Constanța Logo Challenge | Liviu Ionescu: Aici e partea grea. Să fii original, să faci ceva simplu, dar expresiv

Constanța Logo Challenge | Liviu Ionescu: Aici e partea grea. Să fii original, să faci ceva simplu, dar expresiv

Liviu Ionescu, participant la Constanța Logo Challenge, are multe de povestit. A fost culegător de text la ziar, s-a înrolat în armată, a lucrat într-un copyshop și în ONG, la o firmă de producție publicitară și la una de software, a pornit, alături de un coleg, propria firmă de grafică, a făcut facultatea de cadastru și a terminat Scoala Populara de Arte Cornetti. Ce a rămas constant, pe parcursul tuturor acestor experiențe, a fost pasiunea pentru desen. Iar in ultimii ani, a reusit sa se dedice mai mult designului. 

"In grafica am inceput sa lucrez in 1998, cand tata mi-a cumparat un calculator 286 si am inceput sa invat Corel, Photoshop. Inceputul in design a fost greu pentru ca am pornit singur. De cativa ani, datorita social media, ma hranesc zilnic cu design", povesteste Liviu. 

Vorbim cu Liviu Ionescu în rândurile următoare despre experiențele diverse de până acum, participarea la competiția de design și ce l-a inspirat în crearea propunerilor de logo pentru Constanța. 

 

Armată, grafică, IT

Mă numesc Ionescu Liviu, am 49 de ani, sunt din Craiova.

Am început școala generală nr. 29 din cartier (cred că ați auzit de “Valea Roșie”), apoi am intrat la liceul industrial Train Vuia. În 1994, am intrat la Facultatea de Științe Economice din Craiova. În 1998, am început să lucrez “culegător text” la un cotidian local și din acest motiv nu m-am mai dus la cursuri, ajungând să repet anul 3 de facultate și să o întrerup. Tot cam din 1998 am început să învăț singur să lucrez în domeniul graficii.

În 1999 m-am înrolat în armată crezând că voi avea mai multe șanse la angajare, dar nu mi s-a părut, după un an, o idee bună. După armată m-am angajat la un copyshop, unde se printau invitații de nuntă, transformam pozele alb-negru în color, listam cărți de vizită, făceam prelucrări foto.

În 2003 m-am angajat la un laborator foto, unde de asemenea realizam tot ce ține de foto și prelucrări foto. In 2004 am dat proba de grafica la o firma de software din Craiova unde am reusit sa ma angajez. Am lucrat ulterior la o firma de productie publicitara, dar nu in domeniul graficii, ci in domeniul serigrafiei. În scurt timp am ajuns la o tipografie, loc în care am descoperit tehnica CMYK, eu fiind pe mod RGB :)).

În 2005 m-am asociat cu un coleg de la tipografie și am făcut o firmă de grafică, cu specificul principal de realizare harti publicitare format 50x70 cm pentru mai multe judete si orasul din sudul Romaniei, machete grafice pentru diverse materiale publicitare (sigle, afise, pliante, brosuri, agende, calendare). 

Intre 2010 si 2014 am facut facultatea de cadastru in Craiova. În 2023 am terminat Scoala Populara de Arte Cornetti, sectia grafica, unde am invatat sa desenez in pastel pe carton. Din 2011 lucrez la un ONG in domeniul IT.

Din punct de vedere personal, in 2012 m-am casatorit, am doi copii, un baiat de 12 ani si o fata de 8 ani.

 

Cum te-ai îndreptat înspre domeniul creativ

Domeniul creativ m-a interesat cam de la 9-10 ani, cand am inceput sa desenez pe caietele de scoala pe prima pagina sau pe ultima tot felul de “moace” cum le ziceam eu atunci, țânțari grași, scrisul din “star wars”, tot felul de simboluri, ninja, Spiderman.

La 14 ani am vrut sa merg la Liceul de arte din Craiova, unde era si fratele meu mijlociu, la muzica, dar am ales Liceul Industrial nr. 1 din Craiova, vrand sa lucrez la Fabrica de avioane unde lucra tata. Din pacate fabrica de avioane nu a mai avut prea mare succes in anii urmatori.

Mai exact, in grafica am inceput sa lucrez in 1998 cand tata mi-a cumparat un calculator 286 si am inceput sa invat Corel, Photoshop. Inceputul in design a fost greu pentru ca am pornit singur. In acea vreme era greu cu internetul. Deci nu prea aveai surse de inspiratie.

De cativa ani, datorita social media, ma hranesc zilnic cu design.

 

Participarea la Constanța Logo Challenge

Saptamana trecuta, pe 18 februarie, a venit la mine un prieten din copilarie care mi-a aratat cateva lucrari ale unui prieten de-ai lui. In ziua urmatoare m-am uitat mai bine pe site, am vazut competia, m-am uitat prin regulament si am realizat ca pot participa.

Am facut doua variante, lucrand in Corel Draw. Cand am inceput sa aplic, am vazut ca se cere photoshop sau illustrator :)). Am salvat variantele din corel in illustrator si am aplicat. A 3-a varianta am facut-o in illustrator, in acele zile am inceput sa prind “aripi” in illustrator, lucrand in illustrator mai rar, eu cochetand cu corel draw.

