Organizatorii evenimentelor educaționale de business, tehnologie, IT, antreprenoriat și creative protestează împotriva faptului că Guvernul României ignoră un sector important de activitate aflat în imposibilitatea de a mai funcționa

Organizatorii evenimentelor educaționale de business, tehnologie, IT, antreprenoriat și creative protestează împotriva faptului că Guvernul României ignoră un sector important de activitate aflat în imposibilitatea de a mai funcționa

Grupul de inițiativă al organizatorilor de evenimente educaționale de business, tehnologie, IT, antreprenoriat și creative, format din principalele companii tip IMM și ONG-uri care realizează, ca principal obiect de activitate, evenimente locale și internaționale de prestigiu care aveau loc în România se declară consternat de faptul că Guvernul ignoră apelurile la dialog și solicitările unei întregi industrii aflate în imposibilitatea de a-și mai desfășura activitatea.

Salutăm și susținem intenția declarată în cadrul unei conferințe de presă care s-a bucurat ieri de o largă mediatizare în această perioadă cu încărcătură electorală la care au participat Vicepremierul României Raluca Turcan, Primarul Capitalei, Nicușor Dan și Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu de a acorda ajutoare estimate la 100 de milioane de euro colegilor din domeniile muzical, cultural și de divertisment. Susținem acest demers pe care îl considerăm 100% necesar.

Nu putem, totuși, să nu întrebăm de această dată public de ce, în ciuda apelurilor noastre repetate și chiar a unor întâlniri avute cu reprezentanți ai Executivului, nu se aude și vocea noastră?

Peste 1.500 de companii cu cod CAEN principal de activitate 8230 - „Activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor”, care cumulează peste 124.000.000 euro cifră de afaceri, au peste 2.000 de angajați direcți și zeci de mii de colaboratori, la care se adaugă ONG-urile care militează și organizează evenimente educaționale si/sau de business cunoscute pe plan internațional, chiar nu contează?

Doar semnatarii demersurilor repetate adresate Guvernului României încă din luna iunie, reluate apoi prin comunicări succesive în august, septembrie și chiar acum câteva zile, și care reprezintă doar o parte din această industrie, organizează anual zeci de evenimente de prestigiu pentru comunitatea de business, tehnologie, leadership, IT și educație economică.

Concret, semnatarii acestui protest public, prin care cerem măsuri de ajutorare aplicabile și acestui tip de activitate sunt, în ordine alfabetică – lista e încă deschisă:

Andrei Avădănei - DefCamp și Ladies in CyberSecurity, Andrei Dinu – TEDxBucharest, Andrei Gavrilă-Borțun - Internetics, Gala Societății Civile, Cartier Creativ, Art Directors Club, EFFIE, Andrei Radu – GpeC, Gala Premiilor eCommerce, Bogdan Iordache - How to Web, Cătălin Butnariu - Dev.Play, Ciprian Stănescu - Future Summit și Future Talks, Cristian Hossu și Mihai Cima - GoTech World (ex. Internet and Mobile World), Bucharest Techweek, Universum Events, Cristian Manafu - Webstock, TaxEU, TopHotel Conference, JSCamp, Cristian Movilă - UNFINISHED Festival și World Press Photo, Cristian Dascălu – Techcelerator, Dragoș Gheban – DevTalks, Dragoș Stanca - Upgrade 100 / iCEE.fest - Interactive Central and Eastern Europe Festival, Flaviu Cicirean – Brand Minds și Digitalium, Laszlo Pacso - Business Days, Business Focus, BD Bootcamp, BD Events, Tudor Pasc – TEDxCluj, Vlad Ciurcă - Techsylvania, Codiax, TEDxEroilor și alții.

Dacă pe noi nu ne credeți când spunem că munca noastră are impact real și contează, poate e cazul să cereți opinia celor peste 50.000 de persoane-cheie, în marea lor majoritate lideri ai unor organizații majore, manageri de top, antreprenori, investitori străini și români, studenți, în general o parte de public care e interesată în a dezvolta afaceri legitime majore în România sau din România, sau pe oamenii interesați de cele mai noi tendințe în tehnologie, management, IT, software, antreprenoriat, gândire strategică avansată care ne vizitau, an de an, din toate colțurile lumii.

