[FIT] Bucuriile și caznele antreprenoriatului

[FIT] Bucuriile și caznele antreprenoriatului

Îndrăzneală, dar și precauție, libertate, dar și planuri de business, program flexibil, dar multă muncă. Bani, dar și riscuri. Antreprenoriatul este acest amalgam de noțiuni contradictorii care trebuie să funcționeze bine împreună pentru ca afacerea să aibă succes. Toți visăm la posibilitatea de a avea un business, de a câștiga bani făcând ceea ce ne place și de a transforma pasiunea într-o afacere. 

Unii vor mai mult de la meserie decât parcursul clasic - facultate, job, program de la 9 la 5. Dar înainte de a te aventura în antreprenoriat sunt multe lucruri de care trebuie să ții cont și pe care mulți nu le prevăd la început. Cum se face un business plan, de ce capital ai nevoie, cum te adaptezi în funcție de fluctuațiile pieței, în ce fel te poți diferenția pe nișa aleasă. 

Și asta face FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, programul de educație financiară lansat de Banca Transilvania: aduce informații economice necesare, explicate într-un limbaj accesibil, care să te ajute în luarea unor astfel de decizii financiare. În episodul de azi, vorbim despre bucuriile și caznele antreprenoriatului. 

 

De la idee la afacere

Antreprenoriatul cere determinare, răbdare, pasiune și multă muncă. Unii pleacă de la o pasiune sau o idee pe care o transformă într-un business. Alții pleacă de la o nemulțumire: vor mai multă libertate, să facă ceea ce le place, în ritmul lor. Decizia de a începe o afacere este un pas foarte important și e bine ca aventura în antreprenoriat să pornească în cunoștință de cauză.

Esențiale, la început, sunt un capital de pornire, un plan clar despre cum poți face profit și capacitatea de a calcula acest profit. Restul se învață pe parcurs. Se învață și cu ajutorul programului FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, lansat de Banca Transilvania, care explică noțiunile economice și ajută oamenii să ia decizii informate. 

Emisiunea "De toți banii”, parte din programul FIT, dedică un episod afacerilor & antreprenoriatului. Dana Ciriperu și Silviu Istrate (Faiăr), gazdele emisiunii, alături de Deliric & Roxana Voloșeniuc vorbesc despre lucrurile mai puțin știute din viața antreprenorilor. 

Roxana Voloșeniuc a pornit primul business la 28 de ani, în 2003, în zona de styling și imagine. Dar era un business care nu putea fi scalat bine, așa că s-a orientat către alte zone și a gândit un brand de evening wear. 

"Trebuie să cunoști domeniul, dacă vrei să faci performanță. Când am pornit, eram angajată și mă enerva ideea de program, de salariu fix... În antreprenoriat totul depinde de tine. Dar ajungi să muncești mai mult decât dacă ai fi angajat, în weekend, de sărbători", povestește Roxana Voloșeniuc.

Deliric a avut mai multe firme de-a lungul timpului, a întâmpinat și eșecuri, a încercat să facă o revistă, a organizat evenimente, apoi, treptat, s-a conturat brandul PORC. 

"Nu am putut să mă obișnuiesc cu ideea de a face și mâine ce fac azi. Am fost angajat doar jumătate de an, într-o agenție de publicitate, unde m-am dus ca să acumulez experiență. În rest, am lucrat doar ca freelancer și asta m-a ajutat și să fiu pregătit pentru ideea antreprenoriatului, unde trebuie să îți asumi riscuri. Eu am început cu banii pe care îi aveam strânși - câteva mii de euro. Am pornit cu puțin și am clădit ușor-ușor", povestește Deliric.  

 

Pasiune, dar și plan de afaceri

Libertate, independență, flexibilitate. Acestea sunt avantajele antreprenoriatului. Dar o afacere presupune multe riscuri și obstacole și trebuie să știi să navighezi printre toate.

"Pe cei mai mulți cred că îi doboară stresul, lipsa de siguranță. De asta, cred eu, trebuie să ai curaj de tânăr, când nu ai atâtea responsabilități", spune Deliric. 

"Niciun plan inițial nu va semăna cu cel la care ajungi. Și din punct de vedere al cheltuielilor, și din punct de vedere al energiei. Ai nevoie de o personalitate care să se adapteze ușor, să fii deschis la nou, la schimbări, la lucruri pe care nu poți să le previi", spune Roxana Voloșeniuc. 

Cel mai important lucru pentru un antreprenor? Pasiunea, crede Deliric. Dacă ești pasionat de un anumit lucru, îți poți dedica timpul și eforturile, fără să simți că muncești, iar "banii vin mai ușor dacă faci ce îți place". 

La fel de esențială este și expertiza în domeniu, adaugă Roxana Voloșeniuc. Să descoperi nișa în care poți face o diferență. Și un business plan foarte realist din care să reiasă cum poți să faci profit. 

"Principala greșeală a fost să subestimez producția. Am crezut că lucrurile sunt mai simple decât sunt de fapt. Am crezut și că acum, în era online, e ușor să fii cunoscut peste tot. Doar că, pentru a deveni vizibil în online, trebuie să cheltui foarte mulți bani, nu e suficient doar să fii prezent cu produsul", spune Roxana.

Antreprenorii învață din greșeli, se adaptează, au această capacitate de regenerare, de a încerca din nou, de a experimenta, de a căuta soluții, de a găsi puterea de a merge mai departe în ciuda obstacolelor care apar pe parcurs. Dar cea mai importantă calitate pentru un antreprenor la început este răbdarea. 

"E o balanță între a nu te grăbi și a fi îndrăzneț. Să fii îndrăzneț să faci anumite lucruri, dar să le faci în ritmul lor, să nu te grăbești, că nu vine mâine milionul de euro. Ia-o ușor și dă-ți timp să înveți, să experimentezi", spune Deliric. 

Sfaturile Roxanei Voloșeniuc și ale lui Deliric pentru antreprenorii la început de drum ar suna așa: Fii îndrăzneț, descoperă, calculează, mergi înainte cu încredere, asumă-ți riscurile! Mai multe informații despre capitalul de început, planul de business și profit, poți afla din programul FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Branduri

Sectiune



Branded


Related