[Fapte pentru un viitor mai bun] Melania Medeleanu: Ne-am propus să ne uităm acolo unde e greu de privit. Acolo unde sunt multe prejudecați sau unde e puțină speranță

[Fapte pentru un viitor mai bun] Melania Medeleanu: Ne-am propus să ne uităm acolo unde e greu de privit. Acolo unde sunt multe prejudecați sau unde e puțină speranță

Primul impuls al celor mai mulți dintre noi este de a sări în ajutor atunci când e nevoie, crede Melania Medeleanu. În momentele cu adevărat importante, sensibile, solidaritatea își spune cuvântul, speranța câștigă, binele capătă putere. Doar că uneori, cei care au nevoie de ajutor fac parte din comunități mai puțin vizibile. Sau poate că majorității îi e greu sau frică să privească în astfel de locuri. De aceea, acum doi ani, Melania a înființat Zi de Bine. O asociație care privește în toate zonele vulnerabile ale societății și construiește proiecte, alături de alte ONG-uri, pentru a da un impuls binelui.

Bibliotecă pe roți care ajunge la copiii din zonele defavorizate, Teen Line - o linie verde pentru adolescenți care se confruntă cu anxietatea sau depresia, Loc de Adevăr - primul centru integrat pentru investigarea violenței împotriva copiilor, Școala Curajului - un proiect pentru tinerele rome din comunitatea Pirita, TINE(mă)MINTE!, pentru pacienții cu forme incipiente de demență. Sunt doar câteva dintre cauzele în care s-a implicat până acum Asociația Zi de Bine.

E un carusel al Binelui care te ține tot timpul în mișcare, conectat la BINE, dar în același timp extrem de costisitor din toate punctele de vedere: timp, resurse financiare, energie.  Vrei mereu ca fiecare proiect să iasă așa cum ți-ai propus, vrei ca ONG-urile cu care lucrezi să ducă proiectele mai departe, vrei ca partenerii tăi să fie mulțumiți și ca donatorii să se simtă mândri de contribuția lor, spune Melania.

Un partener de încredere al acestui carusel al Binelui este Lidl România, care din ianuarie 2021 a oferit sprijin constant care a permis Asociației să construiască proiectele pe îndelete și să poată plănui cu atenție programele viitoare. Mai mult, chiar de la începutul războiului, Zi de Bine, alături de Lidl România, au trimis în Ucraina, peste 40 de tone de produse esențiale.

Melania crede că ONG-urile din România sunt de multe ori oxigen pentru viețile multor oameni. Și ele au nevoie de parteneri strategici pentru a da putere Binelui și de a-l răspândi în cât mai multe comunități. În cadrul seriei editoriale Fapte pentru un viitor mai bun, susținută de Lidl România, Melania Medeleanu povestește despre ajutor și speranță, dar și despre muncă, efort și emoție, despre responsabilitatea tuturor de a ajuta pentru a avea șansa la un viitor mai bun. 

 

Cum a început 2022 pentru Asociația Zi de Bine

Am început anul cu mult entuziasm. Cu 22 de proiecte puse pe roate, câte unul în fiecare lună, simțeam că ne-am cam lenevit :) Așa că ne-am propus să facem mai mult: La 1 ianuarie am deschis Zi de BINE Moldova, care la rândul său susține 12 cauze pe an. În plus, visam la un centru comunitar, un proiect care, spre deosebire de majoritatea celor pe care le susținem – pe care le implementam cu și pentru ONG-uri partenere, ar fi fost un proiect exclusiv Zi de BINE.

Socoteala de-acasă nu se potrivește însă, cu cea din teren, așa încât Centrul Comunitar s-a născut cu mult mai devreme decât planificaserăm, înainte de a apuca să ciocnim paharele pentru aniversarea a doi ani de la nașterea Asociației. Ne-am născut în ziua primului caz de covid din România iar la tortul de doi ani a izbucnit războiul. Am ales să mai amânăm petrecerea. Ce n-am mai amânat a fost lansarea Centrului comunitar care, iată împlinește deja o lună iar în el sunt aproape zilnic cursuri de limba engleza, română, terapie prin artă, terapie de grup, pilates, dans, sesiuni de informare despre drepturi și joburi pentru cele peste 300 de ucrainence și copiii lor care ne-au trecut deja pragul.

 

Parteneriatul dintre Lidl România & Asociația Zi de Bine

Mai lin și mai frumos decât am fi putut spera. De la 1 ianuarie 2021, Lidl România a devenit partenerul nostru strategic și ne-a oferit toată încrederea. Ceea ce e tare important. Sprijinul acesta ne-a permis să construim proiectele pe îndelete, cu atenție la detalii, fară să ne mai întrebam la fiecare pas dacă vom reuși să găsim bugetele pentru fiecare proiect în parte. Am putut, deja, din ianuarie 2021, să începem munca pentru proiectele din toamnă, care necesitau mai mult timp de implementare sau mai multe resurse, de pildă.

