Self-made artist powered by Orange. Când creația are acces la puterea tehnologiei

Self-made artist powered by Orange. Când creația are acces la puterea tehnologiei

Arta imită viața și viața imită arta. Acesta este ciclul nesfârșit al creativității. Dar ce se întâmplă când tehnologia face parte din poveste? Cum se transformă procesul creației în era digitală, cum este influențată devenirea artistică? 

Când tușul devine pixel, dansul capătă fluiditate și toate devin posibile cu ajutorul rețelei #1 și a telefonului mobil, creativitatea este cea care face diferența. Proiectul “Self-made artist”, lansat de Orange și Samsung, celebrează libertatea de exprimare pe care o oferă tehnologia creatorilor contemporani.

Christina One și Sînziana Sooper, creatoare de conținut online, au realizat, la invitația Orange, două short-uri emoționante despre formarea lor, arătând că atunci când ai acces la rețeaua#1 și la cele mai performante telefoane, posibilitățile de exprimare sunt nelimitate. Manifestul lor este o doză necesară de inspirație pentru noile generații de artiști - să își găsească vocea și să își urmeze drumul, în ciuda provocărilor care apar pe parcurs.  

 

Două poeme vizuale despre devenire

Tehnologia este aici, pentru a ne susține creativitatea și a ne ajuta să învățăm, să experimentăm, să testăm forme de manifestare noi. Ultimii ani ne-au arătat că tehnologia înseamnă și democratizarea artei. Din ce în ce mai mulți oameni au acces în prezent la instrumentele necesare pentru a se exprima artistic. Internetul și telefoanele performante deschid posibilități nelimitate de învățare, dar și de dezvoltare și manifestare creativă. Aceasta este misiunea Orange: să ofere accesul la cele mai noi și performante tehnologii. 

”Regulile jocului au fost sigur schimbate odată cu apariția internetului, permițând creatorilor să-și expună direct operele publicului, fără a mai depinde de intermediari. Astăzi, oricine poate deveni creator și își poate împărtăși creativitatea cu o audiență globală si o masă enormă de utilizatori. S-au creat perspective uriașe facilitate de tot felul de instrumente digitale accesibile”, spune Christina One.

Proiectul “Self-made artist” a pornit de la o astfel de provocare: ce poți crea când ai la dispoziție cea mai rapidă rețea 5G din România și telefonul Galaxy Z Fold5? Orange & Samsung au invitat două echipe creatoare de conținut să realizeze un video pe tema ”Self-made artist”. Au rezultat două poeme vizuale tehnologice, în care Christina One și Sînziana Sooper au arătat cum a fost influențată devenirea lor artistică de tehnologie. 

Cele două short-uri au fost realizate cu ajutorul rețelei Orange și filmate cu telefonul Samsung Galaxy Z Fold5. Filmele au fost create în doar 3 zile și au fost filmate în mai multe locații: în natură, în peisaje rurale și scene urbane, în muzee, pe stradă, în casele și în atelierele artistelor. Christina și Sînziana au îmbrăcat costume inedite, s-au tranformat în personaje și au surprins astfel, în performance-uri surprinzătoare, etapele devenirii lor artistice. 

”Am simțit că este cel mai frumos proiect primit vreodată. Am adorat fiecare secundă în care am scris ideea clipului și am filmat în cele mai importante locuri pentru mine, alături de cei mai iubiți oameni din viața mea.

În urma acestei experiențe mi s-a confirmat încă o dată faptul că iubesc ceea ce fac și ador procesul creativ din spatele proiectelor mele, mai ales atunci când am mână liberă de la brand, să fac totul exact așa cum visez eu”, povestește Sînziana.

 ”M-a bucurat enorm faptul că am avut libertatea să spun povestea parcursului meu artistic după cum îmi poftește viziunea. Nu sunt tocmai dese proiectele în care ai o libertate mare de creație, așa că abia așteptam să dezvolt conceptul pentru acest scurtmetraj și să mă apuc de lucru”, spune Christina

 

Un vis cu pixeli & culoare

Christina One, artist vizual și fotograf, a creat un short despre drumul ei printre culori - de la șevalet la pixeli, de la pensulă la fotografie, cu ajutorul Iulianei Popescu, fotografă și editor video, creatoare de clipuri video.

