[Gif Art] Gabriela Dobrila: Tehnologia si-a pus foarte mult amprenta asupra modului in care se creeaza arta noua

[Gif Art] Gabriela Dobrila: Tehnologia si-a pus foarte mult amprenta asupra modului in care se creeaza arta noua

Până la Uninterrupted GIF Festival by glo, pentru Gabriela Dobrila, gif-urile erau o sursa de amuzament pe messenger. Participand la competitie, a realizat insa ca printr-o animatie de 5 secunde poti transmite informatii serioase fara sa plictisesti.

Internautii din 2020 nu au timp sau rabdare. Atentia noastra este limitata, de aceea provocarea este sa incorporezi mesajul intr-un vizual care sa “te fure”.

Gabriela a inscris mai multe lucrari in concurs, dar toate se înscriu sub același mesaj: ”desi viata este o rutina, trebuie sa ne amintim ca avem libertatea de a face alegerile care ne fac fericiti”. 

Mai puteti face pana maine alegerea de a vă înscrie în competiție, adaugam noi. Si apoi o lasam pe Gabriela sa povesteasca despre drumul ei in arta pana la Uninterrupted GIF Festival by glo.

 

Scurtă biografie   

Sunt Gabriela (sau moodsoup, cum m-am inscris), am 30 de ani , originar sunt braileanca dar de 12 ani locuiesc in centrul inspiratiei, Bucuresti. Sunt fotograf de portrete de aproape 4 ani, desi am terminat Facultatea de Tehnica Dentara din cadrul UTM. Am incercat sa stau departe de arta, sa aleg un drum sigur, mai mult de dragul alor mei, dar sa imi limitez creativitatea intr-un laborator “de dinti” insemna sa nu fiu cu adevarat fericita.

Etapa formatoare pentru mine a reprezentat momentul cand am fost rugata sa fac repede rost de o camera si sa fac poze intr-un bar de karaoke pentru un eveniment. Pana atunci nu ma gandisem la asta serios, faceam doar poze artsy prietenilor mei cu telefonul, nu stiam nimic despre aparate foto, setari, incadrari. Bineinteles ca, la inceput, m-am descurcat si nu prea, eram si sunt critica cu mine, dar mi-a placut atat de mult incat nu m-am mai dezlipit de aparat de atunci.

La scurt timp am renuntat la jobul “serios”, sa am timp sa ma dedic fotografiei. Am invatat singura, punand presiune pe mine sa inmagazinez informatii rapid, mai ceva ca un sef strict. Trebuia sa recuperez pentru timpul pierdut in care am ignorat ca lumea artei ma chema la ea. 

 

Relația cu arta 

Relatia mea cu arta a inceput prin muzica, pictura si desen, era tot ce faceam in timpul liber cand eram copil. Inca mai desenez, cand fac schite despre cadrele pe care vreau sa le incerc sau sa nu uit vreo idee.

Imi place sa ma exprim artistic in toate formele: fotografie, make-up, muzica, desene pe peretii din casa mea, inclusiv o parte din tatuajele pe care le am sunt desenate de mine si de curand a inceput sa ma pasioneze montajul video.

Se spune ca o fotografie valoreaza cat o mie de cuvinte si poate de aceea ma gandesc intai la o poveste imaginara din spatele cadrelor, trebuie sa insemne ceva sau iti dea o stare. E un exercitiu de creatie foarte bun care imi mentine inspiratia si ma face sa ma atasez de fiecare subiect.

Sunt inca anonima in lumea online, nu postez des pe instagram (@moodsoup) sau facebook, ma concentrez sa imi fac treaba, sa ma perfectionez in ce imi doresc si imi zic ca voi avea timp de spam de arta cand voi simti sa ies din umbra. Am putea spune ca participarea mea la acest concurs e un prim pas.

 

Provocarea Uninterrupted GIF Festival by glo  

Mi-am dorit sa ma inscriu de indata ce am citit titlul anuntului de la IQads, scrolland aiurea pe Facebook. Am citit cuvantul gif si parca dintr-o data aveam un scop, un nou proiect, un motiv de fericire in timpul pandemiei, pe langa editarea de portrete si cateva poze de la balcon, proiect personal pe timpul izolarii.

