Ioana Caranica & Magdalena Vladimirescu, colege de liceu și de facultate, sunt prietene de 20 de ani. După Universitatea de Arhitectură și Urbanism ‘Ion Mincu’ din București, au evoluat totuși în direcții diferite. Magda a continuat în arhitectură și face parte din echipa de proiectare care s-a ocupat de restaurarea Cazinoului, iar Ioana s-a dedicat graficii și ilustrației. Împreună și-au unit forțele și talentele și au participat și la Constanța Logo Challenge cu trei propuneri de logo.
"Tonul ales trebuie să se alinieze perfect cu tema abordată. În cazul nostru, provocarea principală a fost găsirea unui echilibru fin între Constanța ca reper istoric și identitatea sa de destinație turistică – „Capitala litoralului”, spun Ioana & Magdalena.
Povestim în continuare cu Ioana & Magdalena despre participarea la competiția de creație, care au fost sensibilitățile în crearea unui logo pentru Constanța și care este legătura lor cu orașul.
Bio pe scurt
Magdalena: Salut! Suntem Ioana Caranica și Magdalena Vladimirescu, avem 34 de ani și ne leagă o prietenie de două decenii, cu un background similar până într-un anumit punct. Suntem din Tg Jiu, am fost colege de clasă în liceu, la Colegiul Național ‘Tudor Vladimirescu’, apoi colege de facultate la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ‘Ion Mincu’ din București.
Ioana: Între timp, am evoluat în direcții diferite, Magda face arhitectură, iar eu grafică, ilustrație, animație.
Momente importante
Magdalena: Probabil că cele mai importante momente până în acest punct au fost începerea și finalizarea facultății de arhitectură, fiecare din acești pași deschizând noi drumuri din punct de vedere profesional. Ulterior, alăturarea mea echipei de proiectare actuale a deschis si mai multe orizonturi catre un domeniu care părea greu de atins și anume restaurarea de monumente istorice.
Ioana: Încă din facultate am tot pendulat între arhitectură și grafică. În cele din urmă, am avut o întâlnire foarte norocoasă la sfârșitul universității, când am lucrat cu Justin Baroncea, care este arhitect și artist. Atunci am realizat că există și alte căi pe care le pot urma cu background-ul de arhitect, direcții care îmi vin mai natural și în care pot să folosesc în mod creativ tot ce știu deja din arhitectură. Apoi, acest univers nou descoperit a continuat să se deschidă și să se dezvolte.
Începutul în domeniul creativ
Magdalena: Am început incursiunea în domeniul creativ încă din școala generală, cu lecții de desen și pictură, fără a avea un obiectiv anume, ci mai degrabă în scop recreativ, însă mi-am dat seama destul de repede că e un domeniu care mă atrage. În liceu m-am lămurit că de fapt arhitectura era cea potrivită pentru mine deoarece îmbină atât latura creativă, cât și cea tehnică, funcțională care reușește să aibă o finalitate concretă. Nu mi-am îndreptat niciodată în totalitate atenția către grafică, ci doar am realizat concepte punctuale, cu rolul de a obține un pachet complet la diverse proiecte de arhitectură, așadar o întrepătrundere de skilluri și domenii.
Ioana: Acum că mă gândesc, da, îmi aduc aminte de mici momente din copilărie care indicau că aș putea face ceva creativ, desenam, inventam cuvinte și jocuri. În final, raționamentul care m-a dus spre arhitectură a fost ‘Nu-mi pot imagina o viață într-o meserie plictisitoare. Vreau ceva creativ, artistic, dar în același timp concret, tehnic, serios.’ Pe vremea aia nu cunoșteam meseria de grafician și nici nu aveam o idee clară despre cum se poate trăi din artă.
Cred că am răspuns parțial la întrebare, povestind mai devreme de întâlnirea cu Justin. Asta a pus în mișcare pentru mine procesul de deschidere dinspre arhitectură spre design, grafică, ilustrație și animație. Și apoi am avut multe alte întâlniri norocoase care mi-au îmbogățit universul creativ. De altfel, multe dintre abilitățile pe care le înveți în școala de arhitectură se suprapun bine cu ce e necesar ca să pornești în lumea graficii. În plus, am învățat foarte multe lucruri prin practica directă.
Participarea la Constanța Logo Challenge
Magdalena: Inițiativa Ioanei mai degrabă, eu doar am acceptat provocarea.
Ioana: Am descoperit concursul pe site-ul vostru și, din prima clipă, mi s-a părut super interesant! Cunosc bine Constanța și cred că are un potențial imens. În plus, știam că Magda a lucrat îndeaproape cu orașul în ultimii ani prin proiectele ei de arhitectură, ceea ce îi oferă o perspectivă valoroasă asupra contextului său arhitectural, patrimonial și istoric.
De-a lungul timpului, am mai participat împreună la concursuri, așa că ne cunoaștem deja stilul de lucru și abordarea creativă. Prin urmare, i-am propus să ne înscriem, iar câteva săptămâni mai târziu, iată-ne aici!
Procesul de creație
Magdalena: Procesul de creație a fost unul fluid și natural, probabil datorită faptului că nu e prima oară când lucrăm împreună la un proiect sau concurs. Ne cunoaștem bine preferințele, ba chiar împărtășim gusturi similare în materie de estetică, ceea ce a făcut colaborarea cu atât mai armonioasă.
În principiu am avut ca punct de plecare o listă a elementelor simbol ce definesc Constanța din punct de vedere geografic, istoric sau cultural, elemente ce sunt ușor de identificat la nivelul orașului.
