Cristina Vlădescu: Aflăm adesea din media despre cazuri grave de încălcare a drepturilor copiilor, însă multe dintre ele sunt „tăcute”, ceea ce nu înseamnă că sunt mai puțin grave

Cristina Vlădescu: Aflăm adesea din media despre cazuri grave de încălcare a drepturilor copiilor, însă multe dintre ele sunt „tăcute”, ceea ce nu înseamnă că sunt mai puțin grave

Din ce în ce mai des, în ultima perioadă, apar publice poveștile sportivilor români. Dincolo de multă muncă, antrenament, determinare și talent, au existat, de prea multe ori, și abuzuri din partea antrenorilor și celor responsabili de binele lor. Recent, Fundația Terre des hommes a realizat o premieră în România, sprijinind perfecționarea standardelor de protecție a copilului în sport, împreună cu Federațiile Române partenere, de Fotbal și de Gimnastică și cu Autoritatea Naționalăe pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții. Terre des hommes este prezentă de aproape 30 de ani în România, contribuind  la îmbunătățirea sistemului românesc de protecție a copilului, la reforma asistenței sociale și facilitează participarea copiilor la dezvoltarea propriei comunități. Un mediu sigur pentru copii înseamnă prevenirea oricărei acțiuni prin care copilul poate fi afectat negativ – emoțional, verbal sau fizic (de la bullying, discurs agresiv, discriminare), în cadrul spațiilor în care se antrenează sau face sport recreațional sau de performanță.

Cristina Vlădescu, managerul de proiect „Mediu sigur pentru copii în sport”, spune că Fundația Terre des hommes se va asigura prin acest proiect că tinerii și copiii beneficiază de politici speciale de siguranță și protecție în timp ce practică diverse sporturi. Pentru început acordurile au fost semnate cu Federațiile de Fotbal și Gimnastică, dar Fundația invită și alte federații și organizații sportive să se alăture proiectului, pentru a se asigura că drepturile copiilor sunt respectate în orice context sportiv în România. Antrenori, psihologi și profesori de la cluburi sportive din țară au beneficiat de traininguri despre politicile de siguranță a copilului, iar ei organizează mai departe sesiuni de formare cu toți profesioniștii din cluburile apartenente, așa încât mesajele si politicile au ajuns la aproape 200 de antrenori deja.

În rândurile de mai jos, Cristina povestește mai multe despre acest program și contextul în care a fost creat:

 

Contextul proiectului „Mediu sigur pentru copii în sport” 

Sportul este o activitate minunată pentru copii, dar din păcate este și un context în care pot apărea mai multe tipuri de riscuri pentru ei (pentru că relația antrenor-copil e una de putere, pentru că stau în preajma mai multor adulți, pentru că se expun judecăților și privirilor multor persoane etc).

Știam că există o legislație care protejează copiii și că toți profesioniștii din mediul sportiv fac eforturi în acest sens, însă ca organizație de protecție a copilului am vrut să aducem recomandări specifice și să perfecționăm standardele, așa încât proiectul a apărut din nevoia de a proteja mai bine copiii, pur și simplu. Din păcate aflăm adesea din media despre cazuri grave de încălcare a drepturilor copiilor, însă multe dintre ele sunt „tăcute”, ceea ce nu înseamnă că sunt mai puțin grave. Ideal ar fi ca toți cei implicați în activități sportive să recunoască public și să-și asume standardele de protectie si siguranța (safeguarding) pentru copii în sport.

 

Implicarea Terre des hommes România 

Acesta este singurul nostru proiect cu tema siguranței copiilor în sport, însă mai avem numeroase proiecte de prevenire a violenței în rândul sau asupra copiilor. De exemplu lucrăm în școli pentru a-i ajuta pe copii să înțeleagă cum apare violența, ce forme variate poate lua și care sunt drepturile lor.

„Mediu sigur pentru copii în sport” (“Keeping Children Safe in Sport”) este un proiect co-finanţat de Programul Drepturi, Egalitate și Cetăţenie al Uniunii Europene (REC 2014-2020) și coordonat de Fundaţia Terre des hommes România, în parteneriat cu Terre des hommes Grecia și Terre des hommes Ungaria.

 

Safeguarding

Nu am vrut să punem accent pe situațiile negative, ci pe acțiunile pozitive, pe prevenirea violenței, de exemplu. Credem că putem fi mai utili educând (de exemplu prin „Ghidul copiilor pentru a fi în siguranță în sport”) decât arătând cu degetul spre anumite cazuri sau exemple. De altfel am creat numeroase resurse atât pentru adulți (profesioniști din sport și educație), cât și pentru copii și toate sunt gratuite și accesibile online aici.

