Constanța Logo Challenge | Andrei Parpalea: Cea mai mare provocare este să încerci să păstrezi esența și identitatea orașului

Constanța Logo Challenge | Andrei Parpalea: Cea mai mare provocare este să încerci să păstrezi esența și identitatea orașului

Cu ce începi o provocare atât de ambițioasă ca crearea unui logo pentru orașul Constanța? Cu documentare temeinică, spune Andrei Parpalea, participant la Constanța Logo Challenge. Și apoi, pe parcursul procesului de creație, e important să păstrezi o disciplină serioasă în a urma direcția propusă, să decizi din start de ce ai nevoie și să tai surplusul. Constanța e generoasă în reperele istorice și influențe artistice, sursele de inspirație sunt diverse. Și aici intervine partea cea mai grea: cum îi păstrezi esența?

"Mi-am propus de la început să nu creez nu doar un logo, dar un sistem vizual care poate include toată diversitatea fațetelor orașului. Probabil multă lume s-ar limita să abordeze elemente specifice precum Cazinoul, plaja sau marea. În schimb, am sperat să abordez un sistem care să includă toate acestea, și chiar mai mult", povestește Andrei.

Cum a ajuns să creeze acest sistem, care au fost sensibilitățile, ce l-a inspirat în participarea lui la această competiție de design, povestește Andrei în rândurile următoare:

 

Bio pe scurt

Mă numesc Andrei Parpalea, am 26 de ani și sunt un Graphic designer din Galați, venit pentru facultate în București, iar pe urmă și stabilindu-mă aici pentru a-mi continua cariera.

 

Momente care ți-au influențat parcursul

Foarte greu de spus. Am fost atras de creație de mic copil, iar parcurgerea unui program cu specialitatea de arte plastice la un Liceul de arte din orașul meu natal a înrădăcinat acest lucru și mai puternic. Odată ce am ajuns săstudiez cursurile de Grafică în cadrul facultății, colectivul format din profesori și ceilalți studenți, cât și multitudinea de evenimente artistice, de carte sau design mi-au influențat direcția artistică din ziua de azi. Aceasta este la rândul ei este în continuă evoluție, deoarece încerc în permanență să fiu deschis la multitudinea de influențe vizuale care apar, cât și să experimentez continuu noi mijloace de exprimare vizuală.

Am fost absorbit de mediul creativ de mic copil, și cumva mereu am știut că asta e latura pe care vreau să o parcurg deoarece, din diverse motive, mereu mă găseam desenând cu orice oportunitate aveam. Pentru mine a fost o evoluție naturală a unei pasiuni vechi și puternice.

 

Începutul în design

Începuturile meu pe domeniul artistic se poate regăsi în zona tradițională a artei. Bănuiesc că la un moment dat am avut acel gând de a îmbina utilul cu plăcutul. Iar cum de foarte mult timp am fost interesat pe latura artistică de grafica atât de șevalet cât și digitală, ideea dea a mă îndrepta spre zona de design a venit destul de natural pentru mine.

 

Cum și de unde ai învățat

Mereu am fost deschis să învăț de oriunde am avut prilejul. Probabil cea mai mare influență asupra culturii mele vizuale au avut-o profesorii și colegii mei de facultate care au fost o  prezență constantă în timpul în care încă îmi formam bazele fundamentale.

 

Participarea la Constanța Logo Challenge

O colegă de muncă a dat peste competiție, și ne-a încurajat, dacă reușim să ne facem timp, să ne aruncăm peste acestă provocare. Trebuie să recunosc că mi-a surâs ideea proiectului, și procesul de gândire pentru a crea o identitate unui oraș.


 

Procesul de creație

Abordarea proiectului a avut un parcurs destul de clasic. Documentare amănunțită asupra orașului în sine și diverselor surse de inspirație pe teme similare, urmate de schițe, diverse explorări și iterații, iar mai apoi dezvoltarea ideilor care au ieșit în evidență.

Consider că punctul de plecare pentru un proiect amplu trebuie să fie, precum și în aces caz, o documentare amănunțită.