Insa nu facusem niciodata un gif; am mai citit cerintele o data sa ma asigur ca au voie si novicii sa se inscrie si am trecut la laptop sa invat. Dupa o multime de tutoriale neclare pentru un incepator, in doua zile de cand aflasem despre concurs aveam primul gif inscris: simplu, dragut, mandria mea ca am invatat ceva nou, nemultumita ca aveam multe in cap dar nu stiam cum sa le pun in animation frames. Apoi am trecut la urmatorul gif si nu ma pot opri :D

Ideea de a pune in valoare campania glo printr-un gif mi s-a parut geniala, n-am rezistat sa stau departe, indiferent de lipsa cunostintelor in acel moment. Si pana la urma, pentru a evolua, trebuie sa incerci, sa inveti si sa nu stai pe loc. 

Gif-urile sunt prezente de ceva timp pe platformele de social media si e momentul oportun sa fie introduse in advertising, dand posibilitatea de a imbina functional publicitatea cu forma asta de arta.

Gif-ul e forma minimalista a unui video dar exprima vizual mai mult decat o imagine statica si sunt sigura ca voi continua sa imi documentez procesul de editare foto folosind tot ce am invatat pentru acest concurs.

M-a atras ideea de a face ceva nou, de a-mi aprofunda cunostintele in visual arts si de ce nu, sa fiu observata.

 

Înscrierea și procesul de creație 

Inspiratia a fost chiar brieful, era atat de bine scris incat a fost de ajuns, restul era deja in imaginatia mea. In primul gif, mi s-a parut o metafora faina sa asociez norii cu ideea de fum, vartejul de apa cu masina de spalat ce-ti face hainele fresh iar butonul de boost e un loader care iti aminteste ca zilele trec si trebuie sa traiesti cum vrei ACUM.

Al doilea gif contine un timelapse cu picaturi de ploaie pe geamul balconului si butonul de boost reprezinta starile noastre cand asteptam sa treaca vremea rea. 

 

Brief

Mi-a captat atentia in brief provocarea de a transforma un gif in arta. Si mi-a placut in mod special cerinta de endless loop, adica sa creezi ceva care sa te hipnotizeze si la care sa pierzi cateva secunde privind absorbit.  

Am incercat sa acopar cate putin din toate elementele, sincer, pentru ca oricum se impletesc perfect: art, gif, forever fresh, endless loop.

 

Dificultăți

Obstacolele au fost restrictiile generale ale formatului de gif, dimensiunile fisierului in care trebuia sa ma incadrez si comparatia constanta cu ceilalti creatori extrem de talentati.

 

Ce transmiți juriului și publicului 

Lucrarile mele spun ca desi viata este o rutina trebuie sa ne amintim ca avem libertatea de a face alegerile care ne fac fericiti. Publicului as vrea sa ii transmit “take a break, enjoy something fresh”. Juriului i-as spune “notice me, senpai” :))

 

Intersectia artei cu digitalul

Sunt de parere ca, mai ales in ultimii ani, digitalul si tehnologia si-au pus foarte mult amprenta asupra modului in care se creeaza arta noua. Avand acces la atatea mjloace care sunt doar la un click distanta, ai ocazia sa te dezvolti ca artist mult mai repede si sa-ti exprimi arta intr-un mod mult mai coerent si accesibil publicului larg, cel mai simplu exemplu fiind modul in care s-au adaptat toate institutiile de cultura de cand s-a dat lockdown pe toata planeta. Oamenii au avut acces, cu ajutorul social media, la vernisaje, spectacole, concerte din toate colturile lumii, pe care altfel nu ar fi avut poate niciodata ocazia sa le vada.

 

Menirea gif-urilor 

Pana acum, pentru mine gif-urile erau o sursa de amuzament pe messenger, insa odata cu aceasta competitie am realizat ca printr-o animatie de 5 secunde poti transmite informatii serioase fara sa plictisesti, deoarece internautii din 2020 poate nu au timp sau rabdare. Atentia noastra este limitata, de aceea provocarea este sa incorporezi mesajul intr-un vizual care sa “te fure”.

Multumesc IQads si glo pentru provocare!

vezi brief-ul competitiei glo Uninterrupted GIF Festival ]
Toate informatiile, inainte de a te inscrie in competitie, le poti citi aici.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Branduri

Sectiune



Branded


Related