Act cultural unic: personalităţi din întreaga lume reunite pentru un mesaj de pace pe scena Festivalului Musica Ricercata Op.4 de la Sibiu

Act cultural unic: personalităţi din întreaga lume reunite pentru un mesaj de pace pe scena Festivalului Musica Ricercata Op.4 de la Sibiu

Dirijorul Gabriel Bebeşelea a creat conceptul artistic al festivalului Musica Ricercata, „Ramificări” fiind titlul acestei ediții, şi l-a adus la viaţă împreună cu agenţiile Highligh PR și Highlight Agency

Ediţia a IV-a a festivalului Musica Ricercata, intitulat în acest an “Ramificări”, desfăşurat în perioada 28 iulie - 1 august 2022, la Sibiu, a reprezentat un eveniment istoric. Anul acesta, conceptul festivalului s-a conturat, firesc, în jurul ideilor de pace şi natură. Peste 150 de muzicieni și oameni de cultură din Ucraina, Moldova, România și alte țări ale Uniunii Europene s-au reunit şi au transmis, pe tot parcursul festivalului, prin arta lor, un mesaj de pace.

Ce poate fi mai sugestiv decât emoţia transmisă de corul Filarmonicii din Vinița (Ucraina), oraș care a fost bombardat chiar cu câteva zile înainte de festival, interpretând muzica cu cel mai puternic mesaj pacifist compusă vreodată, alături de muzicieni din întreaga Europă. Totodată, pe parcursul festivalului s-au realizat donații pentru refugiații din Ucraina, către ONG-ul partener: Crucea Roșie Română.

Bagheta distinsului dirijor Gabriel Bebeşelea a creat momente de neuitat şi pline de emoţie pentru oamenii prezenţi în Piaţa Mare.  Simfonia a IX-a “Oda bucuriei” a lui Ludwig van Beethoven, precum și fragmentul final din opera “La foresta d’Hermanstad”, compusă de unul dintre cei mai importanți compozitori italieni de operă, Valentino Fioravanti şi redescoperită de Gabriel Bebeşelea, au fost interpretate de către cei 120 de muzicieni reuniți în concertul extraordinar de închidere a festivalului Musica Ricercata. Interpreții serii au fost soprana Rodica Vică, mezzo-soprana Lilia Istratii, tenorul Tiberius Simu, baritonul Sergiu Garabajii, Corul Filarmonicii din Vinița (Ucraina), Corul Filarmonicii din Chișinău și Orchestra de Tineret a Moldovei. Toate aceste nume sonore au întregit tabloul magic al festivalului Musica Ricercata Op.4 - “Ramificări”.

„A fost mai mult decât emoționant concertul de închidere al festivalului, mai ales momentul când cei 120 de muzicieni de pe scenă au intonat într-o voce textul pacifist al lui Schiller din „Oda bucuriei” pusă pe muzică de Beethoven: „Toți oamenii vor deveni frați” și „Îmbrățișați-vă, milioane!”. Această simbioză a fost încununarea unui festival special, prin care am avut onoarea să prezentăm publicului momente unice şi invitaţi de excepţie precum Kalevi Aho, Sayaka Shoji, Mircea Cărtărescu, Emil Hurezeanu, Radu Vancu, Ioana Nicolaie, Matei Ioachimescu și mulți alții”, a declarat Gabriel Bebeşelea, directorul artistic al Festivalului Musica Ricercata.

Pe lângă concertul istoric din Piaţa Mare, publicul Musica Ricercata s-a bucurat şi de alte momente de excepție: prezența celui mai important compozitor contemporan finlandez, Kalevi Aho, la concertul susținut de ansamblul Musica Ricercata, alături de dirijorul Cristian Spătaru și flautistul Matei Ioachimescu.

Unul dintre cele mai așteptate momente a fost recitalul valoroasei violoniste, Sayaka Shoji, interpretat la celebra vioară Stradivarius cumpărată de Napoleon pentru Madame Recamier.

Publicul a avut privilegiul să participe la sesiuni de discuții libere în prezența unor mari personalități din lumea culturală precum: domnul Emil Hurezeanu (Ambasadorul României la Viena), celebrul scriitor Mircea Cărtărescu și poetul Radu Vancu. Cei mici s-au bucurat de povestirile autoarei Ioana Nicolaie, în cadrul atelierului de literatură pentru copii.

