[Pasionat de bunătățuri] Lecturi, arome și întoarcerea la minimalism. Rețete simple, ingrediente puține, buget mic, timp redus

[Pasionat de bunătățuri] Lecturi, arome și întoarcerea la minimalism. Rețete simple, ingrediente puține, buget mic, timp redus

Cel mai simplu sfat pentru cei care cred că nu știu să gătească l-am cules de la Claudia Vasilache: Nu există eșec în bucătărie, ci doar încercări cu bune și rele din care ai de invățat. Și încă ceva important de adăugat la asta: curiozitatea. Ea o face pe Claudia să încerce diferite rețete în trend, diferite ingrediente la modă. Dar nu ca un „trebuie”, ci mai degrabă un „vreau și eu să gust”. Pe Lecturi și arome descoperă, experimentează, se bucură de călătoria printre senzații. 

Oamenii sunt din ce în ce mai atrași de rețetele vechi, tradiționale, care le aduc aminte de propria copilărie, iar rețetele care reușesc să atingă emoțional sunt foarte căutate acum, spune Claudia.

Din conversațiile noastre cu alchimiștii aromelor și ai gustului, culese alături de Selgros în seria Pasionat de bunătățuri, am observat ceva: putem înlocui ușor bucătăria cu viața și obținem o carte frumoasă cu rețete și povești de trăit. 

 

Trenduri în 2018

După părerea mea, există câteva trenduri culinare nu neapărat specifice anului 2018, ci mai degrabă care vin din ceilalți ani și se mențin și acum. Probabil că vor fi de actualitate și anul viitor.

Mă refer aici la preocuparea din ce în ce mai mare pentru readucerea la viață a vechilor preparate culinare, preparate tradiționale. Oamenii sunt din ce în ce mai atrași de rețetele vechi, tradiționale, care le aduc aminte de propria copilărie, iar rețetele care reușesc să atingă emoțional sunt foarte căutate acum.

Mai mult decât atât, există această preocupare și în rândul celor de specialitate, a bucătarilor cu experiență, nu doar a oamenilor obișnuiți. Preparatele românești au început să fie modernizate ca aspect sau tehnici culinare.

Bucătăria vegană și raw vegan, în mod special deserturile, încep să fie din ce în ce mai căutate și la noi în țară.

Alte trenduri ar fi turismul culinar, preocuparea pentru sustenabilitate, prepararea mâncărurilor gătite cu ajutorul aparatelor electrocasnice mai recent apărute pe piață cum ar fi slow cooker-ul sau multi cooker-ul, introducerea în rețete a diferitelor petale de flori comestibile și microplante, folosite fie ca ingredient fie la plating, ca decor.

Preocuparea pentru înlăturarea risipei alimentare este și ea de actualitate. Din ce în ce mai multe persoane devin preocupate de acest aspect, reușind să elimine risipa gătind cu ce au prin frigider, cu ce a rămas de la masa de cu o zi înainte, reciclând astfel mâncarea rămasă și evitând risipa.

Există în continuare și preocuparea pentru o alimentație care să asigure un stil de viață sănătos, nu neapărat diete pentru cure de slăbire. Superalimentele, prafurile proteice, diferiți nutrienți cum ar fi colagenul, pudrele cu super proprietăți, cum sunt cele de turmeric, maca, matcha etc. sunt și ele în trend anul acesta.

 

Efecte

Sunt în general o persoană curioasă. Nu neapărat gurmandă, dar curioasă. Și această curiozitate mă face să îmi doresc să încerc și eu diferite rețete în trend, diferite ingrediente la modă. Pentru mine ele nu sunt un „trebuie” ci mai degrabă un „vreau și eu să gust”. Curiozitatea vărsătorului își spune cuvântul.

 

Ce influențează pasiunea pentru gătit

Cred că suntem în mare, un popor curios și deschis la nou, la a experimenta chiar dacă reticent în primă fază și asta influențează pasiunea pentru gătit. Cred că în ce privește pasiunea pentru gătit, apariția atâtor bloguri culinare, dezvoltarea canalelor de comunicare online, a internetului în general a influențat și influențează în continuare pasiunea pentru gătit.

