Daniel Sascău: Arta nu este statică și nu stă doar pe simeze și în galerii, arta este un eveniment ce se petrece în fiecare secundă peste tot.

Daniel Sascău: Arta nu este statică și nu stă doar pe simeze și în galerii, arta este un eveniment ce se petrece în fiecare secundă peste tot.

Arta e un eveniment, crede Daniel Sascău, artist care a înscris mai multe lucrări la glo™ Urban Pairs & Art FlairsCompetiția noastră cu artă, viitor și forțe opuse care ne definesc a intrat în etapa a doua. După ce artiștii au creat și au înscris, e rândul juriului să intre în acțiune și să evalueze lucrările participanților. Cei 15 finaliști care vor ajunge în finala pe Instagram vor fi anunțați miercuri, pe 7 aprilie. Le urăm succes tuturor și povestim în continuare cu câțiva dintre ei pentru a afla care a fost sursa de inspirație, ce teme îi obsedează în această perioadă și cum văd ei viitorul relației dintre public și artă. 

Daniel s-a inspirat din versurile unei poezii de-ale lui: "În fiecare picătură de sânge cândva a locuit o dorință". Apoi, etapele care au urmat nu au fost foarte wow: a deschis programul de editare și s-a tot învârtit printre gânduri, căutând esența a ceea ce voia să transmită. Cum a ajuns la lucrările înscrie în concurs, povestește el mai jos:

 

Bio pe scurt

Bună, eu sunt Daniel, am 27 de ani, sunt din Bacău și totul cred că a început odată cu intrarea mea la Colegiul Național de Arte „George Apostu” din Bacău. Am terminat la secția de Grafică, la domnul profesor Ovidiu Marciuc, un artist și un om extraordinar, care mi-a șoptit cumva destinul cu o profunzime copleșitoare: "Ești atât de singur Daniel, încât pe tine nu te-ar mai salva decât arta, așa că ia și muncește până îți ajung falangele pe hârtie!"

Asta mi-a răspuns el la o întrebare privind filosofia lui Nietzsche și felul în care filosofia germană corupe starea de bine. Mai târziu am aflat că starea de bine despre care vorbea era de fapt o stare de bine generală pe care cu toții o simțim, dar care adeseori este umbrită de cele mai multe ori de alte stări ale interiorului nostru, net superioare factorilor și situațiilor din exterior.

Pot spune despre mine că am avut un destin interesant ca om, nu o să intru în multe datalii însă important este că dincolo de șanse și destine, noi oamenii suntem o șansă!

Perioada liceului a fost o perioadă tumultoasă, prins între tabere și simpozioane internaționale de creație, în țară, cât și în afara ei și totodată cu perioade lungi de voluntariat pe la ONG-urile din Bacău.

Mai apoi, am fost admis la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, la Facultatea de Arte Vizuale și Design, tot la specializarea Grafică.

Aici am început să scriu, scrisul meu în primul an de facultate deschizându-mi o rampă de lansare în zona literară. Am participat la concursuri și am publicat la diferite ziare și reviste de prin țară.

Însă, în facultate lucrurile au stat diferit față de ce am studiat eu în liceu. Aici arta avea să intre mult în detaliile conceptuale, în detaliile de fond care nu urmăreau altceva decât să ne facă să privim global evenimentul. Arta rămâne în continuare un eveniment!

Am învățat să privesc global (cu mai multe perechi de ochi) arta, tehnici noi de lucru, tehnici tradiționale foarte vechi, dar foarte interesante, toate acestea și poate mult mai multe lucruri pe care nu mi le amintesc foarte bine acum, ce s-au soldat cu o licență în arte vizuale.

Acum sunt masterand anul II, tot grafică, tot arte, tot evenimente...

 

Teme & inspirație

În momentul de față am prins un drag extraterestru de tot ce înseamnă mecanica cuantică, cosmologia, astrofizica, chimia, toate acele materii care cândva nu reprezentau absolut niciun interes pentru mine, dar care s-au întors în viața mea căutându-și răzbunările.

În această perioadă lucrez atât practic, cât și teoretic (cercetez) pentru teza mea de disertație care se numește „Mendeleevium”, o teză în care caut să chestionez materialitatea a tot ce ne înconjoară.