În altă ordine de idei, noi am introdus în discuție și în spațiul public noțiunea de „safeguarding” (responsabilitatea de a proteja copiii) în mediul sportiv din România, care sperăm să fie adoptată pe scară largă (împreună cu tot ce presupune, desigur).

De-a lungul acestui proiect am descoperit profesioniști minunați, antrenori dedicați și dornici să-și imbunătățească competențele, dornici să reflecteze la propriul lor comportament și să se schimbe.

 

Participarea copiilor

Copiii au fost implicați de-a lungul proiectului nostru, atât în partea de cercetare inițială, în crearea scenariului de spot video, cât și a materialelor de formare. Ideile lor ne-au sprijinit și ne-au ajutat mult că ceea ce creăm să răspundă nevoilor lor. Am fi dorit să-i întâlnim și mai mult fizic, decât am reușit să o facem, dar proiectul s-a desfășurat în perioada plină de pandemie.

Sesiunile de informare adresate copiilor din cluburi pe teme legate de drepturile lor și de siguranță au fost realizate de tineri facilitatori, iar acest tip de interacțiune a fost deosebit de apreciat de copii, care au putut să se exprime liber și să-și împărtășească experiențele și opiniile altor tineri.

 

Seria de podcasturi

Invitații podcasturilor au fost personalități sportive (fotbalistul Nana Falemi) sau persoane cu experiență deosebită în protecția copilului, care au o înțelegere profundă a fenomenului și au dat numeroase exemple, sfaturi și recomandări – dna Adina Codreș, Consilier Superior la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții; dna Carmencita Constantin, președinta Federației Române de Gimnastică; Paul Bercea, care a lucrat la nivel internațional chiar în acest domeniu specific al protecției copiilor în sport). Cu toții au colaborat cu noi în acest proiect de la început, ceea ce îi făcea invitații ideali ai interviurilor. În plus, ei au vorbit din experiență și din suflet și am apreciat mult acest lucru. Podcasturile pot fi ascultate pe canalul Youtube al Terre des hommes Romania.

 

Resurse disponibile publicului

Așa cum spuneam, „Ghidul copiilor pentru a fi în siguranță în sport” este un exemplu de resursă esențială. Ne-am dat seama că este nevoie de un efort real de informare și conștientizare, pentru că puțini copii știu că au drepturi, care se aplică oriunde și în orice context. Chiar dacă își propun, împreună cu părinții și antrenorii, un obiectiv de performanță , ei au în continuare drepturi esențiale care să le garanteze siguranța și acolo am detaliat mai multe exemple.

Pe de altă parte, sunt numeroase resurse de training pentru antrenori și persoanele care vor lucra în cluburi sportive în calitate de „focal point” ai siguranței copiilor. Aceasta e una dintre noutățile majore pe care am reușit să le obținem : în cluburile care au semnat „Procedurile de safeguarding” propuse de noi va exista de acum înainte o persoană cu care copiii pot vorbi în deplină siguranță și confidențialitate. Manualele și Procedurile pot fi descărcate de pe site-ul nostru gratuit.

Aceste proceduri de siguranță și protecție a copilului au fost elaborate de Fundația Terre des hommes, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii și Adopţii (ANDPDCA), Federația Română de Fotbal, Federația Română de Gimnastică și împreună cu specialiști în protecția copilului, desigur în cadrul proiectului european Mediu sigur pentru copii in sport.

 

Spotul campaniei 

Spotul Siguranța copiilor în sport a fost realizat de agenția Creionetica în mijlocul pandemiei și este un colaj de imagini unde am surprins inovația și curajul proiectului. După mai multe discuții și focus grupuri și cu profesioniștii din sport și cu tinerii și copii voluntari Terre des hommes România am reușit să esențializăm ca proiectul presupune o muncă de echipă: cu sprijinul partenerilor am dezvoltat în următorii doi ani politici de protecție și siguranță și a fost instrumentală implicarea copiilor, a părinților și a profesioniștilor din domeniu. Spotul este informativ și facem apel la empatie pentru a respecta drepturile copiilor.

Mesajele campaniei au fost toate incluse în video iar rezultatul a fost succesul său, peste 20 000 de vizualizări. Call-to-actionul final al datoriei de a acționa este pe un ton plin de speranță și un mesaj pozitiv reprezentativ întregii campanii de comunicare Mediu sigur pentru copii în sport.

