Pentru sătmăreni, prima călătorie la mare este inițiatică. După o călătorie cu trenul de 17 ore, Constanța devine un fel de poartă a libertății pentru adolescenți. Dintr-o astfel de nostalgie și-a extras Sergiu Lazin inspirația în lucrările lui propuse în competiția Constanța Logo Challenge.
Sergiu crede că se poate trăi bine dacă ești serios, creativ și cu picioarele pe pământ. A lucrat în agenții de publicitate în Cluj, iar de 13 ani și-a deschis propriul studio de design. Îi place să participe la concursuri de creație și îi plac proiectele de city branding. Așa că participarea la Constanța Logo Challenge a venit natural.
"Ceea ce am descoperit este că prin creativitate și mijloace atipice se pot obține rezultate care să compenseze lipsa unor bugete de promovare extraordinare", spune Sergiu.
Cum a fost parcursul lui creativ, ce a descoperit de când lucrează în domeniu și cum a fost procesul creativ în realizarea unu logo pentru Constanța, povestește Sergiu în continuare:
Despre tine
Sunt Sergiu, am 40 de ani, m-am născut la Satu Mare (orașul cel mai îndepărtat de Constanța din țară, more on that later), am studiat Design Grafic la Timișoara, am lucrat în agenții de publicitate la Cluj, iar din 2011 mi-am deschis propriul studio de design împreună cu soția mea la Timișoara, unde lucrăm și ne dezvoltăm și în prezent.
Începutul în domeniul creativ
Din adolescență mi-am dorit un viitor într-un domeniu creativ, inițial am cochetat cu regia de film, însă aceasta fiind o zonă foarte puțin dezvoltată în perioada respectivă (anii 2000), m-am orientat către domeniul artei vizuale digitale, urmând specializarea Design Grafic din cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara.
Mi-am dat seama destul de repede că acest domeniu mi se potrivește, deoarece combină creativitatea, imaginația și estetica cu o gândire strategică, riguroasă și focusată pe anumite cerințe foarte precise. Și în plus, este un domeniu în care talentul și profesionalismul sunt căutate și sunt recunoscute la adevărata lor valoare.
Cu alte cuvinte, se poate trăi bine dacă ești serios, creativ și cu picioarele pe pământ.
Cum ai învățat
Cunoștințele de bază le-am acumulat pe perioada studiilor universitare de specialitate.
Facultatea este importantă pentru că aici poți explora și îți poți dezvolta creativitatea fără constrângeri.
Experiența propriu-zisă am dobândit-o lucrând în diverse agenții de publicitate din Cluj-Napoca.
Lucrul în agenție este important pentru că aici primești varietatea de teme, aici înveți să lucrezi într-o echipă și să dezvolți proiecte mai ample, dar aici înveți și că nu le știi mereu pe toate, să accepți refuzul și arta compromisului.
Eu consider că este nevoie de ambele emisfere pentru a te dezvolta ca un artist grafic de succes.
Desigur, ca orice persoană pasionată de acest domeniu, am găsit multe resurse utile și surse de inspirație în mediul online, dar în același timp, am încercat mereu să îmi conturez propriul stil. Acel stil se leagă de dorința mea din adolescență de a spune povești - de aceea, astăzi în orice proiect mă implic încerc să strecor un strop de neașteptat, de simbolistică secretă sau de mesaj cu dublu înțeles. Pentru mine este un fel de “maker’s mark” și poate fi ceva minor precum un strop de apă în locul diacriticei din litera unei propuneri de logo.
Proiecte recente
Cel mai mult îmi place să dezvolt identități de brand, pornind de la un logo iar apoi ducând povestea cât mai departe și crescând odată cu afacerea pe care o reprezintă.
În ultimii ani am avut șansa de a dezvolta propriile branduri în domenii care sunt foarte satisfăcătoare, dar și foarte provocatoare și competitive - HoReCa (specialty coffee) și antreprenoriat cultural (asociație de regenerare urbană). Astfel am avut ocazia să identific mult mai bine nevoile de comunicare ale afacerilor într-un mediu competitiv real și să mă focusez mult pe “ieșirea din mulțime”, pe guerilla marketing și cum poți să te distingi într-o piață concurențială extrem de aglomerată.
