Găinațul păcii, un proces mult așteptat, furie și solidaritate. Mesajele artiștilor pentru Ucraina

Găinațul păcii, un proces mult așteptat, furie și solidaritate. Mesajele artiștilor pentru Ucraina

Joi, realitatea ne-a trezit cu știri care aveau același cuvânt în titlu: război. O provocare colectivă la care am răspuns fiecare cum ne-am priceput: frică, anxietate, neputință, confuzie și dispreț și, în cele din urmă, mobilizare. Alături de voluntari care oferă transport, apă și mâncare, ONG-uri care primesc sute de donații și oameni care își pun la dispoziție casele, și artiștii și-au ridicat vocea ca să fie siguri că ecoul susținerii ajunge acolo unde este cea mai mare nevoie de el. Mai jos am adunat o parte dintre mesajele lor pentru Ucraina.

 

Rezistența

„Russian warship, go f- yourself!”. Într-o luptă inegală, replica rostită de echipajul de pe Insula Șerpilor a devenit simbolul rezistenței în fața nedreptății. E ceea ce a determinat-o și pe Wanda Hutira să se lase inspirată de cum arată rezistența în mijlocul dezastrului.

Cele mai share-uite creații din aceste zile au fost două cu Putin. O imagine puternică tocmai prin simplitatea ei a devenit virală după postarea ei pe Twitter de către Maria Hind Alias. E mesajul pe care porumbelul păcii îl are pentru Putin.

Artistul vizual Kaj Stenvall a răspuns contextului actual prin crearea mai multor picturi în ulei care aduc în atenție aspecte multiple legate de război. Una dintre aceste creații, War Hero, îl înfățișează pe Putin așa cum mulți ne-am dori să îl vedem: în tribunal, fiind tras la răspundere și audiat.

 

Alături de imaginea dureroasă pe care a creat-o gândindu-se la repetarea greșelilor din trecut, Oliver Jeffer a vorbit pe Instagram despre cum trebuie să condamnăm vehement direcția în care au ajuns să se îndrepte lucrurile: “The fact that a power-hungry oligarch can bring imperialism back in the 21st century is insane to me. All war should be condemned to the past.”

 

Mutualitatea dintre Putin și Hitler, așa cum o vede Rich Pellegrino.

 

Artistul Lalo Alcaraz are pentru putin un Ukraine Cocktail.

 

Și încă o caricatură pentru Rusia lui Putin

 

Steagul devenit simbol

De la desene de încurajare create de copii cu gândul la cei care trec granița, la albastru și galben ca niște culori ale manifestului pentru pace, steagul ucrainean a devenit simbolul sincer al solidarității.

În România, fotograful Alex Gâlmeanu a dedicat imaginea de duminica Ucrainei:

Lucy Claire Dunbar pe Instagram: ”I still have no words, so I try to speak through my art”

 

Herb Williams: „peace is possible when the people stand against a corrupt leader.”

  

Olga Shtonda: “Ukraine stands against modern Hitler”:

 

Agata Malecka și durerea a două popoare:

 

Daniela Herodesová

 

Până și Homer, Maggie, Marge, Bart și Lisa sunt alături de Ucraina. The Simpsons și-au arătat solidaritatea pentru poporul ucrainean printr-o ilustrație în care toate personajele flutură steagul în 2 culori.

 

Ce rămâne în urmă

Margarita Kukhtina, ilustratoare de cărți pentru copii, a redat drama familiilor despărțite, a taților rămași pe front și a mamelor disperate care fug alături de copii în căutarea unui adăpost. O mărturie despre cum iubirea e singura care ne mai poate proteja în mijlocul haosului.

 

Shamsia Hassani și momentul în care toată lumea se prăbușește sub tine: “The loss of peace and short beautiful moments of life cannot be explained when suddenly your world is destroyed and taken from you.”

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related