”Mi-am propus să pun în imagini această călătorie a mea despre cum m-am format ca artist vizual într-un material plin de metafore, atât vizual, cât şi la nivel de mesaj, așa cum încerc să fac cu mai toate proiectele ce-mi trec prin mâini. Faptul că am reușit să filmăm tot proiectul doar prin lentilele telefonului Galaxy Z Fold5, n-a fost o descoperire, ci a venit ca o reconfirmare a performanțelor la care a ajuns tehnologia înglobată astăzi într-un device pe care îl porți cu tine zilnic în buzunar și la ce poți obține dacă te folosești de această tehnologie creativ și prin prisma cunoștințelor într-ale imaginii”, spune Christina.

”M-am emoționat foarte tare când am primit propunerea din partea Orange si Samsung și ceea ce m-a atras în această campanie a fost libertatea care ni s-a oferit încă de la prima discuție oficială avută. De multe ori, ajută să ai un brief clar, dar în această campanie era nevoie de mâna liberă pentru că până la urmă trebuia acoperită povestea Christinei”, spune Iuliana.

Christina a absolvit liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza și Universitatea de Arte, secția pictură, iar tehnologia a fost esențială în călătoria ei, de la pictură la arta fotografică.

Relația ei cu arta a început la granița dintre vis și culoare. A fost un copil războinic, își amintește Christina: lupta s-a dus cu tușul, lumina, umbrele, forma. Aceasta a fost etapa învățării: a învățat de la profesori și de la pictorii trecutului, din relațiile cu ceilalți, din propriile experimente.  

Următoarele etape de formare au fost cele în care tehnologia și-a spus cuvântul și a influențat modul în care a evoluat ca artist. La 14 ani avea primul aparat foto digital și, tot în acea perioadă, învăța din tutoriale pe YouTube tehnici de editare. 

”Erau paşi timizi, dar erau primii paşi către următorii 20 de ani de lucru digital cu imaginea. Cu siguranță, tehnologia mi-a deschis ușa către învățarea continuă. Important e să îți dorești să evoluezi și să-ți îmbunătățești constant abilitățile, căci resurse sunt o multitudine. În plus, promovarea pe platforme online mi-a oferit oportunitatea de a-mi expune fotografiile unui public extins și de mă conecta cu o comunitate variată. În esență, tehnologia a fost un catalizator esențial în transformarea mea și a muncii mele de-a lungul anilor”, povestește Christina

Așa a dat la schimb timpul petrecut în fața șevaletului pe instantanee foto, cărbunele pe pixeli, și a lăsat lumina și culoarea să câștige lupta. Christina a transpus pictura în biți și uploaduri. 

”Sunt ambasador Samsung de foarte mulți ani, în mare parte din postura de fotograf, și-s foarte familiară cu tehnologiile Samsung. Şi unde mai pui că folosesc rețeaua Orange de mai bine de 20 de ani. Ce a venit ca o noutate a fost faptul că e prima dată când am avut ocazia să sintetizez călătoria mea artistică cu toate etapele ei, de la primele haşuri pe hârtie până la posibilitățile pe care tehnologia le oferă în prezent, iar provocarea a constat în a-mi alinia viziunea artistică cu cea a colegei mele cu care am făcut echipă creativă în acest proiect, doar că și de data asta (căci nu e chiar primul proiect la care colaborăm) ne-am înțeles de minune și-am vorbit aceeași limbă, având repere artistice destul de similare”, spune Christina.

”Sunt atât de multe lucruri pe care le trecem cu vederea în tot parcursul unui artist, toate zilele de studiu, toți anii de autocunoaștere, nopțile nedormite, reușitele, dar și nereușitele. Cred că descoperirea noastră cea mai mare a fost că ne-am pliat atât de bine ideile. Ceea ce pregăteam eu în paralel cu ceea ce pregătea Christina ca atmosfera, era fix pe fix și știu că a contat foarte tare pentru reușita proiectului.

