Victor Rotariu a avut un traseu atipic in domeniul creativ. A terminat doua facultati, Psihologie si Matematica, a lucrat in cercetare si publicitate si, de cativa ani, se dedica unor proiecte care sa ii aduca mai multa satisfactie decat profit. Arta a fost prezenta mereu in viata lui, in paralel cu diferitele etape ale carierei.
A participat la Constanta Logo Challenge cu mai multe propuneri de logo. I s-a parut un exercitiu fascinant sa surprinda complexitatea unui oras.
"Inevitabil un logo trebuie sa reduca din complexitatea orasului, sa ascunda multe din dimensiunile sale importante. Harta nu este teritoriul, iar un logo nu este orasul. Dar un logo trebuie sa arate ce este special si memorabil la un oras", spune Victor.
Cum a fost procesul de creatie, drumul de la primele idei, filtrarea lor, pana la variantele finale, povesteste Victor Rotariu in randurile de mai jos:
Bio pe scurt
In ultimii 9 ani am fost director de strategie intr-o agentie de media, dar am renuntat la aceasta cariera pentru a crea proiecte care sa aduca o schimbare pozitiva reala in lume, nu doar profit. Acum dezvolt Pedala Defensiva, prima aplicatie de navigatie care optimizeaza rutele pentru siguranta biciclistilor, nu doar pentru cea mai scurta distanta.
Intotdeauna am avut o latura creativa si am fost fascinat de puterea imaginilor de a transmite mesaje profunde si complexe. De aceea, am realizat proiecte in aceasta directie, cum ar fi posterul FFIR 2023.
Am 39 de ani si, acum cinci ani, am lasat Bucurestiul pentru a ma muta langa munte.
Momente importante
Cred ca am avut un traseu atipic pentru cineva care face creatie artistica. Am terminat doua facultati – Psihologie si Matematica – pentru ca ambele ma atrageau. Apoi am lucrat in cercetare de piata, nevrand sa fiu nici matematician, nici psiholog, si in final am ajuns in publicitate.
Arta a fost mereu prezenta, in paralel. Nu am urmat-o initial, pentru ca, in copilarie, mi s-a spus la ora de desen ca "nu am talent". Cu toate astea, am continuat sa desenez, sa pictez si sa fac grafica in timpul liber. Am strecurat elemente creative chiar si in joburile mele, desi nu aveam un rol grafic.
Punctul de cotitura a fost cand am castigat concursul pentru posterul unui festival important (FFIR 2023), iar lucrarile mele au ajuns intr-o expozitie si intr-o revista de arta. Acela a fost momentul in care am realizat ca trebuie sa iau in serios aceasta parte a mea.
Inceputul in domeniul creativ
Inca din copilarie am fost fascinat de arta si de simbolistica ei. Imi placea sa descopar picturi celebre si sa incerc sa inteleg mesajele ascunse din spatele lor. Aceasta curiozitate a ramas cu mine de-a lungul anilor si s-a transformat treptat intr-o pasiune pentru vizual, storytelling si concept.
Interesul meu a fost intotdeauna mai degraba conceptual si psihologic, decat ca si tehnica. M-a fascinat cum o imagine poate sa transmita mesaje complexe si care nu pot fi neaparat puse in cuvinte. Aceasta combinat cu cautarea mea continua de a intelege mintea umana, ma face sa caut intotdeauna sa creez imagini care provoaca conventiile si normele, si (sper) pun privitorii pe ganduri.
Cum si de unde ai invatat
Sunt autodidact. Am studiat atat marii designeri, cat si campanii publicitare si mari artisti. Desi par domenii diferite, intre ele exista puncte comune. M-a interesat mereu ce face ca o imagine, un produs sau un brand sa aiba impact si sa devina memorabil – iar acest fenomen l-am analizat in intreaga mea cariera.
Participarea la Constanta Logo Challenge
Am vazut intamplator anuntul si m-a atras provocarea. Sa creezi un logo care sa surprinda complexitatea unui oras este un exercitiu fascinant.
In trecut, vedeam Constanta superficial, ca pe un simplu oras de la mare. Dar, in ultimii ani, prin prieteni din zona, am descoperit straturile acestui oras – de la istoria sa profunda, la multiculturalism, la atmosfera sa unica.
Procesul de creatie
Procesul este o variatie de design thinking individual pe care am dezvoltat-o de-a lungul timpului pentru a gasi solutii creative.
Prima etapa este de intelegere a obiectivelor si contextului, atat din brief cat si din research-ul meu.
Apoi vine o etapa de ideatie, in care produc cat mai multe idei si directii. Aici intentionat incerc sa gasesc idei proaste, non-sensice. Din experienta mea din acestea se nasc lucrurile cu adevarat originale pentru ca merg dincolo de ‘cutia’ modelului mental.
Apoi a treia etapa este de explorare si filtrare a acestor directii. La unele renunt din start neimplinind criteriile stabilite la inceput. Altele le explorez si poate descopar ca nu pot sa fie ce imi imaginam initial. Sau pot sa devina altceva decat ma asteptam initial, dar valoros.
