Andrei Avram, participant la Constanța Logo Challenge, își dorea să devină soldat în copilărie, a studiat Mate-Info, a lucrat ca programator o perioadă și apoi a descoperit designul. Estetica și gândirea tehnică au constituit un mix bun și un avantaj pentru UX/UI, domeniu în care lucrează de 13 ani. S-a înscris în competiția de creație cu mai multe propuneri de logo pentru că îi plac provocările.
"Constanța este un oraș cu o istorie bogată, o arhitectură aparte și o diversitate culturală fascinantă. Mi s-a părut interesant să surprind vizual această combinație de influențe, de la originile antice până la dinamismul actual al orașului", spune Andrei.
Ce l-a inspirat în procesul de creație, care au fost provocările în realizarea unui logo pentru Constanța și cum a ajuns la propunerile finale, povestește Andrei Avram în continuare:
Bio pe scurt
M-am născut pe 5 noiembrie 1978 în Târgu Mureș și, deși am studiat Matematică-Informatică, am fost mereu atras de zona artistică. De mic desenam, experimentam cu tipuri de caractere și îmi plăceau activitățile creative în general. În același timp, visul meu era să devin soldat, având în familie militari. Totuși, momentul în care am intrat în lumea digitală, în clasa a VII-a, odată cu primele cursuri de informatică, a schimbat totul.
Începutul în domeniul creativ
Trecerea spre design s-a întâmplat în jurul vârstei de 19-20 de ani, când lucram ca programator și mi s-a cerut să mă ocup de partea vizuală. Am început cu Photoshop și Flash, iar de atunci nu m-am mai oprit. Fiind self-trainer, mi-am dezvoltat stilul inspirându-mă de la mari designeri precum Michael Bierut, Paula Scher sau Saul Bass.
Îmbinarea dintre estetică și gândirea tehnică mi-a oferit un avantaj important în UX/UI, unde designul trebuie să fie funcțional înainte de a fi frumos. Lucrez în domeniu din 1999, în Februarie am împlinit 13 ani la Reea din Târgu Mureș, compania IT în care sunt teamleader al echipei UX/UI design.
Participarea la Constanța Logo Challenge
Am intrat în concurs pentru că îmi plac provocările. Constanța este un oraș cu o istorie bogată, o arhitectură aparte și o diversitate culturală fascinantă. Mi s-a părut interesant să surprind vizual această combinație de influențe, de la originile antice până la dinamismul actual al orașului.
Procesul de creație
Procesul meu începe mereu cu research, înțelegerea orașului, a simbolurilor sale și a modului în care este perceput atât de locuitori, cât și de turiști. Am explorat mai multe direcții, având în vedere complexitatea identității orașului și nevoia de claritate vizuală.
Pe lângă elementele locale cum ar fi marea, istoria portului, diversitatea culturală, am analizat și identitățile altor orașe din lume, pentru a înțelege cum și-au transpus vizual esența. Mi-am dorit să creez un simbol care să fie atât recognoscibil, cât și relevant pentru publicul larg.
Provocările unui logo de oraș
Provocarea principală a fost simplificarea conceptelor și adaptarea lor astfel încât să fie accesibile și reprezentative pentru toți, de la locuitori la turiști. Trebuia să găsesc un echilibru între tradiție și modernitate, între simbolism și claritate vizuală. Odată ce am stabilit direcția corectă, execuția a devenit mult mai fluidă.
O altă provocare a fost găsirea unui echilibru între tradiție și modernitate, între un simbol recognoscibil și o identitate versatilă. Un logo de oraș trebuie să fie reprezentativ pentru comunitate, să funcționeze în diverse contexte și să creeze o conexiune emoțională. Am avut grijă să păstrez sensibilitățile istorice și culturale, evitând clișeele.
Ce îți vine prima dată în minte când te gândești la Constanța
Primul gând despre Constanța: Marea, briza și mixul fascinant de culturi și influențe.
Cum ai descrie Constanța într-o propoziție
Orașul în care valurile spun povești vechi, iar străzile pulsează de viață și energie. (a reformulat AI-ul)
Relația ta cu orașul
Turist la mare.
Ce îți place cel mai mult aici
Că simți marea din orice punct al orașului.
Harta personală
Cazare, Casino, Faleza, Farul Genovez, Delfinariu…
Participă și tu la Constanța Logo Challenge. Citește cu atenție brieful, lasă-te inspirat de energia și poveștile orașului, creează un logo care să definească cât mai bine Constanța și înscrie-te în concurs până pe 15 martie.
TheCreator
TheCreator este platforma de branded user-generated content a IQads.
Prin intermediul TheCreator, brandurile dau briefuri comunitatii creative IQads, obtinand sute de rezolvari creative, mii de interactiuni si sute de mii reach.
Brandurile obtin solutii pe care le pot implementa si continut branded pe care il pot folosi in social media. Prin intermediul TheCreator, IQads a dezvoltat si derulat zeci de competitii creative de design, scurtmetraje, benzi desenate, spoofuri, filme, ilustratii etc pentru companii.