Totodată, în cadrul festivalului, doamna primar Astrid Fodor a decernat titlul onorific de Cetăţean de Onoare al Municipiului Sibiu marelui muzician Götz Teutsch, sibianul care a fost timp de mai bine de trei decenii solo-violoncelist al celei mai mari orchestre din lume – Berliner Philharmoniker.

Highlight PR și Highlight Agency și-au unit energiile pentru a reda frumuseţea autentică specifică unui festival de muzică clasică, prin traducerea viziunii artistice a maestrului Gabriel Bebeşelea într-un concept creativ plin de emoţie, prin realizarea planului de comunicare, a parteneriatelor media şi, nu în ultimul rând,  prin organizarea evenimentului.

„Suntem deosebit de onoraţi să fim parte din povestea festivalului „Musica Ricercata”. Pentru agenţia noastră este o premieră să organizăm un festival de muzică clasică de această amploare. Ghidaţi de misiunea noastră – să facem imposibilul posibil­ – întreaga echipă a primit această provocare cu mult entuziasm şi încredere. Cu maestrul Gabriel Bebeşelea am rezonat din prima clipă şi fiecare sesiune de lucru a reprezentat o sursă de inspiraţie pentru mine şi pentru echipă. Îi sunt recunoascătoare pentru încrederea acordată”, a spus Oana Radu,  Managing Partner Highlight PR.

Evenimentele din cadrul festivalului Musica Ricercata au putut fi urmarite în direct şi prin intermediul paginii de Facebook dedicată.

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu.
Sponsor principal -  Kaufland
Sponsori – Generali, Borsec, Highlight Agency, NETagro, STEWO, Rădăcini

Parteneri instituționali – Institutul Cultural Român, Crucea Roșie Română, Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, Filarmonica de Stat “Banatul” Timișoara, Biblioteca Județeană ASTRA, Erasmus Büchercafé
Parteneri Media – Cărturești, Agerpres, MagicFM, RFI, Radio România Muzical, Dilema veche, Zile și nopți, Observator cultural, Capital cultural, Revista 22, Psychologies, PRWave, AMOS News, Eveniment online, Eveniment TV, Sweet TV, Canal 33, Klarmedia, Sibiu Independent, Succes Grup, Presa în blugi, Scrisul Românesc, Revista Tango - Marea Dragoste, Turnul Sfatului

Musica Ricercata este un ansamblu artistic internațional fondat de Gabriel Bebeșelea care, de la înființare, a asigurat conducerea artistică și tehnică a acestuia, adunând cei mai buni muzicieni din toată Europa și creând programe muzicale diverse și incitante, de la epoca baroc până la epoca modernă, cu accent pe muzica veche.

Highlight PR a luat naştere în anul 2021, ca divizie nouă a Highlight Agency şi oferă servicii integrate de comunicare. Agenţia Higlight PR se remarcă pe piaţă prin proiectele sale de amploare, precum lansarea Kozel, noul brand de bere din portofoliul Ursus Breweries.

Credits:

Din partea Musica Ricercata:
Gabriel Bebeşelea – Director Artistic
Morel Marius Negru – General Manager
Andrei Marcovici – Orchestra Director
Dacian Predan-Hallabrin – Touring Manager

Din partea HIGHLIGHT PR:
Oana Radu – Managing Partner
Diana Vuței – PR Manager
Liliana Uleia - PR Manager
Miruna-Andreea Pascu - PR Executive

Din partea HIGHLIGHT AGENCY:
Alexandru Petrea – BTL Manager
Cristina Curtean – Events Manager
Ionuț Curtean – Managing Partner
Ana Ailenei – Client Service Director

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Highlight Agency

Highlight Agency - Drawing Attention Highlight Agency este o agenție independentă de publicitate, cu o istorie de 16 ani și cu o experiență amplă în zona de BTL, atât pe piața locală, cât și pe cea... vezi detalii »

Highlight PR

Highlight PR - Shaping Stories Highlight PR este o agenție independentă de comunicare și relații publice care abordează fiecare proiect dintr-o perspectivă integrată, bazată pe autenticitate și relevanță. Highlight... vezi detalii »

Subiecte

Sectiune



Branded


Related