[Pasionat de bunătățuri] Diva în Bucătărie și o nouă modă veche: gătitul acasă

[Pasionat de bunătățuri] Diva în Bucătărie și o nouă modă veche: gătitul acasă

Pasionații de modă și trenduri trebuie să gătească, glumește Cristina Toth. Gătitul acasă este din nou la modă, spune ea și avem toate motivele s-o credem, doar este o Divă în bucătărie, cum ne povestea anul trecut. Salută tendințele pe care le-a observat în 2018: bucătăriile locale, descoperirea gusturilor din Bucovina, Banat, Maramureș, Muntenia, Moldova, Dobrogea, atenția sporită la alimentația sănătoasă, popularitatea florilor comestibile. 

Nu crede în "trebuie", însă când vine vorba de gătit, se ferește de extreme și crede că moderația este cea mai bună companie în bucătărie. Cristina așteaptă să ajungă și în România farro, spune că în alte țări începe să își facă prezența în meniu insectele, se bucură de avântul street food-ului. Alături de ea numărăm trendurile lui 2018, le observăm efectele și facem bilanțul acestui an în arome și descoperiri, împreună cu Selgros România, în seria Pasionat de bunătățuri.

 

Trendurile din 2018

Observ că în anul 2018 lumea a căutat bucătăriile locale. Fie că vorbim de Bucovina, Banat, Maramureș, Muntenia, Moldova, Dobrogea sau chiar alte țări, oamenii simt nevoia să guste bucate din zonele acelea și sunt chiar dispuși să călătorească pentru a savura preparate al căror gust este influențat de legume, ingrediente și tehnici de pregătire locale.

Se observă o mai mare preocupare pentru alimentația sănătoasă, tendința de a găti și servi cantități mai mici. În meniurile restaurantelor și-au făcut loc meniuri vegetariene, iar avocado, quinoa, tofu, kale și-au făcut loc chiar și în bucătăriile consumatorilor casnici.

Aștept cu nerăbdare să ajungă și la noi farro, o cereală folosită ca și orezul. Și, nu în ultimul rând, florile comestibile devin din ce în ce mai populare, adăugând arome subtile în alimente. Dacă în alte țări consumul insectelor începe să prindă, cred că la noi va dura mult până vom putea vorbi despre acest lucru.

În trend este și streetfood-ul. Îmi place și mi se pare mult mai bun decât orice fast-food.

 

Efecte

Și eu sunt influențată de noile tendințe. Așa cum simt că îmi place să mă îmbrac în noile trenduri, să fiu în pas cu modă, tot așa mă ia valul și în ceea ce privește mâncarea. Îmi caut meniuri sănătoase și încerc să îi conving și pe ai mei să consume mai multe legume și cereale. 

Domeniul culinar este influențat în bine de aceste tendințe. Sper să întâlnim mai puțini oameni cu probleme alimentare. Tendința de a mânca preparate locale va influența consumatorii să caute mai mult producătorii și fermierii locali, ajutând astfel la creșterea economică a zonei.

Pe măsură ce oamenii devin conștienți că un stil de viață sănătos este foarte important, cu siguranță își vor dori să testeze mai mult, iar tendința aceasta va deveni un obicei. Nu va exista un “trebuie”. Dorința de a găti în acest trend va veni din interior.

 

 

Ce influențează pasiunea pentru gătit

Toată lumea gătește. Unii o fac de nevoie, alții o fac cu pasiune. Pun suflet în fiecare preparat, iar asta se vede în farfurie.

Pasiunea pentru gătit vine cumva ca moștenire de familie, căci românii gătesc mult și bine, dar există și o mare influență dată de mass-media și social media.

 

Inspirație

Nu cred că pasiunea pentru gătit s-a schimbat de-a lungului timpului, doar că acum îi dedic mai mult timp. Citesc, sunt atentă la ce se întâmplă în trendurile de la noi, dar și de peste hotare și sunt foarte atentă la ceea ce postez, pentru că și eu, la rândul meu, îi pot influența pe fanii blogului meu.

Mă inspiră vremea, îmi place să gătesc de sezon, apoi prietenii, concediile și proiectele în care sunt implicată. Mă bucură faptul că anul acesta am pregătit alături de Selgros România rețete cu influențe locale, ajutând astfel oamenii să se întoarcă către bucătăria noastră, către ingredientele din zonele respective.

 

Blocaje în bucătărie

Perioadele mele de “blocaj”nu au fost de genul “nu mai știu ce să gătesc”. Am încă atât de multe lucruri de arătat, căci nu cred că îmi ajunge timpul pentru ele.