 

Procesul de creatie

Procesul de creatie in tot ceea ce fac incepe lent, simplu. Pe masura ce trag linii (vectorizez) incep sa gasesc conotatii, acele semnificatii, incepi sa fii asemeni unui arheolog, descoperi ceva ce nu a mai fost descoperit, lucru care te face sa te simti bine, dar, mai mult decat atat, incepi sa iti dai seama ca poti mai mult, iti pui intrebarea “cum ar fi daca ai uita tot si ai face ceva si mai complex?”.

Am plecat de la faptul ca litera T este in mijlocul cuvantul Constanta. Si apoi m-am gandit ca fiind vorba de imbratisare sa ma folosesc cumva de doua maini … pe care le-am unit de ancora. (inainte de asta pusesem doua maini la cei doi T care formau o inima, acel simbol de iubire care este present mereu pe plaja). Dar am decis ca mai bine sa fie prima varianta cu imbratisare.

 

Surse de inspiratie

Sursele de inspiratie sunt internetul, caut poze, cuvinte cheie, sinonime, ce aud la televizor, orice linie pe care o vad interesanta, o gluma, o paralela, orice. Imi plac spre exemplu acele intro din filme, si stiu ca se pot face si mai bine. Dar cand asezi in program intentia vezi ca nu bate deloc cu ce ti-ai imaginat, si incepe munca grea.

Cum sa faci sa dea bine? Sa se vada bine si de departe si de aproape? Intr-un final, recunosc: m-am folosit de chat GPT pentru a retușa puțin descrierea. La partea de propuneri grafice am fost cam dezamăgit de chat GPT =)) (deci sursa de inspiratie zero).

 

Cea mai grea parte

Si aici vine partea grea!!! Sa faci ceva ce nu a mai facut nimeni, sa fii original. Sa faci ceva simplu dar si expresiv. Cum asezi cat mai multe elemente expresive, dar sa poata fi si usor de interpretat? Sa tragi o linie, dar acea linie sa fie mai mult decat o linie. Cum sa faci sa dea bine acel logo privit de departe, dar cand te apropii sa fie si mai interesant?! Pe masura ce te apropii sa incepi sa identifici si mai multe elemente si sa fii uimit de ce se poate intampla acolo. Mai intai il lucrezi in negru, si apoi te gandesti sa nu folosesti mai mult de doua culori pentru ca stii sigur ca il vei distruge. Partea buna e ca nu esti pe panza cand pictezi. Esti doar pe ceva unde ai multiple posiblitati de undo si redo.

 

Ce presupune special un logo de oraș

Cred că este foarte complex pentru că este vorba de un oraș care are multe elemente, este ca o țară, are și istorie, are și port, are și apă, are și plajă. Singurul lucru pe care nu îl are: nu este cald tot timpul.

 

Sensibilități

Faptul ca ati strecurat cuvantul imbratisat. Eu iubesc fara sa ma exprim in cuvinte, ma exprim mai mult prin fapte. De-asta mi s-a parut sensibil, pentru ca trebuie sa ma exprim prin linii simple in cuvinte mari.

 

Ce îți vine prima dată în minte când te gândești la Constanța

Ma gandesc la apa. Mie imi place sa inot. Fiul meu, la 8 ani, e mai filozof ca mine, a facut o remarca referitoare la cei care erau in apa: tati de ce bărbații înoată si femeile se bălăcesc?

 

Cum ai descrie orașul într-o propoziție

Daca ar fi curat, ar fi de vis!

Ma gandeam azi, pentru ca tot s-a vorbit de Cazino-ul din Constanta, la un motto gen: Ca zi, nouă ne place!

 

Relația ta cu orașul Constanța

Anul trecut nu am fost la Constanta. Am fost de doua ori in 2023. Nu mergem in fiecare an pentru ca servirea lasa de dorit. Iar preturile sunt cam mari.

 

Ce îți place cel mai mult

Imi place apa, imi place ca nu este foarte cald. Iar copiii se simt extraordinar.

 

Participă și tu la Constanța Logo Challenge. Citește cu atenție brieful, lasă-te inspirat de energia și poveștile orașului, creează un logo care să definească cât mai bine Constanța și înscrie-te în concurs până pe 15 martie.

TheCreator
TheCreator este platforma de branded user-generated content a IQads.
Prin intermediul TheCreator, brandurile dau briefuri comunitatii creative IQads, obtinand sute de rezolvari creative, mii de interactiuni si sute de mii reach.
Brandurile obtin solutii pe care le pot implementa si continut branded pe care il pot folosi in social media. Prin intermediul TheCreator, IQads a dezvoltat si derulat zeci de competitii creative de design, scurtmetraje, benzi desenate, spoofuri, filme, ilustratii etc pentru companii.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Oameni

Subiecte

Sectiune


Comentarii

Vatavu Fanel
acum 1 luna
Simplu, impresionant de expresiv și unește într-o imagine MINUNATA CONSTANTA!


Branded


Related