[Art Superstars Wanted by glo™] Dana Maria Olteanu: Ma documentez, caut, analizez, studiez, ''fur'', dar as spune ca ma focusez mai degraba pe emotia de moment si spontaneitate

[Art Superstars Wanted by glo™] Dana Maria Olteanu: Ma documentez, caut, analizez, studiez, ''fur'', dar as spune ca ma focusez mai degraba pe emotia de moment si spontaneitate

Fun, good vibes, relaxare, voie buna. Asta vrea să transmită Dana Maria Olteanu (Dani Marie) prin arta ei. Iar AIR, tema competiției Art Superstars Wanted by glo™, a fost generoasă cu inspirația în acest sens. Dana a înscris două lucrări în concurs, Party People & She wants to dance, care vin cu energie bună si un mesaj optimism pentru privitori: ”Viata este frumoasa si trebuie traita din plin cu sufletul senin!”

”Punctul de plecare - acel vibe pe care il are o petrecere pe plaja noaptea, vara, cu muzica buna. Conectarea la natura, dar si la oamenii din jur, fie ei prieteni sau straini”, spune Dana. 

Vorbim cu Dani Marie în rândurile următoare despre cum a început relația ei cu arta, care au fost căutările și experimentele în acest domeniu și cum s-a înscris la Art Superstars Wanted by glo™. Așa cum vă încurajăm să faceți și voi, până pe 26 iunie. 

 

Momente importante in formarea ta

De mica sunt pasionata de muzica si desen/pictura. Imi amintesc ca in perioada gradinitei aveam un mini microfon conectat la un radio si cantam la el in timp ce dansam prin casa. In scoala generala un rol important l-a avut profesoara de muzica Iuliana Pavel care a construit un cor de douazeci de fete in anii '90 numit "Plai romanesc'' si cu ajutorul sponsorizarilor obtinute am plecat in Anglia si Grecia de doua ori, unde am dansat in costume nationale si am cantat melodii populare si colinde, cantece religioase, cantece englezesti; de asemenea am cantat alaturi de cor si in tara in multe locatii: biserici, case de batrani, la teatrul Bulandra, la Sala Palatului pe aceeasi scena cu Corul Madrigal, in concert caritabil pentru copiii orfani si handicapati, etc.

Fun fact, cu doamna profesoara de muzica m-am reintalnit acum in 2023 dupa aproape 29 ani si cant alaturi de corala formata de dansa aproape in fiecare duminica la biserica Vatra Luminoasa in Bucuresti.

De asemenea, au fost momente importante si proiectele de studio alaturi de Directia 5, Dj Raoul, Dj Optik cu care am publicat o piesa si Paul Soll alaturi de care am produs o melodie publicata pe Spotify, Youtube si alte platforme, concerte cu diferite trupe in cluburi, evenimente private, la Rock the city etc.

Printre altele, am compus 12 poeme, cateva dintre ele fiind publicate online pe diverse site-uri de literatura si in cartea Rochii de zapada - selectie de poezie feminina, editie ingrijita de Daniela Toma si publicata prin editura Art Creativ.

Revenind la pictura, un rol important l-a avut profesoara de desen din scoala generala, Stefania Constantinescu, care m-a ghidat pe acest drum frumos al artei si mi-a transmis ferm sa ma tin de el. :)

Din pacate, in anii ce au urmat am pierdut contactul cu pictura (profesand in turism, publicitate online, mobile marketing, copywriting), pana in 2015 cand am venit in contact cu string art-ul: arta atelor pe cuie si lemn, adica pe lemn bati cuie si pe cuie intinzi ata sau sarma in diverse tehnici, obtinand mandale si tot felul de portrete, peisaje samd. Am invatat acest mestesug decorativ si am deschis un shop online pe Etsy unde am vandut pana in prezent string art si picturi in Romania si in toata lumea.

Focusul a fost pentru mine mai mult catre strainatate, dar din 2023 am inceput sa imi construiesc prezenta de artist vizual autodidact si pe meleagurile noastre, primul moment important fiind participarea cu adjudecare in licitatii la Artmark si Vikart, la inceputul anului.

 

Inceputul

Imi amintesc ca desenam la gradinita, iar in scoala generala faceam desene in carbune. Desi in familie nu profeseaza nimeni in domeniul artistic, mi s-au transmis aceste inclinatii artistice si am simtit din ce in ce mai puternic in ultimii ani ca asta vreau sa fac. Nu degeaba mi-a dat Dumnezeu acest har, el trebuie daruit lumii si lasat ca mostenire.

Deci contextul a fost creat inca din copilarie de catre cele doua profesoare de muzica, respectiv desen, si in 2015 cand am venit in contact cu string artul printr-un fost coleg de scoala generala, ceea ce m-a facut sa reintru pe fagasul artei, intr-un moment in care eram foarte bulversata si nu imi cunosteam vocatia. Daca stau sa ma gandesc, multe lucruri frumoase au pornit de acolo, de la scoala 28 de pe Aleea Circului.

 

Cum a evoluat relatia ta cu arta

Relatia mea cu arta a avut parte de acel moment marcant in copilarie, cand eram conectata la inspiratie si mediul artistic, dupa care s-a pierdut in negura prea multa vreme... Etapa de baza a inceput in scoala primara, prin cor si lectii de pian, prin desenat si pictat, dupa aceea urmatoarea etapa in timpul liceului prin lectii de canto, activitati muzicale de-a lungul anilor si in 2015 am inceput etapa de formare pe desen si pictura, studiu individual si experimentare cu diverse medii artistice.

