[Art Superstars Wanted by glo™] Diana Pantea: Inspiraţia nu vine pocnind din degete, este vorba de cercetare şi multă documentare şi depinde de tematica aleasă

[Art Superstars Wanted by glo™] Diana Pantea: Inspiraţia nu vine pocnind din degete, este vorba de cercetare şi multă documentare şi depinde de tematica aleasă

Un tribut adus fericirii, bucuriei de a trăi și vieții, care merită să fie mai presus de orice. Este mesajul lucrării ”What a Wonderful World”, propusă de Diana Pantea la Art Superstars Wanted by glo™, inspirată de cântecul lui Louis Armstrong „Ce lume minunată”. Diana a înscris două creații în competiție. A doua lucrare, Beyond the Great Wall of Art, este un mix de scene din arta contemporană - filme, clipuri muzicale, spectacole. 

”Dacă e vorba de distracţie, întotdeauna există fascinaţie pentru muzică, jocul de lumini şi umbre, euforia din toiul petrecerii sau de la concertele din aer liber. Mi-am dorit să imortalizez în timp şi spaţiu, din perspectivă personală, senzaţiile şi trăirile, momentele unice de la unele event-uri la care am participat”, explică Diana.

Diana a terminat Facultatea de Arte Plastice şi Decorative din Cluj, a urmat Masteratul în Arte Vizuale la Universitatea de Vest din Timişoara, a continuat cu studiile de Doctorat şi o bursă de studii în Turcia, iar în prezent e muzeograf la Muzeul din Deva, unde se ocupă de curatorierea şi organizarea expoziţiilor din domeniul Artelor Plastice. 

Cum a început relația ei cu arta, care sunt temele care o preocupă în prezent și care au fost etapele procesului de creație pentru lucrările înscrie în concurs, povestește Diana în rândurile de mai jos. Sperăm să vă inspire și pe voi să va înscrieți la Art Superstars Wanted by glo™ până pe 26 iunie. Tema este AIR, iar brieful chiar aici

 

Momente importante în formarea ta

Îmi amintesc că terminasem clasele primare, iar eu îmi doream să continui la Arte din clasa a V-a, astfel, după îndelungi discuţii între părinţi, am ajuns la Liceul de Arte, unde se susţinea şi proba practică, la care întârziasem, dar totul s-a finalizat cu bine, urmând gimnaziul şi susţinând bacalaureatul la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă”.

Am avut unele ezitări, în sensul că mi-am dorit şi m-am pregătit intens să studiez la Facultatea de Litere, dar am renunţat în detrimentul marii iubiri pentru Pictură, de care am rămas legată până în prezent. După absolvirea liceului am dat examen de admitere şi am fost acceptată la Universitatea de Artă şi Design din Cluj.

 

Relația ta cu arta

:)) Încă din fragedă pruncie, îmi amintesc cum ţipa mama când ne găsea pe sub masa din bucătărie, scrijelind pe pereţi…. Astfel încât renunţaserăm la cărţile de colorat şi la mâzgălirea volumelor din bibliotecă, aveam obiceiul să mă ascund cu Dori (sora mea) prin diverse cotloane şi ne începeam cu mare tact creaţiile, deoarece, pe lângă „v-aţi ascunselea”, eram preocupate să ne desfăşurăm „creaţiile” pe suprafeţe întinse.

De mică m-a chinuit talentul şi întotdeauna am ştiut căci, culoarea va face parte din viaţa mea, reprezentând provocarea de a-mi depăşi limitele la maturitate.

Întotdeauna am păstrat crezul că nimic nu are sens, dacă nu urmezi ceea ce te face fericit şi ce îţi place şi te reprezintă… Am evoluat în timp, după Bacalaureat am urmat Facultatea de Arte Plastice şi Decorative din Cluj, apoi, cu pauze de câţiva ani între studii, am urmat Masteratul în Arte Vizuale la Universitatea de Vest din Timişoara, unde, cu toate greutăţile pe care le-am întâmpinat, m-am bucurat enorm că am intrat la studii, fiind recunoscătoare pentru prietenii şi profesioniştii pe care i-am cunoscut şi ne-au încurajat să mergem mai departe. 

Mai târziu, am continuat cu studiile de Doctorat, tot la Timişoara, când am prins şi o bursă de studii în Turcia, unde am întâlnit oameni minunaţi, iar la întoarcere, după susţinerea lucrării, am revenit pe tărâmurile natale, în Deva. În anii de studii am debutat ca freelancer, apoi, la Muzeul din Deva, în calitate muzeograf, mă ocup de curatorierea şi organizarea expoziţiilor din domeniul Artelor Plastice. Este o evoluţie firească, unde firul evenimentelor şi-a urmat cursul, şi am acordat importanţă dorinţei de a evolua în domeniul creativ, căruia mi-am dedicat formarea şi am investit timp şi resurse pentru a-mi definitiva creaţia, fiind omul care am devenit.

 

Temele care te inspiră

Una dintre valorile pe care le promovez în creația personală este aceea că diversitatea și originalitatea ar fi prezente în ideile și creaţiile mele, nu numai pentru că ar fi fezabile, ci pentru că îmi doresc să realizez imagini cu impact creativ. Creațiile includ pictură tradițională, figurativă, expresionistă sau abstractă, concept art, fotografie, artă digitală.

