Constanța Logo Challenge | Adina Barbu: Nu mi-a fost frică de clișee, deoarece consider că un design bun este simplu, dar inteligent

Constanța Logo Challenge | Adina Barbu: Nu mi-a fost frică de clișee, deoarece consider că un design bun este simplu, dar inteligent

Cea mai mare provocare în crearea unui logo de oraș este să surprinzi cu adevărat esența locului, crede Adina Barbu, participantă la Constanța Logo Challenge. Să treci dincolo de mozaicul componentelor lui - natură, istorie, arhitectură, gastronomie, să nu te temi de clișee, să cauți cu încăpățânare un fel simplu prin care să captezi identitatea. 

Adina Barbu a studiat design textil la Londra și după șase ani de locuit acolo, s-a întors în România, după pandemie, încercând să își facă loc în domeniul creativ. Participarea la Constanța Logo Challenge a constituit o oportunitatea de a-și exersa creativitatea. 

Adina s-a născut și a copilărit în Tulcea, așa că orașul Constanța i-a fost mereu aproape, îl știe pe de rost. Cu toate astea, punctul de pornire în procesul de creație a fost brieful. 

"Am crescut lângă Constanța, deci experiențele mele cu acest oraș sunt foarte bogate, iar inspirație am avut din belșug. Trebuia doar să decid ce vreau să includ în acest logo", spune Adina. 

Povestim cu Adina în continuare, despre Tulcea, Constanța și Londra, despre experimentele & încercările din parcursul ei, care au adus-o în zona creativă, despre artă, design și provocările logo-ului de oraș. 

 

Bio pe scurt

Bună! Sunt Adina, am 26 de ani și sunt din Tulcea, iar dupa 6 ani în care am trăit și studiat la Londra, m-am reîntors in țară. La facutltate am ales să studiez design textil, dar toata viața am cochetat cu diverse domenii artistice. Desi nu am fost întotdeauna sigură ca vreau să urmez o cariera artistică, uitându-mă în urmă îmi dau seama că arta m-a însoțit în toate etapele vieții și că nu mă văd făcând altceva. Având în vedere că domeniul textil este mai puțin dezvoltat în România, designul graphic și ilustrația au ajuns focusul meu principal în ultimul timp.

 

Momente importante

Cu siguranță cel mai important moment a fost la sfarșitul clasei a 10-a când am decis împreună cu părinții mei să urmez un liceu de artă din UK. Din acel punct, m-am devotat complet artei, am ajuns să studiez la Central Saint Martins, colegiu al University of the Arts London și am avut o multitudine de experiențe pe care le voi purta cu mine toata viața. Fără acel moment, nu știu dacă aș fi ajuns să îmi urmez cu adevărat pasiunile.

 

Începutul în domeniul creativ

Am fost interesată de artă toată viața, dar decizia de a alege domeniul creativ a venit după clasa a10a. Alegerea ariei creative în schimb a venit mult mai greu, pentru ca sunt o persoana căreia îi place să experimenteze cu diverse tehnici și am avut multe "obsesii" de-a lungul anilor. Inițial am cochetat cu jurnalismul, apoi cu designul vestimentar, dar am ajuns să iubesc textilele și tricotatul, atat manual cât și pe masini industriale. Asta este ceea ce am studiat în facultate.

Surprinzător, am avut sansa să aleg Graphic Design ca specializare în facultate, pentru că la liceu am avut Graphic Design ca materie timp de doi ani, dar din păcate am avut ghinion cu un profesor care nu m-a facut să văd cât de creativ și de interesant poate să fie designul grafic așa că la vremea respectivă nu mi-a plăcut. Uitându-mă înapoi, regret uneori că nu am ales să studiez asta timp de 3 ani. Dar pe de altă parte, background-ul în design textil mi-a dezvoltat extrem de mult capacitatea de a lucra cu texturi, culori și de a privi lucrurile dintr-o perspectiva foarte diferită.

După ce m-am întors în țară după pandemie, am început să primesc diverse proiecte ce țin de graphic design, la inceput de la familie și prieteni, pentru că eu eram "artista". Iar aceste proiecte mi-au arătat că mi-ar plăcea la nebunie să fac freelancing full-time, ceea ce fac de aproape 1 an și jumatate. Mi-am dat seama că de fapt întotdeauna am fost bună la ceea ce ține de graphic design, încă din școala primară aveam cele mai frumoase proiecte în Power Point și cele mai bine gândite planșe, doar că nu am luat acest domeniu în considerare, deși învățasem atât la liceu cât și singura de-a lungul anilor să folosesc programele Adobe.

Noțiunile foarte de bază le-am primit în cei doi ani de liceu la orele de graphic design. Dar modul de învățare era foarte creativ și sincer foloseam mai mult foarfeca, lipici și markere decât calculatorul. Nu știu cum am învățat cu adevarat să folosesc programele digitale, pur și simplu, de fiecare dată când aveam nevoie de ceva, mă încăpățânam să învăț singură, uitându-mă la tutoriale pe Youtube, dar asta și pentru că îmi plăcea să lucrez la astfel de proiecte. Făcând multe proiecte atât în facultate cât și personale, am căpătat experiența.