 

Ce ar trebui să știe copii și părinții în legătură cu certificarea

Cea mai importantă realizare a proiectului este aceea că mai multe instituții din România recunosc importantă safeguarding-ului și doresc să colaboreze pentru a crea cu toții un spațiu sigur pentru copii, în care vocea lor să fie ascultată și în care să se prevină și să se răspundă la situațiile de abuz. Crearea și semnarea politicii și a procedurilor de safegurading de către primele două federații din Ro, federația română de fotbal și federația română de gimnastică și de către cluburilor sportive a fost un moment foarte important, care sperăm să fie continuat și preluat și restul federațiilor și cluburilor din țară.

Copiii și părinții trebuie să știe că sunt esențiali în menținerea unui mediu sigur pentru ei în sport, că trebuie să fie la curent cu procedurile de safeguarding existente în clubul sportiv, să știe că există o persoană resursă căreia i se pot adresa dacă simt nevoia, să știe că au multe drepturi cât și responsabilități și mai ales că un mediu sigur nu poate fi creat decât cu implicarea tuturor.

 

Cum au desenat copiii sigla certificării

Copii au fost foarte creativi și am primit zeci de propuneri. Designul câștigător a fost cel al Victoriei Chirciu și plăcerea noastră a fost satisfacția de la gală când am făcut premierea desenelor copiilor. Concursul „Devino creatorul siglei Siguranța copiilor în sport!”, a fost un succes și sigla certificării a fost primită foarte bine de cluburile care garantează siguranța copiilor (ele s-au angajat să respecte procedurile de siguranță și protecție dezvoltate în cadrul proiectului).

 

Gala finală

Gala Mediu Sigur pentru Copii în Sport a marcat faptul că, în premieră națională, două mari federații -cea de fotbal și cea de gimnastică – alături de 20 de cluburi sportive din țară au semnat un angajament public conform căruia vor lua măsuri specifice suplimentare pentru a proteja toți copiii care se antrenează și fac sport în cadrul lor. Este un angajament unic în România și ne bucurăm foarte mult că am inițiat această „revoluție”.

La eveniment au fost prezenți peste 50 de copii și zeci de reprezentanți ai cluburilor sportive din țară și din Capitală. Au participat, din partea partenerilor Adina Codreș, Consilier Superior la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, Carmencita Constantin, Președinte Federația Română de Gimnastică, Diana Pirciu, Education Manager în cadrul Federației Române de Fotbal și Laura Sava-Ghica, Director adjunct Terre des hommes România.

 

Colaborarea cu federațiile partenere și cluburile din țară

Colaborarea a fost extrem de utilă -am regăsit în ei parteneri dedicați și de o mare seriozitate și implicare. Ne-am bucurat de susținerea lor de-a lungul întregului proiect. Cele 20 de cluburi pioniere din țară care au semnat că își asumă procedurile de safeguarding sunt cluburi care au desemnat antrenori care să fie informați pe teme ce țîn de prevenirea abuzurilor față de copii, sunt cluburi care vor să creeze și să mențină un spațiu prietenos și sigur pentru copii, un spațiu in care siguranță copiilor este responsabilitatea tuturor. Este o colaborare care dorim să continue și să se dezvolte.

 

Certificări europene 

Am fost inspirați de standardele de safeguarding dezvoltate de catre Coaliția Internațională Keeping Children Safe, de pachetul de resurse pe tema safeguarding-ului dezvoltat de UEFA si Terre des hommes, de Standardele Internaționale pentru Sport, de materialele dezvoltate de British Gymnastics cât și de politica de safeguarding a Fundației Terre des hommes.

 

Ce urmează

Proiectul se va finaliza la sfârșitul lunii noiembrie 2021. A fost un proiect pilot, care a pus bazele safeguarding-ului în mediul sportiv din România și a dezvoltat o metodologie de formare, atât pentru adulți cât și pentru copiii care desfășoară activități sportive.

Standardele de siguranță și protecție a copilului în sport vor trebui să continue să se dezvolte și să se adapteze la specificul fiecărei discipline sportive. Sperăm că toate federațiile sportive din România să adere la acestea. Sperăm că acestea să fie incluse în legislația națională. Ne dorim să acredităm această metodologie la nivel național, astfel încât cursurile de formare pe tematică safegurading-ului să devină obligatoriu de promovat de către toți specialiștii care interacționează cu copiii în mediul sportiv.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Sectiune



Branded


Related