[People of the Samsungverse] Ionuț Enache: Îmi găsesc resurse de motivație în dorința de a face o schimbare în bine acolo unde sunt, în compania în care lucrez, în cartierul meu, în orașul meu

[People of the Samsungverse] Ionuț Enache: Îmi găsesc resurse de motivație în dorința de a face o schimbare în bine acolo unde sunt, în compania în care lucrez, în cartierul meu, în orașul meu

A vrut să fie inginer și apoi arhitect, dar apoi s-a decis să urmeze o profesie în economie. Ionuț Enache e Corporate Citizenship & Public Affairs (CC&PA) Manager Samsung România și crede că cele mai bune surse de inspirație sunt cele de lângă tine, arii în care îți poți lăsa amprenta: acasă, în familie, în comunitate, în proiectele în care alegi să te implici. 

Activitatea de public affairs este una extrem de provocatoare pentru că presupune lucrul cu oamenii, cu colegi din diferite departamente, reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale sau ai asociațiilor de business cu care interacționează compania. La finalul zilei, aceste provocări sunt cu atât mai pline de satisfacții, când vezi că proiectele în care ești implicat au un impact real în comunitate.

În seria editorială "People of the Samsungverse", realizată în parteneriat cu Samsung, cunoaștem oamenii companiei, dincolo de orele de program. De la momentele care i-au influențat în dezvoltarea lor, începutul la Samsung, sursele de motivație și inspirație, până la felul în care privesc relația dintre muncă și viață, rolul lor în echipă, proiectele în care se implică și perspectiva lor asupra domeniului pe care l-au ales.

Povestim cu Ionuț Enache, în rândurile următoare, despre ce înseamnă proiecte de corporate citizenship & public affairs într-o companie de tehnologie și care sunt pasiunile lui dincolo de profesia pe care a ales-o. 

 

Bio pe scurt

Am 45 de ani, sunt din orașul Constanța, unde am avut o copilărie foarte frumoasă, am crescut sub soarele arzător al litoralului, fericit că pot să merg la plajă în fiecare zi din vacanța mare. Iubesc viața cu tot ce implică ea, soarele, marea, muntele, natura. Când eram puști, îmi plăcea să spun că voi fi inginer, apoi m-am răzgândit și mi-am propus să fiu arhitect. Într-un final, am decis să fiu economist.

 

Momente importante în dezvoltare

În primul rând, un moment important pentru formarea mea a fost admiterea la Liceul Teoretic Ovidius, unde am avut șansa de a intra la prima clasă de informatică a liceului, cu profesori extraordinari care m-au format și m-au ambiționat să ajung la cea mai bună versiune a mea.

Apoi, a fost alegerea de a da admiterea la Facultatea de Relații Economice Internaționale a Universității Ovidius din Constanța, în 1995. Tot atunci m-am hotărât să fac parte din asociația studențească AIESEC, unde am avut oportunitatea de a întâlni colegi extraordinari și de a-mi face prieteni buni. Tot în cadrul acestei asociații am învățat foarte multe lucruri utile pentru mine și cariera mea în business, în Public Affairs, Comunicare, CSR și Project Management.

În final, o altă decizie importantă a fost cea de a veni, în 2001, în București, locul în care mi-am cunoscut soția, Diana, și unde ne-am întemeiat familia.

 

Pasiunile tale (dincolo de muncă)

Iubesc să petrec timp cu fetițele noastre și să le povestesc și să le învăț câte în lună și în stele, să citesc cărți și articole din cele mai variate domenii, de la beletristică, la economie, știință, medicină, să învăț limbi străine și să alerg.

Motivația mea o reprezintă familia mea, soția și cele trei fetițe ale noastre pe care le iubesc foarte mult. De asemenea, îmi găsesc resurse de motivație în curiozitatea mea și în dorința de a face o schimbare în bine acolo unde sunt: în compania în care lucrez, în cartierul meu, în orașul meu. Sunt inspirat de tot ceea ce citesc și mi-ar plăcea să cunosc, dacă s-ar putea, totul din lume, societate, economie, știință.

 

Relația dintre job & timp liber

Viața mea este împărțită între munca în companie și munca în familie. Încerc să petrec cât mai mult din timpul liber cu fetițele mele seara și în weekend, ne plimbăm, călătorim, învățăm limbi străine, facem teme împreună. Sosirea copiilor în viața mea m-a determinat să ajung la un echilibru între job și acasă, pentru că ele îmi solicită permanent atenția, au nevoie de mișcare, de joacă, de descoperire continuă.