 

Proiecte dezvoltate 

Fiecare dintre proiectele pe care le susținem ni se pare important în felul său – sigur, unele au o importanță locală, altele o importanță națională. Fie că vorbim despre BookTruck, biblioteca pe roți care a ajuns deja la mii de copii din satele din județul Cluj, despre Teen Line – linia verde pentru adolescenți care se confruntă cu anxietatea sau depresia – care s-a înroșit de-a binelea după cele peste 3.000 de apeluri sau despre BINE intensiv – kit-uri mobile de terapie pentru pacienții aflați în faze finale ale bolii, fiecare dintre proiectele pe care le-am susținut aduce un mai BINE în viețile celor la care am ajuns.

Dar poate cel mai important dintre proiectele de anul trecut, cu continuare în 2022, e Loc de BINE, camerele de audiere pentru minori. La nivel național, există o singură cameră de audiere, esențială în investigarea violenței împotriva copiilor, cu risc minim de retraumatizare pentru aceștia. Într-un singur an noi am făcut 7 astfel de camere de audiere care, nu doar că își arată roadele – acolo unde ele există, numărul cazurilor care au ajuns în instanță a crescut semnificativ – dar au produs o schimbare sistemică – Ministerul public a decis înființarea camerelor de audiere în toată țara.

În acest an continuăm proiectul printr-o premieră pentru România – LOC DE ADEVĂR – primul centru integrat pentru investigarea violenței împotriva copiilor - toți specialiștii implicați în aflarea adevărului în cazul unui abuz împotriva minorului se vor reuni sub același acoperiș și vor face scut în jurul copilului, diminuând cât se poate de mult riscul de retraumatizare.

 

Susținerea Lidl

E fantastic să auzi ‘DA, de acord’ la fiecare propunere cu care vii spre partenerul tău. Și, în egală măsură, e grozav că atunci când partenerul tău se îndreaptă spre tine cu un plan, să poți fi acolo și să răspunzi Prezent!

Și cel mai recent moment în care am simțit asta a fost la începutul războiului, când, în mai puțin de o săptămână de la declanșarea conflictului, trimiteam, alături de Lidl România, în Ucraina, peste 40 de tone de produse esențiale. De o parte și de alta a graniței, ori de câte ori am avut o solicitare, Lidl a fost acolo, cu ușile deschise, că era 6 dimineața sau 10 seara. Și asta nu întâlnești foarte des. Un partener corporate care simte ca tine, că situația în care ne aflăm n-are vreme de diplomație și vorbe meșteșugite, ci de acțiune!

 

Cum alegeți cauzele în care vă implicați

În general ne-am propus să ne uitam acolo unde e greu de privit. Acolo unde sunt multe prejudecați – cum ar fi Școala Curajului – un proiect pentru tinerele rome din comunitatea Pirita, oameni care trăiesc, la propriu, printre gunoaie. Sau unde e puțină speranță – cum a fost în proiectul BINE Intensiv – în care știi că destinatarii proiectului se vor stinge curând – ceea ce nu ne împiedică să ne dorim pentru ei o calitate mai bună a vieții, indiferent cât de scurtă ar fi ea. Așa că, dacă printre cititori există cineva care are un proiect care pare greu de susținut, îl invitam să ne scrie pe [email protected].

 

Planuri & obiective

Ne încăpățânăm să scoatem la lumină cauze despre care se vorbește prea puțin. Și unul dintre subiectele pe care le bagăm prea des sub preș este demența. Asta în ciuda faptului că sunt și vor fi din ce în ce mai multe cazuri de demență, peste tot în lume – așa că deschidem cutia Pandorei. În luna Mai lansăm proiectul TINE(mă)MINTE! – sprijin pentru pacienții cu Alzheimer și aparținători, în cadrul căruia facem prima tabăra Alzheimer din România, dotăm un centru din Cluj cu o cameră senzorială și vom face, lunar, întâlnirile TINE(mă)MINTE!, pentru pacienții cu forme incipiente ale bolii și aparținători. Un proiect greu de dus, mai ales din punct de vedere emoțional. Dar dacă nouă ne-a fost greu acum, cât am pregătit proiectul, imaginați-vă cum le este aparținătorilor, pe care nu i-a pregătit nimeni să ducă o astfel de cruce.

Pregătim apoi un alt proiect inovator – Plantați în amintire – vom face un parc memorial în care cei care au pierdut pe cineva vor planta un copac în memoria celui drag și-i vor ține în viață povestea, căci fiecare copac va avea un QR code care va duce spre site-ul care va găzdui toate aceste povești.

