Dragoș și Daniela Samoil: Vrem să promovam ideea că dansul este pentru toată lumea, că nu este doar pentru cei „talentati", că nu ai nevoie de un set specific de abilități pentru a dansa

Dragoș și Daniela Samoil: Vrem să promovam ideea că dansul este pentru toată lumea, că nu este doar pentru cei „talentati", că nu ai nevoie de un set specific de abilități pentru a dansa

Către finalul verii, pe 26 august, Bucureștiul va dansa timp de trei ore, iar Calea Victoriei va deveni o „scenă” mare, pe care dansatori profesioniști vor organiza demonstrații de dans stradal și flashmob-uri. Dragoș Samoil dansează și predă tango argentinian de mulți ani și a avut acest vis: să creeze o noapte de dans pe străzile Bucureștiului, atât de viu și vibrant vara. În gânduri, viață și dans i s-a alăturat Daniela Samoil, jurnalist și prezentator TV.

În Noaptea Dansului se vor întâlni peste 30 de școli, studiouri și inițiative de dans, peste 2000 de dansatori și sunt așteptați în jur de 30.000 de bucureșteni să danseze împreună pe lângă Cercul Militar, Monumentul Revoluției, Hotel Radisson, Grădina Monteoru, Palace Casino și Muzeul Enescu. Evenimentul începe la ora 17:00, iar seara continuă cu o mare petrecere organizată la Sala Polivalentă.

"Un Bucuresti vibrant, un Bucuresti vesel care dansează, poate fi un brand al orasului mult mai autentic si mai puternic decât comunicarea oficială, care s-a încercat până acum pentru promovarea turismului în Bucuresti. Românilor le place dansul, avem acest spirit latin, avem cele mai intense petreceri unde dansăm până dimineața".

În cele ce urmează povestim pe larg despre tango și Noaptea Dansului cu Dragoș și Dana Samoil, organizatorii acestui eveniment.

 

Istorie personală

Dragoș: Backgroundul si educatia mea formala sunt diferite. Am am făcut liceul de informatică in Buzau la Colegiul BP Hasdeu și apoi am făcut studii economice la ASE, la Management și un master tot în domeniul - managementul proiectelor. Dar intotdeauna inca din liceu am cochetat cu artele performative. In liceu am fost intr-o mica trupa de teatru. In facultate la fel, am fost 2 ani intr o trupa de teatru, am avut si spectacole, am fost si festival de teatru studentesc. Si, asa, in liceu si facultate aveam o viata paralela – programare, matematica ziua, teatru dupa amiaza si sera, studii economice, marketing, statistica ziua iar seara teatru.

Dupa facultate am lucrat ca director de marketing si business development intr-o firma de IT iar apoi ca si consultant freelancer pentru inca 6-7 ani. Si in tot acest timp am inceput sa dansez tango ca si hobby, sa studiez, sa merg la evenimente. Apoi dupa 7 ani de dans am inceput sa predau in paralel cu jobul pentru ca apoi in ultimii 8 ani sa fac numai asta: sa dansez si sa predau dans. Sa predau lectii de grup, lectii private dar si pentru companii - tango afterhours, teambuildings cu dans si miscare.

Dana: Surprinzător, deşi poate te-ai aştepta să spun că activez în domeniul artistic, ei bine, nu, sunt jurnalist. În 16 ani am acumulat experiență în cele mai mari redacții şi trusturi din Capitală, dar şi în publicitate, iar în prezent sunt prezentator-realizator TV.

Partea artistică, creativă, se manifestă, însă, chiar dacă nu am mers mai departe să studiez la o instituție de profil. Pictez, fac graphic design în timpul liber, dansez tango argentinian cu soțul meu, nu aş putea trăi fără să fiu creativă. Aşa că proiectul pe care l-am inițiat şi îl coordonez împreună cu Dragoş, soțul meu, îmi permite să aduc toate aceste skill-uri, să le zicem aşa, la un loc şi să le las să se manifeste.