Adresăm acest mesaj doar noi, semnatarii acestui protest. Dar, repetăm: sunt zeci de alte astfel de proiecte care vor dispărea dacă nu acționați, ferm, acum!

Sigur, înțelegem și suntem de acord că buna dispoziție a populației e importantă - mai ales în această perioadă dificilă -, la fel și impactul economic al industriilor tip cultural sau horeca în comunitate dar credem că și evenimentele care aduc un aport esențial la educarea și dezvoltarea mediului de business, în general, și contribuie, prin numărul semnificativ de participanți veniți din afara țării, la imaginea României și la deschiderea unor noi oportunități de afaceri, trebuie susținute urgent!

Proiectele menționate, și multe altele, au un impact economic direct legat de stimularea consumului – inclusiv în industriile adiacente (producție, ospitalitate, transport etc). Doar evenimentele listate mai sus contribuie direct cu milioane de euro la bugetul de stat în fiecare an iar specificul industriei noastre face ca peste 90% din sumele încasate să plece în economie spre alți furnizori, liber-profesioniști cu diverse specializări, hoteluri, linii aeriene etc.

Ne-ați direcționat, în cadrul întâlnirilor avute până acum (doar două, în comparație cu cele peste 15 menționate public și acordate colegilor din industria de divertisment și cultură) spre schemele de ajutor tip granturi.

Am înțeles și am așteptat cu speranță, am încercat să aplicăm, însă din nou ne-am izbit de chestiuni total ilogice: de exemplu, necesitatea certificatului de stare de urgență pentru eliberarea căruia s-a luat în calcul o perioadă aleatorie de stabilire a procentului scăderii (multe evenimente au venituri o dată pe an pentru munca din întregul an și, ghinion, această lună nu e în prima parte a anului).

Oricum, chiar dacă aberația legată de perioada solicitării și de calcul a scăderii cifrei de afaceri a fost corectată de Comisia Buget Finanțe din Camera Deputaților (căreia îi mulțumim public, fiind singurul organism al Statului care a răspuns concret unui apel al nostru) a fost corectată inutil căci, din nou, ne-am lovit de o absurditate: programul de granturi s-a consumat, în câteva minute, înainte ca decizia care ne-ar fi permis totuși să depunem și cei mai mulți dintre noi o cerere (chiar și în sistemul discutabil „primul-venit-primul-servit) să devină aplicabilă dpdv legal!

În concluzie, facem un apel public către premierul Ludovic Orban și către cabinetul pe care îl conduce să țină cont și  vocea noastră si să includă în măsurile pe care le are în vedere și codul CAEN aferent industriei noastre, 8230 „Activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor” - precum și să dispună de urgență adaptarea schemelor de ajutor pe care Executivul le are în lucru și pentru specificului nostru, companiile și ONG-urile din domeniu.

(Exemplu de particularități: accesul se face în baza unor contracte de prestări servicii ori de plată a unor traininguri de către companii, multe evenimente se bazează mai ales pe contribuții ale sponsorilor, noțiunea de „bilet de intrare”/”ticket” folosită în comunicarea proiectelor noastre nu are sensul fiscal al biletului din industria culturală si de divertisment etc).

Suntem convinși că, printr-un dialog constructiv, putem clarifica lucrurile și putem contribui la refacerea după criza economică și sanitară a unei industrii care în multe alte țări europene este susținută constant, explicit și transparent atât de guverne cât și de municipalități - ca un semn firesc al recunoașterii importanței unor proiecte de acest tip.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


UNIVERSUM Events

UNIVERSUM Events este unul dintre cei mai mari organizatori de evenimente din Romania. Experienta de peste 10 in organizarea de evenimente complexe, compania este construita in jurul conceptului de "arhitectura de... vezi detalii »

SectiuneBranded


Related