In ziua de azi, pentru mine, formarea inseamna studiu pe cont propriu, consum mare de arta online si offline si schimb de experienta cu alti artisti, mentori din domeniu, la finalul verii posibil o tabara de arta in strainatate, stay tuned :), plus multe alte proiecte aflate in discutie cu artisti si galerii de arta.

 

Ce teme te inspira 

Sunt inspirata de peisaje marine, gradini exotice, momente de fun la piscina, ma preocupa in lucrarile mele momentele de vacanta, de distractie, de relaxare, de flirt, de conectare cu sinele, cu natura, cu Dumnezeu.

Cel mai recent proiect este participarea alaturi de Celula de Arta (proiect cultural independent al unor artisti foarte faini) la prima editie a targului international de arta MoBu Bucharest 2023.

 

Cât e muncă & documentare, cât e creație și emoție 

Ma documentez, caut, analizez, studiez, ''fur'', dar as spune ca ma focusez mai degraba pe emotia de moment si spontaneitate. Aproape intotdeauna pornesc de la o idee definita, imi construiesc o imagine mentala, practic vad cu ochii mintii cam cum va arata lucrarea, ce culori are, dar apoi pe parcurs incep sa improvizez, sa fiu spontana in creatie, procesul este destul de imprevizibil.

 

Tabieturi de creatie

Am atelier, dar lucrez mult de acasa. Recunosc ca sunt creatura nocturna. Dar sper sa imi schimb incet incet acest program si sa nu ma mai apuce 3 dimineata cu ochii in tablou.

Am si tabieturi: pisicile care torc pe langa mine cand lucrez, cafeluta si muzica care imi induc o stare speciala in timpul lucrului. E ca si cum sunt intr-o permanenta vacanta sau party, ori intr-un film retro. Ascult multe stiluri muzicale, dar cand lucrez prefer New Retro Wave, Vapor wave, poolside music, Nu-disco sau 80's. In cateva cuvinte: nostalgic, exotic, tropical, seducator. Cateodata si fredonez in timp ce pictez. Cateodata ma ridic si fac cateva miscari de dans. :D

 

Cum ai aflat de Art Superstars Wanted by glo™

Am vazut pe Instagram aceasta competitie. Mi-a placut tematica aleasa, coincide cu ce vreau eu sa transmit in arta mea: fun, good vibes, relaxare, voie buna. De asemenea, mi-a placut initiativa celor de la glo de a promova artisti emergenti prin sansa grozava de a fi prezenti cu o lucrare la Art Safari, un eveniment de arta foarte fain, la care am participat in repetate randuri ca vizitator si iubitor de arta. De apreciat si promovarea online si sustinerea artistilor castigatori prin premii substantiale in bani, premii pe care ei le pot folosi pentru materiale, de exemplu.

In Romania, artistii vizuali inca nu sunt promovati/apreciati pe masura, iar o astfel de campanie este un lucru extraordinar.

 

Sursa de inspirație

Un amic a postat pe Instagram un video de la un party din Vama Veche si vazand acest video, eu nefiind acolo si murind de ciuda, am zis ia sa trag eu o pictura cu treaba asta! Haha :)

Atmosfera din video m-a inspirat foarte mult, procesul de creatie a mers ca uns. Punctul de plecare - acel vibe pe care il are o petrecere pe plaja noaptea, vara, cu muzica buna. Conectarea la natura, dar si la oamenii din jur, fie ei prieteni, sau straini.

 

Cea mai grea parte

Aici am sa fac haz de necaz. In general, partea grea cand lucrez e reprezentata de tot felul de problemute tehnice ce apar inopinant. Un tremurat de mana aparut brusc care ma face sa depasesc nu stiu ce linie in pictura, un junghi in coasta pentru ca am stat ghemuita asupra tabloului prea mult timp, picioare amortite tot de la pozitie, dureri de spate (noroc ca imi aminteste ceasul sa ma mai ridic), scame care se prind de pensula, par de pisica care mai apare pe pictura hahaha, sunt perfectionista si ma omoara cateodata chestiile acestea. Din fericire, lucrarea de fata nu a suferit ''accidente''!

 

Cu ce ai vrea sa ramana oamenii din lucrarea ta

Vreau sa ramana cu o stare interioara foarte buna de relaxare, voie buna, conexiune cu sine, cu natura, cu oamenii din jur, cu zambet, cu chef de dans, de exprimare de sine prin dans, cantat, sau ce simt ei. Viata este frumoasa si trebuie traita din plin cu sufletul senin! (a iesit si o mica poezie)

 

Participă și tu la Art Superstars Wanted by glo™, lasă-te inspirat de AER, creează ceva special și înscrie-te în concurs până pe 26 iunie.

gloTM
(+18). glotm este un produs cu potențial de risc redus destinat consumatorilor adulți de produse din tutun sau nicotină.

TheCreator
TheCreator este platforma de branded user-generated content a IQads.
Prin intermediul TheCreator, brandurile dau briefuri comunității creative IQads, obținând sute de rezolvări creative, mii de interacțiuni și sute de mii reach.
Brandurile obțin soluții pe care le pot implementa și conținut branded pe care îl pot folosi în social media. Prin intermediul TheCreator, IQads a dezvoltat și derulat zeci de competiții creative de design, scurtmetraje, benzi desenate, spoofuri, filme, ilustrații etc pentru companii

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Companii

Sectiune



Branded


Related