 

Ideea organizării unei Nopți a Dansului

Dana: A apărut dintr-un vis al soțului meu care îşi dorea de mulți ani să existe o noapte a studiourilor de dans care să ofere, gratuit, lecții vizitatorilor, de a-i invita să pătrundă în lumea magică a dansului şi de a descoperi varietatea de stiluri. Eu i-am adăugat partea stradală, conceptul performance-urilor de dans ce vor avea loc pe Calea Victoriei, în cadrul proiectului Străzi Deschise, deoarece la vremea când el a avut ideea Nopții Dansului, nu exista încă partea aceasta, iar acum am simțit nevoia de o scânteie în mijlocul trecătorilor care să dea naştere uimitoarei energii a dansului. Iar împreună am decis că Noaptea Dansului va culmina cu un mega dancing party. Practic, la începutul lunii mai, am decis să organizăm acest proiect şi am dat primul telefon. Lucrurile s-au legat frumos şi am simțit că suntem pe drumul cel bun cu decizia noastră.

Dragoș: Ideea este foarte veche, am scris prima data cuvintele "Noaptea Dansului" acum vreo 8 ani.
Conceptul s-a sedimentat treptat prin mai multe evenimente succesive la care am participat, pe care le am organizat sau la care am fost pur simplu martor. Au fost zeci de flashmoburi de tango in diferite locuri in Bucuresti unele organizate de mine, alte organizate de alti membrii ai comunitatii - de la Gara de Nord, la Metrou, prin mall-uri sau pe strada pur si simplu in diverse locuri

Un alt eveniment care m-a inspirat a fost "Strada del Arte" organizata de Alice Bard directoarea Centrului Cultural Sector 3. M-au inspirat cuvintele ei, incerc sa le reproduc - "aducem arta in strada, opera, teatru, dans, strada e vie, arta este vie, se hraneste cu sufletul strazii. Sunt oameni care nu au ascultat niciodata live o soprana, nu au auzit o vioara in strada, nu au vazut frumusetea si gratia unei balerine cum se contureaza pe asfaltul incins ..." Si am vazut uimirea si bucuria lor, am vazut frumusetea cum se naste si traieste intre blocuri, pe caldaram, la fel cum copacii ce margineau strada spargeau trotoarele cenusii cu trupul lor viu si vibrant.

Am mai organizat evenimente de dans in strada, Tango pe Lipscani in 2015 - unde am strans toata comunitatea de tango care a dansat 2 zile si 2 seri in strada, pe Lipscani alaturi de 5000 de bucuresteni care au asistat la eveniment.

Apoi a fost experienta Americii Latine, a fost Argentina si Buenos Aires - unde tangoul inca se danseaza in strada, acolo unde s-a nascut acum peste 100 de ani. Acolo am simtit profund ca dansul este expresia comunitatii, ca este de a fi impreuna, de a bucura de intalnirea cu celalalt. Tot la Buenos Aires am avut revelatia profunda a faptului ca noi romanii suntem latini, suntem latini pana in maduva oaselor, a gandurilor, a emotiilor si a viselor noastre. Si de aceea dansurile latine sunt asa de populare in Romania.
Dincolo de tango am experiementat si alte forme de dans si m-am conectat si la alte comunitatii.

De asemenea mai am experienta organizarii unor petreceri mari, tematice cu peste 500, 700 de oameni - care au fost de asemenea orientate catre dans cu un playlist all times best dance hits.

In pandemie m-am reinventat putin in zona de dans si am avut o grupa de adolescenti cu care am lucrat atat fizic dar si remote un spectru foarte larg de limbaje de dans: hip hop, street styling, funk, disco, dansuri care erau in trending pe tiktok. Si acum lucrez cu adolescenti avand o grupa destinata lor.

Toate imaginile si experientele astea au ramas cu mine, au ramas sa germineze pana in acest moment cand au prins rod si s-a nascut acest eveniment. Trebuie sa recunosc ca un rol important l-a avut sotia mea - Dana - care este de asemenea si co-organizatoare a acestui eveniment. Ea a dat impulsul final, ea a dat energia si entuziasmul facerii acestui proiect.