Chiar și acest efort făcut pentru schimbarea în bine a serviciilor din restaurantele românești poate fi considerat un factor de influențare a pasiunii pentru gătit a românilor, după părerea mea.

 

Inspirație

Mult timp am fost fascinată de rețete care provin din alte culturi gastronomice sau preparate sofisticate . Și acum sunt, însă mai puțin. Întoarcerea la tradițional a avut o puternică influență și asupra mea, la fel ca și eliminarea risipei alimentare.

Și cum am început să cochetez cu idea unui stil de viață minimalist, un alt trend la modă acum și aceasta se reflectă și în ceea ce public pe blog: rețete simple, cu ingrediente cât mai puține, accesibile celor cu un buget mic, cu un timp de preparare redus.

Trendurile acestea sunt și sursele mele de inspirație acum și îmi doresc ca ele să nu rămână la nivel de trend, ci să devină un stil de viață.

 

Blocaje în bucătărie

Da, cred că există! Am și eu perioade de „blocaj” și cred că oricare dintre noi are. Poate sunt perioade în care pur și simplu nu ai chef de gătit din diferite motive. Se mai întâmplă chiar ca și starea sănătății să te împiedice să vrei să gătești. Sau, știu eu, diferite evenimente nefericite din familie.

Uneori acesta poate fi un „blocaj” sezonier. Să luăm vara ca exemplu. Eu una cel puțin, vara prefer să ies mai mult în natură, să plec în vacanță cu familia așa că nu îmi mai stă gândul așa de mult la a găti. Prefer însă să testez ce gătește altcineva. ;)

Acel „reading slump” pe care cititorii de cursă lungă îl experimentează uneori, cred că există și în domeniul culinar.

Am trecut și eu prin astfel de etape, dar am reușit să trec peste ele în timp și cu răbdare. Nu am făcut nimic special, ci doar s-a întâmplat declick-ul necesar, declanșat fie de o schimbare în viața personală, fie de propunerea de a participa la un proiect culinar sau, pur și simplu văzând sau auzind vorbindu-se de un anume fel de mâncare și dorind să îl încerc și eu acasă pentru familia mea.

 

Cerințe de la cititori

Oamenii obișnuiți sunt mai puțin influențați de trendurile culinare din restaurant. Deși suntem curioși ca și popor, mulți dintre noi suntem totuși reticenți la noutăți, puțin tentați să experimentăm altceva și să ieșim din zona de confort. Toți ne dorim, însă, o viață mai bună și o sănătate de fier, așa că până la urmă cedăm și noi trendurilor.

Dar nu renunțăm la vechile obiceiuri și ne întoarcem tot la ceea ce a reprezentat pentru noi în copilărie mâncarea de bază, cea care ne-o punea pe masă mama sau bunica.

Însă unele trenduri, cum ar fi cel bio sau cel vegan/raw vegan prind mai mult și, deși reticenți la început, în timp oamenii se obișnuiesc cu noile ingrediente și/sau rețete propuse și îl adoptă.

Trendul bio a prins bine pentru că are conotații legate de sănătatea noastră și oricine își dorește o viață lungă și o sănătate de fier.

Trendul vegan/raw vegan cred că a prins foarte bine tot pentru că a fost legat de ideea de sănătate dar și pentru că, în tradiția noastră creștin ortodoxă există cel puțin două mari perioade de post peste an, postul Crăciunului și cel al Sfintelor Sărbători de Paști.

Da, primesc deseori astfel de cereri de la cei ce îmi răsfoiesc rețetele de pe blog. Sunt persoane care abia acum află de un ingredient la modă (cum ar fi turmericul sau untul de cocos) și cer fie rețete, fie lămuriri în ceea ce privește achiziționarea lui. Sau persoane care doresc, din diferite motive personale rețete vegan/de post.

 

Trenduri supraestimate și subestimate

Mai degrabă aș putea zice care mi se pare subestimat: trendul eliminării risipei alimentare. Cred că ar trebui să i se acorde mai multă importanță în viitor.