Participarea la Constanța Logo Challenge
M-am hotărât să particip la competitia “Identitatea vizuală a Constanței - Orașul îmbrățișat cu marea” din două motive:
1. Îmi place să particip la concursuri de design care au teme interesante. Am și câștigat unul - Visualart Challenge - Joy is BMW în 2009, unde a trebuit să realizez o lucrare de artă vizuală (s-au înscris inclusiv sculpturi) care să surprindă mesajul de campanie al brandului BMW din acea perioadă. Îmi place procesul în sine și componenta emoțională atașată unui asemenea concurs. Te expui cu tot ce ai mai bun unui public extrem de critic. Pentru mine e exciting.
2. Îmi plac proiectele de city branding. Am participat și la concursul Mamaia, și la concursul Oradea, iar în Timișoara am creat propriul brand de promovare a unui cartier - Cetățean de Traian, prin care am reușit să aducem o schimbare reală într-unul din cele mai defavorizate cartiere istorice ale orașului. Astăzi lucrăm îndeapropare cu Organizația de Management Turistic al destinației Timișoara pentru a integra acest cartier în strategia de promovare a orașului.
Ceea ce am descoperit este că prin creativitate și mijloace atipice se pot obține rezultate care să compenseze lipsa unor bugete de promovare extraordinare.
Procesul de creație
Procesul de creație în propunerile mele se leagă de relația personală cu orașul Constanța și în general cu litoralul Mării Negre, așa că am să încep cu aceasta.
Pentru noi, sătmărenii, litoralul Mării Negre are o semnificație aparte - fiind cel mai îndepărtat oraș de litoral din România, primul contact este unul aproape inițiatic.
E un fel de tradiție locală la noi în oraș, prima excursie la mare fără părinți (se întâmplă de regulă prin clasele terminale de liceu), care mereu începe la fel - cu o călătorie de tren de cel puțin 17 ore!! și câteva trenuri schimbate în miez de noapte în gări din centrul țării. Într-un fel este momentul în care ne transformăm din copii în tineri adulți, iar orașul Constanța este poarta de intrare spre litoralul românesc și spre libertatea identității noastre.
Probabil de aceea propunerile mele s-au dus instinctual într-o zonă alegorică, în zona profund subiectivă a poveștilor care încep “odată ca niciodată” și care conțin personaje fantastice cum ar fi sirenele de mare.
Având astfel tema identificată, am căutat să-mi adaug “Maker’s Mark”-ul, acel strop de creativitate neașteptată. În acest caz, am “ascuns” forma geamului de pe fațada Cazinoului din Constanța în scoica îmbrățișată strâns de sirenă.
Procesul meu de lucru este mereu același:
1. Studierea brief-ului
2. Research independent
3. Schițe interminabile cu creionul pe hârtie
4. Partea cea mai ușoară - transpunerea în digital, minimalizare pe cât posibil - ierarhizare și prelucrare culori, fonturi, proporții.
În acest caz, procesul a fost unul neașteptat de lin, iar sper ca rezultatul să transpună naturalețea și ușurința cu care ideea s-a concretizat în design.
Cum ai descrie orașul într-o propoziție
Răspunsul e simplu și profund personal: “AM AJUNS!!!”.
Participă și tu la Constanța Logo Challenge. Citește cu atenție brieful, lasă-te inspirat de energia și poveștile orașului, creează un logo care să definească cât mai bine Constanța și înscrie-te în concurs până pe 15 martie.
TheCreator
TheCreator este platforma de branded user-generated content a IQads.
Prin intermediul TheCreator, brandurile dau briefuri comunitatii creative IQads, obtinand sute de rezolvari creative, mii de interactiuni si sute de mii reach.
Brandurile obtin solutii pe care le pot implementa si continut branded pe care il pot folosi in social media. Prin intermediul TheCreator, IQads a dezvoltat si derulat zeci de competitii creative de design, scurtmetraje, benzi desenate, spoofuri, filme, ilustratii etc pentru companii.