De ce studiez asta?! Tocmai pentru a înțelege cum aș putea îmbina prin transdisciplinaritate efectele altor discipline cu disciplina mea eveniment. Și dacă v-ați săturat să auziți că arta este un eveniment, haideți să vă și explic părerea mea în privința ei:

Arta este un eveniment pentru că paradoxal conștiinței colective, arta nu este statică și nu stă doar pe simeze și în galerii, arta este un eveniment ce se petrece în fiecare secundă peste tot. Imaginați-vă că heliul și hidrogenul ce fuzionează în soare pentru "a putea ține soarele aprins" este o formă de artă de nedescris și asta pentru că dincolo de faptul că fuziunea celor două elemente întreține și oferă sustenabilitatea vieții pe pământ, toate celalalte elemente mai grele cum ar fi oxigenul, carbonul, magneziul, ș.a.m.d. se nasc tot în stele. Până la astrofizicianul Cecilia Payne acest lucru era de neconceput. Ba mai mult, i-a fost refuzată teza de doctorat în care aceasta încerca să explice compoziția stelelor în funcție de spectrul de lumină. Și tot ea a venit pentru prima oară cu teoria conform căreia stelele sunt formate în cea mai mare parte din hidrogen și heliu. Aici intervin și alte legi ca cea a lui Hubble și așa mai departe.

Pornind de la această explicație, a evenimentului/artei, ați aflat și puțin din ceea ce mă preocupă în acest moment.

 

glo™ Urban Pairs & Art Flairs

M-am gândit să particip la „evenimentul” glo™ Urban Pairs & Art Flairs pentru că sunt viu! Așa cum participă orice formă de materie la expansiunea universului... (însă la drept vorbind, mi s-a părut interesantă ideea de a face o lucrare care să fie expusă pe un tricou).

Inspirația pentru lucrare a venit dintr-o poezie de a mea în care vorbeam de faptul că "În fiecare picătură de sânge cândva a locuit o dorință."

Etapele de creație nu sunt niciodată foarte wow, am deschis programul de editare și am început efectiv să mă învârt în cercul minții mele, căutând esența a ceea ce voiam să transmit.

Mi-a plăcut conceptul de "Break Binary" din brief, tentant și suficient de antrenant.

Practic îmbinarea dintre chestionarea locului în care se nasc dorințele noastre și călăuzirea lor către un loc realmente apropiat de acestea, dar în forma fizică, este o formă de Break Binary și totodată o condiție oglindă a paradoxului. Inima este pusă în mișcare de sânge, iar sângele la rândul lui este pus în mișcare de voințe/dorințe...

Nu am întâmpinat dificultați de lucru, poate doar de înțelegere exactă a ce și-ar dori organizatorii să vadă de la noi, dar bănuiesc că tocmai aici apare cu adevărat evenimentul...

 

Cum vezi tu viitorul

Cum văd eu viitorul?! Hai să facem un exercițiu simplu de imaginație. Eu sunt în fața scării, la mine în oraș, e noapte, ridic capul spre cer și văd cerul înstelat. Numai că în momentul în care am ridicat capul spre cer, din acel moment eu am intrat conștient în trecut. Asta pentru că toate observațiile mele pe cer, fiecare stea, fiecare galaxie pe care eu o pot zări, este posibil să nu mai existe. Numai luminii solare îi ia 8 minute să ajungă la noi. Prin urmare putem spune din punct de vedere ștințific că noi trăim în trecut.

Părerea mea în privința viitorului este una cât se poate de elegantă.

Cred că viitorul e aici, cu noi. Viitorul nu este mai departe de proximitatea voințelor noastre!

Percepția mea despre viitor nu s-a schimbat cu nimic față de alți ani, tot în jurul meu priveam în viitor. Prin oameni, situații, aici și lângă oameni este viitorul!

Cum văd eu arta în viitor?!

Arta a avut și va avea întodeauna o notă angelică. În ea vor exista mereu acele frici ale căderii, acele frici îngerești fără de care nu s-ar fi putut dezvolta ca până acum, nu ar fi învățat să zboare din secol în secol cu aripi care mai de care mai ascuțite.

Vezi lucrarile inscrise la glo™ Urban Pairs & Art Flairs

gloTM

+18. glotm este un produs cu potențial de risc redus destinat consumatorilor adulți de produse din tutun sau nicotină.

  

TheCreator

TheCreator este platforma de branded user-generated content a IQads.
Prin intermediul TheCreator, brandurile dau briefuri comunitatii creative IQads, obtinand sute de rezolvari creative, mii de interactiuni si sute de mii reach.
Brandurile obtin solutii pe care le pot implementa si continut branded pe care il pot folosi in social media. Prin intermediul TheCreator, IQads a dezvoltat si derulat zeci de competitii creative de design, scurtmetraje, benzi desenate, spoofuri, filme, ilustratii etc pentru companii precum AVON, BCR (George), Heineken (Desperados, Ciuc), Unilever (AXE, Dove, DERO), PUMA (Jacheta T7), Nokia, Leroy Merlin, Mondelez (Milka), Carrefour, Samsung, Ursus Breweries (Timisoreana, Ursus), Honda Romania (Honda Civic), EPSON, Nestle (Nescafe Dolce Gusto, Nescafe Alegria, JOE), TELEKOM, Orkla Food (Ardealul), Bergenbier

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Sectiune



Branded


Related