Dacă mă gândesc bine, supraestimat, că tot m-ai întrebat, cred că este trendul bio. Asta pentru că eu una nu cred că mai există ceva cu adevărat „bio”, ceva crescut natural, fără pic de chimicale. Asta pentru că planeta noastră este, din păcate, una foarte poluată.

 

Descoperiri

Anul acesta am avut deosebita plăcere să fiu invitată, la inițiativa Selgros, să particip la alcătuirea unei cărți de bucate împreună cu ceilalți bloggeri culinari implicați în proiect și cu chefi de prestigiu de la noi, cu 4 rețete proprii.

Cum eu am în general rețete simple pe blog am dorit să creez ceva cu adevărat deosebit, așa că timp de o lună de zile am studiat tehnici culinare și de plating pentru a putea reinterpreta 4 rețete din bucătăria noastră.

Am căutat nu doar informații pe net, ci am răsfoit cărți și caiete cu rețete vechi de bucate pe care le am de la bunica și mătușa mea. Am descoperit cu surprindere multe rețete în care sunt folosite ingrediente despre care credeam că au intrat recent în bucătăria noastră.

Ca să iau și 2 exemple, sparanghelul și conopida nu sunt genul de ingrediente foarte populare, dar ele apar în cărțile vechi de bucate și se foloseau și pe vremuri, deși poate că nu erau chiar atât de accesibile tuturor.

Ele pot fi folosite în diferite combinații, mai clasice sau nu, mai tradiționale sau mai puțin tradiționale și pot fi prezentate foarte frumos, aranjate într-o farfurie cu plating modern.

E foarte ușor să faci o supă cremă de conopidă cu brânză și să o decorezi în așa fel încât să încânte ochiul, să gătești sparanghelul simplu, dar într-o combinație cu altfel de gusturi și chiar dacă presupune o altă tehnică, atât de cunoscutul fel de mâncare tradițional, pulpă de pui cu pilaf, poate fi reinventat într-o variantă modernă.

Iar în ce privește deserturile, prăjitura clasică pe care o știai tu de când erai mic se poate transforma într-un adevărat spectacol în farfurie doar folosind puțină imaginație și tehnici moderne de gătit.

 

Lucrul cel mai important pe care l-ai învățat anul acesta

Cred că cel mai important lucru pe care l-am învățat anul acesta a fost lecția încrederii în sine și a autodepășirii. Am învățat că a ieși din zona de confort nu e greu și nici rău, ci doar un pas înainte. Și am avut exemplul concret că visele pot deveni realitate chiar dacă, uneori, nu exact așa cum îți imaginezi că ar fi. Mă refer aici la cartea de bucate Selgros și la dezvoltarea canalului de Youtube al blogului.

Am mai învățat că putem găti tradițional, dar modern în același timp, cu gust și frumos aranjat în farfurie. Că avem o bucătărie tradițională cu care ar trebui să ne mândrim și pe care ar trebui s-o scoatem la lumină, să-i valorificăm potențialul și să ne lăudăm lumii cu ea.

 

Ce ar trebui să știe românii despre gătit și nu știu încă

Cred că stăm mai prost în ceea ce privește tehnicile moderne și platingul. Aici ar trebui ceva mai mult investit în educație și schimbarea mentalității.

 

Sfaturi pentru cei care cred că nu știu să gătească

Cel mai simplu sfat: să experimenteze fără teama de eșec. Nu există eșec în bucătărie, ci doar încercări cu bune și rele din care ai de învățat. 

 

Până să ajungi la gust, e povestea încercării, mirarea descoperirii, aventurile căutării. E și preocuparea pentru sănătate și atenția la risipă. Este, uneori, reîntoarcerea la lucruri simple și rețete tradiționale. Sau transformarea unui preparat clasic într-un spectacol în farfurie. Important e cum se metamorfozează toate aceste învățături și descoperiri într-un stil de viață.

Într-o serie editorială realizată alături de Selgros România, îi cunoaștem îndeaproape pe (o parte din) membrii clubului pentru profesioniști și pasionați. De bunătățuri. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Branduri

Sectiune

Dictionar



Branded


Related