O călătorie în storia publicității pe firul celor mai bune reclame ale tuturor timpurilor

O călătorie în storia publicității pe firul celor mai bune reclame ale tuturor timpurilor

Cele mai bune reclame ale tuturor timpurilor. În caz că aveați chef azi de ceva monumental. Sau de puțină nostalgie. Sau de un curs rapid de istorie a publicității. The Drum și-a rugat cititorii să răspunda la întrebarea Care e reclama ta preferată din toate timpurile? Toate răspunsurile rezultate au fost clasate de creative directors de la World Creative Ratings și The Drum Judges Club și așa a apărut topul celor 100 cele mai bune reclame din toate timpurile. Spoturile clasamentului arată toate transformările publicității, în cele mai bune forme ale ei. Arată și felul în care societatea s-a schimbat și a evoluat, marcând o serie de repere importamte, de la depășirea unor tabuu-ri înrădăcinate, la rolurile de gen și statementuri sociale pe subiecte controversate.

 

Cele care au făcut istorie

Probabil că întreg top 3 era previzibil. Chiar și așa, tot suntem curioși să vedem dacă e reclama aceea. Sau poate cealalta? Ei în ce ordine le-au pus? Se potrivește cu topul din capul nostru?

Pe locul trei e legenda Apple, despre care The Drum spune că ”it shows nothing, yet achieves everything”. Ce să mai adăugăm? Mai bine dăm replay și ne bucurăm: 

Guinness și AMV BBDO au ajuns pe 2. Brandul e prezent în top și pe locul 49, de data asta cu un spot creat de agenția Arks. Dar nu mai dezvoltăm suspansul, e suficient în reclama de mai jos:

Și mult așteptatul loc 1, cea mai bună reclamă din istoria publicității conform The Drum și cititorilor lui. Știm că știți deja: Celebrul The Cog, Honda & Wieden + Kennedy. 

  

Dincolo de primele locuri

Dincolo de primele locuri, însă, topul e interesant de explorat pentru călătoria cu scroll și click prin istoria publicității și surprizele care se ascund pe locuri mai îndepărtate. 

De exemplu, reclama Dove de pe locul 36 creată de Ogilvy ne-a fost dată nu doar o dată ca exemplu mie și colegilor mei la cursurile de publicitate ca „așa da, așa se transmit valorile brandului într-o campanie”.

Pe locul 29 e Womb Stories, un spot despre despre care cred în continuare că reprezintă o revoluție a publicității când vine vorba de produse de igienă menstruală.

Dacă vreți să aflați pe ce loc se află reclama voastră preferată, vă puteți pune pe explorat lista celor 100 de spoturi aici. E o călătorie care arată nu doar cum s-a schimbat publicitatea, dar și societatea și perspectiva asupra relațiilor umane.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Ogilvy Group România

Ogilvy România, parte din rețeaua internațională Ogilvy, este o companie WPP, unul dintre cele mai mari grupuri de comunicare din lume (NASDAQ:WPPGY). Pe piața locală, Ogilvy creează platforme de comunicare,... vezi detalii »

Sectiune



Branded


Related