North Face își cere scuze pentru campania care a supărat Wikipedia

North Face își cere scuze pentru campania care a supărat Wikipedia

Apropo de neconvențional, de care vorbim și noi intr-o serie pe IQads, North Face si Leo Burnett se laudau recent, intr-un video, ca au reusit sa faca ce nu a reusit nimeni: un hack Wikipedia. Brandul si agentia au schimbat fotografiile din articolele Wikipedia cu imaginile brandului. In felul acesta, au ajuns primii in cautari pe Google, si-au atras enervarea celor de la Wikipedia si si-au cerut (intr-un fel) scuze. 

North Face și  Leo Burnett Tailor Made au făcut poze unor atleți care purtau produse North Face în locuri faimoase din întreaga lume. Apoi au folosit aceste fotografii pentru a edita articole de pe Wikipedia în legătură cu destinatiile respective. Și așa, brandul apărea în topul rezultatelor Google când oamenii căutau acele locuri. 

”Misiunea noastră este aceea de a extinde frontierele, astfel încât consumatorii noștri să își depășească limitele. Prin campania ‘Top of Images’ am reușit să plasăm produsele într-un context perfect”, explica Fabricio Luzzi, CEO North Face Brazilia, potrivit AdAge. Cel mai mare obstacol al campaniei a fost acela de a schimba pozele fără să atragă atenția moderatorilor Wikipedia și să mențină prezența brandului acolo cât mai mult timp, explica si agentia.

Când cei de la Wikipedia au aflat de hack, s-au supărat și au schimbat pozele.

”Când North Face exploatează încrederea pe care o aveți în Wikipedia pentru a vă vinde haine, ar trebui să fiți furioși. Adăugarea conținutului doar pentru promovarea comercială este împotriva politicii noastre, a scopului și a misiunii Wikipedia, de a furniza cunoștințe neutre, bazate pe date”, au declarat cei de la  Wikimedia Foundation.

Brandul și agenția și-au cerut apoi scuze, au declarat că nu știau bine termenii și condițiile Wikipedia, controversa fiind oarecum previzibilă în strategia campaniei.

"Credem în misiunea și integritatea Wikipedia și ne cerem scuze pentru activitatea care nu a respectat aceste principii. Am încheiat campania și vom încerca să realizăm următoarele campanii în conformitate cu condițiile Wikipedia”, a declarat North Face, pentru AdAge.

"Leo Burnett Tailor Made a găsit o modalitate unică să contribuie cu fotografii la articolele Wikipedia și să atingă obiectivul de a ridica acele imagini în topul căutărilor. Mereu căutăm metode noi de a ne întâlni cu consumatorii acolo unde se află. Am aflat între timp că acest efort a încălcat codul Wikipedia. Am înțeles problema și am încheiat campania. Am acceptat invitația Wikipedia de a învăța mai mult despre cum funcționează platforma și să împărtășim aceste cunoștințe”, a declarat și Leo Burnett. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Pozitii

Sectiune



Branded


Related