[Street Art Challenge] Alexandra Floarea: Mi-am deschis larg sufletul prin creația mea, pentru că artistul și ceea ce crează nu pot exista separat

[Street Art Challenge] Alexandra Floarea: Mi-am deschis larg sufletul prin creația mea, pentru că artistul și ceea ce crează nu pot exista separat

Un autoportret cu ochii inchisi te duce cu gandul la vise. Nu, ochii ei inchisi nu denota o atitudine defensiva. E cel mai vulnerabil mod in care se poate arata publicului. Pe o suprafata mare. Intr-o galerie cat un oras. Alexandra Floarea isi arata visele.

”Situația din ultimul timp mi-a accentuat latura meditativă cu privire la tot ce se întâmplă și am simțit obligația și responsabilitatea să răspund la chemare și prin limbajul vizual să îmi spun și eu punctul de vedere care poate va inspira și va schimba ceva, cât de puțin.”

Sa recunoastem, totusi, ca ne-am ferit cu totii privirea. Realitatea lui 2020 ne-a fortat s-o facem. Si uite asa, ne-am facut cu totii autoportretele. Si ne-am simtit singuri, pentru ca nimeni nu mai privea pe nimeni. Hey, e ok. Putem deschide ochii acum. Suntem noi intre noi. Si suntem mai puternici. Pentru ca acum avem visele in comun. Si mai avem "A New Now" Street Art Challenge by George. Votul se termina azi, dar noi... noi toti abia incepem sa visam.

 

Povestea ta

Sunt artist vizual, iar povestea mea incepe cel mai probabil cu creionul pus de bunica în mână și mai apoi cu mâzgăliturile de pe pereții casei. Am absolvit liceul de arte in Suceava, iar studiile de licenta si master in cadrul Universității de Arte ‘George Enescu’, Iasi, secția pictură. 

Desi mi–am început discursul plastic in zona picturii de sevalet figurative, curiozitatea de a experimenta lucrul cu materia și cu mediile noi m-au dus spre o latură mai abstractă și mai neconvențională ce transcende bidimensionalul. 

Din interacțiunea cu materialele industriale - ca spume poliuretanice, pigmenti și diferiți solvenți chimici, a luat nastere placerea explorării formelor în sine, studierea materiei, provocarea ei prin suprapuneri si fuziuni si împreună  au conturat o prima direcție vizuala cu caracter introspectiv pe care încă o dezvolt in prezent și care cumva merge in paralel cu pasiunea mea pentru culoarea și compozițiile din arta stradală.

 

Relatia ta cu arta stradala 

Adevarul e ca arta stradală completeaza discusul meu introspectiv și e locul unde mă pot echilibra prin exprimare liberă și comunicare directă cu oamenii. Sincer mă mai atrage “strada” pentru faptul ca e super ofertantă cu dimeniunile, iar mesajul are mult mai multe șanse sa fie livrat. 

Dacă prin prima direcție plastică invit publicul in galerii, cu lucrările stradale aduc galeria la public. Uneori nici nu stiu daca ma pot numi artist stradal - eu practic nu fac decât să mi schimb suportul, transformând panzele atelierului in peretii publici.

 

"A New Now" Street Art Challenge by George

Nu prea am mai participat la concursuri, nu sunt un spirit competitiv, probabil pentru că imi place sa fac lucrurile la timpul lor și pe indelete, dar am vazut în proiectul asta o provocare și o oportunitate să pictez cel mai mare mural de pana acum - Nr 6.

 

Inspiratia

In primul rand m-a atras tema, care, deși la prima vedere poate pare depășită și superfolosită, este inca destul de ofertantă. Situația din ultimul timp mi-a accentuat latura meditativă cu privire la tot ce se întâmplă si am simtit obligația și responsabilitatea să raspund la chemare și prin limbajul vizual să îmi spun si eu punctul de vedere care poate va inspira si va schimba ceva, cat de putin.

Propunerea ‘The dream’ este o compozitie deschisă care plasează central, intr-un vibe concentric, cordul uman. Acesta este înconjurat de 5 maini care fac acțiuni diferite și care in mod simbolic ascund detalii cheie în înțelegerea mesajului. Gasim aici elemente precum pensonul, pilula (R)esponsabilitatii, seringa cu doza de culoare (arta), manusile de protectie a echipajului medical care țin cu grijă inima, dar și atingerea divină. 