 

Participarea la Constanța Logo Challenge

Am găsit anuntul online, pe un grup pe Facebook, și am simțit că este un proiect chiar fain. Ca orice freelancer la inceput de drum, sunt în cautare de noi oportunități și de clienți, așa că mi s-a părut o idee bună.

 

Procesul de creație

Am abordat acest proiect ca oricare proiect creativ, începând cu research, urmat de schițe și brainstorming pe hârtie. Abia după ce am umplut câteva pagini de simboluri și de idei am deschis calculatorul, ca să le pun în ordine.

 

Punctul de plecare

Am învățat că brief-ul este cel mai bun punct de plecare, în special când exista un brief atât de detaliat ca cel oferit în situația de față, așa că am analizat foarte bine toate cuvintele cheie prezente în brief.

Am crescut lângă Constanța, deci experiențele mele cu acest oraș sunt foarte bogate, iar inspirație am avut din belșug. Trebuia doar să decid ce vreau să includ în acest logo. Totuși am vrut ca logourile  propuse să fie ușor de asociat cu orașul Constanța, am vrut să folosesc elemente cunoscute, precum cazinoul, valurile mării, soare, elemente marine. Nu mi-a fost frică de clișee, deoarece consider că un design bun este simplu, dar inteligent.

 

Cea mai grea parte 

Complexitatea orașului. Constanța reprezintă mult mai mult decat plajele și marea, dar totuși acestea nu pot fi ignorate ca parte reprezentativă. Este greu să încluzi într-un logo, care prin definiție trebuie să fie simplu și memorabil, și istoria, și cultura, si distractia, si gastronomia, și marea, și recreerea, și minoritățile, dar toate acestea sunt lucruri pe care oamenii le apreciaza la acest oraș.

 

Provocările unui logo de oraș

Părerea mea este că cea mai mare provocare este să captezi cu adevărat esența orașului. Puține design-uri au această capacitate.

 

Ce presupune special un astfel de logo

Cred că un logo de oras bun este în primul rând foarte deștept gândit. Nu poate fi doar un simbol, sau doar numele orașului scris într-un anume font. Trebuie să transmită mult mai mult decât un logo obișnuit. De asemenea, de multe ori când creezi un logo pentru un brand, brandul se naște împreună cu logo-ul, iar logo-ul va deveni sinonim cu valorile acelui brand, chiar dacă la început nu transmite atât de mult. În schimb un oraș deja are caracteristicile si valorile sale specifice, iar un logo trebuie să reușească să se ridice la așteptări.

 

Ce îți vine prima dată în minte când te gândești la Constanța

Vaporul de la intrare! Pentru că îl vedeam mereu cand eram mică și veneam cu părinții cu mașina la Constanța, iar când vedeam vaporul știam că am ajuns. Dar și multe alte amintiri pe care am avut șansa să le traiesc aici de-a lungul timpului.

 

Cum ai descrie Constanța într-o propoziție

Constanța e orașul unde marea întâlnește istoria, dar pentru noi, cei din Tulcea, rămâne locul unde ne pierdem printre valuri când vrem să evadăm din liniștea Deltei.

 

Relația ta cu orașul

Traind în Tulcea, am venit foarte des la Constanța toată viața mea. Cele mai vechi amintiri sunt de cand eram mică și mă aduceau ai mei la joacă în Parcul Tăbăcăriei, iar când eram mai mare puțin veneam odata pe lună  cu mama la shopping la Constanța, era ziua noastră ca fetele.

După ce am crescut, Constanța a devenit destinație de weekend pe timpul verii, veneam dimineață, plecam seara, câteodată faceam plajă, alteori vizitam un muzeu sau o expoxiție, uneori ne plimbam prin piața Ovidiu sau prin portul turistic, iar uneori încercam să le facem pe toate într-o zi. Din păcate Tulcea e mică, dar Constanța a fost mereu orașul adoptiv care mi-a dat posibilitatea să mă bucur de avantajele unui oraș mai mare, și este orașul unde am aproape la fel de multe amintiri ca în orașul natal.

 

Ce îți place cel mai mult aici

Faptul că miroase a mare! Pentru mine farmecul orașului este dat de deschiderea la mare, deși are multe alte aspecte fascinante, mereu va rămâne orașul de la mare.

 

Harta personală

De unde să încep? Se pune dacă zic că știu orașul pe de rost? Dacă ar fi să creez o hartă ilustrată, cred ca punctele pe care le-aș evidenția ar fi Portul turistic și Cazinoul, plaja Modern cu Centrul Vechi, City Park Mall, parcul Tabacariei și Delfinariul. 

 

Participă și tu la Constanța Logo Challenge. Citește cu atenție brieful, lasă-te inspirat de energia și poveștile orașului, creează un logo care să definească cât mai bine Constanța și înscrie-te în concurs până pe 15 martie.

TheCreator
TheCreator este platforma de branded user-generated content a IQads.
Prin intermediul TheCreator, brandurile dau briefuri comunitatii creative IQads, obtinand sute de rezolvari creative, mii de interactiuni si sute de mii reach.
Brandurile obtin solutii pe care le pot implementa si continut branded pe care il pot folosi in social media. Prin intermediul TheCreator, IQads a dezvoltat si derulat zeci de competitii creative de design, scurtmetraje, benzi desenate, spoofuri, filme, ilustratii etc pentru companii.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related