Constanța Logo Challenge | Bogdan Strete: Am vrut să incorporez cât mai succint elementele care alcătuiesc esența orașului, dar într-o manieră minimalistă

Constanța Logo Challenge | Bogdan Strete: Am vrut să incorporez cât mai succint elementele care alcătuiesc esența orașului, dar într-o manieră minimalistă

Bogdan Strete, participant la Constanța Logo Challenge, s-a născut chiar în Constanța. Așa că provocarea competiției de creație a fost cu atât de specială. Deși este orașul în care a copilărit și îl cunoaște bine, Bogdan a acordat multă atenție documentării și parcurgerii brief-ului înainte de a se apuca de lucru. Familiaritatea cu subiectul nu este suficientă pentru procesul creativ. 

"Am plecat de la premiza să nu mă bazez direct pe ce știu despre oraș. Am început cu citirea atentă a brief-ului, un mic research, analizarea cuvintelor cheie, ca după să încep să schițez orice idee aveam în cap, chiar dacă mergeau sau nu", spune Bogdan. 

Povestim cu Bogdan Strete în continuare despre nostalgiile care îl leagă de Constanța, cum a fost să gândească un logo pentru orașul natal, care au fost provocările și sensibilitățile. 

 

Background

Am 27 de ani, născut chiar în municipiul Constanța, dar locuiesc din 2016 la București. De mic am avut o atracție pentru desenat, inspirat de desenele animate cu super eroi și jocurile video. A fost natural pentru mine să încerc să reproduc acele explozii de culori și forme cu orice aveam la îndemână (creioane colorate, creioane tip pastel, carioci), ca o dragoste la prima vedere.

Pe la începutul liceului în 2012, am primit cadou de la ai mei prima mea tabletă grafică, de unde am început să învăț să folosesc programe precum Sketchbook de la Autodesk, clasicul Photoshop CS5 și Corel DRAW. De atunci am început să îmi petrec nopțile învățând după ce tutoriale aveam la îndemână despre principii de design avansate, digital painting, manipulare foto și ilustrații.

 

Începutul în design

La București am avut de ales între două facultăți, ambele având specializări în graphic design, alegând până la urmă să întru la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) unde aveam, spre uimirea mea, specializarea de Advertising. Acolo am descoperit o nouă afinitate pentru brand design (sau cum îi ziceam înainte, “artă comercială”), unde am putut să îmi aplic cunoștiințele trecute în simulările de brief date la facultate, învățând totodată lucruri pe care nu le știam.

Prin anul 2, am avut ocazia să fac practică la prima mea agenție de publicitate, urmând la finalul facultățîi să lucrez chiar în industria publicității, la recomandarea și încurajarea unei profesoare de la facultate, căreia îi mulțumesc până și în ziua de azi. În prezent, am 5 ani de când lucrez în industrie că graphic designer.

 

Participarea la Constanța Logo Challenge

Am aflat super întâmplător de concurs, venind ca o surpriză de început de an. Este o provocare foarte fresh și chiar o onoare pentru mine să concep un branding pentru identitatea orașului meu natal.

 

Procesul de creație

Am plecat de la premiza să nu mă bazez direct pe ce știu despre oraș. Am început cu citirea atentă a brief-ului, un mic research, analizarea cuvintelor cheie, ca după să încep să schițez orice idee aveam în cap, chiar dacă mergeau sau nu. Până la urmă, când concep o idee, tot procesul este un trial and error destul de plăcut pentru mine.

 

Punctul de plecare

Am vrut neapărat să incorporez cât mai succint elementele care alcătuiesc esență orașului, dar într-o manieră minimalistă. După multe încercări, mozaicul este singurul element care a rămas învingător în toate schițele, fiind ușor să adaptez alte mici icon-uri în formă finală, și anume soarele, valurile, ancora și una din ferestrele Cazinoului.

 

Surse de inspirație

Sunt un fan al stilului retro din perioada anilor ’80 americane, fiind inspirat din seriale și jocuri video precum Miami Vice, GTA Vice City și Hotline Miami printre altele, estetica fiind fresh până în ziua de azi, fără să se simtă învechită.

Un exemplu cheie a fost brand-ul orașului Lisabona, fiind aliniat cu direcția spre care voiam să merg și multe alte proiecte găsite de la alți artiști de pe Behance sau Art Station.

 

Cea mai grea parte 

Ideea de a include cât mai multe elemente și de a le echilibra în același timp, fiind o linie fină între a arată bine, dar strucutra să rămână cât mai lizibilă. Eye-catchy, dar nu exagerat.

 

Provocările unui logo de oraș

Este ușor să ai imaginea orașului în cap, dar dificil când trebuie să fie transpusă sub o formă de design coerentă. Mai ales că acel design trebuie să fie reprezentativ, cât mai succint și recognoscibil, să arate privitorului că “hei, așa văd și eu Constanța”.

Important de altfel este să vizualizez dinainte cum ar arată logo-ul declinat pe toate materialele de comunicare, fie ele outdoor sau în mediul online.

 

Sensibilități

Am vrut să țin cont de elementele de baza asociate cu orașul Constanța într-o manieră bogat cromatică și fină.

 

Ce îți vine prima dată în minte când te gândești la Constanța

Marea, fie în timpul zilei sau a nopții. Resimt nostalgia pe care o aveam când mergeam la plajă din oraș, plimbările de după pe faleză Cazinoului.

 

Cum ai descrie orașul într-o propoziție

Te poartă pe valuri însorite.

 

Relația ta cu orașul Constanța

Fiind orașul meu natal, am o relație destul de specială. Dar, având în vedere că acum locuiesc la București, apuc să vizitez orașul destul de rar.

 

Harta personală

Am un traseu destul de fix: Casă de Cultură, unde merg în vizită la bunica mea, bulevardul Ferdinand, parcul Primăriei, Piața Ovidiu, o plimbare pe faleză și până la Cazino, și înapoi prin Piața Ovidiu cu amicii din copilărie. 

 

Participă și tu la Constanța Logo Challenge. Citește cu atenție brieful, lasă-te inspirat de energia și poveștile orașului, creează un logo care să definească cât mai bine Constanța și înscrie-te în concurs până pe 15 martie.

TheCreator
TheCreator este platforma de branded user-generated content a IQads.
Prin intermediul TheCreator, brandurile dau briefuri comunitatii creative IQads, obtinand sute de rezolvari creative, mii de interactiuni si sute de mii reach.
Brandurile obtin solutii pe care le pot implementa si continut branded pe care il pot folosi in social media. Prin intermediul TheCreator, IQads a dezvoltat si derulat zeci de competitii creative de design, scurtmetraje, benzi desenate, spoofuri, filme, ilustratii etc pentru companii.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related