Cea mai dificilă etapă a fost aceea a esențializării tuturor informațiilor culese anterior într-un logo cât mai clar, scopul nostru fiind să transmitem cât mai multe informații sau senzații, utilizând un minim de gesturi grafice, de așa manieră încât rezultatul final să aibă un puternic impact vizual și senzorial.
Provocările unui logo de oraș
Magdalena: Esențializarea informației și redarea grafică cât mai succintă și expresivă cred că sunt cele ce ar trebui să dicteze crearea unui logo de oraș.
Ioana: În plus, trebuie să transmită clar valorile, identitatea și direcția orașului. Mai ales în acest context, este esențial ca limbajul vizual să fie atemporal și universal, astfel încât să rezoneze cu un public divers, având gusturi și afinități variate, și să își păstreze relevanța de-a lungul timpului.
Un element absolut esențial în orice situație, dar cu atât mai important în cadrul unei teme cu un impact atât de mare, este că logo-ul trebuie să fie versatil și să funcționeze impecabil în toate formele sale: monocrom, color, la diferite scări și în diferite contexte.
Ce presupune special un astfel de logo
Magdalena: Cheia cred că este de a transmite cât mai multe idei privitorului, utilizând cât mai puține elemente grafice, dar în același timp folosindu-se de diverse subtilități pentru accentuarea punctelor forte, fie că e vorba de o culoare sau de o formă anume.
Ioana: Tonul ales trebuie să se alinieze perfect cu tema abordată. În cazul nostru, provocarea principală a fost găsirea unui echilibru fin între Constanța ca reper istoric și identitatea sa de destinație turistică – „Capitala litoralului”. De altfel, de aceea am propus mai multe soluții, fiecare reflectând aceste două dimensiuni într-un mod distinct, dar echilibrat.
Sensibilități de care ați ținut cont
Magdalena: Legătura directă a orașului cu marea a reprezentat pentru noi cel mai puternic element de luat în considerare, propunerea grafică, fiind de fapt și resursa naturală cea mai bogată a zonei.
Ioana: Da, în cele din urmă, am identificat marea ca simbol ideal al echilibrului menționat anterior, integrând-o ca element central și unificator în toate propunerile noastre, fie că e vorba de mișcarea valurilor în litere, fie că e vorba de fundalul pentru reperele istorice și culturale ale orașului. În întregul proces, am încercat să mă pun atât în postura publicului țintă definit în brief, cât și în cea a unui constănțean îndrăgostit de orașul său.
Ce îți vine prima dată în minte când te gândești la Constanța
Magdalena: Pentru mine, primele repere când vine vorba de Constanța sunt marea și Cazinoul.
Ioana: Primele experiențe legate de Constanța sunt vacanțele la mare din copilărie, plaja, marea, orizontul deschis, cerul liber, răsăriturile și apusurile.
Cum ai descrie orașul într-o propoziție
Magdalena: Un oraș vibrant din toate punctele de vedere cu un potențial uriaș care încă se lasă greu descoperit.
Ioana: Cred că Magda a surprins perfect esența orașului.
Relația cu Constanța
Magdalena: Relația mea cu orașul Constanța a fost una destul de strânsă în ultimii 5 ani, ajungând aici destul de des și toate drumurile având ca destinație finală clădirea Cazinoului. Am făcut parte din echipa de proiectare (arhitectură) ce a lucrat la proiectul de restaurare al Cazinoului, așa se face că am creat o legătură aparte cu orașul în cele din urmă.
Am reușit să văd cum o clădire de patrimoniu poate să lege o comunitate locală dar și să atragă turiștii în același timp, asta în condițiile în care nici măcar nu s-au finalizat complet lucrările și nu s-au deschis încă ușile către publicul larg. Oportunitatea de a propune un logo pentru oraș a venit precum o completare parcă la tot parcursul din ultimii ani, iar participarea a părut complet firească.
Ioana: Când eram copil și veneam aici mi se părea cosmopolit și fascinant, iar asta a rămas cu mine mereu. Mă emoționează straturile de istorie ale acestui loc - de exemplu, vechiul edificiu roman cu mozaic era unul din elementele mele preferate din oraș. Între timp, parte din familia mea este din Constanța, așa că acum am o relație foarte personală cu orașul.
Ce îți place cel mai mult aici
Magdalena: În mod total nesurprinzător cel mai mult cred că îmi place faleza ca punct de belvedere către mare.
Ioana: Marea - în special în afara sezonului, orizontul deschis.
Harta personală a orașului
Magdalena: Harta personală e descrisă mai degrabă de drumurile București - Constanța decât orice altceva, însă îmi doresc ca în viitor să fie mult mai extinsă la nivelul orașului.
Ioana: Harta orașului e legată pentru mine, pe de-o parte de întâlnirea dintre oraș și mare (turistică, istorică, industrială), iar pe de altă parte de experiențele trăite aici în familie, deci poate locuri care nu sunt atât de importante ca repere culturale - un mic restaurant, o casă unde locuiește un prieten, o școală, un cartier de blocuri, piața, locul în care am mâncat primul și cel mai delicios șuberek.
Participă și tu la Constanța Logo Challenge. Citește cu atenție brieful, lasă-te inspirat de energia și poveștile orașului, creează un logo care să definească cât mai bine Constanța și înscrie-te în concurs până pe 15 martie.
TheCreator
TheCreator este platforma de branded user-generated content a IQads.
Prin intermediul TheCreator, brandurile dau briefuri comunitatii creative IQads, obtinand sute de rezolvari creative, mii de interactiuni si sute de mii reach.
Brandurile obtin solutii pe care le pot implementa si continut branded pe care il pot folosi in social media. Prin intermediul TheCreator, IQads a dezvoltat si derulat zeci de competitii creative de design, scurtmetraje, benzi desenate, spoofuri, filme, ilustratii etc pentru companii.