Maestri in arta gif. Castigatorii Uninterrupted GIF Festival, despre experienta competitiei si never ending loop-ul creatiei

Maestri in arta gif. Castigatorii Uninterrupted GIF Festival, despre experienta competitiei si never ending loop-ul creatiei

Un graphic designer (literator, gamer, dar si fotograf), un Motion Designer (dar si  Art Director la Publicis) si un tanar de 19 ani care tocmai a terminat cu Bacul (si e liber sa faca din pasiune job) au intrat inspirati in concursul Uninterrupted GIF Festival by glo si au castigat. Intre cele doua etape, insa, a fost un proces intens de munca si creatie. Despre el vorbim cu Constantin Iordache, Madalin Dragnea si Robert Iamandi, castigatorii locurilor unu, doi si trei in festivalul nostru de arta digitala.

Cu backgrounduri si inspiratii diferite s-au intalnit la Uninterrupted GIF Festival by glo, un spatiu viu de intersectie intre creatorii din Romania. Cei trei povestesc mai jos despre experienta festivalului, procesul de creatie, care sunt secretele unui gif fresh si care e potentialul acestei forme de exprimare:

 

Scurte biografii

Constantin Iordache: Am 34 ani, sunt un ilfovean care a copilărit în București, literator, gamer, fotograf, și nu în ultimul rând "graphic designer". Cred că cea mai semnificativă etapă care m-a format a fost facultatea de jurnalism, absolvită cu drag, în cadrul căreia am cochetat cu o diversitate mișto: psihologie, filozofie, tehnici de manipulare, fotojurnalism, etică și multe alte discipline numa' bune acum în domeniul meu preferat :)).

Am 8 ani de când mi-am descoperit pasiunea pentru design și pot sa spun că am descoperit în mine cel mai mare autodidact. În prezent lucrez la cateva proiecte simultan, o aplicație, un branding pentru un salon de beauty, animatii 3D pentru o companie mare din țară și multe multe materiale pentru clientul cel mai drag, o companie de cosmetice.

 

Madalin Dragnea: Din cele 33 de primaveri, 12 le-am lucrat in advertising. Momentan sunt full-time Art Director la Publicis si full-time Motion Designer in timpul liber. Acum imi impart timpul intre job si mici proiecte personale de animatie si design pe care le poti vedea pe contul meu de insta. Daca vrei sa te plictisesti cu mai multe lucruri despre mine am povestit o gramada de lucruri aici.

 

Robert Iamandi: Am 19 ani, tocmai ce am dat bacalaureatul si am scapat de sistemul minunat de invatamant din Romania. Ma ocup de design grafic, modelare 3d, fotografie si videografie si toate cele din domeniu inca din clasa a 9-a, dar nu am avut niciodata cat timp voiam pentru pasiunea mea din cauza liceului. Acum ca sunt liber, am facut un full time job din pasiunea mea si e tot ce mi-as putea dori vreodata. 

 

Provocarea Uninterrupted GIF Festival by glo 

Constantin: Provocarea voastră a fost "la țintă", așteptam de mult timp acest tip de concurs! Au mai fost, le-am ratat pentru ca am fost ocupat. Cel mai tare m-a atras cuvântul "uninterrupted" pentru ca în procesul de creație, acest "never ending loop" rămâne destul de dificil de executat. Aștept cu drag alte și alte provocări! 

Fresh summer 2, locul 1

Lucrare votata de peste 800 de membri ai comunitatii IG glo.

 

Madalin: Daca nu ma insel, este primul concurs/festival de GIF-uri de pe la noi, deci nu aveam cum sa il ratez. Iubesc animatiile in loop.

Cel mai tare mi s-a parut ca am cunoscut multi artisti buni pe care nu ii stiam.   

Infinite glow, locul 2: 

Lucrare votata de peste 600 de membri ai comunitatii IG glo.

