„Muzică pe pâine – despre frumuseţea muzicii clasice”: Compozitorul Dan Dediu deschide seria de concerte-conferinţă de la Palatul Suţu

„Muzică pe pâine – despre frumuseţea muzicii clasice”: Compozitorul Dan Dediu deschide seria de concerte-conferinţă de la Palatul Suţu

Marţi, 5 aprilie, ora 19, la Palatul Suţu, compozitorul, muzicologul şi pianistul Dan Dediu va deschide seria de concerte-conferinţă intitulată „Muzică pe pâine – despre frumuseţea muzicii clasice”, un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti şi Fundaţia ACCUMM. Tema serii este „Cum ascultăm muzica clasică și cum o comentăm?” şi va oferi melomanilor, dar şi celor neiniţiaţi în tainele muzicii clasice, dar curioşi să o descopere, cîteva chei de înţelegere a modului de receptare/ascultare a acesteia. Cu exemple muzicale interpretate la pian, lectorul serii va vorbi despre tradiţia ascultării atente, despre reperele pe care trebuie să le urmărim în audiţia unei lucrări muzicale pentru a înţelege mai clar, în profunzime, ceea ce compozitorul a vrut să transmită în cadrul unui anumit gen/stil muzical. 

În preambulul concertului, un muzeograf de la Muzeul Municipiului Bucureşti (MMB) va prezenta un obiect de patrimoniu.

Intrarea la concertele de la Palatul Suţu este liberă, în limita locurilor disponibile, şi se face pe bază de rezervare.

Toate concertele proiectului vor fi difuzate live, online şi vor putea fi urmărite ulterior pe paginile de youtube şi facebook ale asociaţiei şi ale Muzeului Municipiului Bucureşti.  

Organizator: Asociaţia Culturală Kitharalogos
Parteneri principali: Muzeul Municipiului Bucureşti, Fundaţia ACCUMM
Cu sprijinul: Hora S.A., Reghin, Fabrica de Instrumente Muzicale; Savvy Finance; Tecnoservice Equipment SRL.
Parteneri media: Observator Cultural, Radio România Muzical, Radio România Cultural, RFI România, Radio Trinitas, Agerpres, IQads, BookHub.ro, Liternet.ro, AgenţiadeCarte.ro.

Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. 

Dan Dediu (*1967, Brăila) a studiat compoziţia la Bucureşti cu Ştefan Niculescu şi Dan Constantinescu, iar la Viena cu Francis Burt. Diverse burse de creaţie sau cercetare (Herder şi Alban Berg - Viena, Ircam - Paris, New Europe College - Bucureşti, Colegiul de ştiinţe - Berlin, Villa Concordia - Bamberg) au avut un rol hotărâtor în evoluţia sa componistică. A compus peste 170 de opusuri ce acoperă aproape toate genurile muzicale: 5 simfonii şi alte piese pentru orchestră (Narcotic Spaces, Ornements, Studii-Motto, Spaima, Frenesia, Mantrana, Grana, Verva, Atlantis, Elegia minacciosa, Levante), 10 concerte (saxofon, violă, vioară, pian, violoncel, dublu concert pentru vioară, violoncel și orchestră, triplu concert pentru flaut, clarinet, violoncel și orchestră, triplu concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră), 7 cvartete de coarde, muzică de cameră în diferite formaţii, muzică pentru pian, coruri, muzică electronică, patru opere (Post-ficţiunea, Münchhausen, Eva!, O scrisoare pierdută) și o ConcertOperă (Wagner Under).

Laureat al mai multor premii naţionale şi internaţionale de compoziţie (Viena, Dresda, Paris, Berlin, Ludwigshafen, 10 premii ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Premiul Academiei Române, Premiul Enescu), Dan Dediu este publicat de Editura Muzicală și Peermusic (Hamburg-New York). Lucrările sale au apărut pe CD-uri în România (Casa Radio, Editura Muzicală), Germania (Pro Viva, Cavalli Records, Neos, Klanglogo), Australia (Move Records), Olanda (NM Extra), De asemenea, a publicat două monografii (despre Ludovic Feldman şi Dan Constantinescu – aceasta din urmă împreună cu Valentina Sandu-Dediu), un volum de eseuri (Radicalizare şi guerrilla), un ghid de compoziție (Cei 9i. Posibil ghid de compoziție muzicală după metoda ficționalistă), precum şi studii, articole şi conferinţe.

Între 2003 şi 2006 a realizat pentru TVR 88 de episoade din serialul de iniţiere muzicală „Aventura sunetelor”, pentru care a primit premiul ATF pe anul 2004, şi 12 episoade din serialul „Muzici dintr-o expoziţie” (2008-2009). Este Ofiţer al Ordinului „Pentru Învăţământ” (2004), Cavaler (2008) și Ofițer (2014) al Ordinului „Meritul Cultural”.

A coordonat în calitate de director artistic festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (ediţiile 1999, 2001, 2007, 2008, 2016-19) şi festivalul Profil (ediţiile 2004 şi 2006). Dan Dediu este profesor de compoziţie, a fost şeful catedrei de compoziţie din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, este directorul artistic al ansamblului Profil, iar între 2008-2016 a fost rectorul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. De asemenea, este doctor honoris causa al Universității de Arte ”George Enescu” din Iași și al Universității din Craiova.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related