Pe de-o parte, acord free-will evoluției fluxului și gesturilor informale, stimulând forțe dezintegrative, iar pe de altă parte, clarificând forme ale trăsăturilor umane, aceste „formaţiuni” rătăcitoare sunt împinse la limita unui dialog simbolic cu publicul. Prin aprofundarea principiilor de metamorfoză și anamorfoză, substratul lucrărilor dezvoltă problematica unor subiecte cu viziune psihologică, filosofică, mistică, mitologică, fantastică, cu inspiraţie din realităţile contemporane, cu influenţă din arta marilor maeştrii, sau de inspiraţie romantică, literară, aritmetică şi, metaforică a picturii, de la imaginile figurative la cele abstracte, de la real la imaginar.

 

Cât e muncă & documentare, cât e creație și emoție 

Diversitatea și originalitatea sunt două concepte care mă caracterizează. Am ales să nu urmez doar o „direcție artistică”, în schimb mi-am divesificat demersul artistic. Un lucru poate fi recunoscut în creaţiile mele, este vorba  de nota personală,  ce nu se schimbă, este o amprentă personală, un ADN personal și artistic. Mă pasionează atât arta tradițională, cât și cea digitală, dintotdeauna, am prelucrat proiectele dar există lucruri noi de învățat, doar pentru a primi șansa de a face acest lucru.

 

Tabieturi de creație

La fel ca toată lumea care e obligată să supravieţuiască din salariu, de dimineaţa până spre seară la job, iar după „pontaj”,  mă relaxez la o ieşire cu prietenii, fie gătim ceva împreună… iar noaptea, depinde de ce fel de zi am avut şi de gradul de oboseală, fie pic frântă, fie mă retrag acasă sau, pe week-end, la atelier.

 

Cum ai aflat de Art Superstars Wanted by glo™

Nu prea particip la competiţii, dar am primit mesaj pe Facebook de la soră-mea cu link-ul de înscriere, şi am zis să aplicăm.

 

Inspirația

Inspiraţia nu vine pocnind din degete, este vorba de cercetare şi multă documentare şi, depinde mai ales de tematica aleasă, de subiectul dezbătut şi de tehnica de lucru abordată. 

Dacă e vorba de distracţie, întotdeauna există fascinaţie pentru muzică, jocul de lumini şi umbre, euforia din toiul petrecerii sau de la concertele din aer liber - de pe malul mării sau din parc, dintr-un festival de muzică, până la atmosfera de clubbing …mi-am dorit să imortalizez în timp şi spaţiu, din perspectivă personală, senzaţiile şi trăirile, momentele unice de la unele event-uri la care am participat.

 

Procesul de creație

Lucrările fac referire la punctul culminant din cadrul unui party, unde toata lumea se simte bine, e extaziată şi se creează acea atmosferă explozivă, ce duce la starea euforică, la nebunia, confuzia şi frenezia de după party, sau, pur şi simplu exprimă stări de spirit, de fericire, de "wild excitement", unde corpurile personajelor se contopesc cu muzica, cu lumina reflectoarelor şi a soarelui din răsărit, devenind fluide şi eterice asemeni aerului…

 

Cea mai grea parte

Cea mai grea parte a fost începutul; întotdeauna e dificil să aleg care dintre variante se potrivesc pentru colajul imagistic şi, bineînţeles, din întregul proces care presupune desen, culoare şi prelucrarea imaginilor, câteodată alegerea gamei cromatice e extrem de greu de integrat.

 

Cu ce ai vrea să rămână oamenii după ce văd lucrările tale

Mereu mă ataşez de ce realizez şi, cel mai probabil că îmi doresc, ca şi ceilalţi să se regăsească câtuşi de puţin în ce creez.

 

Ce înseamnă pentru tine un Superstar creativ

Un superstar creativ este cel care explorează cu deschidere și imaginație şi reuşeşte să creeze ce-şi propune, depăşindu-şi limitele prin surprinderea trăirilor, a experienţelor şi a amprentei personale în creaţia personală.

 

Participă și tu la Art Superstars Wanted by glo™, lasă-te inspirat de AER, creează ceva special și înscrie-te în concurs până pe 26 iunie.

gloTM
(+18). glotm este un produs cu potențial de risc redus destinat consumatorilor adulți de produse din tutun sau nicotină.

TheCreator
TheCreator este platforma de branded user-generated content a IQads.
Prin intermediul TheCreator, brandurile dau briefuri comunității creative IQads, obținând sute de rezolvări creative, mii de interacțiuni și sute de mii reach.
Brandurile obțin soluții pe care le pot implementa și conținut branded pe care îl pot folosi în social media. Prin intermediul TheCreator, IQads a dezvoltat și derulat zeci de competiții creative de design, scurtmetraje, benzi desenate, spoofuri, filme, ilustrații etc pentru companii

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune


Comentarii

Pop alex
acum 10 luni
Vad că v-a făcut mega publicitate cei de la iqads ..pai de ce mai tine concursul daca e aranjat..doar pe unii îi promovează pt voturi.. toți cei promovați aveți voturi mai multe că cei nepromovati..sunteți pilele cuiva că sa aveți voturi mai multe.. aveți reclama gratuită din partea iqads.. in schimb restul nu au.. ..ești privilegiată și nu e corect față de restul..cred că e un concurs aranjat..fraierii s au chinuit și câștigătorii erau demult selectați.. bravo ia ți premiul nemeritat că ai voturi umflate ..logic nu trebuia să îți pună linkul de vot..pt că e promovare gratuita și nu e corect față de restul


Branded


Related