Cu tot valul de informații de pe toate platformele pe care navigăm cu toții, cred că rolul creatorilor de conținut de calitate este să ghideze spre frumos. Un fel de combustibil atât pentru cei ce privesc cât și pentru cei ce creează”, povestește Iuliana.

 

Pe scena internetului

Sînziana Sooper este creatoare de conținut beauty & lifestyle, cunoscută pentru fotografiile ei creative și conceptuale și are peste peste 200.000 de followers pe Instagram. Pentru tema “Self-made artist”, Sînziana a creat un video plin de culoare și emoție, cu ajutorul lui Raul Jichici, creator de clipuri video, fotograf profesionist cu experiență în fotojurnalism și travel.

Filmările au fost o provocare, povestesc Raul și Sânziana, o ocazie de a încerca lucruri noi cu ajutorul tehnologiei. 

”Pentru mine a fost o provocare și un “da” din prima secundă. Am văzut-o ca pe o șansă de a încerca ceva complet nou, de a crea totul de la 0 în numai 72 de h, cu relativ puține resurse la dispoziție. Așa că am avut numai entuziasm pentru a vedea dacă pot bifa și această experiență, alături de oameni foarte creativi”, spune Raul Jichici.

Au fost 3 zile intense cu trezit la 5 dimineata și filmat până noaptea târziu, povestește Sînziana.

”A fost o cursă contra cronometru în care ne rugam să nu apună soarele înainte să terminăm de filmat tot ce ne-am propus. De asemenea, am fost răpusă și de frig, căci am filmat în rochiță sau haine foarte subțiri, când afară erau 2 grade Celsius, apoi am stat în jur de 3 ore într-o piscină pentru cadrele underwater”, spune Sînziana.

Dar Sînziana este obișnuită cu astfel de provocări. Începutul ei artistic nu a fost deloc ușor, povestește ea: ”Sunt etape necesare prin care să experimentezi, să eșuezi uneori, până îți găsești drumul și vocea”.

O luptătoare grațioasă, cum se descrie ea, Sînziana a știut să își ia inspirația din tot ce o înconjoară: din verile petrecute la țară, la bunici, unde a descoperit simplitatea, din muzica și dansul moștenite de la părinții ei coreografi, din tot ce a trăit.

A învățat din eșecuri lecția anduranței și a perseverenței. Și-a însușit fluiditatea apei: ”orice obstacol ai pune în calea apei, își găsește întotdeauna drumul, fără să își uite scopul”. Iar cea mai importantă lecție a fost cea a iubirii necondiționate, când a devenit mamă. 

Pe tot parcursul căutărilor și metamorfozelor ei, internetul a fost instrumentul care a ajutat-o să crească. 

Internetul a fost o scenă în care am putut să fiu regizor, actor și coregraf și unde am putut să mă exprim. 

Când tehnologia ajută lucrurile să se întâmple, posibilitățile creatoare sunt nelimitate. Cele două filme scurte “Self-made artist” arată cel mai bine cât de generoasă este intersecția dintre artă și tehnologie.  

 

Despre 5G+

Orange România a lansat în premieră națională rețeaua 5G+, în luna iunie. 5G+ reprezintă evoluția actualelor rețele 5G, oferind performanțe semnificativ mai bune față de ce oferă în prezent 5G-ul standard. Dacă în prezent 5G oferă viteze de 500 – 600Mbps, 5G+ oferă viteze maxime de până la 1,5Gbps (1.500Mbps), practic viteze de peste 4 ori mai mari - 5G de până la 1,5 Gbps versus cele 4G+ de până la 0,35 Gbps.

Articolul este realizat in parteneriat cu Orange.

 

Credits:

Orange Romania
Valentin Dinu - PR Specialist 

MSL The Practice
Eugen Suman – Creative Director
Andreea Popa - Senior Copywriter
Mario Nicolae – Senior Art Director
Camelia Eremia – Client Service Director
Irina Duminecă – Communication Manager
Bianca Sorescu – PR Executive

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Campanii

Sectiune



Branded


Related