[Street Art Challenge] Wanda Hutira: Ar trebui să ne asumăm habitarea mult mai intensă a locurilor pe care ni le oferă orașul și în schimb, orașul ne va oferi și mai mult

[Street Art Challenge] Wanda Hutira: Ar trebui să ne asumăm habitarea mult mai intensă a locurilor pe care ni le oferă orașul și în schimb, orașul ne va oferi și mai mult

Așa cum clădirile abandonate devin ruine, în lipsa oamenilor, așa și un oraș își pierde suflul, dacă nu este locuit până în cele mai ascunse colțuri, crede Wanda Hutira. Soluția ei: locuirea deplină. Arta, de ce nu? Poate pandemia va fi impulsul de a folosi mai bine strada și de a locui mai deplin orașul. Și poate schimbările din acest an nu sunt cu toate rele. Acestea au fost punctele de la care a plecat Wanda în crearea lucrărilor înscrise în "A New Now" Street Art Challenge by George:

Arta de stradă e ceva între Pop Art, Publictate și arta de galerie. Începe să fie o activitate consacrată care e mai mult un demers de serviciu public.

Azi e ultima zi de vot a competiției, așa că folosiți-o cu încredere. Dați o tură prin galeria de stradă și alegeți lucrările care v-au impresionat. Înainte, citiți povestea Wandei ca un ghid de călătorie al orașului închipuit.

 

Povestea ta

35/f/BM. Asta atestă că povestea mea începe pe vremea asl pls. După etapa asl pls a urmat liceul apoi Universitatea de Arte și Design CJ. Apoi în drum spre casă de la mare am rămas în București. Asta era în 2008.

De atunci am făcut multă publicitate de la care anul ăsta am zis să iau o pauză și mă ocup de niște lucruri pe care le-am cam pus pe hold din cauza vieții de agenție.

Așa că acum fac freelance, murale, mai mult proiecte mai artsy și ilustrație editorială pentru jurnaliștii mei preferați :D What a life!

 

Relatia cu arta stradala

“Nu mai sta pe toate bordurile alea că răcești la ovare” - cred că e de departe fraza pe care am auzit-o cel mai mult în adolescență.

Am călătorit mult și mereu m-a fascinat felul dezinvolt în care oameni din alte țări foloseau strada ca orice: loc pentru sport, pentru artă, pentru întâlniri casual și nu înțelegeam de ce la noi încă se uitau urât oamenii dacă “călcați iarba”.

Uneori mă încurajez că poate tocmai această pandemie va fi impulsul și pentru noi să folosim strada mai deplin.

 

"A New Now" Street Art Challenge by George 

Pffff asta e întrebare capcană. Hint: nu premiile

Îl știu de mult pe George de pe social media și mă enerva puțin că nu m-a sunat niciodată. Apoi am avut un “one work stand” la Art Safari și acum am zis că e momentul să îi dau un Friend Request mai serios. Sper că nu mă lasă iar așa pe seen.

 

De unde a venit inspirația

Punctul de pornire: toți zicem că e o schimbare de paradigmă în perioada asta, că lucrurile nu vor mai fi cum au fost și tot felu de expresii dinastea dramatice. Eu cred că putem să ne adaptăm destul de bine și că “o schimbare” nu înseamnă musai o schimbare în rău.

Cum mi-a venit ideea: Mereu m-a fascinat o statistică pe care o citisem cu mulți ani în urmă. Din cele trei cărți Divina Comedie infernul a fost împrumutat de mai mult ori din biblioteci decât celelalte două volume la un loc. Nu înțeleg de ce ipotezele nasoale și pline de anxietate ne fascinează așa de mult. O schimbare aduce mereu și lucruri bune.

Conceptele au venit din 3 abordări diferite ale gândului de mai sus. Cea pentru Constanța e o încurajare pentru explorarea teritoriului nou chiar dacă nu e totul mapat.

Cea pentru București e e chiar o metaforă a gândului și a faptului că trebuie să vrem să putem.

Cea din Brașov, făcută cu @Merithezu e despre ceva bun din momentul ăsta în care ne-a închis universul la noi în cameră să ne găndim la ce am făcut - avem timp să ne gândim.

 

Brieful

Brieful a fost o experiență interesantă. Dealungul vieții am fost obișnuită cu briefuri mai bune mai proaste dar mult mai la obiect. Acesta a fost mult mai larg și permițător.

 

Prin ce se deosebește arta de stradă de toate celelalte forme ale ei

Cred că am ajuns în momentul în care strada nu mai e acel loc de exprimare creativă nefiltrată cum a fost când și-a făcut arta stradală renumele. Acum e ceva între Pop Art, Publictate și arta de galerie. Nu mai sunt lucrările atât de spontane, căci sunt curatoriate la festivaluri, sponsorizate de branduri sau de artiști din alte domenii.

Cred că începe să fie o activitate consacrată care e mai mult un demers de serviciu public.

Continuarea în următoarea întrebare.

 

Rolul street art în viața orașului

Cred că are capacitatea să îmbunătățească starea generalaă a unui oraș. Un calcan cojit inspiră un capăt de stradă abandonat, un colț în care se întâmplă lucruri rele.

Același calcan acoperit de un desen poate să gentrifice o zonă, să cheme la revoluție, să ofere soluții sau să aducă pace.

O fi bine, o fi rău?

 

Vibe-ul orașului tău

Eu nu mai sunt în orașul în care am crescut demult. Nici nu știu care e orșul meu neapărat. Bucureștiul nu îl simt ca pe orașul meu - îl văd mai de grabă ca pe o experiență turistică (de vreo 11 ani and counting) ceea ce îmi permite să nu mă enervez pentru inconveniente și să admir lucrurile neaoșe dar probabil jenante pentru cineva de aici.

Îmi place atmosfera port apocaliptică străzilor cu clădiri abandonate, a curților pline cu oțetari între care mai găsești câte o terasă care mereu pare că va fi deschis doar vara asta. Aș vrea să pot schimba ceva în felul disprețuitor cu care e tratată arhitectura veche și modernă deopotrivă dar asta nu mă oprește să nu o admir și așa.

 

Cum poate fi ajutat spiritul unui oraș

De oameni care să îl locuiască pe deplin, până în ultimul colț. Cum o clădire abandonată devine dărăpănată mult mai repede așa și oraș care nu e locuit până în cel mai ascuns colț devine dărăpănat cu timpul. Cred că ar trebui să ne asumăm habitarea mult mai intensă a locurilor pe care ni le oferă orașul și în schimb, orașul ne va oferi și mai mult.

 [Voteaza aici cele mai bune propuneri "A New Now" Street Art Challenge by George]

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Branduri

Oameni

Sectiune



Branded


Related