 

De ce credeți că este un eveniment potrivit pentru București

Dragoș: Bucurestiul este un oras magic, este un oras vibrant si frumos. Verile in Bucuresti sunt magice, sunt suprarealiste, cu amuguri spectrale atemporale si vii. Este Bucurestiul fantastic al lui Eliade si Cartarescu. Noi stam in zona Cismigiu, mai precis la Cismigiu, in buza parcului. Tot acolo am si studiourile mele de dans: studioul de lectii private si sala pentru lectiile de grup.

Cismigiul, spatiul din jurul Cismigiului, Calea Victoriei formeaza centrul vibrant al orasului, este polul culturii independente si implicit antreprenoriale cuprindand sute de initiative in zona de dans, teatru, fashion, design, arte vizuale. By the way, ong-ul Cartierul Creativ este si el partener in proiect.

Noaptea Dansului aduce alaturi pe Calea Victoriei toti acesti oameni din Cartierul Creativ dar si din alte zone ale Bucurestiului intr-o efervescenta comuna, intr-un spatiul urban, celebrand prin dans bucuria de a fi, bucuria de a fi impreuna. De asemenea aceasta zona are si cea mai mare densitate de turisti straini, la pranz peste 20 % din oamenii de pe strada sunt turisti.

Un Bucuresti vibrant, un Bucuresti vesel care danseaza, poate fi un brand al orasului mult mai autentic si mai puternic decat comunicarea oficiala care s-a incercat pana acum pentru promovarea turismului in Bucuresti. Bucureștiul TRĂIEȘTE! Bucureștiul VIBREAZĂ! Bucureștiul DANSEAZĂ!

Dana: Pentru că românilor le place dansul, avem acest spirit latin, avem cele mai intense petreceri unde dansăm până dimineața. Pentru că nu s-a mai făcut aşa ceva şi pentru că putem să dăm tonul în Capitală, țară şi chiar în Europa. Pentru că putem atrage turişti atât din țară, cât şi din străinătate să vină şi să danseze de după-amiază, până dimineața, să se simtă liberi în corpul lor şi să simtă vibe-ul şi conexiunea dintre oameni. Fiindcă dansul asta face, facilitează o apropiere incredibilă între oameni, iar de asta avem cu toții nevoie, mai ales într-o societate post-pandemică.

 

Evenimentele din Noaptea Dansului

Pe 26 AUGUST 2023, în București, de la ora 17:00 pana la 20:00 dansăm în stradă – pe Calea Victoriei in cadrul proiectului "Strazi Deschise" alaturi de + 40 de scoli de dans din Bucuresti, + 15 stiluri de dans, + 2000 de dansatori si + 30000 de bucuresten. Vor fi demonstratii de dans, flashmobs ale scolilor si comunitatilor participante. Apoi, intre 19:00 si 22:00 pot gazdui lectii demostrative de dans gratuite în studioul lor si forma grupe noi.

Dupa 22:00 evenimentul va continua cu Mare Petrecerea a Dansului (Dancers of Bucharest) ce va avea loc la Sala Polivalenta. Organizatorii au pregatit o pertrecere inedita cu 2 doua playlisturi diferite. Primul playlist – Latin Fiesta - va avea un playlist orientat spre muzica de dans latino: salsa, bachata, kizomba, tango etc. Al doilea playlist – All times Dance hits – va avea cele mai populare hituri de dans din zona Pop, rock, disco, funk, indie, hiphop, electro, hituri romanesti nostagice de dans, best of decades (1990-2000, 2000-2010 si 2010 – 2022) etc.

 

O Noapte a Dansului pentru dansatori profesioniști, cât și pentru iubitorii de dans

Dragoș: Proiectul isi propune dezvoltarea comunitatii de dans din Bucuresti si cresterea vizibilitatii dansului ca arta urbana. Proiectul ofera beneficii si valoare adaugata catre 2 grupuri tinta:

1. Scoli de dans si dansatori / performeri - prin oferirea unei platforme de expresie si promovare in cadrul comunitatii urbane Bucuresti prin care scolile de dans isi pot prezenta cursurile si recruta noi elevi.