Sunt doar două dintre proiectele lui 2022, dar lor li se vor alătura alte 22 de cauze – tabere pentru adolescenți pe tema bullying, un panou de cățărat senzorial pentru copii cu deficiențe de vedere, un loc de joacă incluziv etc.

 

Bilanț 2021

Nu e niciodată simplu, atunci când lucrezi cu privirea la ceas, ca să te ții de promisiune: fiecare proiect se încheie la finalul fiecărei luni. Și nici nu se termină bine un proiect, că începe următorul. E un carusel al Binelui care te ține tot timpul în mișcare, conectat la BINE, dar în același timp extrem de costisitor din toate punctele de vedere: timp, resurse financiare, energie. Vrei mereu ca fiecare proiect să iasă așa cum ți-ai propus, vrei ca ONG-urile cu care lucrezi să ducă proiectele mai departe, vrei ca partenerii tăi să fie mulțumiți și ca donatorii să se simtă mândri de contribuția lor.

Până acum, în echipa noastră de 4 fete, avem satisfacția de a fi dus la bun sfârșit toate proiectele în care ne-am implicat.

E greu doar când oamenii nu se țin de cuvânt, e greu și leeeent când depindem de autoritățile statului, e greu când una dintre noi mai pică. Dar per total e mai mult frumos decât greu și e un privilegiu să contribuim la proiecte care fac viața oamenilor mai frumoasă sau mai ușoară.

 

Primul impuls este de a ajuta

Începuturile, și ale pandemiei și ale războiului, au arătat un chip al oamenilor care mi i-a făcut tare dragi. Reacția imediată, la o scară atât de mare, o implicare la nivel personal, cu sacrificii personale - toate astea ne-au dovedit că primul impuls al celor mai mulți dintre noi este să sărim în ajutor la nevoie. Întrebarea e cum poți menține pe termen lung acest imbold.

Ce mi-e clar e că sunt mulți oameni faini care, dacă au încredere și simt că pot fi de folos, vor fi acolo, pe baricade, de câte ori e nevoie.

Și, din fericire, nu toate cauzele sunt atât de dramatice, nu e mereu despre război. E în puterea noastră să facem mereu câte o faptă bună, uneori fară alt cost decât două minute din viață. De pildă, până pe 25 mai, orice om care a fost angajat în 2021 poate direcționa 3,5% din impozitul pe venit către o cauză socială. E foarte simplu – doar completezi și semnezi un formular – două minute care vor ajuta un ONG să ajute astfel și în numele tău. Dacă n-ați ales încă o cauză, ne-am bucura să susțineți Asociația Zi de BINE. Puteți completa formularul aici: Zi de BINE (redirectioneaza.ro).

 

Misiunea ta

Acum multă vreme, la începuturile implicării mele, munca în ONG îmi părea ceva așa…suav, delicat – te mai joci puțin cu copiii, mai plantezi un copac, mai strângi niște formulare. Există însă, un punct al implicării de la care lucrurile capătă alte dimensiuni – în realitate e multă, enorm de multă muncă, zbatere, luptă cu autoritățile – deși ar trebui să fie o colaborare, adesea pare o competiție.

Să muncești într-un ONG e, după părerea mea, mai mult decât un job, e o misiune. E aproape imposibil să faci munca asta cu ochii la ceas, așteptând să se termine programul. Pentru că problemele cu care se confruntă oamenii pe care-i ajuți nu țin nici ele cont de timp. Cum să vezi pe telefonul tău un mesaj disperat al unui părinte care-ți cere ajutor la ora 19 și să-i spui că ți s-a terminat programul? Eu nu pot. Și asta, sigur, mai devreme sau mai târziu te ajunge din urmă și trebuie să-ți amintești povestea cu masca pe care e musai să ți-o pui întâi ție. Dar recunosc că, la capitolul ăsta, am ales să trăiesc periculos :)

Să lucrezi în ONG înseamnă să te pui în slujba oamenilor. Și daca simți că nu poți face asta, e mai bine să alegi un alt domeniu, poate cu un program mai cumpătat, poate mai bine plătit. Dar ce pot eu să spun, din experiența de până acum, e că niciun job nu mi-a adus până acum satisfacții la fel de mari. 

 

Dacă România ar fi un organism, ce organ ar fi ONG-urile ei

Tentația e mare să spun că-i inima – că-i așa de multă dragoste acolo… Dar adevărul e că, dacă mă gândesc mai bine, ar fi plămânii. ONG-urile din România sunt adesea oxigen pentru viețile celor pe care-i ajută.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Companii

Sectiune



Branded


Related