. Oferă o perspectivă nouă asupra locurilor prin care trecem în fiecare zi.

Oamenii orașului sunt preocupați constant cu faptul că trebuie să ajungă din punctul A în punctul B, orașul ne grăbește prin semne și lumini, reclamele ne îndeamnă să consumăm all day every day, așa ca uităm să privim cu adevărat. Îmi amintesc că vorbeam la facultate despre cum arhitectura ne ghidează viața. De aceea este important să creăm un ghid care să ne amintească că suntem oameni, before anything else. Aici apare arta. Mă bucur mult că din ce în ce mai mulți pereți sunt acoperiți cu opere și sper că acesta este doar începutul.

 

Eco Graffers Wanted by glo™

Premii

Cea mai frumoasă recompensă este posibilitatea ca lucrarea ta să ajungă pe un perete imens din București.
Cei de la Sweet Damage Crew vor ajuta câștigătorul să își transforme creația digitală într-un mural real, sursă de inspirație pentru locuitorii orașului. 

Premiile competitiei Eco Graffers Wanted by glo sunt în valoare de peste 4.500 euro

  • Cei 15 finaliști vor câștiga un voucher eMAG în valoare de 500 lei.
    Stabiliti de notarea juriului.
  • Marele premiu este în valoare de 3000 Euro.
    Lucrarea câștigatoare este cea cu cel mai mare punctaj dintre lucrările finaliste (70% notele juriului & 30 % votul comunității )
    În plus, pe lângă faptul că vei fi o sursă de inspirație, creația ta digitală va fi transformată într-un artwork fizic, un mural, parte din galeria de artă urbană owned by glo™, în parteneriat cu Sweet Damage Crew.
  • Premiul de popularitate (500 eur) pentru cea mai votată lucrare din comunitatea IG glo_Romania.

Timing

Perioada de desfășurare a competiției este 8 septembrie – 11 octombrie 2021 cu următoarele etape:

  • PERIOADĂ ÎNSCRIERI: pana pe 30 septembrie 2021
  • STABILIREA FINALIȘTILOR PRIN VOTUL JURIULUI: în 3 octombrie 2021.
    (Acest vot stabilește topul înscrierilor și primele 15 cele mai apreciate lucrări merg în finală.)
  • ANUNȚAREA FINALIȘTILOR: 4 octombrie 2021
  • VOTUL PUBLICULUI pe IG glo_Romania: 4 – 7 octombrie 2021
  • STABILIREA CÂȘTIGĂTORILOR: 8 – 10 octombrie 2021
    (ponderea notelor juriului  este de 70% si votul comunității IG glo_Romania 30%)
  • ANUNȚUL CÂȘTIGĂTORILOR: 11 octombrie 2021

Inspirația

Asta e tot. Rămâne să inspiri adânc, să privești atent Bucureștiul și să propui viziunea ta despre Love at first swipe. 

Competiția Eco Graffers Wanted by glo™ se adresează exclusiv persoanelor adulte.
18+ | glo™ este un produs cu potențial de risc redus destinat consumatorilor adulți de produse din tutun sau nicotină.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Sectiune



Branded


Related