Compunerea lor in apropierea portretului cu masca și ochii închiși (care de fapt e un autoportret creat la inceputul pandemiei) plasează intrebarea unde e granita dintre vis și realitate, si care e factorul care ne poate trezi spre acțiune și asumare  și implicit spre schimbare.

De fapt, îmi dau seama că poate e visul meu și inima e a mea și trebuie să o readuc la viață, iar imaginea propusa e parte din rețeta mea pentru trezire și de adaptare la prezent.

The "new now" e despre potentialul uman de fi lucizi, de a lucra împreună și de a găsi soluții pentru a proteja viața. 

 

Specificul street art-ului

Cand vine vorba de street art, dincolo de frumusețe si vizual avem sansa sa comunicam ceva, asadar mesajul e foarte important si trebuie sa fie, pe cat de complex, pe atat de coerent si usor asimilabil.

Stilul meu figurativ–simbolic s-a pliat perfect pe ideea de mesaj codat in compozitii colorate atragatoare si intrigante in acelasi timp. Așa că, aleg să compun împreună elemente ce au simboluri universal valabile si astfel să am un limbaj care sa ajunga la cat mai multi privitori.

Referitor la tehnică, atunci cand gandesc o compozitie pentru un perete anume, mă axez mult pe experiența mea cu tot felul de materiale, de la varuri, spray-uri, pigmenti, trafalet, pensoane, stencile, iar in afara de proporțiile fizice nu ma limiteaza nimic - am pictat și pe schele insarcinată, și cu bebele in brațe. Situația actuala nu mă poate tine pe loc.

Texturile propuse incerc sa fie cat mai diverse si picturale. Asta cred eu ca este o amprenta personală, combinarea picturalității cu petele plate, a picturii clasice cu sprayurile exact ca pe o panza normală.

 

Brieful

Tema propusa transmite foarte bine puterea cu care ne poate surprinde prezentul intr-o continua schimbare, cat și vulnerabilitatea vieții, dar, în acelasi timp potențialul nostru de a ne adapta. 

Și logo-ul George mi-a plăcut mult ca și geometrie și am ținut să-l poziționez central, ca și punct de emitere a vibrațiilor concentrice și să-l leg de inima compoziției, mai ales pentru  tot ce a însemnat și  tehnologia din zona bancara in perioada asta! (cel puțin, pt mine)

 

Pentru public & juriu

Deja mi-am deschis larg sufletul prin creația mea, pentru că artistul și ceea ce crează nu pot exista separat. Pot doar sa spun că îmi doresc ca "visul meu" sa divină realitate și să inspire la un nivel mai mare.

Am simțit că e rolul meu să ies din zona de confort a atelierului și să influențez prin arta mea.

 

Rolul street art-ului

Din experienta personala, ca artist ce expune destul de des in galerii, faptul ca am oportunitatea sa lucrez stradal si lucrarea mea sa fie accesata atat de usor si natural, chiar sa faca parte din viata oamenilor, imi da o libertate de exprimare mare si vad orasul ca o galerie imensa. 

In Romania street art-ul e la inceput inca si cu fiecare desen in plus, cu fiecare suprafata pictata, facem cate un pas spre mai bine. 

 

Vibe-ul in orasul tau

Eu sunt in Iași de 12 ani, timp in care l-am vazut cu ochii mei schimbandu-se in bine și dezvoltandu-se pe multe planuri, de vreo 5 ani am inceput sa pictez in zona stradala, dar in cadrul a mai multor festivaluri de street art am intalnit o multime de tineri cu idei deschise si initiative creative care imi intaresc speranta ca schimbarea e irevocabila și e in expansiune.

 

Spiritul unui oras

Spiritul unui oraș e format din comunitate si nu doar din cea creativă, fiecare are locul lui in acest organism si cred ca are nevoie de colaborare si acceptare reciproca, inițiative bune si artă.

 [Voteaza aici cele mai bune propuneri "A New Now" Street Art Challenge by George]

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Branduri

Sectiune



Branded


Related