 

Robert: Uninterrupted GIF Festival  a venit in cel mai bun moment posibil pentru mine. Am aflat de concurs de la un prieten.
E primul concurs de genul la care am participat si am fost placut surprins sa aflu ca am castigat.
Carantina mi-a oferit destul timp incat sa invat modelare 3d si am lucrat foarte mult cu endless loops, deci festivalul care promova tocmai asta a fost fix pe strada mea.

Fresh out the box, locul 3:

Lucrare votata de peste 500 de membri ai comunitatii IG glo.

 # Gif Art

 

Procesul de creatie

Constantin: Semi-anevoios. Atat conceptual (pentru că implementarea ideii de "fresh" a fost provocatoare, în general te duce cu gandul la mâncare dar am ales copaci, piscină, ideea de mare, litoral, umbră și răcoare) cât și tehnic pentru că trebuia să pastrez unghiul camerei și rotația soarelui, iar cadrul zero cu cadrul final să fie identice.

Am făcut 6 variante și la final am rămas cu 3. Neplăcerea a fost atunci când a trebuit să reduc numărul frame-urilor astfel încât să mă încadrez in 20 MB.

PS: nota 10 pentru brief! 

 

Madalin: Ideea mi-a venit destul de rapid dupa ce am vazut concursul, insa nu am avut timp de executie decat pe ultima suta de metri si a trebuit sa fiu destul de eficient si structurat pentru a o scoate la capat.

Imediat dupa ce am schitat conceptul, am folosit Illustrator pentru ilustratie si After Effects pentru animatie. O particularitate ar fi folosirea unui add-on de After Effects pentru luminile mainii. Am facut aici un tutorial in care explic pas cu pas tot procesul din spatele GIF-ului.

 

Robert: Inspiratia pentru giful meu a fost bazata pe expresia "think outside the box". Am incercat sa implementez simbolul dat intr-un mod cat mai diferit si unic. Desi mi-a fost putin frica atunci cand am vazut impotriva cui concurez, m-am bucurat enorm cand am vazut ca am iesit pe locul 3. Sper ca ceilalti participanti s-au distrat in procesul de creatie la fel de mult ca si mine.

 

Celelalte lucrări din concurs

Constantin: Foarte bune! Mi-a plăcut foarte mult lucrarea Cooling Waves a lui Beatrice, dar în special cea de pe locul doi a lui Mădălin, căruia i-aș ceda oricând locul meu! Oricum, toate lucrările au fost mișto și bine executate, mă bucur că avem artiști talentați în țară care participă și se implică. Mi-ar plăcea să-i adun pe toți și să povestim!

 

Madalin: Au fost multe lucrari misto. Sincer, mi-ar fi fost foarte greu sa aleg doar 15 pentru finala. Si chiar sunt cateva foarte bune care nu au prins-o, din pacate.

In top trei-ul meu au fost: ochiul asta by Dromp, Fresh Summer, varianta pe negativ a lui Constantin Hyp si endless emotion care a si castigat prima etapa.

 

Potentialul gif-urilor

Constantin: Ideea de GIF are potențial maxim, oamenii se pot exprima foarte ușor (litere animate, fotografii animate, 3D, video, you name it!), cred că formatul acesta va sălășlui mult timp pe internet.

Mă înclin și vă mulțumesc încă o dată pentru ocazie și pentru premiu. Aștept cu drag viitoarele concursuri și evenimente create de voi.

PS: Sper să organizați cât mai multe concursuri de design/fotografie/video, atât voi cât și alte companii, cu premii și expuneri considerabile. Artiștii au nevoie de acest tip de susținere. Cunosc foarte mulți freelanceri talentați și creativi care încă nu pot genera venituri din pasiunile lor.

 

Madalin: Intr-o lume in care atentia oamenilor este din ce in ce mai mica, GIF-urile nu au decat de castigat pentru ca formatul lor te obliga sa spui o poveste intr-un timp foarte scurt.

 

Robert: In era tehnologiei si a lucrurilor care vin "pe tava" eu cred ca giful it's the way to go. Filmulete scurte si repetitive (puncte bonus daca sunt endless loops) e formatul secolului 21.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Companii

Branduri

Sectiune



Branded


Related