Am avut o perioadă în care o problemă medicală m-a ținut departe de blog în jur de 3 luni, dar pentru că știam că în urmă acelei operații nu aveam voie să ridic nimic cu mâna dreaptă îmi pregătisem în avans rețete. Cred că atunci am răsfoit cele mai multe cărți de bucate, am urmărit toate blogurile de la noi, dar și din afară.

 

Cerințe de la cititori

Cred că cel mai mult sunt influențați tinerii. Ei sunt foarte receptivi la tot ce este nou, sunt atenți la tot ce se întâmplă în social-media și mass-media. Iar ei, la rândul lor, își influențează părinții cerându-le să gătească rețete noi, mai simple și mai sănătoase.

Cereri pentru rețete primesc destul de des de la fanii mei, de la prieteni, pentru proiecte sau evenimente sau de la cei care au încercat o rețetă găsită în altă parte și nu au fost mulțumiți cu ce le-a ieșit.

Cele mai multe cereri vin de la mămici. Cineva mi-a cerut rețete de dulciuri pentru copilul care nu putea mânca ouă, alții și-au dorit rețete pentru diabetici, unii voiau să știe ce pot găti cu quinoa în afară de salate, dar au fost și cereri de rețete speciale pentru Crăciun sau Paști pentru cei care nu mâncau porc sau miel.

 

Trenduri supraestimate

Spuneam că mâncatul sănătos este acum un trend, dar pe lângă acesta, s-au nișat și extreme de genul fără carne, fără zahăr, fără grăsimi, fără gluten. Nu cred că trebuie să cădem în extreme, moderația este cea mai bună și o voi susține mereu.

Este important să ne documentăm când facem astfel de alegeri.

 

Ce ai descoperit nou în 2018

De curând am avut ocazia să testez un multicooker crock pot. Am fost fascinată de cât de repede și cât de ușor se poate găti cu acesta. Este perfect pentru începători și pentru cei care nu au timp de gătit. Supa gulaș mi-ar fi luat peste o oră, dar cu el a fost gata în 30 de minute. O rețetă asiatică de porc pentru care ar fi trebuit să încălzesc cuptorul a fost gata rapid și nu mi-a mirosit casa.

Faptul că tehnica evoluează și apar astfel de aparate ar trebui să ne bucure. Așa vor prinde curaj și dorința de a găti și experimenta cât mai multe persoane, mai ales acelea care ajung acasă foarte târziu de la job.

 

Lucrul cel mai important pe care l-ai învățat 

Pasiunea unește oamenii. Fie că sunt proiecte culinare, fie că vorbim de schimb de experiențe, pasiunea de a găti îi aduce la același numitor.

 

Ce ar trebui să știe românii despre gătit și nu știu încă

Gătitul se face cu plăcere. Rețetele vechi de care s-au plictisit pot fi transformate în ceva nou aducându-le un plus de ingrediente, arome, decoruri. Nu trebuie să ne fie frică să fim deschiși și dispuși să încercăm lucruri noi.

Nu cred în termenii de genul ”doar așa se gătește”. Experimentele și încrederea că poți face ceva altfel, mai bun, pot fi răsplătite cu rezultate atât de bune, încât există toate șansele să descoperi gusturi și arome absolut senzaționale.

 

Sfaturi pentru cei care cred ca nu știu să gătească

Eu cred că toată lumea știe să gătească. Experiențele pot fi unice și îți pot aduce satisfacții și bucurii. Multe prietene mi-au spus de-a lungul timpului că nu știu să gătească, dar acum postează în social media poze cu preparatele lor și se vede că sunt foarte mândre de ceea ce au reușit să facă.

Fie că încep cu o banală omletă în care mai aruncă niște legume sau brânzeturi, fie că aleg să facă o supă cremă de legume, cu siguranță va fi ceva gustos. Pentru că începe din curiozitate și se termină prin a savura cea mai grozavă experiență. Începutul este greu, dar dacă pot găti copiii, atunci adulții nu au nicio scuză.

Se pot lăsa inspirați de bloguri culinare, rețete video și chiar cărțile de bucate explicate pas cu pas și cu poze. Și, nu în ultimul rând, dacă sunt pasionați de modă, trebuie să gătească. :) )) Gătitul acasă este la modă acum.

 

Și chiar dacă moda trece, iar trendurile sunt prea ușor înlocuite de altele, aceasta lasă în urmă ceva mult mai valoros: amintirile meselor împreună. Gusturile și simțurile țin memoria vie, nu e nevoie să ne spună asta prăjiturile lui Proust. Indiferent că e vorba de un preparat din flori comestibile sau farro, dăm ”trebuie” la o parte, punem în loc intuiție și echilibru și ne bucurăm de toată aventura, până să ajungă în farfurie.

Într-o serie editorială realizată alături de Selgros Romania, îi cunoaștem îndeaproape pe (o parte din) membrii clubului pentru profesioniști săi pasionați. De bunătățuri.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related