Un experiment & 19 posibilități. Infinite Connections – Brâncuși he[ART]beat, de vizitat la Qreator by IQOS

Un experiment & 19 posibilități. Infinite Connections – Brâncuși he[ART]beat, de vizitat la Qreator by IQOS

O operă de artă are vieți infinite. Și poate crea, la rândul ei, conexiuni unice în cei care o întâlnesc. În funcție de generațiile care o privesc și lumea care se schimbă în jurul ei - creația se transformă continuu. Unii artiști sunt conștienți de viețile viitoare ale lucrărilor lor, alții mai puțin. Constantin Brâncuși avea intuiția vremurilor și, probabil, vedea mai multe în viitor decât alții din timpul lui. 

La 145 de ani de la nașterea artistului, Qreator by IQOS găzduiește expoziția „Infinite Connections – Brâncuși he[ART]beat”. O invitație specială în lumea lui Constantin Brâncuși, care ocolește clișeele obișnuite ale ceremoniilor artistice și aduce un vibe nou, necesar, în revizitarea operelor lui.

 

19 posibilități

Ce facem cu artiștii care ne plac? Le facem statui în parcuri și piețe publice, le închinăm texte plictisitoare despre posteritate și ne îndepărtăm de opera lor prin tot feluri de politețuri inutile. Le spunem că sunt mari și mai mult vorbim despre operele lor, în loc să ne bucurăm de ele. 

Infinite Connections – Brâncuși he[ART]beat este o expoziție care propune un alt tip de abordare. Un experiment în genul viziunii lui Brâncuși. În 19 februarie, când sunt sărbătoriți 145 de ani de la nașterea lui, o serie de artiști din București, Constanța, Iași, Oradea și Chișinău îi aduc un omagiu prin 19 lucrări de artă expuse la Qreator by IQOS. „Infinite Connections” face parte din proiectul „Brâncuși he[ART]beat”, ajuns deja la a șasea ediție și inițiat de arhitecta Irina Calotă și Asociaţia Art Walk Street – AWS în anul 2016.

Vernisajul va avea loc vineri, 19 februarie, de la ora 19:00, doar în prezența artiștilor expozanți, însă va putea fi urmărit și live pe pagina de Facebook a Qreator by IQOS. Expoziția va putea fi vizitată de publicul larg în perioada 20-26 februarie. Cei care vor trece pragul clădirii Qreator by IQOS din Bulevardul Aviatorilor 8A vor avea ocazia să vadă lucrări realizate de artiști care au ales modalități de exprimare diferite: Felix Aftene, Vladlen Babcinetchi, Emanuel Chiriac, Andrei Cozlac, Renata Kristof, Laurențiu Mogoșanu, Ana Negara, Obie Platon, Nicolae Popa, Valentin Vârtosu, Dumitru Verdianu și Daniel Zaporojan.

În cadrul expoziției, va fi proiectat filmul „Viața lui Constantin Brâncuși”, în regia lui Cornel Mihalache.

 

Un experiment ca o călătorie în timp

Evenimentul promite câteva momente speciale: povestiri ale artiștilor despre culisele procesului de creație, dans contemporan ca o călătorie în timp, un portret al sculptorului realizat prin tehnici neobișnuite.

Ghidul acestui experiment artistic este Gojira, om de radio și creator de conținut, care va discuta cu artiști și va prelua contul de Instagram Qreator by IQOS pentru a prezenta momente „best of” din culisele vernisajului.

Artistul vizual Obie Platon își va termina lucrarea „Sic Transit Gloria Mundi” și va dezvălui, astfel, cum a creat-o. Pasionat de arta cinetică și suprarealism, Obie își creează lucrările pe străzile din România, Europa și Asia, nu se ferește de tabuuri sociale și abordează subiecte precum regimurile politice, supravegherea de stat și dependența digitală. 

Întâlnirea cu Brâncuși nu e surprinzătoare: viziunile lor dau la o parte limita convenționalului, mergând mereu spre esența mai puțin vizibilă. Lucrarea lui e un joc tensionat între construcție și deconstrucție, formă și haos, trecut, prezent și viitor.

Obie Platon nu își dorește să reconstituie conceptele artistice ale maestrului, ci prin această compoziție bidimensională, concepută ca tribut operei și geniului lui Constantin Brâncuși, să servească mai degrabă ideii continuității infinite a spiritului artistic.

Tot în cadrul vernisajului, coregraful Arcadie Rusu și echipa Linotip vor prezenta „Brâncuși #145”, un moment de dans contemporan care îl are în centrul atenției pe Constantin Brâncuși, interpretat de Attila Bordás. Un concept semnat de Arcadie Rusu, acest moment este un exercițiu de imaginație care caută să rupă barierele dintre timp și spațiu și își propune să exploreze profunzimea creației.

Lucrarea video “Brâncuși IN Motion” interpretează un moment de creație sau inspirație al artistului Brâncuși într-o formulă vizuală dinamică în relație cu construcția coregrafică a artistului Arcadie Rusu. Pornind de la vorbele lui Brâncuși “Eu am făcut piatra să cânte”, lucrarea video derulează o serie de animații 2d și 3d care reflectă o stare de flux a ideilor artistului și procesul de materializare a lor în forme sculpturale (Pasărea, Coloana infinitului) care vor vibra în spațiu și în conștiința oamenilor, spune Andrei Cozlac

De asemenea, Renata Kristof va prezenta în premieră un portret surprinzător al lui Constantin Brâncuși realizat prin tehnica string art. 

„Infinite Connections” face parte din proiectul „Brâncuși he[ART]beat”, ajuns deja la a șasea editie și inițiat de arhitecta Irina Calotă și Asociaţia Art Walk Street – AWS în anul 2016.

Expoziția este deschisă publicului larg în perioada 20-26 februarie, la adresa din Bulevardul Aviatorilor 8A. Vizitarea expoziției se face cu respectarea regulilor și recomandărilor valabile în prezent. Accesul pentru vizitare este permis exclusiv persoanelor cu vârsta peste 18 ani și se face ținând cont de capacitatea maximă a spațiului. În incinta clădirii nu vor fi admise mai mult de 40 de persoane concomitent. Accesul vizitatorilor va fi permis doar dacă aceștia poartă mască de protecție, care trebuie să acopere gura și nasul pe toată durata vizitei, și dacă au o temperatură sub 37,3°C.

Articol realizat în parteneriat cu Qreator by IQOS.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Sectiune



Branded


Related