2. Publicul bucurestean - care are posibilitatea de a vedea in egala masura dansul ca arta urbana, poate testa gratuit si apoi poate opta pentru inscrierea la lectii de dans.

Dansatorii vor performa pe strada, printre trecatori. Nu vom avea scene, nu vom avea lumini și efecte speciale vor fi doar corpuri, muzica si vibratie.

Vrem sa promovam ideea ca dansul este pentru toata lumea, ca nu este doar pentru cei "talentati", ca nu ai nevoie de un set specific de abilitti pentru a dansa. Dupa fiecare performance dansatorii vor interactiona cu trecatorii si ii vor invita sa danseze cativa pasi. Vrem sa spargem barieriera dintre spectator si protagonist prin acest lucru, pentru ca oricine poate sa danseze.

Dansul inseamna in primul rand libertatea de a fi tu insuti, inseamna prezenta, inseamna conexiune cu ceilelalti dansatori. Este bucurie in miscare.. Este cea mai facilă cale de comunicare între oameni, prin energia sa fantastică, prin lejeritatea, bucuria, magia și universalitatea sa. Asta vrem sa oferim trecatorilor pe Calea Victoriei in 26 August.

In aceea ce priveste dansatorii care vor participa eu oportunitatea de a explora și alte limbaje de dans, de interacționa cu alte comunități de dans. Vor avea aceasta ocazie atat in strada cat si la After party - Marea Petrecere a Dansatorilor.

Dana: Pentru dansatori vine cu o oportunitate de a fi văzuți şi descoperiți şi în stradă, nu numai în şcolile de dans, de a rupe bariera artist-privitor/trecător, de a-i atrage în lumea dansului pe cei care nu au avut curajul până acum să încerce un stil de dans. Pentru cei care sunt admiratori, amatori sau doar curioşi, poate fi scânteia de care aveau nevoie pentru a încerca stiluri de dans la care poate nici nu s-ar fi gândit, de a descoperi ce li se potriveşte, de a căpăta încredere în sine şi de a se conecta cu cei din jur, având şansa să acceadă, mai apoi, în frumoasele comunități de dans.

 

Prima întâlnire cu dansul

Dragoș: Prima mea intalnire cu dansul a fost in adolescenta. Mereu mi a placut sa dansez. Eram rocker si eram asa "pe freestyling”. Imi placeau si dansurile de cuplu, eram fascinat de intimitatea data de imbratisare si proximitatea cu celalalt corp, cu cealalata viata cu care imparteam dansul.

Am tot dansat in liceu si facultate, am fost dintotdeauna o persoana boema. Cred ca exista o intelepciune in petreceri, in dans, la fel de importanta ca cea care se regaseste in carti. Petrecerile, dansul si cartile au fost si sunt marile mele pasiuni. Imi plac povestile. Iar dansurile sunt in perceptia mea povesti, povesti despre mine, despre intalnirea cu ceilalti, despre timp. Sunt povesti care prin nerostirea lor raman in stare de energie latenta si te insotesc toata viata.

 

De ce ai rămas la tango Argentinian. Ce are felul ăsta de dans atât de special

Dragoș: Tango este un dans bazat pe imbratisare si pe improvizatie. Desi dansez de 17 ani si de 10 ani de cand predau aproape zilnic de fiecare data este altfel. Chiar cand dansezi cu aceeasu partenera este diferit fiecare dans, fiecare miscare si nemiscare. Eu sunt diferit, intr-o continua curgere si trasformare.

Exista 3 nivele de invatare si experimentare in tango.
(1) La inceput dansatorii invata miscari si limbaj de dans pentru a dansa.
"learn to dance" | "Learn the movement"
(2) Dupa ce trec de nivelul asta danseaza cat mai mult, gestioneaza creativ si improvizational disconfortul dat de neconectare cu sine si cu celalalt la diferite evenimente: practica, milonga, festivaluri etc ..
"dance (in order) to learn (to dance)" - Knowledge through movement
(3) Nivelul de centrare si non-gandire. Miscarea este total ne-gandita, dansul exterior apare spontan, nascut dintr un dans interior, din emotiile stiute si nestiute, ale tale si ale partenerei, amestecate alchimic in imbratisare. Dansezi ca te exprimi, ca sa te cunosti, ca sa te conectezi profund cu ceilalti.
"just dance" - (don't move) be the movement!