 

Surse de inspirație

Obiectivele cele mai memorabile ale orașului, istoria, curentele artistice influente ce au marcat orașul Constanța de-a lungul timpului, dar și rezolvările ce au fost adaptate până acum pe teme similare, și procesul de gândire din spatele acestora.

 

Cea mai grea parte

Îmi propusesem de la început să nu creez nu doar un logo, dar un sistem vizual care poate include toată diversitatea fațetelor orașului. Probabil multă lume s-ar limita să abordeze elemente specifice precum Cazinoul, plaja sau marea. În schimb am sperat să abordez un sistem care să includă toate acestea, și chiar mai mult. Când te gândești la identitatea unui oraș este ușor să zici: “Gata, fac un logo și am scăpat!” fără să iei în calcul cum și în ce context poate fi declinat, pentru ce va fi folosit sau ce va trebui să transmită. Toate aceste lucruri trebuie luate în considerare de la bun început.

 

Provocările unui logo de oraș

Cea mai mare provocare este să încerci să păstrezi esența și identitatea orașului. Este greu să rămâi neutru și să te gândești ce ar trebui să reprezinte acesta pentru tine, sau să exprimi o imagine pentru direcția în care ai dori să fie perceput acesta. Formezi o imagine pentru  o entitate care deja există, nu este o identitate ce o concepi de la zero. Prin design redăm reprezentarea a ceva deja palpabil, viu și deja extrem de complex. Provocarea reală vine din încercarea captării acestei esențe.

 

Ce presupune special un astfel de logo

O sintetizare a informațiilor din documentare și o separare riguroasă a acestora. Trebuie din start să decizi de ce ai nevoie și să dai la o parte surplusul. Altfel am ajunge să încercăm să exprimăm mult mai mult decât necesar, iar acest lucru s-ar vedea și în rezultate, mai ales când este vorba de identitatea unui oraș precum Constanța care are o istorie amplă și o multitudine de fațete culturale.

 

Sensibilități de care ai ținut cont

Având un background artistic, precum în cadrul unei lucrări de artă, am țint cont de micile influențe ale curentelor artistice și elementelor decorative care au marcat de-a lungul istoriei orașul precum vitrariile tip Art Nouveau sau mozaicurile romane.

 

Ce îți vine prima dată în minte când te gândești la Constanța

O fereastră prin care poți vedea atât afară cât și înăuntru, care se deschide și devine o poartă între apă și uscat, cât și o răscruce spre diverse destinații.

 

Relația ta cu orașul

Când eram mic copil, mergeam în fiecare vară cu familia în Constanța la rude. Totuși cu timpul, cât am înaintat în vârstă, acest lucru s-a schimbat, iar orașul a devenit mai mult un punct de repaus, o răscruce de drum dinspre care să mă avân în alte direcții.

 

Ce îți place cel mai mult aici

Crescând în Galați, un oraș care a avut și el un istoric portuar, pot spune că apreciez cel mai mult sentimentul subtil de familiaritate pe care mi-l oferă orașul.

 

Harta personală

În momentul actual, văd orașul mai mult ca o graniță pe harta proprie. O răscruce de drum, un popas spre o multitudine de alte destinații alăturate. Îl văd ca pe un element dintr-o hartă mai amplă.

 

Participă și tu la Constanța Logo Challenge. Citește cu atenție brieful, lasă-te inspirat de energia și poveștile orașului, creează un logo care să definească cât mai bine Constanța și înscrie-te în concurs până pe 15 martie.

TheCreator
TheCreator este platforma de branded user-generated content a IQads.
Prin intermediul TheCreator, brandurile dau briefuri comunitatii creative IQads, obtinand sute de rezolvari creative, mii de interactiuni si sute de mii reach.
Brandurile obtin solutii pe care le pot implementa si continut branded pe care il pot folosi in social media. Prin intermediul TheCreator, IQads a dezvoltat si derulat zeci de competitii creative de design, scurtmetraje, benzi desenate, spoofuri, filme, ilustratii etc pentru companii.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related