Întotdeauna dau 100% din tot ce am eu mai bun atât acasă, pentru familie, cât și la birou, pentru munca mea.

 

Filosofia ta de viață & de muncă

Gândește, iubește și trăiește!

 

Povestea ta la Samsung

Am început activitatea la Samsung pe 1 august 2022, iar perioada de început a fost plină de traininguri foarte intense, sesiuni de induction menite să mă ajute să învăț tot ce aveam nevoie să știu despre Samsung.

Eram oarecum familiarizat cu activitatea Samsung încă dinainte de a mă angaja aici, dar eram și un fan al brandului. Prin urmare, mă așteptam să descopăr un brand puternic, cu o cultură organizațională bine conturată, ceea ce s-a și întâmplat. Sunt încă în „luna de miere” în ceea ce privește relația cu Samsung, fiind nou angajat, dar până acum am avut surpriza plăcută de a mi se confirma așteptările și de a nu avea motive pentru temeri sau regrete.

 

Primele proiecte

Fiind de doar patru luni în companie, nu am fost implicat încă în foarte multe proiecte. Am avut însă sansa de a începe activitatea direct cu proiectul „Solve for Tomorrow”, o competiție adresată elevilor care vor să inoveze pentru binele omenirii și sunt profund impresionat de capacitatea copiilor de a găsi soluții creative, menite să pună tehnologia în slujba oamenilor.

 

Ce ai învățat cel mai important de când ești aici

Lucrez într-o companie cu profund respect pentru talent și oameni, de aceea am descoperit, încă de la început, că se pune accent pe pregătirea profesională, accesul la traininguri și specializări. De asemenea, între colegi, ne respectăm expertizele, ne tratăm reciproc cu foarte mult profesionalism și suntem mereu atenți la reguli și proceduri.

 

Sarcinile și responsabilitățile tale 

Mă ocup de coordonarea activităților de Public Affairs, ale agenției de Public Affairs, și de coordonarea proiectelor globale de Corporate Citizenship ale Samsung Electronics din România, în special competiția națională “Solve for Tomorrow 2022”, pe care o organizăm chiar în această toamnă, fiind la a doua ediție în România.

Am rămas profund impresionat de “tânăra generație”, de potențialul lor imens creativ și de naturalețea cu care utilizează tehnologia pentru a rezolva probleme și a găsi soluții.

 

Partea cea mai frumoasă în munca ta. Și cea mai grea

Activitatea de public affairs este una extrem de provocatoare pentru că presupune lucrul cu oamenii, cu colegi din diferite departamente, reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale sau ai asociațiilor de business cu care interacționează compania. Însă, la finalul zilei, aceste provocări sunt cu atât mai pline de satisfacții, când vezi că proiectele în care ești implicat au un impact real în comunitate.

Pentru început, o provocare a fost să învăț modurile de lucru și procedurile interne.

 

Echipa

Sunt parte din echipa de Corporate Marketing a Samsung Electronics România. Sunt într-o echipă cu un vibe foarte bun, sunt foarte multe proiecte, evenimente și lansări, este o atmosferă dinamică și palpitantă în fiecare zi.

Îmi încep diminețile la birou citind email-urile, vorbind la telefon cu echipa de consultanți sau cu partenerii Samsung, apoi continui cu întâlniri cu colegi, întâlniri de lucru șamd. Rareori îmi dau seama când trec orele și mă grăbesc acasă, unde petrec timp cu familia.

 

Rolul tău

Am considerat mereu că a fi un expert în comunicare și în Public Affairs necesită un efort continuu: trebuie să citești mult, să fii deschis către inovație și noutate, să te actualizezi cu trenduri, tendințe, schimbări în piață. Lucrând într-o companie de tehnologie, acest fapt este cu atât mai necesar și mai important, mai ales că Samsung este un brand cunoscut pentru pasiunea către inovație.

Cred că pot face o schimbare substanțială în organizație prin modul în care văd business-ul, din perspectiva construirii reputației și a sustenabilității.

 

O melodie de început de zi

Îmi plac melodiile românești și le ascult în timp ce lucrez, de exemplu ascult cu mare plăcere melodia lui Smiley – “Acasă” pentru că eu cred că mă definește foarte bine în tot ce spune în versurile sale.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Sectiune



Branded


Related