Ciclul asta se reaia cu fieacare lucru nou invatat in dans.

Un alt secret ca dansator este sa ramai incepator si sa inveti in fiecare zi ceva. Beginner mind - este si un concept in mindfulness si meditatie. Asa ca fiecare pas, ficare dans este un infinit inceput, o experienta pe care o traiesti intotdeauna exploratoriu si cu inima cat un purece.

Pe scurt eu dansez zilnic in medie 4-5 ore prin lectii de grup sau private si ma simt foarte bine.
Ma simt recunoscator ca pot sa fac asta "for a living".

 

Profesorii si mentorii care au contribuit la formarea ta

Dragoș: Am invatat in Bucuresti primii pasi cu Catalin si Alina care in prezent nu mai predau. Am participat apoi la zeci de seminarii si festivaluri in Romania si in Europa cu maestrii argentinieni.

Dar cei mai buni profesori au fost si sunt partenerele de dans, femeile cu care am dansat la evenimentele de tango, la zecile de festivaluri si maratoane de dans unde dansam 10-12 ore pe zi. Am interactionat astfel cu mii de persoane, mii de vieti alaturi de care am trait in intimitate dansul.
De asemenea sutele de elevi cu care am interactionat de a lungul a peste zece ani de predare dans.

 

Învățăturile dansului

Dragoș: La dans am invatat in primul rand sa ma bucur de corp, de propriul corp si de interactiunea celelalte corpuri-povesti. Exista credinta comuna ca noi desi avem un corp rezidam in spirit iar corpul este doar o anexa expediata la periferia importantei. Dar am descoperit ca nu avem corp, ca suntem insusi corpul. Am descoperit un continuum minte-corp-sulfet. Am descoperit corpul ca martor al vietii mele, care depoziteaza tot ceea ce am simtit, am gandit, am imaginat.

Am invatat sa-mi ascult corpul si sa iau decizii cu corpul si mai putin cu mintea.

In ultimii 17 ani de cand am inceput sa dansez am explorat mai multe forme de miscare si discipline care studiaza intregul minte-corp. De la yoga, meditatie, mindful movement, extatic dance pana la dans-terapie.

Am inteles foarte clar si visceral energia masculina si feminina. Si ca din intalnirea dintre aceste polaritati, dintre barbati si femei se naste o energie infinita.
Am inteles ca frumusetea efemera a unei miscari care dispare in secunda imediat urmatoare este infinita.

Am inceput sa vad cat de multa frumusete arhetipala exista in corp, in corpul dansatorilor. Am vazut cum ea este captiva acolo si asteapta sa fie eliberata. Cum spunea Michalangelo despre David - el exista acolo in blocul de marmura eu doar l am eliberat. ("I saw the angel in the marble and carved until I set him free").

Iar frumusetea asta o caut atat in dansul meu cat si atunci cand predau, oferind aceasta perspectiva si elevilor mei.

 

Comunitatea pe care ai strâns-o în jurul tău

Dragoș: Comunitatea este foarte amestecata ca si segmente de varsta si profil. Am o grupa de adolescenti cu varste intre 14 si 18 ani. Iar la grupele de adulti sunt elevi intre 24 si 55 de ani. Daca ar fi sa fac o statistica cred ca media de varsta este undeva intre 35 - 45 de ani.

Comunitatea este foarte frumoasa si vesela. Desi se spune ca tangoul este o muzica trista, despre nostalgie, despre chinurile dragostei eu simt o mare bucurie in dans. La fel simt si la elevii mei si cei care vin la evenimentele mele de dans. Intotdeauna dupa lectii exista o efervescenta, o bucurie in ochi si in piept greu de descris. O fi de la muzica, o fi de la imbratisari, o fi de la tango nu stiu, dar este.