A doua si a treia etapa de fapt au loc alternativ de-a lungul a mult timp. La aceasta competitie lucrez intermitent de doua luni. Cand am vazut ca e generos timpul, am ales sa lucrez astfel pe o perioada lunga dar intermitent pentru a lasa ideile sa se matureze si dezvolte in inconstient.
Ultima etapa este de dezvoltare si rafinare. Pentru directiile valoroase, le dezvolt, le rafinez, testez variatiuni, pentru a ajunge la un produs finit.
Punctul de plecare
Cum se poate astepta din acest process, au fost multiple puncte de plecare. Mentionez aspectul de istorie antica, marea, cazion-ul si curentul art nouveau, oras cosmopolit, imbinarea marii cu tarmul, dar si a diferite culture, modernitate imbratisata cu istorie antica, party impreuna cu si cultura, ideea de contradictii aparente care sunt de fapt sinestezice, nostalgia anilor 90, un oras care are o istorie vasta dar e in cautarea unei identitati noi, multi-dimensionalitatea orasului avand atat de multe elemente, si asa mai departe.
Surse de inspiratie
Bineinteles prima sursa e brieful. Unul care a fost foarte bun din perspectiva mea pentru acest concurs. Apoi este procesul de inspiratie legat de logo-uri si simbolistica pentru orase similar, dar si din spectrul mai larg.
Si este vorba de o investigatie a orasului in sine, a intelege ce reprezinta, ce este unic, diferentiator si reprezentativ.
Cea mai grea parte
Cea mai mare provocare a fost complexitatea Constantei. Un logo trebuie sa fie clar si memorabil, dar un oras e un organism viu, cu sute de povesti.
Solutia a fost sa aleg un fir narativ central, dar sa incorporez elemente care sugereaza straturile orasului.
Provocarile unui logo de oras
Prima este intelegerea profunda a orasului. Un turist vede doar o fatada, dar un locuitor percepe identitatea lui reala.
A doua este sa extragi esenta orasului. Nu poti include tot – trebuie sa identifici elementele cele mai puternice vizual si simbolic.
Ce presupune special un astfel de logo
Inevitabil un logo trebuie sa reduca din complexitatea orasului, sa ascunda multe din dimensiunile sale importante. Harta nu este teritoriul, iar un logo nu este orasul. Dar un logo trebuie sa arate ce este special si memorabil la un oras.
Sensibilitatile de care ai tinut cont
Identitatea culturala si istorica – am integrat in design simboluri reprezentative ale orasului, cum ar fi Cazinoul din Constanta, un reper arhitectural si istoric emblematic. Acest element leaga trecutul de prezent si subliniaza importanta patrimoniului local.
Legatura cu marea – valurile si nisipul, elemente esentiale care definesc orasul ca destinatie maritima. Acest aspect evoca atat relaxarea turistica, cat si energia vibranta a orasului-port.
Claritate si impact vizual – Am folosit o tipografie bold (puternica), care reflecta caracterul solid si impunator al Constantei ca oras-port important si centru cultural. Fontul ales este usor de citit si creeaza un echilibru intre modern si traditional.
Echilibrul compozitional – Integrarea elementelor grafice in cadrul literelor nu doar ca le completeaza vizual, dar si creeaza o interactiune armonioasa intre text si ilustratie, fara a supraincarca vizual logo-ul.
Ce iti vine prima data in minte cand te gandesti la Constanta
O nestemata culturala si istorica, ascunsa sub stralucirea turismului.
Relatia ta cu Constanta
In ultimii 10 ani am inceput sa am o relatie cu orasul in realitate. Pana atunci a fost ‘orasul mare de la mare cu istorie antica’. In ultimii ani insa am ajuns sa am un cerc social cu oameni din zona si am descoperit straturile de complexitate ale orasului, mai adanc decat plaja si centrul vechi ci cafenele si terase. Astfel am ajuns sa apreciez un oras foarte vechi dar parca mereu tanar.
Ce iti place cel mai mult aici
Stradutele dintre Piata Ovidiu si Cazino – au o atmosfera nostalgica, un farmec autentic, departe de aglomeratia turistica.
Harta personala
Sunt cateva zone: plaje mari, plaje ascunse, zona turistica de promenade, cafenele-restaurante-baruri, orasul vechi autentic ascuns, nestemate nestiute (ex. edificul roman cu mozaic), portul, orasul residential, localuri misto din residential.
Participa si tu la Constanta Logo Challenge. Citeste cu atentie brieful, lasa-te inspirat de energia si povestile orasului, creeaza un logo care sa defineasca cat mai bine Constanta si inscrie-te in concurs pana pe 15 martie.
TheCreator
TheCreator este platforma de branded user-generated content a IQads.
Prin intermediul TheCreator, brandurile dau briefuri comunitatii creative IQads, obtinand sute de rezolvari creative, mii de interactiuni si sute de mii reach.
Brandurile obtin solutii pe care le pot implementa si continut branded pe care il pot folosi in social media. Prin intermediul TheCreator, IQads a dezvoltat si derulat zeci de competitii creative de design, scurtmetraje, benzi desenate, spoofuri, filme, ilustratii etc pentru companii.