[Street Art Challenge] Horia Buzduga: In mine s-a aprins o scanteie a creativitatii, pe care incerc sa o exploatez la maxim

[Street Art Challenge] Horia Buzduga: In mine s-a aprins o scanteie a creativitatii, pe care incerc sa o exploatez la maxim

Ultima pagina a caietului de chimie e un refugiu stiut doar de elevii de liceu. Acolo isi pot declara iubirea pentru colega din prima banca, acolo isi fac planuri pentru urmatoarea petrecere sau chiar planuri de cariera. Horia Buzduga a facut o schita pentru "A New Now" Street Art Challenge by George, in autobuz, in drum spre scoala. L-a atras in mod special formularea temei - ”ceva despre care se tot vorbeste, dar nu stim exact cum arata, cum se simte”. Imediat cum a ajuns acasa, a deschis Illustratorul: 

”Rationamentul mi-a spus ca privitorul este mult mai interesat de ceva viu colorat, cu multe forme si culori, decat o pictura realizata din 4-5 culori. Legat de forme, am incercat sa respect ideea de "Polygonal Image", deoarece face legatura intre "cartoon" si "realitate"... ceva frumos, deci.”

Conceputul lucrarii lui pentru muralul din Brasov este ”un moment al zilei, intr-un parc, la poalele Tampei”. Poate ca ar fi trecut neobservat cu ceva timp in urma, dar acum pretuim altfel un simplu moment al zilei. Mai ales daca e petrecut in parc. Il lasam pe Horia sa ne spuna mai multe si amintim de brieful competitiei noastre de arta stradala. Stiti voi, genul acela de arta care schimba vibe-ul urban.

 

Background

Numele meu este Horia, am varsta de 18 ani si sunt din Brasov. Povestea mea incepe in anul 2015, an in care am deschis prima data un program de editare foto, Adobe Photoshop. Din acel moment, in mine s-a aprins o "scanteie" a creativitatii, pe care incerc sa o exploatez la maxim.

 

Tu si arta stradala

Sincer sa fiu, relatia este una foarte vaga. Mereu mi-au placut picturile murale, deoarece consider ca reprezinta o identitate a comunitatii locale. Acest design este al doilea pe care il fac pentru "a fi pictat" pe perete.

 

"A New Now" Street Art Challenge by George 

Era dimineata, ora 7:30 si eram in autobuz in drum spre liceu. In feed pe Facebook mi-a aparut o postare sponsorizata din partea IQads in care era vorba despre un concurs de design pentru BCR. In acea zi, pe tot parcursul orelor, m-am gandit la un design pentru viitoarea creatie. Derivatele si integralele au trecut pe langa mine.

 

 

Conceptul 

Punctul de plecare a fost 'Viata comunitatii in timpul pandemiei'. In jurul acestei teme, am incercat sa descriu cat mai precis cu putinta cum arata viata oamenilor in aceasta perioada.

Inspiratia mi-a venit in drumul de la liceu spre casa, cand m-am uitat pe strazi si am vazut ca oamenii isi desfasoara normal activitatile, dar respectand regulile impuse.

Prima, si cea mai importanta etapa a fost schita, care se afla pe ultima pagina a caietului de chimie. Cand am ajuns acasa, schita a fost transpusa in Adobe Illustrator, si de acolo a inceput magia. 

 

Procesul de creatie 

Fiind vorba despre 'Street Art', primul gand care mi-a venit in minte a fost "Culori aprinse si vii". Rationamentul mi-a spus ca privitorul este mult mai interesat de ceva viu colorat, cu multe forme si culori, decat o pictura realizata din 4-5 culori. Legat de forme, am incercat sa respect ideea de "Polygonal Image", deoarece face legatura intre "cartoon" si "realitate"... ceva frumos, deci.

 

Brief-ul

Mi-a placut tema, categoric. Inca de la inceput, am incercat sa o respect, si cred ca am reusit. "Ceva despre care se vorbeste, dar nu stim cum se simte, cum arata". 

 

Pentru public si juriu

Lucrarea mea transmite ideea ca omul este o fiinta sociabila. Chiar si in aceste conditii epidemiologice, oamenilor le place sa socializeze, sa fie in jurul altor oameni si sa se simta bine in preajma lor. Vreau ca juriul sa stie ca in lucrarea mea am incercat sa surprind un moment al zilei, intr-un parc, la poalele Tampei.

 

Arta de strada 

Termenul de "Arta" poate sa fie folosit in mai multe domenii. Medicina, dans, pictura, sculptura, muzica, cinematografie si lista poate continua. Deosebirea cea mai importanta dupa parerea mea, este ca arta stradala transmite o emotie vizuala privitorului, o emotie unica. 

Arta in viata societatii, dupa parerea mea, joaca un rol cheie deoarece infrumuseteaza orasul, fie ca vorbim de picturi murale, afise, statui si cladiri arhitecturale. Imaginati-va un oras gri, cu cladiri gri, masini gri, fara panouri publicitare sau reclame. Ar fi un oras monoton. Aici intervine arta, care face ca orasul sa prina o noua viata, o "picatura" de creativitate.

 

Vibe-ul in orasul tau

In ultimii ani, imi place sa spun ca orasul meu a evoluat destul de mult. De la autobuze nemtesti din 80', astazi avem autobuze electrice. Daca iti iei un citybreak in Brasov, sunt convins ca atmosfera pe care ti-o transmite acest oras este modernismul si progresul continuu, pe langa faptul ca in maxim 2 ani primul avion va decola de la Brasov.

 

Spiritul unui oras

Dupa parerea mea, nu se poate schimba de pe o zi pe alta. Schimbarea incepe de la oameni si de la mentalitatea lor asupra noului necunoscut. In principal, cred ca este nevoie de mai multe forme de arta. Prin asta, ma refer la reduceri la biletele de teatru, spectacole in aer liber, decorarea unor obiective turistice in motive nationale, poate chiar si a autobuzelor, de ce nu.

De exemplu, o zona care iti transmite un vibe de schimbare este zona "Dupa Ziduri", din Brasov, care este incarcata atat cu elemente de pictura murala precum si obiective turistice, Turnul Alb si Negru. In concluzie, doar cu ajutorul culturii si a artei putem face schimbari asupra oraselor.

[Citeste brieful si inscrie-te aici la "A New Now" Street Art Challenge by George]

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Oameni

Sectiune



Branded


Related