Dincolo de lectii avem un social event, un tango-party in fiecare saptamana.
Mai facem si iesiri din Bucuresti, am avut de curand un weekend de tango la Vama Veche - Tango del Mar - in care am amestecat experienta de Vama Veche cu experienta de tango: dans pe plaja ziua in costum de baie, dans la hotel pe terasa noaptea imbracati elegant, femeile in rochii si pe tocuri iar apoi dupa 2 dimineata in jeans dans pe plaja in Vama pana la rasarit.
Tangoul nu se opreste niciodata, pare ca se opreste. Cand se opreste dansul si muzica el continua inauntrul nostru ca un vis. Continua ca o legatura nevazuta intre noi.

Doresc sa cresc comunitatea de dans prin proiecte viitoare care duce dansul in mediul corporate, in scoli si in facultati. Sa fie dans. Sa fie bucurie!

 

Bucureștiul și tangoul

Dragoș: Statistic in Bucuresti eu am identificat peste 100 de scoli de dans care predau peste 15 stiluri. Eliminand scolile care predau doar pentru copii raman in jur de 60-70 de scoli de dans. Evenimentul il targetam pentru adulti, dar cochetam cu ideea de a face un festival de dans si pentru copii. Noi avem un copil de 3 ani si 3 luni care deja studiaza dans de 1 an si este deja activitatea lui favorita.

Bucurestiul este si capitala dansului in Romania. Sunt cei mai multi dansatori si cele mai multe evenimente de dans. In fiecare seara un bucurestean are zeci de alternative de lectii si evenimente de dans unde poate petrece timpul liber, poate invata sa danseze, sa cunoasca prieteni noi.

 

Strategia de comunicare a Nopții Dansului

Dana: Totul începe, desigur, cu planul de comunicare. Vrem să se vorbească despre Noaptea Dansului, indiferent că ai văzut o postare, ai auzit la radio, ai văzut la tv, ai citit în online, ți-a spus vecina sau ai văzut reclama în stația de metrou. Am încheiat parteneriate media, am lansat apariții media pre-lansarea oficială de pe 17 iulie, vor urma apariții în toate mediile: online, tv, radio, rețele de socializare, signalistică stradală, afişe, flyere. Vor fi share-uri pe social media, şcolile vor comunica la rândul lor evenimentul, va creşte frumos şi sigur. Mie îmi plac provocările, pentru că te scot din zona de confort şi te ajută să evoluezi, iar promovarea evenimentului este ceva ce îmi place enorm, mai ales că este un proiect în care cred cu tărie.

 

Partenerii

Dana: Ne bucurăm să-i avem alături de noi pe: Arcub, PMB- Străzi Deschise, Institutul Cultural Român, Vodafone, MagicFM, Wall Street, 9AM, RevistaBiz, HauteCulture, Zile şi Nopți, IqAds+Smark, Kreatoria.ro, Cocor, Cartierul Creativ, Blitz.

 

Cu ce vor rămâne participanții la Noaptea Dansului

Dana: Clar vor rămâne încărcați de energia dansului, cei care dansează şi o experimentează ştiu ce zic. Sunt convinsă că vor resimți o bucurie pură, că se vor încarca pozitiv şi vor avea o stare de bine, căci din această dorință am pornit proiectul. Iar noi simțim bucuria şi efervescența numai când ne plimbăm pe Calea Victoriei şi ne închipuim ce va fi pe 26 august. O să vă întreb, aşa, pe toți cei care citiți acest articol: când ați dansat ultima oară? Dar în stradă? Dacă nu vă amintiți, iar pe partea de experimentat dansul în varii zone, nu v-ați aventurat, atunci acesta este cel mai bun motiv să începeți, pe 26 august, la Noaptea Dansului.

 

După Noaptea Dansului din 26 august

Dana: Acesta e doar începutul. Ne propunem să creştem frumos evenimentul de la an la an, să-l îmbogățim cu varii experiențe, şi să atragem alături de noi parteneri care să ne susțină. Dorim ca Noaptea Dansului să devină o tradiție, să cuprindem treptat oraşe din țară ce au comunități mari de dans, şi să-l desfăşurăm simultan, apoi să ne extindem în Europa.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related